użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - Mechanizacja » Kombajny i platformy sadownicze » Kombajn do porzeczki
Kombajn do porzeczki [wiadomość #67796] czw, 22 grudzień 2011 15:12 Przejdź do następnej wiadomości
dyzion jest aktualnie niedostępny dyzion
Nowy
Witam
Jestem nowym użytkownikiem i mam do was pytanie. Czy lepszy byłby kombajn do porzeczki Jarek 3 z Jagody czy kombajn od Weremczuka ?
Odp: Kombajn do porzeczki [wiadomość #67800 (odpowiedź na #67796) ] czw, 22 grudzień 2011 16:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Fragii jest aktualnie niedostępny Fragii
Zaawansowany
Nie mam żadnego. Widziałem oba w akcji. Ciężko powiedzieć który lepszy. Jarka 3 znam dobrze, w starszej wersji bez dodatkowej chłodnicy niestety zdarzały się przegrzania oleju. A i nigdy nie używają go w czasie deszcze lub po deszczu, nie wiem czym to jest spowodowane. Co do Weremczuka nadal nie jestem przekonany do jednego otrząsacza. Choć w Jarku stosują już plastikowe palce i dodatkową chłodnice więc chyba wybrał bym Jarka 3
Odp: Kombajn do porzeczki [wiadomość #67806 (odpowiedź na #67800) ] czw, 22 grudzień 2011 20:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Co się z nim dzieje podczas deszczu? Sąsiad ma Joanne Weremczuka i w tym roku pracował tylko podczas deszczu, ponieważ lało przez cały sezon zbioru.
Odp: Kombajn do porzeczki [wiadomość #67807 (odpowiedź na #67796) ] czw, 22 grudzień 2011 20:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Rolak jest aktualnie niedostępny Rolak
Nowy
Posiadam ten kombajn wprawdzie tylko od dwóch sezonów. Pracował on u mnie w deszczu jak i w słońcu i nie było żadnego problemu chodź by nawet z wspominanym grzaniem się oleju. Słyszałem właśnie że wprowadzono drobne modernizacje i w razie potrzeby montują dodatkową chłodnice w sumie Weremczuk już od dawna ją montował. Z mojej strony jestem zadowolony z kombajnu z Jagody.
Odp: Kombajn do porzeczki [wiadomość #67811 (odpowiedź na #67796) ] czw, 22 grudzień 2011 21:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Czy ma jakieś inne wady Jarek 3 jeżeli tak to jakie oprócz wysokiej ceny. Jakie są najczęstsze awarie? czy bardzo kosztowne? jak oceniacie serwis gwarancyjny jak i późniejszy? jak z dostępnością części zamiennych? bo chyba wszystko jest raczej typowe. Z tego co sam widziałem bo byłem u Weremczuka i w Jagodzie jakoś bardziej przekonuje mnie Jagoda.
Odp: Kombajn do porzeczki [wiadomość #67814 (odpowiedź na #67796) ] czw, 22 grudzień 2011 22:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Fragii jest aktualnie niedostępny Fragii
Zaawansowany
Szczerze to nie wiem. Ten rok był mokry i ciężko im szło, nie wiem czemu. Co do cen, w Jagodzie bardzo drogo, choć części łatwo dostać .
Odp: Kombajn do porzeczki [wiadomość #67828 (odpowiedź na #67814) ] pią, 23 grudzień 2011 13:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Piszcie trochę na temat tego kombajnu z Jagody. Tak naprawdę nikt nie stara się mnie przekonać czy go kupić czy nie.
Odp: Kombajn do porzeczki [wiadomość #67831 (odpowiedź na #67796) ] pią, 23 grudzień 2011 16:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Mam jeszcze jedno pytanie na temat Jarka z dwoma otrząsaczami. Czy nadaje się on także do zbioru aroni? bo z tego co wiem robią specjalną wersję aroniową ale czy jest możliwe zbieranie zwykłym Jarkiem.
Odp: Kombajn do porzeczki [wiadomość #67835 (odpowiedź na #67796) ] pią, 23 grudzień 2011 17:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kamczat jest aktualnie niedostępny kamczat
Maniak
Dlaczego uważasz, że ktoś powinien Cię przekonywać do zakupu tego kombajnu? To zadanie należy chyba do sprzedawcy. Aronię zbierzesz na pewno i dwugłowicową wersją porzeczkową. Swego czasu najtaniej było w Karmaszu. W deszczu zbiór jest utrudniony. Pędy układają się wzdłużnie i wyślizgują się z kombajnu, owoce kleją się do liści i część z nich spada poza taśmą, wentylator czasem nie daje rady odwiać liści. Oczywiście można zwiększyć obroty wentylatora, ale wówczas wyciąga z liśćmi całe grona owoców.
Co do chłodnicy, to raczej taki bajer na podniesienie ceny końcowej. Wszystko zależy od dobrego doboru pompy i średnicy przepływów.
Odp: Kombajn do porzeczki [wiadomość #67846 (odpowiedź na #67796) ] pią, 23 grudzień 2011 21:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
rafalgal jest aktualnie niedostępny rafalgal
Nowy
od 4 lat mam jarka i jak do tej pory odpukać bezawaryjny, pracuje na 12 ha.nie ma żadnej dodatkowej chłodnicy i nigdy się nie zagrzewa, nie przeszkadza też deszcz. nie wiem jak konkurencja ale u jagody oś skręta zasługuje na nobla Smile i do tego rolki zjazdowe dla skrzyń. pozdrawiam
Odp: Kombajn do porzeczki [wiadomość #67851 (odpowiedź na #67846) ] sob, 24 grudzień 2011 06:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
O to mi chodziło, żeby dowiedzieć się czegoś od użytkowników, bo sprzedawcy najwyraźniej są mało kompetentni. Byłem u trzech to znaczy Weremczuk, Jagoda, Karmasz i nikt nie potrafił mnie zachęcić. Ciekawy jestem jak się będą zachowywać, kiedy skończą się Fundusze Europejskie, bo narazie nie zależy im na klientach płacących gotówką. Żaden z nich nie chciał ode mnie numeru komórki, aby jakoś negocjować cenę. Podali mi tylko cenę i chcieli opóścić max. 1500zł na tym kończyła się nasza rozmowa. Skończą się klienci ze zwrotami to wtedy może zaczną szanować normalnego klienta. Dziękuję za opinię i proszę o więcej na temat Jagody, bo chyba to od nich zakupię kombajn Jarek.
Odp: Kombajn do porzeczki [wiadomość #67855 (odpowiedź na #67851) ] sob, 24 grudzień 2011 10:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zdzich jest aktualnie niedostępny Zdzich
Maniak
Dyzion - nie chcą gotówki bo jak Ci dadzą w kredycie to jeszcze mają prowizję od banku a za gotówkę to nic nie mają. Jak weźmiesz na kredyt to i rabat większy dostaniesz. Tylko, że wpłacisz go do banku w ramach odsetek - no może nie cały.

Pozdrawiam
Zdzich

http://images31.fotosik.pl/424/355e1b2ab0b5a739m.gif Staram się poprawnie pisać po polsku.
Odp: Kombajn do porzeczki [wiadomość #67857 (odpowiedź na #67796) ] sob, 24 grudzień 2011 12:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gelo707 jest aktualnie niedostępny Gelo707
Początkujący
Mi 2 lata temu rwał gość kombajnem z dwoma otrząsaczami z karmaszu i nałamał mi dużo pędów. W tym roku rwaliśmy joanną z i wszystko było ok. Porzeczka tisel. Dużo zależy też od ustawienia kombajnu i doświadczenia kombajnisty. Co do negocjacji cenowych to za bardzo nic nie ukręcisz bo (przynajmniej u Weremczuka)mają masę zamówień na kombajny i spore poślizgi w dostawie. Znajomy miał mieć dostarczony kombajn najpierw w październiku potem w listopadzie a najprędzej to przed sylwestrem przywiozą.
A tak w ogóle to Wesołych Świąt wszystkim i aby przyszły rok był lepszy od obecnego:)
pozdrawiam

[Uaktualnione dnia: sob, 24 grudzień 2011 12:16]

Odp: Kombajn do porzeczki [wiadomość #67862 (odpowiedź na #67857) ] sob, 24 grudzień 2011 14:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Wesołych Świąt i stabilnych cen przez przynajmniej 10 lat na porzeczki czarną i czerwoną Very Happy Very Happy !!
Odp: Kombajn do porzeczki [wiadomość #69341 (odpowiedź na #67796) ] sob, 21 styczeń 2012 19:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Mam jeszcze jedno pytanie. Planuje zakup sadzonek czerwonej porzeczki. Czy ktoś mógłby mi doradzić w jaki sposób rozmnożyć ją ze sztobrów? Czy ścina ją się tak samo jak czarną w jesieni? i wkłada się patyki z 3-4 oczkami czy może jest jakaś inna lepsza metoda? jeżeli tak to jaka??
Odp: Kombajn do porzeczki [wiadomość #69352 (odpowiedź na #69341) ] sob, 21 styczeń 2012 20:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Najlepiej sztobry pobrać w sierpniu,defoliacja, można zastosować ukorzeniacz , sadzenie w błoto sporządzone z piasku, torfu i gliny. Jesienią sadzenie do szkółki.
Odp: Kombajn do porzeczki [wiadomość #70322 (odpowiedź na #67851) ] pią, 03 luty 2012 11:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pietka78 jest aktualnie niedostępny pietka78
Początkujący
Witam. A jakich ciągników używacie(podczepiacie) do swoich kombajnów porzeczkowych i na jakim biegu.Pozdrawiam
Odp: Kombajn do porzeczki [wiadomość #70345 (odpowiedź na #70322) ] pią, 03 luty 2012 16:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Używam Mf 174, i jako że mi się nie spieszy i wolę dokładniejszą robotę to jeżdżę na przełożeniu 4 żółw + reduktor w czarnych i czasem na trójce przy wyższym plonie w czerwonych i agreście. Nie mam tabeli prędkości dla tego ciągnika. Zbieram w skrzynki, a w kisteny można dużo szybciej.
Odp: Kombajn do porzeczki [wiadomość #70388 (odpowiedź na #67796) ] sob, 04 luty 2012 18:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wlodekpo jest aktualnie niedostępny wlodekpo
Początkujący
Porzeczki, agrest i aronie zbieram Jarkiem 2 z 60 kM frutteto. Prędkość zależy od plonu, Jeździłem nawet jadynką tj 0,6 km/h, przeważnie 1-1,5 km/h. Wałek 1000 obr. silnik 1200-1300obr. wtedy mam na wałku ok.550-600obr.
Odp: Kombajn do porzeczki [wiadomość #70394 (odpowiedź na #70388) ] sob, 04 luty 2012 19:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Czy stosując 1000 obrotów na minutę nie przyspieszysz zużycia pompy głównej? Może się mylę, ale chyba przy uruchomieniu -szczególnie na zimnym oleju- daje nagły skok ciśnienia dużo wyższy niż przy 540.
Ja zbieram przy obrotach wałka 540, silnika 1300-1400

[Uaktualnione dnia: sob, 04 luty 2012 19:13]

Odp: Kombajn do porzeczki [wiadomość #70424 (odpowiedź na #67796) ] nie, 05 luty 2012 12:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wlodekpo jest aktualnie niedostępny wlodekpo
Początkujący
Oczywiście nie ruszam od razu na pełny gaz. Pompa włączona, w tym czasie przygotowanie kombajnu. Robie tak od początku, tj. pięć sezonów, nic złego się nie dzieje. Z tego co wiem pompy mogą pracować do 3000 obr/min. Do oprysków też załączam [nie zawsze] 1000obr ale ciągnik nie przekracza 1300 więc na wałku wychodzi mi nie więcej jak 550
Odp: Kombajn do porzeczki [wiadomość #70506 (odpowiedź na #70394) ] pon, 06 luty 2012 16:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
700320 jest aktualnie niedostępny 700320
Początkujący
kamczat napisał(a) dnia sob, 04 luty 2012 07:11

Czy stosując 1000 obrotów na minutę nie przyspieszysz zużycia pompy głównej? Może się mylę, ale chyba przy uruchomieniu -szczególnie na zimnym oleju- daje nagły skok ciśnienia dużo wyższy niż przy 540.
Ja zbieram przy obrotach wałka 540, silnika 1300-1400

Ja jeżdżę na 750 obr i nic się nie dzieje poza niższym zużyciem paliwa nie trzeba tak kręcić obrotów żeby uzyskać optymalną wydajność pompy. Ciśnienia na pewno się nie przekroczy bo za pompą jest zawór sterujący ciśnieniem w układzie hydraulicznym i jeżeli by wzrosło ono ponad wyregulowaną wielkość spowoduje jego otwarcie i przelew oleju z układu do zbiornika. Sam start mimo wyższych obrotów początkowych nie jest dla pompy olejowej aż taki groźny gdyż olej hydrauliczny posiada trochę ściśliwości i złagodzi moment rozruchowy, a większość pomp jest liczona na 3000 obr czyli nawet 1000 przed multiplikatorem powinna wytrzymać. Dla pewności można zawsze sprawdzić typ pompy i czy jest liczona dla wyższych obrotów. Co do opryskiwacza to nie polecam stosowania wyższych przełożeń WOM niż 540 jeżeli wirnik jest bez sprzęgła odśrodkowego. Sztywne osadzenie turbiny na skrzyni przekładniowej powoduje znaczne opory rozruchowe szczególnie na drugim biegu i można ukręcić wał w tunelu.

[Uaktualnione dnia: pon, 06 luty 2012 17:04]

Odp: Kombajn do porzeczki [wiadomość #70662 (odpowiedź na #67800) ] wto, 07 luty 2012 22:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Szawitls jest aktualnie niedostępny Szawitls
Początkujący
ja mam joanne 3 i robie nia w deszcz i po deszczu jestem z niej bardzo zadowolony 2 sezony i żadnej awarii a kombajn w sezonie pracuje całymi dniami codziennie nawet w niedziele czasem:)
Odp: Kombajn do porzeczki [wiadomość #70663 (odpowiedź na #67796) ] wto, 07 luty 2012 22:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Szawitls jest aktualnie niedostępny Szawitls
Początkujący
ja mam New Holland t3040 on ma 55 km spokojnie sobie radzi z joanną 3 jeżdże w porzeczce czarnej 3 albo 4 na żółwiu (mam skrzynie 12 bez biegów pełzających) przy czerwonej porzeczce jeżdże 1 albo 2 na zółwiu (jak jechałem szybciej nie nastarczali skrzynek odbierać:) ) zawsze daje 1500 albo 1400 obrotów to w zupełności wystarcza
Odp: Kombajn do porzeczki [wiadomość #72834 (odpowiedź na #67796) ] pon, 05 marzec 2012 18:11 Przejdź do poprzedniej wiadomości
seba1087 jest aktualnie niedostępny seba1087
Początkujący
witam mam do sprzedania roczny kombajn joanna 3 z mocniejsza glowica aroniowa z przystawka do zbioru mlodych plantacji przystosowany do zbioru w kisteny wiecej informacji na priv
Poprzedni wątek:Kombajn firmy z lubelszczyzny NATALIA P
Następny wątek:Platforma MCMS
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]