użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Wiśnia » Zakładanie nowych sadów wiśniowych
icon7.gif  Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #214] wto, 19 grudzień 2006 10:53 Przejdź do następnej wiadomości
HANAT jest aktualnie niedostępny HANAT
Zaawansowany
Smile WITAM !!
PRAWIDłOWA OCHRONA SADU WIśNIOWEGO PRZYSPARZA SPORO PROBLEMóW
ZWłASZCZA W DESZCZOWE LATA I NIE TYLKO !
MAMY TUTAJ NA FORUM DUżO DOśWIADCZONYCH SADOWNIKóW I CI NAPEWNO POMOGą ROZWIąZAć NAM PROBLEMY W UPRAWIE Very Happy PROGRAMY OCHRONY CORAZ BARDZIEJ Są OGRANICZANE I TYM WAżNIEJSZY JEST DOBóR śRODKóW OCHRONY.
ZAPRASZAM DO WYMIANY DOśWIADCZEń I DYSKUSJI .

Twisted Evil

[Uaktualnione dnia: wto, 09 styczeń 2007 12:03]

pozdrawiam Smile hanat.
http://www.hanat.pl/
Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #233 (odpowiedź na #214) ] czw, 28 grudzień 2006 21:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Maniak
Zamierzam posadzić 2ha wiśni.
Myślicie że to dobry pomysł? Razz
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych. [wiadomość #234 (odpowiedź na #233) ] czw, 28 grudzień 2006 22:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomolog jest aktualnie niedostępny pomolog
Maniak
Trudno powiedzieć, zalezy co zamierzasz z nimi robić.Pozdrawiam Smile

[Uaktualnione dnia: śro, 03 styczeń 2007 07:31]

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych. [wiadomość #236 (odpowiedź na #233) ] czw, 28 grudzień 2006 23:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
monia76 jest aktualnie niedostępny monia76
Zaawansowany
Nowy portal ale w odpowiedziach pomologa nic sie nie zmieniło:)Dalej bez konkretow tylko wymijajaco:)Oczywiscie ze warto! Zakładaj bo to bardzo dobra inwestycja. Wisnia nie jest tak wymagająca co np jabłon. Wiec nawet jak cena nie bedzie za specjalna to i tak wyjdziesz na swoje. pozdrrawiam:) Smile
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych. [wiadomość #238 (odpowiedź na #233) ] pią, 29 grudzień 2006 00:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Witaj Moniu, to nie jest wymijajaca odpowiedź - raczej śmiała próba wymuszenia większej ilości konkretów, jak to nazwałaś, od zadającego pytanie. A jak człowiek ma kilkadziesiąt kilometrów do skupu to co będzie - sama pojedziesz do niego zbierać te wiśnie? Bo nie wiem czy choć koszt transportu mu się zwróci.Poza tym - przyznaję - nieco podstępem chciałem rozpocząć dyskusję na ten temat, ale jak widzę Ty ucięłaś ją jednym pociągnięciemPozdrawiam jak zwykle serdecznie Smile

[Uaktualnione dnia: śro, 03 styczeń 2007 07:33]

Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych. [wiadomość #240 (odpowiedź na #238) ] pią, 29 grudzień 2006 00:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Nie pojdę zbierac bo swoich mam duzo i jeszcze w tym roku dosadzilam. Mysle tylko ze zamiast odpowiadac tak lakonicznie moze warto zadać wlasnie takie konkretne pytania rozmowcy. Sam sobie wtedy odpowie i skalkuluje:)Pozdrawiam
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych. [wiadomość #243 (odpowiedź na #233) ] pią, 29 grudzień 2006 00:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Więc pisz, pisz Moniu o swoich doświadczeniach z wiśniami. Jak sprzedaż? Jak zbiór? Jak było z pracownikami do zbioru? To bardzo pomoże - po to jest to forum. Ja dodam od siebie - w naszym rejonie w zeszłym roku wiśnie zostały zebrane i sprzedane, ale w roku 2004 sytuacja była na tyle kiepska, że wiele drzew pozostało z owocami. Pytanie czy sadzić jest bardzo trudne: niestabilny cenowo rynek i coraz większe kłopoty z - przepraszam za określenie - siłą roboczą stawiają moim zdaniem uprawę wiśni w bardzo trudnym położeniu. Jak będzie naprawdę trudno przewidzieć. Pewnikiem wydaje mi się konieczność zbioru mechanicznego - to ograniczy koszty. Może sie mylę? Nie wiem. Piszcie więc jak najwięcej, wtedy łatwiej będzie podjąć decyzję o nowych nasadzeniach.Pozdrawiam serdecznie Smile

[Uaktualnione dnia: śro, 03 styczeń 2007 07:35]

icon7.gif  Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych. [wiadomość #244 (odpowiedź na #240) ] pią, 29 grudzień 2006 00:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
HANAT jest aktualnie niedostępny HANAT
Zaawansowany
TO http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/publisher/secarticle view/action/view/frmArticleID/539/
Smile WARTO PRZECZYTAĆ PRZED PODJĘCIEM DECYZJI O POSADZENIU NOWEGO SADU .
A CO DO POMYSLU ? ABY ODPOWIEDZIEĆ POWAŻNIE TO TRZEBA ZADAĆ DUŻO DODATKOWYCH PYTAŃ I UDZIELIĆ SPORO ODPOWIEDZI Cool
A SADZIĆ ZAWSZE WARTO ! UWIELBIAM KWITNACE WIŚNIOWE SADY WSPANIAŁY WIDOK Smile JEŻELI MOWA O EKONOMI ZAPRASZAM DO LEKTURY .
http://www.wodr.konskowola.pl/obrazki/Z_OWOCE.XLS
A POTEM DO DYSKUSJI

POZDRAWIAM
Twisted Evil HANAT.

[Uaktualnione dnia: pią, 29 grudzień 2006 00:35]

pozdrawiam Smile hanat.
http://www.hanat.pl/
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych. [wiadomość #383 (odpowiedź na #244) ] wto, 02 styczeń 2007 17:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
YorQa jest aktualnie niedostępny YorQa
Początkujący
hmmm czy warto - przy obecnym problemie z pracopwnikami - jak juz napisał pomolog - może być problem. To duże ryzyko - zwłaszcza że działania rządu w tej sprawie to jak loteria fantowa.

Moim zdaniem ciekawym rozwiązaniem jest nasadzenie odmiany pod zbiór mechaniczny (oczywiście wtedy koszty inwestycyjne rosną makabrycznie) - ale tylko taki rodzaj uprawy widzę na ten moment (przy tych rozwiązaniach prawnych z pracownikami sezonowymi)jako rozwojowy dla wiśni.

Zastosowanie innej odmiany niż Łutówka w Polsce też jest ryzykowne - bo jednak niesprawdzone dostatecznie, zatosowanie polskich kombajnów do Łutówki - też ryzykowne bo jednak to duża inwstycja..

no ale dobry biznes to coś w rodzaju gry w pokera Razz
icon6.gif  Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych. [wiadomość #462 (odpowiedź na #233) ] śro, 03 styczeń 2007 19:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Cool Moim zdaniem zakładanie sadow wisniowych to dobry pomysł,nie mozna sie zrażac brakiem pracownikow tych napewną sie znajdzie,i moze wkoncu przestaną torpedować pomysły lepera wtedy bedziemy mieli siłe robocza ze wschodu,sad zakładasz na pare lat zbiorów nie bedziesz miał odrazu a przez ten czas moze duzo sie zmienić.
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych. [wiadomość #467 (odpowiedź na #233) ] śro, 03 styczeń 2007 20:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Wciąż jestem zdania ze warto zakładać pomijajac wszystkie trudnosci, moim zdaniem chwilowe. Jedno mnie tylko martwi ze taki areał. Naprawde az 2hektary? Wolałabym jednak zasadzić troche mniej a reszte zainwestować jednak w jabłonie odmian bezparchowych np Topaz albo ta Rajka bardzo ciekawa. Ja juz nie moge sie doczekać co mi urosnie:)Z moich obserwacji wynika ze najlepiej na wisniach wychodza ci co maja ich jednak niewiele:)
icon6.gif  Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych. [wiadomość #468 (odpowiedź na #233) ] śro, 03 styczeń 2007 20:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Confused ja sie nastawiam na wisnie, i sliwke, jablek mam troche

[Uaktualnione dnia: śro, 03 styczeń 2007 20:22] przez Moderatora

Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych. [wiadomość #479 (odpowiedź na #233) ] śro, 03 styczeń 2007 23:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
monia76
Jak sadzić to sadzić.Myślę, że 2ha to na początek w sam raz.
POZDRAWIAM mms.
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych. [wiadomość #499 (odpowiedź na #233) ] czw, 04 styczeń 2007 14:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
No nie wiem. Ja bym zasadziła najpierw mniej, zorientowałabym sie jak z pracownikami, jak ze zbytem i dopiero po tym ewentualnie w nastepnym roku bym dosadziła. A pomijając juz wszystko czasem wisnie dobrze nie rosna tam gdzie bysmy chcieli pomimo dbania o nie itp. Coś im nie spasuję w ziemi, czasem głębiej jest jakiś ił albo inne dziadostwo i zaczynaja usychać. poza tym czasem ptaki potrawia polowe zjesc i wtedy tez trzeba sie zastanowic czy to miejsce jest akurat pod wisnie.Bo jak bym miała codziennie po kilka razy jezdzić albo spac w polu w namiocie(naprawde niektorzy moi sąsiedzi tak robią !)zeby ptaki płoszyć to ja dziekuję za taki interes.
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych. [wiadomość #531 (odpowiedź na #233) ] czw, 04 styczeń 2007 21:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Moniu76
czasem wisnie dobrze nie rosna tam gdzie bysmy chcieli pomimo dbania o nie itp. Coś im nie spasuję w ziemi, czasem głębiej jest jakiś ił albo inne dziadostwo i zaczynaja usychać.
jeżeli ktoś ma takie wątpliwości co do uprawy wiśni to rzeczywiście lepiej nie sadzić dwóch hektarów tylko dwa drzewka na próbę.
Pozdrawiam Confused

Geralt
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych. [wiadomość #534 (odpowiedź na #233) ] czw, 04 styczeń 2007 21:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
rob0013 jest aktualnie niedostępny rob0013
Początkujący
Witam serdecznie!

W mojej okolicy jest mnóstwo nowych sadów wiśniowych 1,2,4,8 hektarowych. Sądzę że w perspektywie 2 lat z wiśnią będzie to co z porzeczką. Uważam ze jeśli ktoś posadzi pod kombajn, to jeszcze będzie mu się opłacało.
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych. [wiadomość #535 (odpowiedź na #233) ] czw, 04 styczeń 2007 21:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
YorQa jest aktualnie niedostępny YorQa
Początkujący
tak. pod kombajn - zgodze sie... tylkokwestia czy opłaca się sadzić 2 ha pod kombajn? no chyba ze to kolejne 2 ha obok 100ha innych Smile albo ze mamy dookoła innych sadowników i jest możliwość wspólnego zakupu/użytkowania kombajnu.
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych. [wiadomość #540 (odpowiedź na #233) ] czw, 04 styczeń 2007 23:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Kombajn i 2 ha? Przypuszczam że conajmniej kilkadziesiąt i to, tak jak pisze Zimny, w grupie producenckiej, którą będzie stac na jego zakup.Pozdrawiam serdecznie Smile

icon6.gif  Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych. [wiadomość #548 (odpowiedź na #540) ] pią, 05 styczeń 2007 09:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
prymus jest aktualnie niedostępny prymus
Stały bywalec
Witam. Myślę że ten stan zmieni się za 3-5 lat bo ludzie już w znacznym stopniu likwidują plantacje wiśniowe, a co do kombajnu to jest za mały areał.
Pozdrawiam Cool .
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych. [wiadomość #551 (odpowiedź na #233) ] pią, 05 styczeń 2007 11:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Sigmund jest aktualnie niedostępny Sigmund
Maniak
Tak tylko o ile likwidowane są starsze mniej wydajne plantacje to na ich miejsce powstaje nie dość że dwa razy tyle nowych ,to jeszcze takich które będa lepiej owocować.

http://www.tekstowo.pl/piosenka,anna_zebrowska,ucz_sie_polsk iego.html
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych. [wiadomość #616 (odpowiedź na #551) ] sob, 06 styczeń 2007 17:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
ja mam 3 ha wisni i jestem zadowolony,polacy widze ze tylko umieja narzekac i najlepiej nic nie robic ,jabłka sie nie opłacą bo tanie,wisnie też nie bo zbior duzo kosztuje,gruszka tez nie bo miodowka zjada.Najlepiej to usiąść i biadolic jak to cieżko.Ja mam 8 ha sadu i 4 ha wisni i wiedzie mi sie dobrze.Podstwa to ekonomika i nie marnowac towaru.
Pozdrwiam Smile
Odp: ZABIEGI OCHRONE -- wiśnia [wiadomość #679 (odpowiedź na #214) ] nie, 07 styczeń 2007 16:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Dokarmianie dolistne odpowiednia metoda,chroni drzewa przed róznymi patogenami i chorobami,widze ze ostatnio robi sie kampanie zniechęcajacom do zakładania sadów wisniowych na tym forum,a przeciez jabłko wymaga duzo wiecej oprysków,i jest bardzo pracochłonne Cool

[Uaktualnione dnia: wto, 30 styczeń 2007 18:25] przez Moderatora

Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych. [wiadomość #689 (odpowiedź na #616) ] nie, 07 styczeń 2007 18:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Masz racje.kazdy narzeka a sadzi,to jak to wszystko jest nie oplacalne to polikwidowac sady i do pracy,
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych. [wiadomość #998 (odpowiedź na #689) ] nie, 14 styczeń 2007 21:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
anbol jest aktualnie niedostępny anbol
Zaawansowany
Ja mam w miarę młody sad wiśniowy i jednak będę obserwować sytuację,czy go nie zlikwiduję.Cena wiśni jaka jest każdy wie,ale żyjąc jedynie z ziemi trudno nastawiać się na jeden gatunek,bo może zawieść.Dlatego ja mam jabłonie,brzoskwinie,wiśnie.......a czy dalej będą zobaczymy.Coraz większy problem jest z chętnymi do zrywania.Sąsiad wyrwał w tym roku 4ha,to może będzie w nowym sezonie lżej???????
icon6.gif  Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych. [wiadomość #1004 (odpowiedź na #233) ] pon, 15 styczeń 2007 09:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Witam. Myślę że przez najbliższe 2-5 lat cena będzie nadal mizerna, ponieważ nasadzeń wiśni jest dużo a rozdrobnione. Żeby były plantacje duże to można obniżyć koszty poprzez zastosowanie kombajnu a przy małym areale poszczególnych sadowników w granicach 3 - 4ha to jest zbyt duży nakład.
Pozdrawiam Cool .
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych. [wiadomość #1074 (odpowiedź na #233) ] śro, 17 styczeń 2007 19:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pre777 jest aktualnie niedostępny pre777
Zaawansowany
Witam.Na słabsze gleby jest lepsza antypka, więc bez obaw możesz sadzić.

VW 1303
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych. [wiadomość #1081 (odpowiedź na #1074) ] śro, 17 styczeń 2007 19:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
ale skoro ma suchą ziemie to niech nie zapomni o podlewaniu przez pierwszy rok,i utrzymywaniu czarnego ugoru w miedzyrzedziach. Cool

[Uaktualnione dnia: śro, 17 styczeń 2007 19:39] przez Moderatora

Odp: ZABIEGI OCHRONE -- wiśnia [wiadomość #1568 (odpowiedź na #214) ] wto, 30 styczeń 2007 17:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Lopez jest aktualnie niedostępny Lopez
Nowy
popieram Mario7
Odp: ZABIEGI OCHRONE -- wiśnia [wiadomość #1648 (odpowiedź na #214) ] pią, 02 luty 2007 18:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Witam.
Tak ale obserwując ostatnie lata to cena wiśni wciąż spada, więc dlatego ludzie odradzają sadzenia tego rodzaju owoców (przynajmniej na forum).
Pozdrawiam.
Odp: ZABIEGI OCHRONE -- wiśnia [wiadomość #1653 (odpowiedź na #1648) ] pią, 02 luty 2007 21:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Wiadomo że produkcja wiśnia nie wymaga takich nakładów i zaplecza jak np.jabłka,ale biorąc pod uwagę wiele znaków zapytania o jej przyszłość trzeba dobrze się zastanowić czy sadzich.Chyba że ma byc to dodatkowe źródło dochodów,to owszem.czasu dużo nie zajmuje produkcja,zbiór w miarę szybki.
icon6.gif  Odp: ZABIEGI OCHRONE -- wiśnia [wiadomość #1665 (odpowiedź na #214) ] sob, 03 luty 2007 10:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Witam.
Anbol trochę masz racji, ale trzeba brać pod uwagę narastający problem z siłą roboczą, żeby nie było tak że trzeba zrywać tylko siłą "rodzinną", bo wtedy jak masz dużo to nie masz szans.
Pozdrawiam Cool .
Odp: ZABIEGI OCHRONE -- wiśnia [wiadomość #1673 (odpowiedź na #1665) ] sob, 03 luty 2007 23:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Dlatego pisze o tych znakach zapytania przy decyzji o nowe nasadzenia,jedyna nadzieja wtedy w zbiorze mechanicznym.Mam 1 ha wisni i na razie zastanawiam sie ile im "życia"zostało?Najblizsze lata pokażą zwłaszcza ceny tych owoców...Pozdrawiam
Kiedy pierwszy oprysk WIŚNIE [wiadomość #2699 (odpowiedź na #214) ] pon, 26 marzec 2007 14:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
GizmoBumar jest aktualnie niedostępny GizmoBumar
Nowy
Witam

Biorąc pod uwagę coraz ładniejszą pogodę, należało by pomyśleć o pierszym oprysku WISIENEK.
Kiedy i czym rozpoczynacie pierwszy oprysk?
Odp: Kiedy pierwszy oprysk WIŚNIE [wiadomość #2705 (odpowiedź na #2699) ] wto, 27 marzec 2007 14:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Dzisiaj wjedzie standartowo miedzian.Pozdrawiam
Odp: Kiedy pierwszy oprysk WIŚNIE [wiadomość #2708 (odpowiedź na #2699) ] wto, 27 marzec 2007 20:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Bynio jest aktualnie niedostępny Bynio
Początkujący
witam - ruszam jutro miedzianem
pozdrawiam
Odp: ZABIEGI OCHRONE -- wiśnia [wiadomość #3188 (odpowiedź na #1673) ] wto, 17 kwiecień 2007 11:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Temat nieco zboczyl... Bo nie chodzi o to czy wogole chronic bo sie nie oplaci tylko czym chronic... :>
Do tej pory zastosowalem 3x miedzian. Czekam na paki i rozpoczecie kwitnienia tak aby rozpoczac walke z brunatna.
Odp: ZABIEGI OCHRONE -- wiśnia [wiadomość #3200 (odpowiedź na #3188) ] wto, 17 kwiecień 2007 20:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
My juz jesteśmy po białym pąku i topsinie.A wcześniej był miedzian i zwalczanie licinka
Odp: ZABIEGI OCHRONE -- wiśnia [wiadomość #3318 (odpowiedź na #214) ] sob, 21 kwiecień 2007 18:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dzako18 jest aktualnie niedostępny dzako18
Początkujący
czy ktos juz stosuje cos na brunatna zgnilizne.Jakie środki sa najlepsze.ja mam kilkanascie drzewek i w zwazku z tym mam pytanie czy nie orientuje sie ktos jaki jest dobry i niedrogi srodek na zgnilizne i jesli ktos wie to prosil bym o cene tego preparatu.z Gory dziekuje
Odp: ZABIEGI OCHRONE -- wiśnia [wiadomość #3471 (odpowiedź na #3318) ] śro, 25 kwiecień 2007 22:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Mariush jest aktualnie niedostępny Mariush
Początkujący
Na początku kwitnienia jak i w pełni stosuje Horizon w tamtym roku rewelacyjnie zadziałał a jak będzie w tym życie pokarze
Odp: ZABIEGI OCHRONE -- wiśnia [wiadomość #4538 (odpowiedź na #214) ] pią, 25 maj 2007 17:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do poprzedniej wiadomości
Robercik jest aktualnie niedostępny Robercik
Zaawansowany
nie jest kolego za wczesno w Lubelskim też już się pokazała ja osobiście robię zabieg w sobotę choć z ekonomicznego punktu widzenia nie widzę sensu, z powodu dużych strat pomrozowych, ale trudno nie dam się jej pocieszyć.

Robert
Poprzedni wątek:Schattenmorelle Bonn, Schattenmorelle S2
Następny wątek:Cięcie wiśni - wątki połączone
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]