Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Jabłoń » Parch jabłoni 2010 ( ) 3 Głosów
Parch jabłoni 2010 [wiadomość #37715] |
śro, 31 marzec 2010 09:38  |
Krystyna Wiadomości: 39 Dołączył(a): maj 2007 |
Początkujący |
|
|
|
Witam wszystkich. Patrząc na to co się dzieje za oknem myślę że można śmiało powiedzieć, że sezon parchowy 2010 lada moment się rozpocznie. W związku z tym kiedy planujecie pierwszy oprysk miedzianem. A może już ktoś go wykonał?
[Uaktualnione dnia: czw, 04 listopad 2010 12:00] przez Moderatora
|
|
| |
| Odp: Parch jabłoni 2010 [wiadomość #37723 (odpowiedź na #37716) ] |
śro, 31 marzec 2010 14:40   |
 |
jerzy45 Wiadomości: 1154 Dołączył(a): kwiecień 2007 |
Maniak |
|
|
Czy to pomologu była kalibracja i sprawdzanie opryskiwaczy , czy rzeczywista walka z parchem... Tydzień temu, to jeszcze śnieg u mnie leżał...(chyba..,) Ja, jak dożyje, to planuje dopiero po Świętach wykonać pierwszy zabieg. Przez długo panującą zime nie widze powodu, by trzeba było się spieszyć. Pąki nawet dość szybko nabrzmiewają, ale czy parch nadąża z rozwojem ? Wątpie. I dobrze. Ochrona będzie tańsza. Chyba, że się myle w mej ocenie sytuacji...
[Uaktualnione dnia: śro, 31 marzec 2010 14:40] ___pozdrawiam_____
|
|
| | | | | |
| Odp: Parch jabłoni 2010 [wiadomość #37739 (odpowiedź na #37715) ] |
śro, 31 marzec 2010 20:40   |
 |
pomolog Wiadomości: 3078 Dołączył(a): styczeń 2007 |
Maniak |
|
|
Widzę Jerzy, że aluzja nie została zrozumiana Ja "mniej więcej" orientuję się kiedy, w jakiej fazie i przy jakich warunkach rozpoczyna się "sezon na parcha" Celowo unikam słowa - walka, bo dla mnie walka z chorobą to moment bardzo trudny dla sadownika, świadczący o tym, że de facto poniósł klęskę w tym sezonie... do tego momentu chronił rośliny przed chorobą - a teraz już musi z nią walczyć. Więc dopóki można, należy rośliny zabezpieczać Wracając do samego zabiegu, o którym mowa... napiszę wprost (żeby uniknąć kolejnego niedomówienia) - parch w przypadku zabiegu Miedzianem wykonanego w tym okresie (nabrzmiewania pąków) ma drugorzędne znaczenie. Od lat wykonujemy ten zabieg w celu "bardzo mocno" profilaktycznym jeżeli chodzi o zarazę ogniową (której, może dzięki właśnie temu kto wie, nie widziałem jeszcze na oczy w naszym sadzie), a przede wszystkim jako ochronę po cięciu (to dla nas taki typowy czas - taka specyfika pracy) i chorobami kory i drewna. I żeby już nie robić "off-topic" w temacie parchowym - radzę sadownikom dokładnie obejrzeć pnie, korę i dolne partie koron drzew po tej zimie, szczególnie u odmian, które określamy jako podatne na mróz. Bo są niespodzianki i to nie z uwagi na "super" niskie temperatury - a na bardzo długo utrzymującą się wysoką pokrywę śnieżną i bardzo długi okres "nawilgocenia" kory Pozdrawiam serdecznie
Piszę poprawnie po polsku
|
|
| | |
| Odp: Parch jabłoni 2010 [wiadomość #37747 (odpowiedź na #37715) ] |
śro, 31 marzec 2010 22:09   |
 |
pomolog Wiadomości: 3078 Dołączył(a): styczeń 2007 |
Maniak |
|
|
Zapobiegawczo, zapobiegawczo, zapobiegawczo,
zapobiegawczo, zapobiegawczo, zapobiegawczo, zapobiegawczo, zapobiegawczo... program ochrony jabłoni, strony nie podaję, bo w każdym jest inna Pozdrawiam serdecznie
Piszę poprawnie po polsku
|
|
| | |
| Odp: Parch jabłoni 2010 [wiadomość #37762 (odpowiedź na #37760) ] |
czw, 01 kwiecień 2010 13:03   |
 |
Maniak |
|
|
Ja szanowni Panowie napisałem, że zgodnie z fazami fenologicznymi parch będzie się rozwijał, czym będzie bardziej przewidywalny. Nie sama walka z nim na podstawie tych faz, tylko rozwój i choroby i wegetacja przebiega równolegle, a nie tak, jak poprzednich zim, gdzie pewnie i co poniektóre zarodniki były gotowe do wysiewu, tylko tkanki liściowej i pąkowej brakowało. Tak to ująłem. Oczywiste, że sama miedź jest tak traktowana - zapobiegawczo i "na ślepo", bo tak większość sadowników zaczyna sezon ochrony. ja podjąłem decyzje, że ze względu na takie, a nie inne warunki zabieg wykonam dopiero po Świętach. Możecie mnie teraz namawiać, przekonywać, grozić, torturować, ... poniewierać, a ja będe nie ugięty ! . Tą decyzje podjąłem, na podstawie rozumu, wieloletniego doświadczenia i dobrego nosa, a nie na tym, że w sąsiedniej wsi już jadą. Wiem, że zaraz odezwą się głosy, że źle robie i namawiam kogoś do grzechu. Broń Boże. Później się dziwimy, że ktoś wykonał 10 oprysków, a my 15... W tym wypadku sądze, że na moim terytorium nie ma jeszcze nawet minimalnej szansy, na jakiś zarodnik. Ta szansa jest prawie 100 %. Jednak przy zarazie, to zabieg powinien już być wykonany... Ale i na zaraze się powstrzymam, bo uważam, że NA MOIM !!! terenie nie ma zagrożenia... Nos jeszcze mnie nie zawiódł. Nic nie czuje...
PS. Zacytuje klasyka - pomologa ..."Zapobiegawczo, zapobiegawczo, zapobiegawczo,
zapobiegawczo, zapobiegawczo, zapobiegawczo, zapobiegawczo, zapobiegawczo..."
[Uaktualnione dnia: czw, 01 kwiecień 2010 13:06] ___pozdrawiam_____
|
|
| | | |
| Odp: Parch jabłoni 2010 [wiadomość #37784 (odpowiedź na #37783) ] |
czw, 01 kwiecień 2010 20:54   |
Melolontha Wiadomości: 1520 Dołączył(a): styczeń 2009 |
Maniak |
|
|
Pomolog , 8-krotnie " zapobiegawczy " ... Potwierdzam. " Szkodniki i choroby roślin sadowniczych " 1971, strona 370... MIEDZIOWE... PRZECIWKO PASOŻYTOM KORY I RAKOM / dotyczy jabłoni /... A ja byłem przekonany, że po wynalezieniu Benlate i Topsinu, już nic bardziej skutecznego, wymyślić się nie da... A tu proszę, Miedzian ! Stąd wniosek, że jednak te nowe programy ochrony kupować trzeba i czytać, czego ja trochę zaniedbałem... A tu wszystko jak się okazuje, stale idzie do przodu, choć tak jakby trochę... do tyłu... Bo lata siedemdziesiate i Miedzian na choroby kory jabłoni, to jednak czasy, póżnego ...Władysława Gomułki. I ta piosenka: " Złoty pięćdziesiąt, złoty pięćdziesiąt na " Sporty "... Gdybym miał więcej, kupiłbym sobie " Giewonty "... Dziś jest pomologu Prima Aprilis 2010, a w zawiązku z tym... pozdrawiam ! I wcale nie żartuję !
[Uaktualnione dnia: czw, 01 kwiecień 2010 21:14]
|
|
| |
| Odp: Parch jabłoni 2010 [wiadomość #37817 (odpowiedź na #37791) ] |
pią, 02 kwiecień 2010 19:11   |
Melolontha Wiadomości: 1520 Dołączył(a): styczeń 2009 |
Maniak |
|
|
Dyngus pomologu w sadownictwie, to już / i to nie jeden /, był...A w związku z tym mam informację, że były już / okolice Skierniewic / , DWA potężne wysiewy zarodników ! Dlatego ten Miedzian, powinien był już być ! A może nawet powinien być już drugi raz ? No a potem, już po " właściwym " Dyngusie , jak co roku, czyli w pewnym uproszczeniu, " od dyngusa, do dyngusa "... Życzę Wszystkim, Wesołych i Spokojnych Świąt ! P.S. Kiedy umarł Władysław Gomułka, mój Ojciec, małorolny chłop, płakał, choć / jak to było w przypadku Stalina /, nie musiał... Gdy spytałem , dlaczego płacze, odpowiedział : " Bo Gomułka , tak dużo zrobił dla polskiego rolnictwa... " O to, co takiego dobrego zrobił dla polskiego rolnictwa Gomułka nie pytałem, bo mnie to wtedy, nie interesowało... Pozdrawiam !
[Uaktualnione dnia: pią, 02 kwiecień 2010 19:32]
|
|
|
| Odp: Parch jabłoni 2010 [wiadomość #37822 (odpowiedź na #37715) ] |
pią, 02 kwiecień 2010 19:39   |
wlodekpo Wiadomości: 22 Dołączył(a): październik 2008 |
Początkujący |
|
|
|
Skąd masz infornacje? Dzisiaj dzwoniłem do ISK i otrzymałem informacje że jeszcze nie było wysiewu ale bardzo szybko dojrzewają otocznie. Zalecany zabieg zapobiegawczy przed świętami. Jutro miedzian. Pozdro!
[Uaktualnione dnia: pią, 02 kwiecień 2010 20:22]
|
|
| | | | | | | | | | |
Odp: Parch jabłoni 2010 [wiadomość #37862 (odpowiedź na #37851) ] |
sob, 03 kwiecień 2010 20:27   |
 |
Maniak |
|
|
Dlaczego po takiej zimie jest mało podtopień... Odpowiedź jest prosta. Jak głęboko była ziemia przemarznięta, należałoby zaciągnąć języka u grabarza. Oni w porównaniu z Nami są w tym temacie lepiej zorientowani... Gdy gleba jest zmarznięta, to jej struktura się poprawia, jest więcej przestrzeni pomiędzy drobinami i zwiększa objętość jak marznie. Jeśli jest więc topnienie śniegu, to ta woda bez problemu wsiąka... Problem robi się jeśli raz marznie, znowu taje, marznie....Wówczas dochodzi do zamulenia owych przestrzeni i woda miast wsiąkać to stoi. Niekiedy stanie, to pożądany objaw... Znowu nie przesadzajmy z tym rozwojem parcha pod śniegiem. Po co ma się rozwijać ?? Po to by jego zarodniki trafiły w próżnie... czy parch, to głupek ? Nie on dostosuje się do Naszych potrzeb i będzie wówczas, gdy przyjdzie czas.
Nie wiem, co koledzy uzyskali z ISK, ale by w tej chwili miało dojść już do wysiewu zarodników ?? Może parch "doszedł" do źródła jakiegoś dopalacza i przyspieszył rozwój ?
[Uaktualnione dnia: sob, 03 kwiecień 2010 20:33] ___pozdrawiam_____
|
|
| |
| Odp: Parch jabłoni 2010 [wiadomość #37869 (odpowiedź na #37863) ] |
sob, 03 kwiecień 2010 23:42   |
 |
Maniak |
|
|
Byłem pokorny, ale teraz jestem już po Rezurekcji i moge użyć kilku mocniejszych zdań....Jeszcze nie ma zagrożenia infekcjami pierwotnymi, a tu i ówdzie już są podawane bzdurne informacje. W około parcha narasta kolejny mit i legenda.
Arczyk napisał..."Nie wiem kolego czy się myli czy nie z informacji jakie otrzymałem z ISK wynika że jeżeli w święta wystąpią znaczące opady to może dojść do wysiewu i wtedy miedzian już nie pomoże." Szanowni Państwo. Nie jest ważny termin wykonania pierwszego zabiegu Miedzianem. Nie ma specjalnego znaczenia, czy wykonaliśmy go 28 III, 1 IV czy wykonamy po Świętach. problem polega na zrozumieniu o co w tym wszystkim chodzi. Jeśli infekcja pierwotna ma być po znaczących opadach deszczu, to chcę się spytać...A co z mgłami, rosami...?? Jak jest wilgotno wystarczy o godzinie 22 spojrzeć na dach samochodu... Wcale nie potrzeba deszczu... Jeśli byłby już wysiew zarodników, to parch byłby pewny jak w banku. Nie jestem człowiekiem złośliwym, ani nikomu źle nie życze, ale zastanówcie się mili Państwo, co piszecie... Bo jeśli walke z parchem postrzegacie, w takich samych kategoriach, w jakich piszecie, to wcale się nie dziwie, że parch ma się w wielu sadach dobrze ...Może ten przykład da do myślenia, przy dzieleniu się świątecznym jajkiem... Może jest to zwykłe przejęzyczenie, ale na portalu dla sadowników, może mieć opłakany efekt... Nie sugerujcie się tym, że pomolog wykonał oprysk 24 III. Inny sad, inne uwarunkowania, inne cele, jednak zasada ciągle taka sama - trzymać gada za morde (oczywiście parcha...) zgodnie z jego "wymaganiami"
Nie wiem co jest w tym komunikacie, bo nie moge go otworzyć, ale z tego jasno wynika, że był tworzony 1 kwietnia. Jest to data szczególna i może z taką myślą był tworzony...
[Uaktualnione dnia: sob, 03 kwiecień 2010 23:45] ___pozdrawiam_____
|
|
|
| Odp: Parch jabłoni 2010 [wiadomość #37871 (odpowiedź na #37715) ] |
sob, 03 kwiecień 2010 23:58   |
daath1 Wiadomości: 163 Dołączył(a): luty 2009 |
Zaawansowany |
|
|
http://piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=WAGR czy dalej nie da się otworzyć???ktoś sobie robi z nas jaja(jaja na święta,, morze????) ,tylko kto nie mieszkam koło Grójca ,ale sprawdzam wszelkie rejony,jeszcze wiele innych jest na Piorinie,Opatów np/WESOŁYCH ŚWIĄT,,,NIESTETY ALE U GÓRY ,DATA DZISIEJSZA (te komunikaty są świeże wcześniej nic nie było)
[Uaktualnione dnia: nie, 04 kwiecień 2010 00:17]
|
|
| | | | |
| Stron (22): [1 ] |
 |
Idź do forum:
|