Ja bym nie upatrywał wpływu samej konstrukcji na otrząsanie. Najważniejsza jest wprawa operatora, aby po złapaniu drzewa nie poszły z niego soki ( ale na początku to chyba każdemu się przytrafi) Co do konstrukcji z zamkniętego profilu, to jest ona naprawdę lekka, sprawia tylko wrażenie ciężkiej. Myślę nawet, że kratownica z dużej ilości rurek może być cięższa od profilu. Przy wyborze ja kierowałbym się ceną. Na małe areały wiele osób wybiera otrząsarki mechaniczne (ok. 2-2,5tys. zł)
Witam Kolego dzięki za odpowiedz chyba zdecyduje sie na tą z ramieniem z zamkniętego profilu. Wiśni mam 1,5ha i a docelowo w planach 2ha wiec ootrząsarka mechaniczna zabardzo nie wchodzi w gre.
do 2ha spokojnie stosowałem mechaniczną i się wyrabiałem a biorąc pod uwagę różnicę w cenie /obecnie ok.17000 do 2500/ warto się zastanowić tym bardziej że używane w dobrym stanie to wydatek ok.1500zł. Pozdrawiam!
witam. Ja jednak zdecydowałem się na hydrauliczną bo w okolicy w ciągu ostanich lat przybyło troche sadów wiśniowych więc myśle że popracuje nią troche usługowo. A na następny sezon mam zamiar skonstruować do niej jakąś odwiewareczke. Co do ceny to mnie po negocjacjach wyniosła troche ponad 14 tys
Pozdrawiam Michał.
kolego kaptur zeby zbierac wisnie kombajnem feliks trzeba te wisnie od samego poczatkuu odpowiednio prowadzic a wiec jeden glowny przewodnik i po bokach delikatne boczne galazki max 3 letnie zeby nie byly za grube i za sztywne bo beda sie lamaly wiec nie ma mozliwosci zastosowania tej maszyny do starszych nasadzen no chyba ze ktos stosowal taka ostra przecinke co roku a i jeszcze jedno pewnie cena tej maszyny jest z kosmosu z reszta jak wszystko u nich
Jeżeli myślisz o zbiorze mechanicznym to pomyśl o odwiewarko-otrząsarce. Cena nie jest z kosmosu i nie ma takich wymagań co do cięcia drzewek pod typowy kombajn.
Żebyś miał tak chociaż drugie tyle tych wiśni to można by było zaryzykować zakup takiego kombajnu pod warunkiem że sad spełnia wymagania pod zbiór mechaniczny.
posadzić drugie tyle też jest w planach, ale teraz sadzonka droga. więc trzeba się wstrzymać. Ciekaw jestem czy są jakieś jeszcze kombajny (nie licząc odwiewarko- otrząsarek), Korvana i Felixa. Może ktoś coś słyszał, czytał??