| Aparat Oddechowy [wiadomość #35379] |
czw, 04 luty 2010 20:08  |
stachlewski28 Wiadomości: 170 Dołączył(a): styczeń 2008 |
Zaawansowany |
|
|
Witam!! Czy ktoś orientuje się, jaki jest koszt zakupu aparatu oddechowego lub innego sprzętu. Aby można było wejść do zagazowanej komory.
Pozdrawjama!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Aparat Oddechowy [wiadomość #35516 (odpowiedź na #35449) ] |
nie, 07 luty 2010 11:32   |
stachlewski28 Wiadomości: 170 Dołączył(a): styczeń 2008 |
Zaawansowany |
|
|
Witam!! Dzwoniłem w kilka miejsc i dowiedziałem się o profesjonalnych aparatach oddechowych takich samych jak używają strażacy koszt takiego kompletnego to 2500zł zestaw waży 14kg i wystarcza na 40min pracy w pomieszczeniach beztlenowych. Zestaw jest atestowany, i posiada 2letnią gwarancje. Uzupełniany w tlen sprężarką w niektórych jednostkach straży pożarnej (oczywiście w tych jednostkach, jeśli takiego sprzętu używają).
Po co wchodzę do komory może to głupie, ale jak wy uzupełniacie wapno (na bezdechu) no i oczywiście ciekawość (przy okienku zazwyczaj stoi paleta z wapnem) jak się przechowują jabłka, bo niestety mam kilka gatunków w jednej komorze.
Pozdrawiam!!!
Załącznik: 326206_p.jpg
(Rozmiar: 20.27KB, Pobrane 130 razy)
|
|
|
|
|
| Odp: Aparat Oddechowy [wiadomość #35528 (odpowiedź na #35423) ] |
nie, 07 luty 2010 17:55   |
 |
Zdzich Wiadomości: 677 Dołączył(a): grudzień 2006 |
Maniak |
|
|
| Sigmund napisał(a) dnia pią, 05 luty 2010 04:19 | Kolega rozpoczynający wątek pytał o aparat oddechowy . Doradzanie komuś zastępczego rozwiązania , zwłaszcza gdy ktoś nie zna się na tym uważam za skrajnie nieodpowiedzialne.
. Niedobór tlenu atmosferycznego w powietrzu ma tę zdradliwą właściwość, że nie można go wykryć za pomocą zmysłów, a jego ofiary są zwykle nieświadome niebezpieczeństwa, w którym się znajdują i mogą nawet mieć bardzo dobre samopoczucie.
http://www.polskiesadownictwo.pl/modules.php?name=News&f ile=article&sid=30
|
Zgadzam się 100 %.
Dyskusja zboczyła trochę na aparaty tlenowe, a tu chodzi o "powietrzny aparat oddechowy" i taką frazę radzę wpisać w wyszukiwarkę. Sprzęt do tanich nie należy, a należałoby mieć dwa komplety.Jeden dla wchodzącego i drugi dla osoby asekurującej,która powinna ten sprzęt mieć na sobie w każdej chwili gotowy do użycia.Ktoś tu pisał,że koszt ponownego zagazowania komory to około 700 zł. Bezpieczeństwo - bezcenne.Jeśli koszt 2 aparatów oddechowych to około 10 tys. to chyba rachunek jest prosty, zważywszy,że w razie gdy w komorze coś pójdzie nie tak to ratownik ma tylko 2 minuty na uratowanie kolegi.
http://alejahandlowa.pl/tr/produkt/powietrzny-aparat-oddecho wy-interspiro-sopot_1628610.html
[Uaktualnione dnia: nie, 07 luty 2010 17:56] Pozdrawiam
Zdzich
Staram się poprawnie pisać po polsku.
|
|
|
| Odp: Aparat Oddechowy [wiadomość #35575 (odpowiedź na #35379) ] |
pon, 08 luty 2010 17:55  |
intersad Wiadomości: 2 Dołączył(a): styczeń 2008 |
Nowy |
|
|
Cześć
tak się akurat składa że sam używam takiego aparatu jakie ma ma wyposażeniu straż pożarna.
ma również 2 kompletne zestawy na sprzedaż...
Są to aparaty firmy FENZO (najlepsza na świecie) wraz z twarzomaską i butlą po legalizacji u strażaków. tego typu sprzEt jest bezpieczny... nawet moja córka pracuje na takim w OSP
cena nie jest taka chora jak piszecie... szczegóły jak ktoś by był zainteresowany mogę wysłać ma maila inter-sad@02.pl
[Uaktualnione dnia: pon, 08 luty 2010 17:56]
|
|
|