użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - Mechanizacja » Ciągniki sadownicze » Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym
Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #11811] śro, 13 luty 2008 20:59 Przejdź do następnej wiadomości
jacek55 jest aktualnie niedostępny jacek55
Zaawansowany
Jestem aktualnie na kupnie ciągnika. Zdecydowałem się po raz kolejny na New Hollanda. I teraz mam problem wiem ze jest opcja przedni TUZ i WOM kosztuje to jakieś 14 000 zł. Sad mam położony na równi, powierzchnia jakieś 20ha i myślałem aby zaryzykować i kupić ten osprzęt. Miałbym wtedy dwie roboty za jednym zamachem Smile .Interesuje mnie czy są użytkownicy ciągników właśnie z TUZ i WOM z przodu ciągnika? Jeśli są tacy bardzo bym prosił o wszelkie informacje czy to się opłaca, jaka musi być moc ciągnika na dwie maszyny i jakie musza być minimalne uwrocia? Za odpowiedzi dziękuje Smile
Pozdrawiam
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #11812 (odpowiedź na #11811) ] śro, 13 luty 2008 22:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Pawel1 jest aktualnie niedostępny Pawel1
Początkujący
przy tym areale ja bym sie nie zastanawiał. Zawsze Ci sie to może przydać, niekoniecznie do pracy z dwiema maszynami na raz. Mnie się wydaje dobrym pomysłem praca z rozdrabniaczem z przodu, lepsza widoczność, sterowność i nie jedziesz po patykach. Pozatym do tego zapniesz wszystko począwszy od belki herbicydowej a skończywszy na widlaku. Ale od strony praktycznej nie wiem jak to wygląda ale też chętnie posłucham opinii sadowników którzy stosują przedni wom i tuz w praktyce. A jaka jest prędkość przedniego wom w NH?
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #11818 (odpowiedź na #11811) ] czw, 14 luty 2008 06:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
daridari jest aktualnie niedostępny daridari
Zaawansowany
Chyba wszystkie przednie womy mają 1000
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #11822 (odpowiedź na #11811) ] czw, 14 luty 2008 09:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Maniak
A ile ten New Holland ma udźwigu na przednim tuz?
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #11825 (odpowiedź na #11811) ] czw, 14 luty 2008 13:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Hunter jest aktualnie niedostępny Hunter
Stały bywalec
ja bym sie wogóle nad tym nie zastanawiał jest to napewno ogromna wygoda a zwłaszcza na płaskim terenie juz lepiej zrezygnowac z przedniego napedu

...
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #11826 (odpowiedź na #11811) ] czw, 14 luty 2008 14:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
NH na przednia oś ma maksymalnie 2000 kg. wiec to jest wystarczający udźwig. Myślałem również o hydraulice ale po co mi hydraulika z przodu? jak będę miał tam jakaś kosiarkę zwykła bez przesuwania się to raczej hydraulika mi się tam nie przyda. Podnośnika tez nie będę zapinał bo mam dość wózków sadowniczych do wożenia palet w sadziea ładuje tam na placu wózkiem toyota bo te 20 ha mam około 8 km od domu i musze wszystko ładować i zwalać po dwa razy Twisted Evil . Kolego Hunter oprócz tych 20 ha na równi mam 10 ha w terenie górzystym wiec bez napędu z przodu nie ma mowy a wogle teraz ciągnik bez 4x4 to nie ciągnik Cool. a czy ma ktoś z was TUZ z przodu?
Pozdrawiam
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #11829 (odpowiedź na #11811) ] czw, 14 luty 2008 16:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
jacek55 napisał(a) dnia śro, 13 luty 2008 08:59

Sad mam położony na równi, powierzchnia jakieś 20ha

karzdy ma swoje indywidualne podejscie do sprawy i u mnie kompletnie, jak narazie nie widze zastosowania 4x4 na płaskim terenie a tymbardziej ze mam mniejszy areał a co do hydrauliki z przodu to mozna sie jeszce zastanowic gdy sie ma wygarniacz do patyków ( lub sie plnuje mniecz taki wynalazek w przyszłosci)+ rozdrabniacz z tyłu-asz sie chce pracowac Cool

...
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #11833 (odpowiedź na #11829) ] czw, 14 luty 2008 20:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Ja Cię wspaniale rozumie Hunter i zazdroszczę całego sadu na równym terenie Cool nie jeden sadownik z nizin jakby przyjechał do nas to by nawet nie wsiadł do ciągnika i nie ruszył do sadu bo taka jest prawda ale jak się to robi od małego to już jest inaczej. Ale zawsze to jest lepiej jak masz napęd na przód masz jakby taka asekuracje. Chyba zrobię tak ze wezmę również ta hydraulikę z przodu kto wie może za 20 lat się przyda Very Happy . a dla zainteresowanych jak wygląda NH z TUZ z przodu ciągnika zapraszam do miesięcznika SAD tam jest bardzo ładne zdjęcie przedstawiające taka maszynę z tuzem
Pozdrawiam
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #11843 (odpowiedź na #11811) ] czw, 14 luty 2008 22:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Mam równy teren, ale już nigdy nie kupię ciągnika bez przedniego napędu. Uważam, że nie jest ważne czy ktoś ma 10, czy 20 ha. Ten co ma 20 musi mieć po prostu więcej ciągników. I tyle na ten temat.
Z praktycznego punktu widzenia, rozdrabniacz do gałęzi zawieszany z przodu ciągnika? Z jednej strony dobrze bo nie jedzie się po gałęziach, z drugiej zaś zmielony materiał, oraz kurz jest wyrzucany do tyłu, czyli na traktor. Ponadto kosiarki bijakowe z racji swojego zastosowania są solidnie zbudowane, wobec tego dość cięzkie.
Osobiście do mielenia gałęzi używam starej zwężonej C-360, bez obaw, że jakaś gałąź coś może urwać.
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #11852 (odpowiedź na #11843) ] pią, 15 luty 2008 12:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Zgadzam się z opinią, że przedni napęd jest potrzebny nawet na równym terenie.Jest z nim o niebo lepiej. Też chciałem kupić mój ciągnik(LAMBORGHINI R1) z przednim TUZ i WOM, lecz ma on za mały udźwig(400kg) więc jest za delikatny, a kosztował też coś koło 10tyś. Gdyby miał większy udźwig to bym z pewnością kupił.
Pozdrawiam. Cool
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #11857 (odpowiedź na #11811) ] pią, 15 luty 2008 15:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
kombinacja typu z przodu wygarniacz z tyłu rozdrabniacz odpada ponieważ kiedyś miałem taki przypadek ze jakaś tam gałązka się zawieruszyła podczas pryskania i na następny dzien. Ciągnik nie pali co jest i co jest!! a tam wypięła się jedna kostka 5 kabelków spinałem byle jak cudowałem i się udało Very Happy wiec jak już koszenie NH to rozdrabniacz z przodu albo jakaś dodatkowa osłona pod ciągnikiem ze stalowej blachy. jak już wspomniał kolega jedrus 101 właśnie jak się kosi przodem to może być większe ryzyko ze szybciej złapie kapcia i biedzie przy takiej pracy dużo kurzu chociaż to zależy od pogody i w dodatku jestem alergikiem to zawsze kosze podczas deszczu lub jak nie jest aż tak bardzo sucho Razz

Pozdrawiam
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #11865 (odpowiedź na #11811) ] pią, 15 luty 2008 19:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
fiszko jest aktualnie niedostępny fiszko
Nowy
Witam wszystkich.
Uważam że rozdrabniacz do gałęzi w przedniej części ciągnika to pomyłka. Duża bezwładność noży (potencjalne niebezpieczenstwo)oraz wyżut rozdrobnionych gałęzi może zrobić dużo krzywdy zarówno kierowcy jak i ciągnikowi. Uważam natomias ze super rozwiązaniem jest zastosowanie wazkiej kosiarki (która kosi tylko pas zielska pomiędzy kołami) pracującej podczas oprysku. Bardzo duża oszczędność czasu i oczywiście pieniędzy.
dziekuje za wypowiedz...
i pozdrawiam.
f
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #11896 (odpowiedź na #11811) ] nie, 17 luty 2008 12:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maciek85 jest aktualnie niedostępny Maciek85
Zaawansowany
Ja osobiście nie mam przedniego TUZ ale myśle, ze to dobry pomysł z tym rozdrabniaczem. Nie trzeba wtedy montować osłony podwozia. A typowe rozdrabniacze nie maja noży tylko bijaki. Pozdrawiam
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #11912 (odpowiedź na #11811) ] nie, 17 luty 2008 16:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Do rozdrabniania gałęzi teraz używam rozdrabniacza olsztyńskiego 2m i zetora 5211 i tak chyba zostanie ponieważ szkoda tych ciągników sadowniczym męczyć z takimi maszynami i jak np. strzeli jakiś kamyczek w szybę conajmniej 3 000 złotych trzeba z kieszeni wyciągnąć wiec wole to robić właśnie zetorem Cool a takie prace jak koszenie trawy w miedzy rzeziach i pryskanie jednocześnie jak najbardziej można robić, mam pytania odnośnie tego jaka kosiarkę kupić na przód jakiej firmy bo szerokość każdy ma inna ja wezmę chyba 170 cm. A drugie pytanie odnośnie ciągnika jaka musi mięć moc? jak już wcześniej powiedziałem biorę NH i tam są 3 zakresy mocy 72,76 92KM. Który z nich wybrać żeby sobie radził bez problemu?
Pozdrawiam
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #12694 (odpowiedź na #11811) ] nie, 16 marzec 2008 21:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Nie wiecie może skąd kupić kosiarkę na przód - okazuje się, że to nie takie proste. W MCMS zrobiliby na indywidualne zamówienie.
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #12712 (odpowiedź na #11811) ] pon, 17 marzec 2008 20:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
checkmate jest aktualnie niedostępny checkmate
Początkujący
Seppi M możesz ustawić tak żeby zapinać ja na przód lub na tył.
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #12827 (odpowiedź na #11811) ] nie, 23 marzec 2008 06:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
cyberek jest aktualnie niedostępny cyberek
Stały bywalec
a czy do ciągniaka można "dorobić" sam przedni tuz...?wydaje mi się że powinna być taka możliwość??
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #12867 (odpowiedź na #12827) ] pon, 24 marzec 2008 23:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
checkmate jest aktualnie niedostępny checkmate
Początkujący
cyberek napisał(a) dnia nie, 23 marzec 2008 06:58

a czy do ciągniaka można "dorobić" sam przedni tuz...?wydaje mi się że powinna być taka możliwość??

MCMS ma w ofercie coś takiego. Udźwig= 500 kg, jednak nie zapomnij że WOM-u z przodu nie dorobisz co mocno ogranicza zastosowanie takiego przedniego TUZ-u.
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #12887 (odpowiedź na #11811) ] wto, 25 marzec 2008 14:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
cyberek jest aktualnie niedostępny cyberek
Stały bywalec
wiem że womu się nie da...ja chciałem tylko TUZ żebym mógł sobie zwozić skrzynie w sadzie... Rolling Eyes
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #15528 (odpowiedź na #12887) ] nie, 25 maj 2008 14:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
nie wiecie przypadkiem jaki ma udzwig tuz oraz jakie ma predkości wom przedni w lamborghini rs ??
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #15545 (odpowiedź na #11811) ] nie, 25 maj 2008 20:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
artek33 jest aktualnie niedostępny artek33
Początkujący
Z tego co się orientuję to każdy wałek z przodu ma 1000 obr/min
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #15562 (odpowiedź na #15545) ] pon, 26 maj 2008 10:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gość
i lewe obroty ...
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #15889 (odpowiedź na #15562) ] nie, 01 czerwiec 2008 22:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
No to mam pytanie jak bym kupił ten ciągnik i podłaczył na przód kosiarkę sadowniczą ditty serii "żyletkę" czy by zdało egzamin???
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #16014 (odpowiedź na #11811) ] wto, 03 czerwiec 2008 23:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Jak nie jest przystosowana do montażu na przód, to raczej kiepsko. Zamów sobie w MCMS na specjalne zamówienie montowaną na przód - cena nie wiele większa.
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #21487 (odpowiedź na #11811) ] nie, 28 grudzień 2008 23:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gość
z kosiarką z przodu bardzo trudno skręcić Sad
tak samo z typowym TUZem i skrzynią
ja go przerobiłem :
http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/799/0/

Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #21488 (odpowiedź na #11811) ] nie, 28 grudzień 2008 23:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gość
http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/800/0/

Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #21548 (odpowiedź na #11811) ] czw, 01 styczeń 2009 21:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
damsad jest aktualnie niedostępny damsad
Nowy
Mam pytanie do pawelzx.Jaki rozstaw ramion masz w tym przednim TUZ-ie, jakiej kategorii zaczepy i jaki kierunek WOM-u.Czy ten udzwig jest aż tak duży i jakie maszyny zaczepiasz do niego?Z góry dziękuję.
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #21591 (odpowiedź na #21548) ] nie, 04 styczeń 2009 23:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gość
w orginale :
rozstaw jest standardowy chyba 85 cm
zaczepy hakowe 1 kat.
udźwig 900 kg

po przeróbce:
zakres ruchu zwiększony z 45 do ponad 90 stopni
tak żeby bez ramion podnosił skrzynie na 40 cm
w odległości 5 cm od koła w max skręcie kierownicy

WOM 1000 obrotów lewych
trudno uruchomić maszyny potrzebujące dużo mocy bo załączanie jest elektro-hydrauliczne bez sprzęgła i silnik gaśnie Sad
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #64704 (odpowiedź na #11811) ] wto, 04 październik 2011 13:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
maddogh2k jest aktualnie niedostępny maddogh2k
Zaawansowany
czy do case quantum 65v lub nh4000v mozna zamowic przedni wom i tuz ?

jezeli nie to ktora firma oferuje ciagniki w wersji v z takim wyposazeniem ?

pozdrawaim
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #64722 (odpowiedź na #11811) ] wto, 04 październik 2011 21:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
michu jest aktualnie niedostępny michu
Zaawansowany
Na tę chwilę to wiem na pewno, ze MF w wersji V może być z TUZ i WOM na przodzie. Co do innych to nie wiem, ale będę zgłębiałtemat, bo interesuje mnie ciągnik o szerokości 130 cm.
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #64925 (odpowiedź na #11811) ] pon, 10 październik 2011 12:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
same dorado s70 min szrokosc 1160 i mozliwy przedni wom
ktos ma taki sprzet jaka cena i opinie ?
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #64944 (odpowiedź na #11811) ] pon, 10 październik 2011 22:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Bynio jest aktualnie niedostępny Bynio
Początkujący
mam bliźniaka agroplus s320 uzyskałem 140cm przy oponach 28 /420 przedni tuz ok
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #64947 (odpowiedź na #11811) ] pon, 10 październik 2011 22:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
skoro to blizniacze ciagniki to dlaczego takaq roznica w szerokosci ?
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #65107 (odpowiedź na #11811) ] sob, 15 październik 2011 20:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Bynio jest aktualnie niedostępny Bynio
Początkujący
podałem szerokosc zewnetrzną fabryka podaje szerokosc od srodka opony do srodka drugiej opony . 115 mozna uzyskac na oponach 24/320
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #70393 (odpowiedź na #65107) ] sob, 04 luty 2012 18:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
rubinstar jest aktualnie niedostępny rubinstar
Początkujący
W Nh serii V możliwy jedynie TUZ, bez WOM. Natomiast seria N i inne mogą mieć i WOM i TUZ.
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #70411 (odpowiedź na #11811) ] nie, 05 luty 2012 00:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
michu jest aktualnie niedostępny michu
Zaawansowany
a mi mówili że TUZ z WOM na przód tylko przy osi skrętnej w wersji N, więc dalej nie drążyłem tematu Rolling Eyes
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #74202 (odpowiedź na #11811) ] pią, 30 marzec 2012 10:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Ogonczyk jest aktualnie niedostępny Ogonczyk
Nowy
Panowie,

Zastanawiam się nad oryginalnym przednim TUZem do Mistrala 55 lecz ma on tylko 400kg udzwigu.

Czy to wystarczy zeby podnieść skrzyniopaletę z jabłkami przy zamontowaniu podnośnika widłowego?

Ogromną zaletą fabrycznej opcji wg. mnie jest trzecia fabryczna dzwignia sterująca tuzem w kabinie i dwie dodatkowe do sterowania dwoma sekcjami hydraulicznymi przód/tył.

Można by wtedy zamontować np. rozkładany wygarniacz do patyków czy maszt z podnoszeniem i przesuwem.

Te montowane dodatkowo zabierają jedną sekcję hydrauliki i przewody idą od spodu co może doprowadzić do ich uszkodzenia, wyrwania.

Co o tym sądzicie? warto kupić fabryczny?

Pozdrawiam
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #77474 (odpowiedź na #11811) ] nie, 13 maj 2012 20:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
chciałem zapytać jakiej długości są siłowniki w waszych ciągnikach (w jakiej marce) i jaki mają skok,i udzwig rzeczywisty

...
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #77511 (odpowiedź na #11811) ] pon, 14 maj 2012 06:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
RADEK30 jest aktualnie niedostępny RADEK30
Stały bywalec
ja mam w LS tuz o udżwigu 1000kg
Odp: Przedni TUZ oraz WOM w ciągniku sadowniczym [wiadomość #77535 (odpowiedź na #11811) ] pon, 14 maj 2012 16:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do poprzedniej wiadomości
andriu23 jest aktualnie niedostępny andriu23
Nowy
w moim jd przedni tuz 2100max
Poprzedni wątek:ciągnik sadowniczy nh t4020v
Następny wątek:ciągnik Ursus 5034
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]