użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Jabłoń » Zimnieje Limonnoje - opinie  (4) 1 Głosów
Zimnieje Limonnoje - opinie [wiadomość #983] nie, 14 styczeń 2007 17:57 Przejdź do następnej wiadomości
conrad jest aktualnie niedostępny conrad
Nowy
Co sądzicie o odmianach Zimnieje Limonnoje i Boiken? Czy warto je posadzić i czy znajdą się osoby chętne do kupna tych owoców?

[Uaktualnione dnia: nie, 14 styczeń 2007 21:41]

Odp: Zimnieje Limonnoje i Boiken - opinie [wiadomość #1003 (odpowiedź na #983) ] pon, 15 styczeń 2007 08:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Yarex jest aktualnie niedostępny Yarex
Początkujący
Zimnieje Limonnoje to interesująca odmiana, warto na nią zwrócić uwagę. Ja sadziłem ją ok 15 lat temu z przeznaczeniem na przemysł na najgorszej kwaterze (klIVb). Ale plany sobie, a życie sobie. Smile Co roku zamiast do przetwórni trafia do eksportu. Żółte jabłko ma zawsze powodzenie tak w eksporcie jak i na rynku wewnętrznym, szczególnie dobrze i długo się przechowujące. Zdjęcie zamieściłem na poprzednim forum tam też można znaleźć trochę informacji o tej wartościowej odmianie.
między innymi post z 2006-12-18 21:25
http://www.jportal.sadownictwo.com.pl/forum.php?page=&cm d=show&id=11902&category=6
Odmiana Zimnieje Limonnoje doskonale nadaje się do sporządzenia octu jabłkowego.
http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/publisher/secarticle view/action/view/frmArticleID/789/
Zapraszam do dalszej dyskusji Smile

[Uaktualnione dnia: pon, 12 luty 2007 10:19]

Y@rex
Odp: Zimnieje Limonnoje i Boiken - opinie [wiadomość #2364 (odpowiedź na #983) ] wto, 06 marzec 2007 07:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Yarex jest aktualnie niedostępny Yarex
Początkujący
Właściciele Zimnieje Limonnoje, jaką macie wydajność średnią i max. tej odmiany? Na jakiej podkładce? Dajcie trochę opinii o ZL. Smile Czy są trudności ze zdobyciem drzewek?

Y@rex
Zimnieje Limonnoje [wiadomość #11233 (odpowiedź na #983) ] śro, 23 styczeń 2008 20:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Maniak
co sądzicie o tym jabłku i na jakiej podkładce na 3 klase ziemi Embarassed
Odp: Zimnieje Limonnoje - opinie [wiadomość #11236 (odpowiedź na #983) ] śro, 23 styczeń 2008 21:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
ciapek330 jest aktualnie niedostępny ciapek330
Początkujący
Witam posiadam 100 drzewek tej "Zimowej antonówy"(wiek drzewek 20 lat) wytrzymała przymrozek-7st.C i dała normalny plon z drzewka tj 40 do 60 kg czasem trafi na przemysł czasem na eksport albo na giełdę na której to zejście ma takie sobie ,natomiast za boikena trzeba na broniszach więcej zapłacić to i tak jest lepszy popyt na niego może że jest mała podaż na niego, w kwaśnym jabłku króluje boskop tzw.szara najwiecej chętnych jest właśnie na kupno "szarej"
Razz
Odp: Zimnieje Limonnoje - opinie [wiadomość #40407 (odpowiedź na #983) ] pon, 24 maj 2010 10:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
MKwiatusz3K jest aktualnie niedostępny MKwiatusz3K
Nowy
Bardzo dobra odmiana. Drzewka mają ok. 15-17lat
Owocuje obficie z jednego drzewka ok. 3 skrzynek jedynek, jabłko wielkości 7-7,5 ale i zdarzają się większe pow. 8-8,5. Zbyt jest całkiem niezły na giełdach sprzedaje te większe w tym roku cena ok. 15zł za skrzyneczkę do nawet 20zł przed świętami i sylwestrem. Na tle Bojkena cena mizerna jak na kwaśne jabłko, wszystko przez to że jest to kupcą mało znana odmiana i się boją się że jej nie sprzedadzą.
Z eksportem nie ma problemu, rzadko idzie jako Zimnoje, najczęściej jako Golden lub Mutsu. Cena niższa niż za Goldena w tym roku ok. 0,80zł do nawet 1zł w styczniu
Generalnie odmiana bardzo tolerancyjna na mróz i choroby.
Kilka lat temu jak wszystkim porządnie sady pomarzły Zimnoje praktycznie nie ucierpiały. Miałem plon z jednego drzewa ok. 30kg, podczas gdy z innych odmian jabłek trzeba było szukać na drzewach.
Z pryskaniem tez jest dobrze bo nie wymaga tylu zabiegów co inne odmiany, pryska się rzadziej, choroby jakoś się nie trzymają tych drzew. Co ważne trzeba jabłka zrywać w miarę szybko aby nie złapały złotego rumieńca bo z doświadczenia wiem że łatwiej sprzedać jabłko całe zielone niż z rumieńcem.
Jabłka idealnie trzymają się w zwykłej przechowalni i nie ma sensu ich wstawiać do chłodni. Po kilku miesiącach w przechowalni nabiera pięknego cytrynowego koloru, ma już gorsze walory smakowe, robi się bardziej słodkie.

Zdjęć na razie nie mam, pstrykne kiedy fotkę drzewek, jabłek już dawno nie mam
Odp: Zimnieje Limonnoje - opinie [wiadomość #40474 (odpowiedź na #983) ] wto, 25 maj 2010 10:46 Przejdź do poprzedniej wiadomości
slawex jest aktualnie niedostępny slawex
Stały bywalec
taki jeden miał to w tym roku sprzedał po 0,40 gr na export ale drobnica straszna takie 5,5-6 cm owoce bo pozatym to podobne do goldena tylko duzo drobniejsze
Poprzedni wątek:Straty w jabłoniach
Następny wątek:jabłonie po zimie
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]