| Zimnieje Limonnoje - opinie [wiadomość #983] |
nie, 14 styczeń 2007 17:57  |
conrad Wiadomości: 2 Dołączył(a): styczeń 2007 |
Nowy |
|
|
|
Co sądzicie o odmianach Zimnieje Limonnoje i Boiken? Czy warto je posadzić i czy znajdą się osoby chętne do kupna tych owoców?
[Uaktualnione dnia: nie, 14 styczeń 2007 21:41]
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Zimnieje Limonnoje - opinie [wiadomość #40407 (odpowiedź na #983) ] |
pon, 24 maj 2010 10:18   |
MKwiatusz3K Wiadomości: 11 Dołączył(a): styczeń 2010 |
Nowy |
|
|
Bardzo dobra odmiana. Drzewka mają ok. 15-17lat
Owocuje obficie z jednego drzewka ok. 3 skrzynek jedynek, jabłko wielkości 7-7,5 ale i zdarzają się większe pow. 8-8,5. Zbyt jest całkiem niezły na giełdach sprzedaje te większe w tym roku cena ok. 15zł za skrzyneczkę do nawet 20zł przed świętami i sylwestrem. Na tle Bojkena cena mizerna jak na kwaśne jabłko, wszystko przez to że jest to kupcą mało znana odmiana i się boją się że jej nie sprzedadzą.
Z eksportem nie ma problemu, rzadko idzie jako Zimnoje, najczęściej jako Golden lub Mutsu. Cena niższa niż za Goldena w tym roku ok. 0,80zł do nawet 1zł w styczniu
Generalnie odmiana bardzo tolerancyjna na mróz i choroby.
Kilka lat temu jak wszystkim porządnie sady pomarzły Zimnoje praktycznie nie ucierpiały. Miałem plon z jednego drzewa ok. 30kg, podczas gdy z innych odmian jabłek trzeba było szukać na drzewach.
Z pryskaniem tez jest dobrze bo nie wymaga tylu zabiegów co inne odmiany, pryska się rzadziej, choroby jakoś się nie trzymają tych drzew. Co ważne trzeba jabłka zrywać w miarę szybko aby nie złapały złotego rumieńca bo z doświadczenia wiem że łatwiej sprzedać jabłko całe zielone niż z rumieńcem.
Jabłka idealnie trzymają się w zwykłej przechowalni i nie ma sensu ich wstawiać do chłodni. Po kilku miesiącach w przechowalni nabiera pięknego cytrynowego koloru, ma już gorsze walory smakowe, robi się bardziej słodkie.
Zdjęć na razie nie mam, pstrykne kiedy fotkę drzewek, jabłek już dawno nie mam
|
|
|
| Odp: Zimnieje Limonnoje - opinie [wiadomość #40474 (odpowiedź na #983) ] |
wto, 25 maj 2010 10:46  |
slawex Wiadomości: 473 Dołączył(a): styczeń 2007 |
Stały bywalec |
|
|
|
taki jeden miał to w tym roku sprzedał po 0,40 gr na export ale drobnica straszna takie 5,5-6 cm owoce bo pozatym to podobne do goldena tylko duzo drobniejsze
|
|
|