użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Wiśnia » Jak pozbyć się chwastów przed nasadzeniem wiśni ??  (4) 1 Głosów
icon5.gif  Jak pozbyć się chwastów przed nasadzeniem wiśni ?? [wiadomość #69414] nie, 22 styczeń 2012 20:57 Przejdź do następnej wiadomości
tomaszb2 jest aktualnie niedostępny tomaszb2
Nowy
Witam

Mam na imię Tomek i planuję przygotować ziemię pod sad wiśniowy a wcześniej było tam siane zboże a w zeszłym roku w wyniku mokrego lata w zbożu narosło dużo wszelkiego rodzaju chwastu, który trzeba usunąć, pole zostało zaorane na zimie. Jak na wiosnę można je odchwaścić ? Czy tylko chemicznie? Czy zasianie gorczycy możne usunąć chwasty? Czy jednak tylko chemia??

[Uaktualnione dnia: nie, 22 styczeń 2012 21:36] przez Moderatora

Pozdrawiam

Tomek
Odp: Jak pozbyć się chastów przed nasadzeniem wiśni ?? [wiadomość #69422 (odpowiedź na #69414) ] nie, 22 styczeń 2012 21:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Melolontha jest aktualnie niedostępny Melolontha
Maniak
Nasiona chwastów jednorocznych i rozłogi chwastów trwałych, zlokalizowane są w większości, w wierzchniej warstwie gleby... Jeśli na uwolnienie pola od chwastów możesz przeznaczyć cały rok, to najlepiej to pole często spulchniać / np. kultywator z broną /... Jeśli tego czasu jest mało, warto wykonać przed sadzeniem orkę głęboką z dokładnym odwróceniem skiby... Taka orka / 45-50cm /, zaoruje chwasty na dużą głębokość, z której one nijak wyjść na powierzchnię już nie mogą... Ale orka, to nie jedyna czynność, którą trzeba wykonać przed założeniem sadu... Wiele razy już tu na ten temat rozmawialiśmy... Smile Pozdrawiam !
Odp: Jak pozbyć się chwastów przed nasadzeniem wiśni ?? [wiadomość #69433 (odpowiedź na #69414) ] nie, 22 styczeń 2012 22:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Kaban jest aktualnie niedostępny Kaban
Stały bywalec
Zakladajac, ze pole jest zaorane to na wiosne upraw, poczekaj 2 tygodnie, posiej gorczyce i zaraz po siewie oprzskaj glifosatem 2 l/ha. Zaraz po kwitnieniu gorczyce zaorz i posiej jeszcze raz moze byc znowu gorczyca, moze byc inna roslina np. motylkowe albo aksamitka. Jesienia zaorz drugi poplon i masz pole czyste gotowe do sadzenia. Pozdrawiam Kaban.
Odp: Jak pozbyć się chwastów przed nasadzeniem wiśni ?? [wiadomość #69436 (odpowiedź na #69433) ] nie, 22 styczeń 2012 22:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Melolontha jest aktualnie niedostępny Melolontha
Maniak
Kaban ma oczywiście rację... Jeśli decydujesz się na włączenie chemii / to najczęściej stosowana metoda / to włącz do uprawek preparat zawierający glifosat... Zabija nie tylko chwasty jednoroczne, ale również rozłogi chwastów trwałych / powój, perz /...

[Uaktualnione dnia: nie, 22 styczeń 2012 22:35]

Odp: Jak pozbyć się chwastów przed nasadzeniem wiśni ?? [wiadomość #69458 (odpowiedź na #69414) ] pon, 23 styczeń 2012 10:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Dzięki za odp, widziałem wątki że już o tym było ale będę chcę jeszcze w tym wątku dopytać o parę spraw dlatego założyłem nowy temat, jak coś to wybaczcie za śmiecenie Wink

Czas na przygotowanie mam cały rok bo ewentualne nasadzenie planuje na wiosnę przyszłego roku wiec czasu trochę mam. Chciałbym nie używać chemii dlatego iż zostają one w ziemi i hamują rozwój drzewka w pierwszych latach po wsadzeniu. Oczywiście mechaniczne oczyszczanie jest wg mnie czaso, praco i kasochlonne ale taki jest wstępny plan Wink

Mam pytanie, czy mogę i jeśli tak to kiedy wywieść na to pole obornik ??

Pozdrawiam

Tomek
Odp: Jak pozbyć się chwastów przed nasadzeniem wiśni ?? [wiadomość #69465 (odpowiedź na #69414) ] pon, 23 styczeń 2012 14:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Kaban jest aktualnie niedostępny Kaban
Stały bywalec
Poki co bakterie rozkladaja glifosat na wode i CO2 w ciagu 4-5 tygodni, nie chce Cie krytykowac, ale nie pisz jak nie wiesz, glifosat nie dziala na korzenie i nie hamuje rozwoju drzewek, dopoki samych drzewek nim nie popryskasz. Obornik mozesz jak najbardziej nawiezc, ale najlepiej tuz przed sadzeniem, bo rosliny korzystaja z obornika najbardziej w pierwszym roku po zastosowaniu. 2 wazne punkty: nie lacz nigdy obornika z wapnowaniem i zaorz obornik jak najszybciej po nawiezieniu. Pozdrawiam Kaban.
Odp: Jak pozbyć się chwastów przed nasadzeniem wiśni ?? [wiadomość #69467 (odpowiedź na #69465) ] pon, 23 styczeń 2012 14:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Kaban napisał(a) dnia pon, 23 styczeń 2012 02:19

Poki co bakterie rozkladaja glifosat na wode i CO2 w ciagu 4-5 tygodni, nie chce Cie krytykowac, ale nie pisz jak nie wiesz, glifosat nie dziala na korzenie i nie hamuje rozwoju drzewek, dopoki samych drzewek nim nie popryskasz. Obornik mozesz jak najbardziej nawiezc, ale najlepiej tuz przed sadzeniem, bo rosliny korzystaja z obornika najbardziej w pierwszym roku po zastosowaniu. 2 wazne punkty: nie lacz nigdy obornika z wapnowaniem i zaorz obornik jak najszybciej po nawiezieniu. Pozdrawiam Kaban.

Spoko po tu jestem żeby się czegoś dowiedzieć i nie podążać złymi ścieżkami a zarazem efektywnie gospodarzyć.

Dzięki wielkie za rady.

Pozdrawiam

Tomek
icon5.gif  Odp: Jak pozbyć się chwastów przed nasadzeniem wiśni ?? [wiadomość #70104 (odpowiedź na #69414) ] wto, 31 styczeń 2012 11:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Witam

Mam pytanie:

Ile trzeba kupić kg Gorczycy i Łubinu do obsiania 0,6 ha??

Po 50 kg wystarczy?? Rolling Eyes

[Uaktualnione dnia: wto, 31 styczeń 2012 11:19]

Pozdrawiam

Tomek
Odp: Jak pozbyć się chwastów przed nasadzeniem wiśni ?? [wiadomość #70108 (odpowiedź na #70104) ] wto, 31 styczeń 2012 12:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kamczat jest aktualnie niedostępny kamczat
Maniak
Gorczycy to na pewno wystarczy, nawet na 2 hektary Very Happy . Dzisiejsze odmiany łubinu wymagają gęstego siewu - dla wąskolistnych jest to nawet 250-300kg na ha w czystym siewie. Nie wiem czy zasadne jest mieszać gorczycę z łubinem, z uwagi na różne siły wzrostu, a także na sam sposób siewu (głębokość siewu, wielkość nasion)
Tu masz przykładowe normy wysiewu poplonów i ewentualne mieszanki
http://www.modr.mazowsze.pl/porady-dla-rolnikow/produkcja-ro slinna/472-dobor-roslin-na-polon-scierniskowy.html
Odp: Jak pozbyć się chwastów przed nasadzeniem wiśni ?? [wiadomość #70116 (odpowiedź na #69433) ] wto, 31 styczeń 2012 15:10 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Nowy
Kaban napisał(a) dnia nie, 22 styczeń 2012 10:21

Zakladajac, ze pole jest zaorane to na wiosne upraw, poczekaj 2 tygodnie, posiej gorczyce i zaraz po siewie oprzskaj glifosatem 2 l/ha. Zaraz po kwitnieniu gorczyce zaorz i posiej jeszcze raz moze byc znowu gorczyca, moze byc inna roslina np. motylkowe albo aksamitka. Jesienia zaorz drugi poplon i masz pole czyste gotowe do sadzenia. Pozdrawiam Kaban.

Chce zrobić tak jak kolega Kaban radzi.

Pozdrawiam

Tomek
Poprzedni wątek:Pandy - wszystko o tej odmianie
Następny wątek:zakladanie sadu wisniowego
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]