użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Jabłoń » Wybarwienie jabłek - tematy połączone  (5) 1 Głosów
Wybarwienie jabłek - tematy połączone [wiadomość #6954] sob, 28 lipiec 2007 11:40 Przejdź do następnej wiadomości
Marcinus7777 jest aktualnie niedostępny Marcinus7777
Początkujący
Witam wszystkich serdecznie. Mam kłopot natury takiej, że słabo wybarwiają mi się jabłka. Nie wiem co się dzieje. Wokół sadownicy mają pięknie wybarwione owoce, a u mnie kicha. I robie przecinkę letnią, i pryskam fosforem i nic to nie daje. Mam taką prośbę: pomóżcie coś bo sam nie wiem co mam robić. Pozdrawiam!!!
Odp: Wybarwianie sie jabłek [wiadomość #6955 (odpowiedź na #6954) ] sob, 28 lipiec 2007 11:46 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomolog jest aktualnie niedostępny pomolog
Maniak
Witam,
czy mógłbyś podać więcej szczegółów? Jakie odmiany, na jakich podkładkach? Jaka jest rozstawa drzew i czy stosujesz intensywne cięcie zimowe (termin)?
Pozdrawiam serdecznie

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku
Odp: Wybarwianie sie jabłek [wiadomość #6983 (odpowiedź na #6954) ] nie, 29 lipiec 2007 10:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kalika jest aktualnie niedostępny kalika
Nowy
Mogą być dwa powody.Pierwszy to przeazotowanie.Drugi to pordzewiacz.Jeśli mocno zaatakuje to zero koloru i spadek plonu.Jako najprostrzy wskażnik wskażnik to sine liście na wierzchu i brązowiejący miękisz pod spodem.
Odp: Wybarwianie sie jabłek [wiadomość #6989 (odpowiedź na #6954) ] nie, 29 lipiec 2007 14:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kosin jest aktualnie niedostępny kosin
Zaawansowany
Kolego Marcinus a przypadkiem nie nasypałeś za dużo mocznika? Ja miałem tak jakieś 3 zezony temu. Zbyt późno zastosowałem mocznik i w zbyt dużej dawce. Potem nie nawoziłem przez kolejne dwa sezony. Tylko na małe drzewka.
Odp: Wybarwianie sie jabłek [wiadomość #6990 (odpowiedź na #6954) ] nie, 29 lipiec 2007 15:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Dziękuje za zainteresowanie sie tematem. Jesli chodzi jakie odmiany, to u mnie we wszystkich odmianach ten problem jest, z wyjątkiem odmian, które nie dawno posadziłem. Tzn. 2-3 letnich. Jeśli chodzi o przenawożenie, to nie wydaje mi sie, gdyż nie stosuje dużo nawozów, a szczególnie mocznika. U mnie owoce same rosną bardzo duże. Wszystko w nich jest ok, ale z tą barwą to u mnie na bakier. Nie wiem czy przez to,że mieszkam na Warmii-mazurach. Ale koledzy też niedaleko mieszkają. Czy oni jakieś środki stosują? Nie wiem sam jestem głupi już. Już zacząłem stosować fosfor. Doradźcie coś jak możecie. POZDRAWIAM WSZYSTKICH SADOWNIKÓW!!!!
Odp: Wybarwianie sie jabłek [wiadomość #6991 (odpowiedź na #6954) ] nie, 29 lipiec 2007 16:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Jabluszko jest aktualnie niedostępny Jabluszko
Zaawansowany
Marcinus7777 dobrze byłoby żebyś podał trochę więcej szczegółów tzn.jakie masz odmiany i na jakich podkładkach,jak prosił już Pomolog,bo to ma duże znaczenie.
Odp: Wybarwianie sie jabłek [wiadomość #7007 (odpowiedź na #6954) ] pon, 30 lipiec 2007 10:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Już podaje więcej szczegółów. Mam sad o następujących podkładkach o o nie mi głównie chodzi:
1. Ligol, jonika, szampion, gloster, lobo, idaret, elstar, meleroza, alwa- te odmiany są na podkładkach M-26
2. Lobo, gloster, kortland, idaret, jonagold - te odmiany są na podkładkach m-106

Jeśli chodzi o rozstaw to tam mammiędzy rzędami jest 4m, a między jedną jabłonką a drugą jabłonką to 2m.Pozostały sad (czyli jonagored, gala, mutsu, redkroft, ligol, lobo,i inne) mam na podkładkach M-9, ale z nimi nie mam problemów. Tam wybarwianie jest w 85%. Ale z 1 i 2 przypadkiem to gorsza sprawa. Tam narazie nic nie pomaga. Jak możecie to pomóżcie coś z tym zrobić.
Odp: Wybarwianie sie jabłek [wiadomość #7012 (odpowiedź na #7007) ] pon, 30 lipiec 2007 12:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
slawex jest aktualnie niedostępny slawex
Stały bywalec
Prosta odpowiedz na twoje problemy jest - podkladka za mocna i za stare drzewka Ligol tylko na M9 ma mozliwy kolor na innych to lipa, jonagoldy to samo.
Nie pomoga zadne opryski jak za mocna jest podkladka i za stare drzewa.Pozatym mam pytanie nie ukozenione masz te drzewka?
Tzn. czy podkladke widac nad ziemia czy nie?
Odp: Wybarwianie sie jabłek [wiadomość #7075 (odpowiedź na #7012) ] śro, 01 sierpień 2007 22:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jacek29 jest aktualnie niedostępny jacek29
Zaawansowany
witam a jak u was z wybarwieniem celesty Very Happy
Odp: Wybarwianie sie jabłek [wiadomość #7077 (odpowiedź na #7012) ] śro, 01 sierpień 2007 23:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
micko jest aktualnie niedostępny micko
Początkujący
do slawex- Dość śmiałe wnioski wyciągasz. Mam ligola na różnych podkładkach i jakoś nie mam problemu z wybarwieniem- także na P14 oraz na M26- zwłaszcza z tej pierwszej jestem bardzo zadowolony. Fakt, że w starszym wieku są problemy z wybarwieniem ale tu i M9 nie pomoże
Odp: Wybarwianie sie jabłek [wiadomość #7079 (odpowiedź na #6954) ] śro, 01 sierpień 2007 23:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Przychylam się do zdania Micko - wnioski są zbyt ogólne i nie do końca słuszne. Owszem, na pewno wpływ podkładki ma tu pewne znaczenie (mowa o MM 106). Podobnie jest w przypadku wieku drzew - ale mówimy o 3-4 letnich jabłoniach, a nie kilkunastoletnich drzewach. No i odmiana - Ligol, Szampion, ewentualnie Jonica - tutaj różnie bywa - ale słabo wybarwiony Gloster czy Melrose na M26? A może jednak nie jest aż tak źle z tym wybarwieniem? Chętnie zobaczyłbym jakieś zdjęcia... A co do rejonu - tak, możliwe że Twoje jabłka nie bedą wyglądały jak te z Dolnego Śląska czy Wielkopolski, ale i tu różnice nie będa aż tak olbrzymie Pozdrawiam serdecznie Smile

Odp: Wybarwianie sie jabłek [wiadomość #7080 (odpowiedź na #7012) ] czw, 02 sierpień 2007 06:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jacek29 jest aktualnie niedostępny jacek29
Zaawansowany
czssc, nie bardzo moge sie zgodzic z teza iz za brak wybarwienia wine ponosi tylka podkladka mam ligola ,czempiona dekoste i inne odmiany na m-26 sa to drzewa 8-10 letnie stosuje ciecie letnie ,nie naduzywam azotui ,nie pryskam na kolor i nigdy nie bylo klopotu z wybarwieniem oprocz zeszlego rokugdzie moim zdaniem winna byla pogoda(zbyt mala roznica temp. miedzy dniem a noca nie sprzyja wybarwieniu).Juz teraz niektore jablka sa lepiej wybarwione niz zbierane w zeszlym sezonie.Mozna cos ulepszyc w kolorze ale pogody nie zmienimy POZDRAWIAM
Odp: Wybarwianie sie jabłek [wiadomość #7088 (odpowiedź na #6954) ] czw, 02 sierpień 2007 13:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kosin jest aktualnie niedostępny kosin
Zaawansowany
Jeszcze może być sytuacja gleby. Gleby są ciepłe czy zimne? Bo jeśli zimne i bogate w próchnicę to wybarwienia nie będzie albo będzie słabe. Mam kawałek gleby bogatej w próchnicę (gdzieniegdzie torfu)o podkładzie białej gliny i miejscami białego piachu. na tym kawałku jabłonki rosną jak na drożdżach, owocują obficie, wielkość ich jest zadowalająca ale wybarwienie kiepskie. Niezależnie od pogody wybarwienie zawsze jest słabe. Na górce jest podkład żółtego piachu i wybarwienie jest wporządku.

[Uaktualnione dnia: czw, 02 sierpień 2007 13:04]

Odp: Wybarwianie sie jabłek [wiadomość #7101 (odpowiedź na #7088) ] czw, 02 sierpień 2007 20:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Na P 14 masz ligola i jestes zadowolony ??
Wez nie kpij z nas czlowieku ty nawet nie wiesz jaka jest p 14 no chyba ze rosna Ci te drzewka na pustyni.
ja mam troche szampiona reno na p 14 i wiem jaka to podkladka w 2-3 roku drzewka siegaja konca palika a owocow jest troche dopiero w 3 roku ligol jest przemienny wiec nie wieze ze cokolwiek masz na p 14 . Jedyna zaleta tej podkladki to ze jablka maja powyzej 8 cm tak wyrastaja ale pozatym to kicha.
Jeszcze odnosnie mojego wczesniejszego postu to duzo zalezy od gleby ja mam wiekszosc sadu na 1- 2 klasie wiec nawet na M 9 drzewa rosna silnie a na M 26 to juz za silnie i w 4-5 roku jonagoret by mi sie nie wybarwial bo nmawet mam taka mala kwatere na m 26 i kolor jest slaby.
Takwiec do kazdego sadu nalezy podchodzic indywidualnie.
Odp: Wybarwianie sie jabłek [wiadomość #7104 (odpowiedź na #7101) ] czw, 02 sierpień 2007 21:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Słuchaj slawex- jak nie mas zo czymś pojęcia to lepiej zastanów się zanim napiszesz coś równie bez sensu- oprócz twojego sadu jest jeszcze tysiące innych i czasami może wyjrzy zza swoich drzewek... Może nie potrafisz sadzić drzewek i miejsce okulizacji jest poniżej gruntu Very Happy
Odp: Wybarwianie sie jabłek [wiadomość #7105 (odpowiedź na #6954) ] czw, 02 sierpień 2007 21:46 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Panowie, wyluzujcie trochę... Rolling Eyes Swoją drogą chętnie bym poznał opinie sadowników na temat wybarwiania się owoców różnych odmian na podkładce P14... bo choć jej u siebie nie mamy, to widziałem jabłonki na tej podkładce wielokrotnie i faktycznie owoce, w porównaniu z innymi kombinacjami były wyraźnie słabiej wybarwione... więc jak to jest u Was? Pozdrawiam serdecznie Smile

Odp: Wybarwianie sie jabłek [wiadomość #7106 (odpowiedź na #7105) ] czw, 02 sierpień 2007 21:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Mam kilka odmian na tej podkładce- m.in. Szampion, Ligol, Golden Del., Idared, Gala- wszystkie są zaokulizowane i posadzone z miejscem szczepienia ok. 20 cm nad glebą- jestem zadowolony z tej podkładki. Nie zauważyłem znaczących różnic w wybarwianiu się owoców na tej podkładce. Wszystkich zainteresowanych zapraszam do siebie do sadu (okolice Grójca)- co prawda akurat Szampion przemarzł praktycznie w 100% ale pozostałe odmiany mają dość zadowalający plon jak na ten przymrozkowy rok. Pozdrawiam.
Odp: Wybarwianie sie jabłek [wiadomość #7130 (odpowiedź na #6954) ] pią, 03 sierpień 2007 19:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Do miko
Bez obrazy ale Ty nie masz racji i jeszcze duzo nie wiesz o sadownictwie!
A teraz sluchaj uwaznie to Ci dam lekcje praktyczna!
Jak wiesz piszesz ze okulizuje sie nad ziemia to kazdy wie ok 10-20 cm nad ziemia lub wiecej jest oczko.
Ale kupujesz takie drzewko sadzisz je np ze miejsce okulizacji jest ruwne z poziomem gruntu lub np 5 cm nad ziemia a niektuzy nawet przysypuja podkladke wtedy czesc szlachetna nad podkladka puszcza kozenie tzn. ukozenia sie i drzewko ostro wali w pedy i nie ma koloru na owocach.
Nie musisz zreszta sadzic gleboko wystarczy ze podkladka jest nisko nad ziemia- kret wykopie sobie kopiec i juz sie ukozeni drzewko lub gdy ktos uzywa glebogryzalki ktora nadzuca ziemie na podkladke i tez sie ukozeni czesc nadziemna.
To proste bledy ale niektuzy je popelniaja.
Nie chce Cie oceniac miko ale nie krytykuj jesli nie rozumiesz o czym pisze.
Odp: Wybarwianie sie jabłek [wiadomość #7133 (odpowiedź na #7130) ] pią, 03 sierpień 2007 20:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Muszę szczerze przyznać Slawex że troszeczkę mnie rozbawiłeś tą lekcją praktyczną:lol: Pisząc o 20 cm nad glebą miałem na myśli jak drzewka są posadzone w sadzie. Zresztą to są drzewka z własnej szkółki. Naprawdę wzrost jest zdecydowanie osłabiony. Na pewno muszę się dużo uczyć- zresztą chyba każdy się uczy całe życie...

[Uaktualnione dnia: pią, 03 sierpień 2007 20:15]

Odp: Wybarwianie sie jabłek [wiadomość #7395 (odpowiedź na #7133) ] pią, 10 sierpień 2007 12:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jerzy45 jest aktualnie niedostępny jerzy45
Maniak
...w narożniku niebieskim - slawex, a w czerwonym - micko. Po pierwszej rundzie wynik jest otwarty Smile Czekam na kolejną wymiane ciosów ... coś zbyt długo trwa przerwa Confused

___pozdrawiam_____
Odp: Wybarwianie sie jabłek [wiadomość #7406 (odpowiedź na #6954) ] pią, 10 sierpień 2007 16:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Dziękuje za szerokie zainteresowanie tematem i proszę o następne sugestie. Jeśli chodzi o rzędy, to są one usytuowane ze wschodu na zachód. Pozdrawiam dzix9 i jak byłby w okolicach moich to zapraszam do siebie do sadku i na małą kawkę.
Odp: Wybarwianie sie jabłek [wiadomość #7409 (odpowiedź na #6954) ] pią, 10 sierpień 2007 18:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
StanZ jest aktualnie niedostępny StanZ
Początkujący
PANOWIE !!!! troszkę pokory z wylewaniem swojej wiedzy w formie pewników.

Chciałbym zwrócić sznownym uczestnikom forum, iż klasa ziemi nie jest sensownym wykładnikiem według, którego można oceniać przydatność podkładki do danych warunków glebowych, a już całkowicie kładę się ze śmiechu jak ktoś na podstawie danych z własnego sadu chce dowieść o wyższości jednej kombinacji podkładka - odmiana nad drugą.
Przyroda to nie mechanizm zegarków skałdających się z takich samych trybików. O powodzeniu lub niepowodzeniu uprawy decyduje tak wiele czynników, że trudno by je tu wszystkie wymienić.

Na zakończenie sugeruje by na przyszłość przy takich dyskusjach jako minimum podawać wyniki analizy chemicznej gleby - jeśli oczywiście coś takiego robiliście. Będzie to choć troszkę bardziej miarodajne niż klasa bonitacyjna.

P.S. Mam i ja swoje spostrzeżenia co do wybarwiania się owoców Jednak są one tak rewolucyjne, że samemu mam trudności by w nie dokońca uwierzyć

[Uaktualnione dnia: pią, 10 sierpień 2007 18:23]

Odp: Wybarwianie sie jabłek [wiadomość #7488 (odpowiedź na #7409) ] pon, 13 sierpień 2007 18:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Trochę zdziwiony jestem koledzy, że dość daleko idące wnioski wysnuwacie z czyichś wypowiedzi. Myślę, że bardziej cenne i kształtujące opinię o czymś byłoby podzieleni się swoimi spostrzeżeniami- a tu na razie czytam głównie krytykę i typową u nas Polaków-sadowników skrytość i niechęć do ujawniania swoim kolegom po fachu wszelkich informacji. A może lepiej podchodzić do tego jak przedmówcy? Confused Ocenę pozostawiam kolegom forumowiczom. Pozdrawiam serdecznie
Odp: Wybarwianie sie jabłek [wiadomość #8281 (odpowiedź na #6954) ] sob, 08 wrzesień 2007 18:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Maniak
do lepszego wybarwienia proponuje zastosowac FOSCAWIT w tamtym sezonie stosowalem skuteczny po 3 opr. w tym seoni po piersym oprysku efkt super (zimna noc) po 1 opr
Odp: Wybarwianie sie jabłek [wiadomość #8324 (odpowiedź na #8281) ] nie, 09 wrzesień 2007 15:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jerzy45 jest aktualnie niedostępny jerzy45
Maniak
... W tym sezonie jabłka same się wybarwiają bez żadnych wspomagaczy Smile a w ubiegłym ... lepiej nie wspominać Confused Natura jest najlepszym malarzem i kolory będą takie jakie odmiana mieć powinna.
_____pozdrawiam_____

___pozdrawiam_____
Odp: Wybarwianie sie jabłek [wiadomość #8337 (odpowiedź na #6954) ] nie, 09 wrzesień 2007 20:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Dokładnie - przynajmniej w większości sadów na Dolnym Śląsku w tym roku widaC pięknie, wręcz wzorcowo wybarwione jabłka Smile W naszym sadzie zarówno Szampion, Elstar, czy Idared były naprawdę dobrze wybarwione - a teraz już na Ligolu widać ładny rumieniec Pozdrawiam serdecznie Smile

Odp: Wybarwianie sie jabłek [wiadomość #8430 (odpowiedź na #8337) ] czw, 13 wrzesień 2007 23:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
adrian478 jest aktualnie niedostępny adrian478
Nowy
decydujacy wpływ na wybarwienie sie jabłka ma ilosc docierajacego słonca na owoc ! W niektórych odmianach nalezy robic ciecia,przezedzanie ,decyduje tez ilosc fosforu .. He i czasem trza sie rozgladnac czy za płotem nei ma szanownej Lipki czy co gorsza jeszcze pana cienistego klona Confused
Brak wybarwienia jabłek [wiadomość #11774 (odpowiedź na #6954) ] pon, 11 luty 2008 19:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
ilek22Sandomierz jest aktualnie niedostępny ilek22Sandomierz
Stały bywalec
Siemano! Mam problem z wybarwieniem sie jabłek odmiany jonagored(M-26)idareta(M-26) i szampiona (M-26) Myślę,że pytanie zadałem na czasie,gdyż niedługo czas nawożenia, no i początek sezonu.Zamało fosforu,a za duzo azotu?Robiłem cięcie letnie,oraz nawożenie dolistne rosasolem 12-50-12 trochę pomogło ale to nie to nie ma takiego lica jabłko i oczekiwanej przeze mnie "farby" a to bardzo ważne...Dziekuje za pomoc z góry i pozdrawiam!!
icon4.gif  Wybarwianie jabłek [wiadomość #21078 (odpowiedź na #6954) ] pon, 08 grudzień 2008 17:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dochtur jest aktualnie niedostępny dochtur
Maniak
Witam wszystkich producentów jabłek! W prawdzie już po sezonie, ale Mam pytanie.Co najlepiej wybarwia jabłka ze środów chemicznych, czy nawozów, albo innych specyfików. Mam Jonagoreda 10-letniego i są problemy z wybarwianiem owoców.
CZy może mi ktoś powiedzieć i polecić jakiś środek?
Odp: Wybarwianie się jabłek [wiadomość #21079 (odpowiedź na #6954) ] pon, 08 grudzień 2008 17:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Z powyższych wypowiedzi w temacie (jest już taki na forum stąd połączenie) wynika, że na pierwszym miejscu - sekator Smile , dalej odpowiednia zawartość składników pokarmowych (szczególnie fosforu) - kłopoty z pewnością sprawi nadmiar azotu (przenawożenie)- w jednym z sadów widziałem w tym roku efekt takiego działania... temat na pewno warty dalszej dyskusji Pozdrawiam Smile

Odp: Wybarwianie się jabłek [wiadomość #21080 (odpowiedź na #21079) ] pon, 08 grudzień 2008 17:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
krzysztof44 jest aktualnie niedostępny krzysztof44
Stały bywalec
Witam
Zgadzam się z pomologiem, że na pierwszym miejscu sekator lub może to być przędziorek albo pordzewiacz.
icon4.gif  Odp: Wybarwianie się jabłek [wiadomość #21206 (odpowiedź na #6954) ] nie, 14 grudzień 2008 11:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dochtur jest aktualnie niedostępny dochtur
Maniak
Cięcie jest moim zdaniem prawidłowe-odnawiające, Confused pordzewiacza nie było, a nawożenie tylko 500 kg na 1,40ha nitrofoski na cały sezon. Może są jakieś środki oprócz fosforu i potasu na poprawę wybarwienia?
Odp: Wybarwianie się jabłek [wiadomość #21208 (odpowiedź na #6954) ] nie, 14 grudzień 2008 13:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zdzich jest aktualnie niedostępny Zdzich
Maniak
Witam.
Ogranicz nawożenie.Za dużo azotu.

Pozdrawiam
Zdzich

http://images31.fotosik.pl/424/355e1b2ab0b5a739m.gif Staram się poprawnie pisać po polsku.
Odp: Wybarwianie się jabłek [wiadomość #21250 (odpowiedź na #6954) ] pon, 15 grudzień 2008 22:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Turysta jest aktualnie niedostępny Turysta
Maniak
Witam.
Tu się z Tobą Zdzichu nie zgodzę -te 500kg Nitrofoski(17,5%N)na 1,4ha -daje w przeliczeniu na 1ha około60kg czystego N(chyba że się machnąłem w obliczeniach),myślę że to nie dużo za dużo.
Moja uwaga tylko dotyczy celowości stosowania tego nawozu-płacisz w nim za fosfór,który nie zdąży dotrzeć do tych drzewek zanim je wykarczujesz.No chyba,że stosujesz glebogryzarkę na całej powierzchni -to co innego.
A może po prostu zła kombinacja:odmiana-podkładka-gleba.
Hej.
Odp: Wybarwianie się jabłek [wiadomość #21251 (odpowiedź na #6954) ] pon, 15 grudzień 2008 23:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zdzich jest aktualnie niedostępny Zdzich
Maniak
Witam.
Teoretycznie tak.Ja bym jednak ograniczył azot i zwrócił uwagę na termin stosowania,czy aby nie za późno.Z doświadczenia wiem,że można spokojnie lekko zaniżyć dawkę azotu i jest ok. No i oczywiście bez sensu ten fosfor.

Pozdrawiam
Zdzich

http://images31.fotosik.pl/424/355e1b2ab0b5a739m.gif Staram się poprawnie pisać po polsku.
Odp: Wybarwianie się jabłek [wiadomość #21518 (odpowiedź na #6954) ] śro, 31 grudzień 2008 18:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Zdzich ma rację - czy ta dawka była zbyt duża... teoretycznie nie - ale nie wiemy przecież kiedy był nawóz zastosowany (a to zasadnicza sprawa). Ja z kolei napisałem wyraźnie - odpowiednia zawartość fosforu - nie wiem dlaczego zostało to odczytane jako konieczność "doładowania" tego składnika... Confused w większości przypadków raczej nie powinno go brakować - ale to trzeba po prostu sprawdzić... Jeżeli cięcia wykonujesz prawidłowo, zawartość składników jest optymalna i uważasz że nawożenie azotem również zostało przeprowadzone zgodnie "z regułami" - pozostają warunki siedliskowe oraz kombinacja, o której wspomina Krzyś: odmiana - podkładka Smile Pozdrawiam serdecznie Smile

Wybarwienie jabłek (tematy połączone) [wiadomość #26794 (odpowiedź na #6954) ] pon, 18 maj 2009 22:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
rogal5 jest aktualnie niedostępny rogal5
Zaawansowany
witam , jestem poczatkujacym sadownikiem i chcialbym wiedziec co ma najwiekszy wplyw na wybarwienie owocu? tzn jakie pierwiastki , mikro, makroelementy ?
Odp: co ma wplyw na wybarwienie owocu? [wiadomość #26802 (odpowiedź na #26794) ] pon, 18 maj 2009 22:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
slgadam jest aktualnie niedostępny slgadam
Stały bywalec
potas słońce i chyba wapń Smile
Odp: co ma wplyw na wybarwienie owocu? [wiadomość #26825 (odpowiedź na #26794) ] wto, 19 maj 2009 16:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Maniak
Na wybarwienie ma wpłych słonce i cynk.
Odp: co ma wplyw na wybarwienie owocu? [wiadomość #26876 (odpowiedź na #26794) ] wto, 19 maj 2009 22:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do poprzedniej wiadomości
Maniak
Wybarwienie owoców zależy od wielu czynników środowiskowych, od których z kolei uzależniony jest cały "łańcuch" przemian biochemicznych... oczywiście decydujący udział ma nasłonecznienie (stąd tak istotne jest położenie danego owocu w koronie drzewa), ale równie ważny jest przebieg warunków pogodowych w czasie dojrzewania - a w szczególności różnice dobowe temperatur (dzień-noc)... do tego dochodzi gospodarka hormonalna rośliny i właściwe odżywienie (o znaczeniu wapnia wspominają koledzy). Negatywny wpływ na wybarwienie ma przeazotowanie roślin w czasie wegetacji lub wykonanie nawożenia tym pierwiastkiem zbyt późno Pozdrawiam serdecznie Smile

Poprzedni wątek:Jakie wybrać odmiany jabłek o zielonym i żółtym zabarwieniu skórki
Następny wątek:Partenokarpia
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]