| Wybarwienie jabłek - tematy połączone [wiadomość #6954] |
sob, 28 lipiec 2007 11:40  |
Marcinus7777 Wiadomości: 35 Dołączył(a): styczeń 2007 |
Początkujący |
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie. Mam kłopot natury takiej, że słabo wybarwiają mi się jabłka. Nie wiem co się dzieje. Wokół sadownicy mają pięknie wybarwione owoce, a u mnie kicha. I robie przecinkę letnią, i pryskam fosforem i nic to nie daje. Mam taką prośbę: pomóżcie coś bo sam nie wiem co mam robić. Pozdrawiam!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Wybarwianie sie jabłek [wiadomość #7007 (odpowiedź na #6954) ] |
pon, 30 lipiec 2007 10:26   |
Marcinus7777 Wiadomości: 35 Dołączył(a): styczeń 2007 |
Początkujący |
|
|
Już podaje więcej szczegółów. Mam sad o następujących podkładkach o o nie mi głównie chodzi:
1. Ligol, jonika, szampion, gloster, lobo, idaret, elstar, meleroza, alwa- te odmiany są na podkładkach M-26
2. Lobo, gloster, kortland, idaret, jonagold - te odmiany są na podkładkach m-106
Jeśli chodzi o rozstaw to tam mammiędzy rzędami jest 4m, a między jedną jabłonką a drugą jabłonką to 2m.Pozostały sad (czyli jonagored, gala, mutsu, redkroft, ligol, lobo,i inne) mam na podkładkach M-9, ale z nimi nie mam problemów. Tam wybarwianie jest w 85%. Ale z 1 i 2 przypadkiem to gorsza sprawa. Tam narazie nic nie pomaga. Jak możecie to pomóżcie coś z tym zrobić.
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Wybarwianie sie jabłek [wiadomość #7088 (odpowiedź na #6954) ] |
czw, 02 sierpień 2007 13:02   |
kosin Wiadomości: 267 Dołączył(a): styczeń 2007 |
Zaawansowany |
|
|
|
Jeszcze może być sytuacja gleby. Gleby są ciepłe czy zimne? Bo jeśli zimne i bogate w próchnicę to wybarwienia nie będzie albo będzie słabe. Mam kawałek gleby bogatej w próchnicę (gdzieniegdzie torfu)o podkładzie białej gliny i miejscami białego piachu. na tym kawałku jabłonki rosną jak na drożdżach, owocują obficie, wielkość ich jest zadowalająca ale wybarwienie kiepskie. Niezależnie od pogody wybarwienie zawsze jest słabe. Na górce jest podkład żółtego piachu i wybarwienie jest wporządku.
[Uaktualnione dnia: czw, 02 sierpień 2007 13:04]
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Wybarwianie sie jabłek [wiadomość #7133 (odpowiedź na #7130) ] |
pią, 03 sierpień 2007 20:14   |
micko Wiadomości: 57 Dołączył(a): kwiecień 2007 |
Początkujący |
|
|
|
Muszę szczerze przyznać Slawex że troszeczkę mnie rozbawiłeś tą lekcją praktyczną:lol: Pisząc o 20 cm nad glebą miałem na myśli jak drzewka są posadzone w sadzie. Zresztą to są drzewka z własnej szkółki. Naprawdę wzrost jest zdecydowanie osłabiony. Na pewno muszę się dużo uczyć- zresztą chyba każdy się uczy całe życie...
[Uaktualnione dnia: pią, 03 sierpień 2007 20:15]
|
|
|
|
|
| Odp: Wybarwianie sie jabłek [wiadomość #7409 (odpowiedź na #6954) ] |
pią, 10 sierpień 2007 18:20   |
StanZ Wiadomości: 68 Dołączył(a): grudzień 2006 |
Początkujący |
|
|
PANOWIE !!!! troszkę pokory z wylewaniem swojej wiedzy w formie pewników.
Chciałbym zwrócić sznownym uczestnikom forum, iż klasa ziemi nie jest sensownym wykładnikiem według, którego można oceniać przydatność podkładki do danych warunków glebowych, a już całkowicie kładę się ze śmiechu jak ktoś na podstawie danych z własnego sadu chce dowieść o wyższości jednej kombinacji podkładka - odmiana nad drugą.
Przyroda to nie mechanizm zegarków skałdających się z takich samych trybików. O powodzeniu lub niepowodzeniu uprawy decyduje tak wiele czynników, że trudno by je tu wszystkie wymienić.
Na zakończenie sugeruje by na przyszłość przy takich dyskusjach jako minimum podawać wyniki analizy chemicznej gleby - jeśli oczywiście coś takiego robiliście. Będzie to choć troszkę bardziej miarodajne niż klasa bonitacyjna.
P.S. Mam i ja swoje spostrzeżenia co do wybarwiania się owoców Jednak są one tak rewolucyjne, że samemu mam trudności by w nie dokońca uwierzyć
[Uaktualnione dnia: pią, 10 sierpień 2007 18:23]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|