| Identyfikacja chorób i szkodników na winorośli [wiadomość #39465] |
sob, 08 maj 2010 17:02  |
rtp101 Wiadomości: 6 Dołączył(a): maj 2010 |
Nowy |
|
|
Witam,
Mam prośbę o pomoc w identyfikacji choroby/szkodnika na winorośli. Winorośl pryskałem wcześniej profilaktycznie na mączniaka rzekomego miedzianem (tydzień temu), ale mimo to, (a może właśnie z tego powodu?) winorośl wygląda jak na zdjęciu. Objawy zaobserwowałem dzisiaj) Mam z nią ten sam problem od trzech lat i nie potrafię tego zwalczyć.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Załącznik: winorosl.JPG
(Rozmiar: 97.71KB, Pobrane 2787 razy)
[Uaktualnione dnia: sob, 08 maj 2010 22:24] przez Moderatora
|
|
|
| Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na winorośli [wiadomość #39492 (odpowiedź na #39465) ] |
sob, 08 maj 2010 22:41   |
Melolontha Wiadomości: 1853 Dołączył(a): styczeń 2009 |
Maniak |
|
|
Ja na zdjęciu widzę ewidentne zwiędnięcie i pokręcenie pędów a nie widzę śladów żadnego Miedzianu... Ale na czym polega problem ? Na tym, corocznie występującym mączniaku, czy na tym corocznie zdarzającym się pokręceniu i zwiędnięciu po oprysku Miedzianem ? A takie pokręcenie, to może być moim zdaniem, tylko wynikiem zawiania preparatem typu Chwastox, Pielik, Roundup w czasie zwalczania chwastów, albo skutkiem niedokładnego wypłukania opryskiwacza po opryskach wymienionymi preparatami... Może być przecież też i tak, że ktoś robi Tobie na złość i w jakiś sposób wprowadza do tego Miedzianu, kilka kropelek srodka chwastobójczego... Ale ekspertów ci u nas dostatek i zobaczymy, co napiszą inni... Pozdrawiam ! P.S. A może w bliskiej odległości od tej winnicy ktoś uprawia jakieś zboże ? Oni / rolnicy /, potrafią czasem w trakcie zwalczania chwastów z użyciem tzw. belek polowych i przy silnym wietrze, nieżle zawiać... Reasumując... To nie Miedzian... Miedzian tak nie kręci...
[Uaktualnione dnia: sob, 08 maj 2010 22:56]
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na winorośli [wiadomość #69531 (odpowiedź na #39465) ] |
wto, 24 styczeń 2012 13:25  |
andrew54 Wiadomości: 3 Dołączył(a): sierpień 2011 |
Nowy |
|
|
|
Oj,coś niewiele dzieje się tu w temacie winorośli.@andre 49 jeśli jeszcze wracasz do tego wątku to moim zdaniem te objawy wskazują na niedobór jakiegoś pierwiastka,prawdopodobnie Magnezu.
|
|
|