użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Ekonomika » Koszt sortowania i sprzedaży
Koszt sortowania i sprzedaży [wiadomość #64350] sob, 24 wrzesień 2011 08:32 Przejdź do następnej wiadomości
Stefek jest aktualnie niedostępny Stefek
Początkujący
Ja dziś zrobilem przerwę w obieraniu i rzuciłem się do komputera. Na tym forum czytam (cytuję z pamięci) jabłko przemysłowe 52gr. jablko na export 60-70 gr. w Sandomierzu klatka 12-15 zl .....Parę dni temu ktoś mnie wyśmiał za wyliczenie kosztów zbioru jabłek przemysłowych, niech mi ktoś pomoże wyliczyć koszt przygotowania jabłek konsumpcyjnych do sprzedaży od zbioru do oddania klientowi bo ja nie nadążam. Mi za delikatny zbiór, przełożenie do skrzynek (nie sortowanie), położenie skrzynki na palecie i zładowanie wózkiem na "klapę" 8 gr. to po prostu mało.
Odp: Koszt sortowania i sprzedaży [wiadomość #64357 (odpowiedź na #64350) ] sob, 24 wrzesień 2011 14:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomolog jest aktualnie niedostępny pomolog
Maniak
Owszem - to bardzo mało, ale może właśnie odkryłeś "teorię względności sadowniczej"? Wink Gdyby jabłko przemysłowe było po (wymarzonej) złotówce - kto zbierałby owoce na deser? Pewnie nawet wybór ekstra trafiałby do przetwórni... Pozdrawiam serdecznie Smile

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku
Odp: Koszt sortowania i sprzedaży [wiadomość #64359 (odpowiedź na #64357) ] sob, 24 wrzesień 2011 15:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
artemida jest aktualnie niedostępny artemida
Stały bywalec
Krótko mówiąc uciecha z tego że jest dużo dobrych jabłek zaczyna blednąć. Daje się odczuć spadek spożycia. Ceny w marketach ok. 2 zł/kG na bazarach 3-3,5.
Odp: Koszt sortowania i sprzedaży [wiadomość #64360 (odpowiedź na #64357) ] sob, 24 wrzesień 2011 15:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Melolontha jest aktualnie niedostępny Melolontha
Maniak
Mam pracownicę zza wschodniej granicy, której płacę złotówkę za zerwanie 1 " czeskiej " skrzynki Szampiona... I ta kobieta " wyciąga " u mnie 6-7 zł na godzinę... A sam koszt zbioru / bez zwózki, o sortowaniu nie wspominając /, wynosi w związku z tym, około 7-8 groszy za kilogram...Pozdrawiam !
Odp: Koszt sortowania i sprzedaży [wiadomość #64368 (odpowiedź na #64350) ] sob, 24 wrzesień 2011 18:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stefek jest aktualnie niedostępny Stefek
Początkujący
pomolog, nie o to chodzi żeby przemysł był po złotówce ale o to żeby była różnica pomiędzy przemysłem a deserem. Artemida co roku liczę ile mam jabłek wagowo i wartościowo i wartościowo mam co roku tyle samo =- 10% a ilościowo np w ubiegłym roku miałem 40%. Podejrzewam że nic tego nie zmieni (prawo popytu i podaży)
Odp: Koszt sortowania i sprzedaży [wiadomość #64369 (odpowiedź na #64350) ] sob, 24 wrzesień 2011 18:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
No własnie - a zauważ, jak jest to niewielka różnica na chwilę obecną. Tu jest problem Pozdrawiam Smile

Odp: Koszt sortowania i sprzedaży [wiadomość #64374 (odpowiedź na #64357) ] sob, 24 wrzesień 2011 20:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
michaltosx jest aktualnie niedostępny michaltosx
Maniak
pomolog napisał(a) dnia sob, 24 wrzesień 2011 02:15

Owszem - to bardzo mało, ale może właśnie odkryłeś "teorię względności sadowniczej"? Wink Gdyby jabłko przemysłowe było po (wymarzonej) złotówce - kto zbierałby owoce na deser? Pewnie nawet wybór ekstra trafiałby do przetwórni... Pozdrawiam serdecznie Smile

Bardzo nie logiczne myślenie bo skoro cena przemysłu była by 1zł to znaczyło by ze jest olbrzymie zapotrzebowanie na koncentrat albo nie ma jabłek lub a tym samym i na jabłka deserowe byłby popyt a wiec i odpowiednio wyżej cenie np. 1,5-2zł. Podobnie jak było w roku 2007 lub 2010 Cool
Odp: Koszt sortowania i sprzedaży [wiadomość #64383 (odpowiedź na #64350) ] nie, 25 wrzesień 2011 10:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Dlaczego uważasz, że zwiększone zapotrzebowanie na koncentrat (i tym samym wysoka cena przemysłu) automatycznie zwiększy popyt na jabłka deserowe? To miałoby jedynie związek wówczas, gdyby w takim momencie "deseru" zaczęło brakować... A przy nadprodukcji owoców, otwartym i niestabilnym rynku (zarówno jabłek przemysłowych jak i deserowych) logika gdzieś się powoli zatraca... I dlatego zgadzam się z autorem tematu - ta różnica cenowa powinna być zdecydowanie większa... ale skoro jest taka - oznacza to moim zdaniem, że jest bardzo duża nadprodukcja jabłek deserowych w tym roku w stosunku do przemysłu. I choć od prognozowania są inni - ja raczej zakładam spadek cen tego drugiego niż zdecydowany ich wzrost za jabłka deserowe Pozdrawiam serdecznie Smile

Odp: Koszt sortowania i sprzedaży [wiadomość #64439 (odpowiedź na #64383) ] pon, 26 wrzesień 2011 12:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
donVito jest aktualnie niedostępny donVito
Początkujący
Ze stwierdzeniami o ewentualnej nadprodukcji proponuję poczekać 6-7 tygodni, bo wtedy większość towaru będzie w przechowalni. Póki co wcale nie widać, żeby wydajność była zatrważająca.
Poza tym wrzesień nigdy zbyt handlowy nie był, więc dobrze że przemysł wygania z rynku sporo towaru.
Odp: Koszt sortowania i sprzedaży [wiadomość #64549 (odpowiedź na #64439) ] śro, 28 wrzesień 2011 21:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
grzegorz69 jest aktualnie niedostępny grzegorz69
Początkujący
Zgadza się donVito, masz racje w 100%. Ale póki co niemacie pojęcia ile radości mają niektórzy moi sąsiedzi którzy jechali cały sezon na ,,cieczy i węglanie''.A ja naiwnie stosowałem większość zaleceń holenderskich doradców. Więc mnie ta mała różnica w cenach przemysłu i deseru baardzoo BOLI..!
Odp: Koszt sortowania i sprzedaży [wiadomość #64577 (odpowiedź na #64350) ] czw, 29 wrzesień 2011 21:55 Przejdź do poprzedniej wiadomości
michaltosx jest aktualnie niedostępny michaltosx
Maniak
A co sie spodziewałeś ze jak będzie urodzaj to jabłko będzie drogie Laughing te czasy juz minęły teraz jabłko będzie tylko w dobrej cenie jak go nie będzie.
Poprzedni wątek:zatrudnianie cudzoziemców na umowę o dzieło
Następny wątek:Ceny malin 2011 r.
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]