| zakładanie pasieki [wiadomość #4461] |
czw, 24 maj 2007 12:29  |
Gosc Wiadomości: 7205 Dołączył(a): listopad 2006 |
Maniak |
|
|
Witam wszystkich.Od 2 tygodni zaczołem sie interesowac pszczołami.U mojej tesiowej stoja ule w ktorych od 3 lat nie pszczoł bo nie ma kto sie zajac nimi.Kupiełm sobie kilka ksiażek na temat pszczół i powoli zaczynam cos robic.Ramki juz sa wyczyszczone ,drut nawleczony i czekam az mi węza przyjdzie.Nawet nie wiedziałem ze to może byc takie interesujace.Chcałem prosic o podstawowe porady na co uważac i od czego zacząć bo zrobienie ramek i umocowanie ich w ulu to nie wszytsko,jeszcze jakos trzeba je zwabic do tego ula a moze same przyjda tego to nie wiem.Zaczynam od 2 uli ale potem chce wyremontowac wiecej a jest och 8 sztuk.Bardzo bym był wdzieczny o porady i sugestie.
Pozdrwiam
|
|
|
|
|
| Odp: zakładanie pasieki [wiadomość #4516 (odpowiedź na #4461) ] |
pią, 25 maj 2007 09:56   |
Gosc Wiadomości: 7205 Dołączył(a): listopad 2006 |
Maniak |
|
|
Witam
Ja do wtapiania węzy używam prostownika do akumulatorów . oczywiście cały proces wtapiania wymaga odpowiedniego ustawienia natężenia prądu i czasu grzania ./ kładziemy arkusz węzy na ramce z wcześniej założonym i naciągniętym drucikiem ,krótkie zwarcie i węza wtopiona/ pozdrawiam
[Uaktualnione dnia: pią, 25 maj 2007 09:57] przez Moderatora
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: zakładanie pasieki [wiadomość #5205 (odpowiedź na #4555) ] |
nie, 10 czerwiec 2007 13:47   |
 |
Zdzich Wiadomości: 677 Dołączył(a): grudzień 2006 |
Maniak |
|
|
witam!
Paweł,jak Twoje pszczoły?
U mnie kwitnie już lipa szerokolistna.W czasie pożytku staram się nie zaglądać do uli.Kazdy przegląd dezorganizuje pracę pszczół.Po co im niepotrzebnie przeszkadzać?
A to mój ostatni pożytek.Lipowy będzie później.
Załącznik: miód_1.jpg
(Rozmiar: 9.86KB, Pobrane 3202 razy)
[Uaktualnione dnia: nie, 10 czerwiec 2007 18:28] Pozdrawiam
Zdzich
Staram się poprawnie pisać po polsku.
|
|
|
|
|