użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Pszczelarstwo » zakładanie pasieki
zakładanie pasieki [wiadomość #4461] czw, 24 maj 2007 12:29 Przejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Maniak
Witam wszystkich.Od 2 tygodni zaczołem sie interesowac pszczołami.U mojej tesiowej stoja ule w ktorych od 3 lat nie pszczoł bo nie ma kto sie zajac nimi.Kupiełm sobie kilka ksiażek na temat pszczół i powoli zaczynam cos robic.Ramki juz sa wyczyszczone ,drut nawleczony i czekam az mi węza przyjdzie.Nawet nie wiedziałem ze to może byc takie interesujace.Chcałem prosic o podstawowe porady na co uważac i od czego zacząć bo zrobienie ramek i umocowanie ich w ulu to nie wszytsko,jeszcze jakos trzeba je zwabic do tego ula a moze same przyjda tego to nie wiem.Zaczynam od 2 uli ale potem chce wyremontowac wiecej a jest och 8 sztuk.Bardzo bym był wdzieczny o porady i sugestie.
Pozdrwiam
Odp: zakładanie pasieki [wiadomość #4485 (odpowiedź na #4461) ] czw, 24 maj 2007 17:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zdzich jest aktualnie niedostępny Zdzich
Maniak
Witam
Najważniesze to odkazić ule i ramki.Napisz jaki to typ ula.Odkazić możesz chemicznie jeśli to ule styropianowe lub wypalając wnętrze ula i ramki aż do zaczernienia drewna.To tak na szybko zanim zaczniesz wtapiać węzę w ramki.Drewnianne ule też możesz odkazić chemicznie.Radzę nie zaniedbywać tej czynności jeśli chcesz mieć zdrowe pszczoły.Nawet jeśli ule stały 3 lata bez pszczół. Środek do odkażania możesz kupić w hurtowni pszczelarskiej lub w stacji hodowli matek pszczelich jeśli jest taka w Twojej okolicy.
Pszczoły same do ula raczej nie przyjdą.Musisz je tam osadzić.Najlepiej kupić tzw. odkład od pszczelarza.Oferty znajdziesz w miesięczniku "Pszczelarstwo". Zastanów się też jakie to mają być pszczoły - czy zależy Ci żeby wcześnie rozwijały się wiosną czy jest to obojętne.
Jeśli kupiłeś literaturę to poczytaj i pytaj.Postaramy się - w miarę naszych możliwości - rozwiać Twoje wątpliwości i udzielić praktycznych rad jak ułatwić sobie pracę z pszczołami.Na początek podpowiem,że węzę najlepiej wtapiać elektrycznie.Urządzenie zrobiłem sobie z transformatorka do lamp halogenowych za 30zł.Oryginalne urządzenie kosztuje ponad 100zł.

[Uaktualnione dnia: czw, 24 maj 2007 17:10]

Pozdrawiam
Zdzich

http://images31.fotosik.pl/424/355e1b2ab0b5a739m.gif Staram się poprawnie pisać po polsku.
Odp: zakładanie pasieki [wiadomość #4500 (odpowiedź na #4461) ] czw, 24 maj 2007 22:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Witam,ule mam warszawskie.Odkaziłem ule soda kaustyczna,wymyłej je i nie wiem czy bedzie to dobrze bo soda zostawia zapach.Ja akurat sad mam kolo samego lasu i ule tez tam stoja.Zobaczymy jak to bedzie bo narazie jestem na etapie sprzatania uli.Gożej z tą węzą bo nie mam czym jej wtopic.Cos musze pomyslec i zrobie cos.
pozdrwiam
Odp: zakładanie pasieki [wiadomość #4516 (odpowiedź na #4461) ] pią, 25 maj 2007 09:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Witam
Ja do wtapiania węzy używam prostownika do akumulatorów . oczywiście cały proces wtapiania wymaga odpowiedniego ustawienia natężenia prądu i czasu grzania ./ kładziemy arkusz węzy na ramce z wcześniej założonym i naciągniętym drucikiem ,krótkie zwarcie i węza wtopiona/ pozdrawiam

[Uaktualnione dnia: pią, 25 maj 2007 09:57] przez Moderatora

Odp: zakładanie pasieki [wiadomość #4517 (odpowiedź na #4461) ] pią, 25 maj 2007 10:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
huberciks jest aktualnie niedostępny huberciks
Nowy
niektore prostowniki moga dzwonic....
my z tata robilismy to podlaczajac poprostu akumulator od samochodu i bardzo szybko to szlo...
ale dobrze by bylo zebys mial druga osobe do tego bo samemu nie sposob trzymac ramke i podlaczac prad :/
Odp: zakładanie pasieki [wiadomość #4519 (odpowiedź na #4461) ] pią, 25 maj 2007 10:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Jeśli będziesz używał akumulatora to dobrze aby nie był za mocno naładowany raczej wskazane aby był na wykończeniu , lub zwarcie musi być przez delikatne potarcie o druciki inaczej zamiast wtopienia będziesz miał kilka mniejszych arkuszy węzy. Very Happy Pozdrawiam
Odp: zakładanie pasieki [wiadomość #4524 (odpowiedź na #4461) ] pią, 25 maj 2007 12:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
byłem dzis u pszczelarza ale oni nic nie chca mówic a szczegóły sa najwazniejsze.Chcalem sie spuyac jak umieszczacie ramki w ulu w jakiej odlegosci.Mam ule warszawskie ,i ile tych ramek w tym ulu powinno byc na poczatku
Pozdrwiam
Odp: zakładanie pasieki [wiadomość #4532 (odpowiedź na #4461) ] pią, 25 maj 2007 15:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Witam
Są dwa rodzaje uli warszawskich:
Zwykły wym. ramki gniazdowej 240x345 mm //powierzchnia plastra 10,44dm 2
Poszerzany wym. ramki gniazdowej 300x345 mm // powierzchnia plastra13,05 dm2
Na 1kg pszczół potrzeba na początku obsadzania roju lub odkładu 30 dm2 .
Na 2kg potrzeba w warsz. poszerz. 5a w zwykłym 6 ramek.
Jeśli chodzi o rozmieszczenie ramek w ulu muszę wiedzieć jakiego typu masz ramki . /położona ramka na stole na płasko jaką ma wysokość i czy górna beleczka na której wisi w ulu nie jest wyższa od pozostałych czy ma 25mm czy 35mm/ pozdrawiam
Odp: zakładanie pasieki [wiadomość #4537 (odpowiedź na #4532) ] pią, 25 maj 2007 17:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Piotrek11 podał dokładnie ile ramek przygotować na pszczoły.Ja dodam,że jeśli pszczoły obsiadają ramki na czarno z obu stron to jest optymalna ilość ramek.Zrobiłem kilka zdjęć na temat wtapiania węzy i umieszczania ramek w ulu.Mam co prawda ule wielkopolskie ale zasada jest taka sama we wszystkich typach.Odstępy między ramkami powinny wynosić 10mm.Reguluje się je odstępnikami przymocowanymi do ramek i beleczkami umieszczanymi między ramkami.Górna część ramek razem z beleczkami tworzy "sufit" ula.Na wierzch nakładamy poduszkę ocieplającą i daszek.Latem poduszka też jest potrzebna bo zabezpiecza ul przed nadmiernym nagrzaniem.Jeśli ul stoi w słońcu to daszek można pomalować na biało.
Jeśli chodzi o wtapianie węzy to transformatorek ma 12V i 2,8A.Wtedy możesz przytrzymać kilka sekund żabki przy drucikach bez obawy uszkodzenia węzy i poradzisz sobie spokojnie sam z wtopieniem węzy.Węza powinna przylegać do górnej części ramki.Na dole ma zostać trochę wolnego miejsca.Wtedy plaster będzie prosty.
Pisałeś,że masz sad.Polecam w takim razie pszczoły rasy kraińskiej[carnica]Cr,Ca lub podgórska Cb.Są łagodne,nierojliwe i dobrze wykorzystują wczesne pożytki.

Ramki i beleczka
http://images20.fotosik.pl/387/1fa67b74585ac817m.jpg
Wtapianie węzy
http://images21.fotosik.pl/332/8755182ce0a1add5m.jpg
Odstępnik
http://images20.fotosik.pl/387/a581b1af2a9915abm.jpg
A na koniec żądło po użyciu Laughing
http://images20.fotosik.pl/387/c4a6b79407b02d3am.jpg

Pozdrawiam
Zdzich

http://images31.fotosik.pl/424/355e1b2ab0b5a739m.gif Staram się poprawnie pisać po polsku.
Odp: zakładanie pasieki [wiadomość #4555 (odpowiedź na #4461) ] pią, 25 maj 2007 22:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Dziekuje za podpowiedzi.Czyli jednak bede musiał kupic pszczoły bo liczyc na to ze same przyjda sa marne szanse a jak przyjda to pewnie takie co beda cieły jak wsciekłe i nie poradze sobie z nimi.Po jakim czasie moge spodziewac sie pierwszych zbiorów miodu zakladajac ze za tydzien ich wprowadze.Jak czesto trezba robic przeglady uli?
Odp: zakładanie pasieki [wiadomość #5205 (odpowiedź na #4555) ] nie, 10 czerwiec 2007 13:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
witam!
Paweł,jak Twoje pszczoły?
U mnie kwitnie już lipa szerokolistna.W czasie pożytku staram się nie zaglądać do uli.Kazdy przegląd dezorganizuje pracę pszczół.Po co im niepotrzebnie przeszkadzać?
A to mój ostatni pożytek.Lipowy będzie później.

http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/140/0/

• Załącznik: miód_1.jpg
    (Rozmiar: 9.86KB, Pobrane 3202 razy)

[Uaktualnione dnia: nie, 10 czerwiec 2007 18:28]

Pozdrawiam
Zdzich

Odp: zakładanie pasieki [wiadomość #5324 (odpowiedź na #4461) ] śro, 13 czerwiec 2007 21:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
witam.pszczoły maja sie dobrze,narazie mam jeden ul i drugi juz koncze szykowac.Ladnie brzecza co swiadczy o silnym roju.Super sprawa z tymi pszczołami.Kupilem 3 ksiazki i sam dochodze do wszystkiego.
Pozdrawiam
Odp: zakładanie pasieki [wiadomość #6435 (odpowiedź na #4461) ] czw, 12 lipiec 2007 12:11 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Maniak
Witam!
Paweł,jak Twoja pasieka,powiększa się?Miód już jakiś masz?
U mnie z lipą nieciekawie ze względu na niekorzystny przebieg pogody w czasie jej kwitnienia.Mam trochę lipowego miodu,ale to niewielka ilość w porównaniu z wcześniejszym pożytkiem i z kwitnieniem lipy.

Pozdrawiam
Zdzich

Poprzedni wątek:Ile zapłacić za wynajęcie ula na kwitnienie
Następny wątek:chciałbym zająć się pszczelarstwem ...
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]