użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Jabłoń » colorado na wybarwienie jonagolda  (4) 1 Głosów
colorado na wybarwienie jonagolda [wiadomość #63929] nie, 11 wrzesień 2011 16:05 Przejdź do następnej wiadomości
alicja13 jest aktualnie niedostępny alicja13
Początkujący
Witam bardzo serdecznie!
Proszę o opinie po zastosowaniu colorado ,słyszałam że jest rewelacyjne i mam zamiar jeszcze zastosować w jonagoldzie i dekoście,czy rzeczywiście nawóz ten dobrze wybarwia?
Odp: colorado na wybarwienie jonagolda [wiadomość #63933 (odpowiedź na #63929) ] nie, 11 wrzesień 2011 16:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jerzy45 jest aktualnie niedostępny jerzy45
Maniak
Nie wiem. Nie słyszałem. Nie stosowałem. Jedno tylko wiem. To jeśli masz zamiar stosować jakiśkolwiek "wybarwiający nawóz", to powiem Tobie, że jest to już troche za późno. Pewnie ten nawóz nie działa tak, jak klaps na gołą dupke... Twisted Evil Tu efekt widać prawie natychmiast. Tu trzeba niestety czasu. To jest proces długotrwały. Czy teraz nie szkoda kasy na ten zabieg ? Toż to zaraz trza będzie zrywać owoce z tej odmiany. Jednak forsa Twoja. Obecnie jest sprzyjająca pogoda "na rumieniec". Widze to po moich pojedynczych Szampionach, które przetrwały wiosenną rzeź. Takiego koloru dawno nie miały. Po dzisiejszym dniu i najbliższych nocach ( różnica temperatury) kolorek powinien sam "wskoczyć" na jabłka.
Ale co zrobisz, to już Twoje samodzielna decyzja... Smile

___pozdrawiam_____
Odp: colorado na wybarwienie jonagolda [wiadomość #63939 (odpowiedź na #63933) ] nie, 11 wrzesień 2011 20:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Melolontha jest aktualnie niedostępny Melolontha
Maniak
Jerzy ma chyba dużo racji, bo z tego co znalazłem w Internecie wynika, że ten / Colorado / aktywator wybarwienia owoców np. w pomidorach i papryce zaleca się co 2-3 tygodnie w postaci 2-4 oprysków, ale od momentu ZAWIĄZYWANIA OWOCÓW, i w jabłkach może być podobnie... Ale spróbować na małym obszarze, zawsze warto...Pozdrawiam !
Odp: colorado na wybarwienie jonagolda [wiadomość #63941 (odpowiedź na #63929) ] nie, 11 wrzesień 2011 21:46 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
alicja13 jest aktualnie niedostępny alicja13
Początkujący
Chyba zastosuję bo w jabłkach zalecane jest dwukrotne opryskiwanie 2 i 4 tygodnie przed zbiorem więc prawie zdążę ale nadal proszę o uwagi dotyczące tego środka.
Odp: colorado na wybarwienie jonagolda [wiadomość #63942 (odpowiedź na #63941) ] nie, 11 wrzesień 2011 22:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Melolontha jest aktualnie niedostępny Melolontha
Maniak
alicja 13... No pewnie że najlepiej było by, gdyby odezwał się ktoś, kto preparat ten stosował... Zastanów się jednak, czy nie ryzykujesz zbyt dużo, opryskując teraz i przetrzymując te jabłka na drzewach jeszcze przez 2 albo i 4 tygodnie... A może / o ile chcesz je przechowywać dłużej / one powinny już być w chłodni ?... No, chyba że robisz tak jak ja ze swoim Szampionem, którego przetrzymuję na drzewach aż nabierze karminowego koloru, ale potem rwę i prawie natychmiast rzucam na rynek, bez dłuższego przechowywania... Nie wiem jak działa akurat ten preparat, ale np. Ethrel znany był z tego, że choć rzeczywiście ładnie wybarwiał, to jednak bardzo skracał okres przechowywania... Smile Pozdrawiam !
Odp: colorado na wybarwienie jonagolda [wiadomość #63964 (odpowiedź na #63942) ] pon, 12 wrzesień 2011 20:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
waldus jest aktualnie niedostępny waldus
Stały bywalec
Melolontha napisał(a) dnia nie, 11 wrzesień 2011 10:00

one powinny już być w chłodni ?...

Chyba jako mutsu bo jonagoldy teraz właśnie sa prawie identyczny
W sandomierskim to dopiero dobrze lobo rwią
Odp: colorado na wybarwienie jonagolda [wiadomość #63972 (odpowiedź na #63929) ] pon, 12 wrzesień 2011 21:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
spartan78 jest aktualnie niedostępny spartan78
Nowy
Witam. Wypróbowałem Colorado na Gali i Szampionie. Efekt jest widoczny tylko wydaje mi sie ze jest także efekt uboczny w postaci zbyt szybkiego dojrzewania owoców.
Odp: colorado na wybarwienie jonagolda [wiadomość #63980 (odpowiedź na #63929) ] wto, 13 wrzesień 2011 07:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
marcos84 jest aktualnie niedostępny marcos84
Zaawansowany
Witam ja również zastosowałem colorado w poprzednią sobotę efekt na gali i szampionie jest widoczny ale jeśli masz zamiar go zastosować teraz to moim zdaniem jest już zbyt późno i efekt może być mało zauważalny. Co do dojrzewania owoców to również zgadzam się i przychylał bym się do wniosku spartana78. Pozdrawiam
Odp: colorado na wybarwienie jonagolda [wiadomość #64128 (odpowiedź na #63972) ] pią, 16 wrzesień 2011 17:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
spartan78 napisał(a) dnia pon, 12 wrzesień 2011 09:52

Witam. Wypróbowałem Colorado na Gali i Szampionie. Efekt jest widoczny tylko wydaje mi sie ze jest także efekt uboczny w postaci zbyt szybkiego dojrzewania owoców.

Spartan78 a zdążyłeś wykonać drugi zabieg i jak tam efekt jest jeszcze lepsze wybarwienie bo ja tylko raz robiłem. Pozdrawiam
Odp: colorado na wybarwienie jonagolda [wiadomość #64320 (odpowiedź na #63929) ] pią, 23 wrzesień 2011 12:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomolog jest aktualnie niedostępny pomolog
Maniak
Mam pytannie do Markosa i Spartana - stosowaliście ten preparat na wszystkich drzewach tych odmian czy tylko na części? Możecie przedstawić jakieś porównanie do drzew nieopryskiwanych? Pozdrawiam serdecznie Smile

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku
Odp: colorado na wybarwienie jonagolda [wiadomość #64333 (odpowiedź na #63929) ] pią, 23 wrzesień 2011 16:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Witam ja zostawiłem kilka drzew sampiona w jednej kwaterze dla oceny wybarwienia i efekt jest nie przesadnie widoczny ale różnicę widać. Pozdrawiam
Odp: colorado na wybarwienie jonagolda [wiadomość #64356 (odpowiedź na #63929) ] sob, 24 wrzesień 2011 14:12 Przejdź do poprzedniej wiadomości
pomolog jest aktualnie niedostępny pomolog
Maniak
O taką odpowiedź dokładnie mi chodziło - dziękuję Smile Pytanie wzięło się stąd, że w tym roku 'Szampion' raczej dość dobrze się wybarwia... nawet bez specjalnych zabiegów. U Was jest inaczej? Pozdrawiam serdecznie Smile

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku
Poprzedni wątek:Cena przemysłu 2011 a oczekiwania
Następny wątek:zakwitanie jabłoni na jesień
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]