| Gdzie dostanę sadzonki śliwy odmiany Tophit [wiadomość #64209] |
pon, 19 wrzesień 2011 17:18  |
robert1983 Wiadomości: 0 Dołączył(a): luty 2010 |
Nowy |
|
|
Obdzwoniłem dziesiątki szkólek drzew owocowych, szukałem w internecie - na próżno!
Czy ktoś posiada sadzonki śliwy tophit lub mógłby podać jakieś namiary na sadzonki tej śliwy??? e-mail: robertzwolinski1@wp.pl
|
|
|
| Odp: Gdzie dostanę sadzonki śliwy odmiany Tophit [wiadomość #64249 (odpowiedź na #64209) ] |
wto, 20 wrzesień 2011 20:52  |
Turysta Wiadomości: 738 Dołączył(a): luty 2007 |
Maniak |
|
|
Witam.
O ile się nie mylę to Tophit jest odmianą licencyjną i póki co żaden szkółkarz nie wykupił licencji na jej mnożenie(tak mi się wydaje) .
Oczywiście można ją dostać tu i tam od kilku lat,ale nikt Ci ot tak nie zaoferuje tej odmiany.
Wątpię aby ktoś wykupił taką licencję bo produkcja śliw i drzewek tego gatunku jest działem pobocznym naszego rynku.
Druga sprawa,w tym roku wielu szkółkarzy poniosło duże straty w swej produkcji(mrozy,przymrozki,podtopienia itp),a lud sadowniczy wciąż sadzi "na potęgę" i w wielu odmianach czy kombinacjach odmiana-podkładka występują spore braki w tym sezonie.
A co do samej odmiany to oczywiście opisy tych śliwek są bardzo zachęcające do uprawy.Jeśli masz potwierdzoną,pewną ! informację,że jest tolerancyjna na szarkę to można sadzić.Ja jednak czekam na swój własny wynik doświadczenia z szarką na tej odmianie.
Hej.
|
|
|