użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Jabłoń » Guniak Czerwczyk  (4) 1 Głosów
Guniak Czerwczyk [wiadomość #5968] wto, 03 lipiec 2007 10:29 Przejdź do następnej wiadomości
prymus jest aktualnie niedostępny prymus
Stały bywalec
Witam. Czy macie równie dóżo tych chrabąszczy w sadzie co ja(link http://www.nuzban.scholaris.pl/zwierz/g/guniacze.htm)?
Po godzinie 19 nie można przejść bo ciągle pełno ich lata.
Czy można to czymś zwalczać i czy trzeba?
Pozdrawiam.

[Uaktualnione dnia: wto, 03 lipiec 2007 13:39] przez Moderatora

Odp: GUNIAK CZERWCZYK [wiadomość #5969 (odpowiedź na #5968) ] wto, 03 lipiec 2007 10:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kosin jest aktualnie niedostępny kosin
Zaawansowany
U mnie tego owada nie ma ale u teścia który ma ogród blisko lasu to lata ich sporo wieczorami. Mi się wydaje że to nie jest groźne. Nie powoduje żadnych dziur na liściach ani na jabłkach. Wiem tylko tyle że są wnerwiające dla człowieka, trzeba sie oganiać od tych owadów. Ale gryźć nie gryzą.
Odp: GUNIAK CZERWCZYK [wiadomość #5970 (odpowiedź na #5968) ] wto, 03 lipiec 2007 11:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Chrabąszcze (nie wiem czy ten) gryzą liście ale pędraki które rodzą się w ziemi to zjadają korzenie-tak przynajmniej słyszałem.
Odp: GUNIAK CZERWCZYK [wiadomość #5972 (odpowiedź na #5968) ] wto, 03 lipiec 2007 12:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kosin jest aktualnie niedostępny kosin
Zaawansowany
Sory. Zwracam honor. Masz racje gryzą liście.Owady typu chrząszcze dobrze zwalczają preparaty z grupy neonikotynoidów (np.apacz) lub jeszcze lepiej z grupy fosforoorganicznych (podczas lotu tych owadów) np. chlormezyl i dimezyl.
Odp: Guniak Czerwczyk [wiadomość #5984 (odpowiedź na #5968) ] wto, 03 lipiec 2007 21:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Daj spokój nie będę pryskał chlormezylem.
Odp: Guniak Czerwczyk [wiadomość #5988 (odpowiedź na #5968) ] wto, 03 lipiec 2007 22:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Turysta jest aktualnie niedostępny Turysta
Maniak
Cześć.
Niestety zwalczanie chrząszczy jest trudne i z "lżejszych" środków wchodzi w grę Trebon.Ale problem jest zupełnie inny ,niestety nie wylatują one 'na komendę' wszystkie na raz ale trwa to min kilka dni a gdy pogoda nie bardzo to dłużej.Tak,że jeden zabieg niestety może nie wystarczyć.Jeżeli dołożymy do tego,że jest ich kilka gatunków:ogrodnica,chrabąszcz majowy i kasztanowiec,guniak co daje nam długi okres wylotu i kilka zabiegów.Po pierwsze to spory koszt a po drugie przy kilku zabiegach "w bloku" przy użyciu "siekier"wyniszczymy sobie wszystkie pożyteczne i problem gotowy.Z drugiej strony gdy gadziny złożą odpowiednio dużo jaj to może być poważny problem z powstałymi z nich poędrakami-zwłaswzcza w młodym sadzie...I bądź tu człowieku mądry...prawda?
U mnie takich ilości chrząszczy jak w tym roku nie widziałem nigdy w życiu.Może być nie wesoło,niestety.
Odp: Guniak Czerwczyk [wiadomość #39555 (odpowiedź na #5968) ] nie, 09 maj 2010 19:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
waldus jest aktualnie dostępny waldus
Stały bywalec
Ciekaw jestem czy zwalczał autor tego posta te owady.
I co bylo w nastepnym roku??
Bo u mnie w tym roku jest tego bardzo duzo
Odp: Guniak Czerwczyk [wiadomość #39559 (odpowiedź na #39555) ] nie, 09 maj 2010 20:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kamczat jest aktualnie niedostępny kamczat
Maniak
Przejrzałem ten post i o ile zdjęcie przedstawia guniaka, to myślę, że autorowi chodziło o chrabąszcza majowego. W chwili obecnej u nas jest masowy wylot chrabąszczy. Wieczorem nie sposób się poruszać - współczuję motocyklistom. Ziemia jest pełna otworów po każdej nocy po wychodzących chrabąszczach. Same chrabąszcze z drzew sadowniczych najbardziej upodobały sobie śliwy - tam straty mogą być bardzo duże (zjedzone wierzchołki pędów i obgryzione zawiązki). Ale największe straty powoduje larwa - pędrak. W okolicy ciężko jest wyhodować ziemniaki, buraki, marchew, nie mówiąc już o truskawce. Niszczone są drzewka, krzewy, a nawet pastwiska i zboża Evil or Very Mad
Odp: Guniak Czerwczyk [wiadomość #39560 (odpowiedź na #39559) ] nie, 09 maj 2010 20:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
WITAM,
NIE KAMCZAT CHODZILO MI WLAŚNIE O TEGO CHRABĄSZCZA JA GO ZLAPALEM I ZOSTAL ROZPOZNANY. JA TERAZ DOKLADNIE NIE PAMIĘTAM CZYM PRYSKALEM ALE NAPEWNO WIECZOREM PODCZAS LOTU, ALE EFEKT BYL TAKI ŻE NA 2 CZY 3 DZIEŃ OD OPRYSKU ZNOWU BYLO ICH SPORO, MOŻE NIE AŻ TYLE CO WCZEŚNIEJ ALE ZNOWU LATALY. POZDRAWIAM.
Odp: Guniak Czerwczyk [wiadomość #39564 (odpowiedź na #39560) ] nie, 09 maj 2010 21:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jendreks jest aktualnie niedostępny jendreks
Początkujący
Co by to nie był za chrabąszcz aby utrudnic mu rozmnażanie, nie koście trawy na wiosnę.Duża trawa utrudnia im składanie jaj.Podczas masowych lotów można pryskac ziemie mospilanem,niestety to też tylko ogranicza.Mam z tym problem od paru lat i złotego środka nie znalazłem.
Odp: Guniak Czerwczyk [wiadomość #39566 (odpowiedź na #39560) ] nie, 09 maj 2010 21:28 Przejdź do poprzedniej wiadomości
kamczat jest aktualnie niedostępny kamczat
Maniak
Przepraszam jeśli Cię uraziłem, ale wikipedia podaje, że guniak jest obecnie rzadko spotykany, więc uznałem, że może to być pomyłka - jeszcze raz przepraszam. U nas dominuje chrabąszcz majowy http://www.google.pl/images?q=chrab%C4%85szcz+majowy&oe= utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&a mp;um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=vgfnS7nPBoWaONP6 oIQH&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&res num=4&ved=0CDkQsAQwAw
Walka z nim jest praktycznie niemożliwa gdyż po zabiegu niemalże za opryskiwaczem nalatują tysiące kolejnych chrabąszczy. Całe szczęście, że preferują kasztany, dęby, klony i osiki. Walkę opieramy na kilkukrotnym zabiegu na pędraki. Sam chrabąszcz jest stosunkowo łatwy do zwalczenia już przy niskich dawkach zarówno pyretroidów, jak i fosforoorganicznych. Gdyby tak ktoś pokusił się o stworzenie feromonu wabiącego tego szkodnika pewno dostałby Nobla.
Poprzedni wątek:smarowanie jabłoni
Następny wątek:Straty w jabłoniach
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]