| Uszkodzenia truskawek "opryskami" [wiadomość #55802] |
pon, 18 kwiecień 2011 22:11  |
opx10 Wiadomości: 180 Dołączył(a): marzec 2008 |
Zaawansowany |
|
|
W zeszłym roku uszkodziłem czymś truskawki i szlak mnie trafia bo nie mogę tego rozszyfrować czym. Opryski na chwasty odpadają, czy uważacie że mógł być to fungicyd w zwiekszonej dawce. krzaki po prostu zemdlały .Stało się to po tych ulewach , później przyszło 5 dni po 35 C ciepła.Czy raczej udusiło korzenie ? Stosowałem Sadoplon Switch Mythos .
|
|
|
|
|
| Odp: Uszkodzenia truskawek "opryskami" [wiadomość #55841 (odpowiedź na #55836) ] |
wto, 19 kwiecień 2011 20:56   |
Melolontha Wiadomości: 1853 Dołączył(a): styczeń 2009 |
Maniak |
|
|
|
Napiszę raz jeszcze, bo skoro nikt nie pisze... Więc być może to nie była wertycylioza, ale wygląda na to, że uduszenie przyszło od korzeni... Ja co prawda nie na truskawkach, ale na kilkuletnich czereśniach widziałem coś podobnego... Zalanie / zatopienie / ciężkiej , gliniastej gleby przez ulewne, kilkudniowe deszcze, po którym przyszły straszliwe upały... Efekt ? Stojące w wodzie drzewa najpierw zwiędły, a potem...wypadły. Szlag trafił ich korzenie... Nie wierzę aby przyczyną takiego zwiędnięcia truskawek, mogły być te opryski... Bywało, że kiedy pryskałem na swojej działce truskawki Topsinem albo Sadoplonem i sypałem preparat " na oko ", liście po zabiegu były białe... I co ? I nic ! Pozdrawiam !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Uszkodzenia truskawek "opryskami" [wiadomość #57060 (odpowiedź na #55802) ] |
śro, 04 maj 2011 22:27  |
tabcin Wiadomości: 5 Dołączył(a): lipiec 2010 |
Nowy |
|
|
|
dzięki bardzo za opinie ja zrobię badanie gleby podzielę się wynikami i spróbuje jakoś zadziałać
|
|
|