Na Dolnym Śląsku pod koniec stycznia było tak duże ocieplenie że soki w morelach ruszyły a potem wróciła normalna zima i doszło do przemarznięcia pąków kwiatowych i liściowych jeszcze przed ich otwarciem. U mnie 95% kwiatów na Goldrichu i Karoli przemarzło a jak w innych rejonach?
To ciekawe... 'Goldrich' kwitnie średnio obficie - podobnie jak większość odmian... stanowisko? prawdopodobnie. Suma sumarum - przy tej ilości kwiatów na dzień dzisiejszy nie powinno być źle, ale... pozostaje kwestia zapylenia. Kiedy rozpoczęły kwitnienie pierwsze odmiany 8 i 9 kwietnia - z podziwu wyjść nie mogłem, że pszczoły uparcie podążają do kwiatów, mimo że wskaźnik wiatromierza wskazywał ok. 14 m/s. Ale było ciepło... dziś mamy pełnię kwitnienia na większości odmian w sadzie, wiatr przez te parę dni "zakończył" kwitnienie odmian najwcześniejszych, a kwiaty rozwinięte teraz - czekają... czekają, bo jest nieco powyżej +5 st. C... daleki więc jestem od skrajnego optymizmu... Pozdrawiam serdecznie Piszę poprawnie po polsku
A u mnie okolice sandomierza harkot przemarzl 1% zostalo ;(
Inne odmiany słabo kwitna najlepiej "czubajka"
Ale osobiscie to czarno widze bo to ze kwitnie to nie znaczy ze coś z tego bedzie i nie chodzi tylko o zapylenie boje sie ze tak naprawde wszystko przemarzło.