użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Sadownictwo na działce » Co zrobić, aby uniknąć strat w nasadzeniach?  (1) 1 Głosów
Co zrobić, aby uniknąć strat w nasadzeniach? [wiadomość #54931] nie, 03 kwiecień 2011 14:30 Przejdź do następnej wiadomości
Jurix jest aktualnie niedostępny Jurix
Początkujący
Witam! Co zrobić, aby drzewka lepiej się przyjeły? Chodzi głównie o jabłonie i grusze. Posadziłem je na dobrej i urodzajnej glebie, podlałem i co dalej? Spokojnie czekać na pękanie pąków czy dawać jakiś nawóz?
Życzę ładnego sezonu 2011! Smile

[Uaktualnione dnia: nie, 03 kwiecień 2011 14:43] przez Moderatora

Odp: Co zrobić, aby uniknąć strat w nasadzeniach? [wiadomość #54932 (odpowiedź na #54931) ] nie, 03 kwiecień 2011 14:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Melolontha jest aktualnie niedostępny Melolontha
Maniak
Drzewka w I roku po posadzeniu nawozimy indywidualnie azotem w ilości 10-20 g N/ m kwadratowy/ tylko nie pod pień, a raczej na obwodzie koronki /, gdy dadzą już przyrosty długości ok. 10 cm... W praktyce jest to 1-2 garści saletry amonowej pod drzewko...Dlaczego 1-2 garści ? Bo garść, garści nie równa... Smile No i BEZWZGLĘDNA walka z chwastami ! Pozdrawiam !

[Uaktualnione dnia: nie, 03 kwiecień 2011 14:57]

Odp: Co zrobić, aby uniknąć strat w nasadzeniach? [wiadomość #54935 (odpowiedź na #54932) ] nie, 03 kwiecień 2011 15:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
artemida jest aktualnie niedostępny artemida
Stały bywalec
Jak ktoś tak pyta to może nie przyciął?
Odp: Co zrobić, aby uniknąć strat w nasadzeniach? [wiadomość #54936 (odpowiedź na #54935) ] nie, 03 kwiecień 2011 16:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dochtur jest aktualnie niedostępny dochtur
Maniak
Szkoda, że już posadziłeś... bo jakbyś miał zamiar posadzić to by Ci polecił w takich przypadkach wolno działający nawóz 6M w dawce 40-50 g/drzewko...
No chyba że niewielka powierzchnia to z wierzchnią warstwą gleby w okół drzewka go wymieszasz i efekt prawie ten sam.
Odp: Co zrobić, aby uniknąć strat w nasadzeniach? [wiadomość #54937 (odpowiedź na #54935) ] nie, 03 kwiecień 2011 16:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
artemida napisał(a) dnia nie, 03 kwiecień 2011 03:52

Jak ktoś tak pyta to może nie przyciął?

Sz. artemido, przyciąłem drzewka. Po zatym były już przycinane w szkółce.

Oczywiście, że trzeba zwalczać chwasty. To jest dla mnie bardzo ważne, aby uniknąć strat. Takich rzeczy nie musicie nawet wspominać.

Przypomnę, że gleba na, której posadziłem mój sad jest żyzna. Uprawiałem tam dużo poplonów. Ilość posadzonych drzewek, no dość bardzo duża bo 32 jabłonki i 4 grusze. Jest to potężny areał jak na sad amatorski i boję się strat. Chociaż mam kolegę sadownika co posadził 3000 jabłonek i mówił mi o stratach 5-10 drzewek.

Ale czy dawać teraz jakiś nawóz? Czy poczekać aż do maja-czerwca?
Odp: Co zrobić, aby uniknąć strat w nasadzeniach? [wiadomość #54944 (odpowiedź na #54936) ] nie, 03 kwiecień 2011 18:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomolog jest aktualnie niedostępny pomolog
Maniak
dochtur napisał(a) dnia nie, 03 kwiecień 2011 04:01

Szkoda, że już posadziłeś... bo jakbyś miał zamiar posadzić to by Ci polecił w takich przypadkach wolno działający nawóz 6M w dawce 40-50 g/drzewko...

Dokładnie... dla sadów towarowych moim zdaniem "ciut" za drogi - ale na małe powierzchnie, do upraw amatorskich naprawdę godny polecenia Smile Co do tej ilości drzewek... ten sadzik kogoś mi przypomina Razz Pozdrawiam serdecznie Smile

[Uaktualnione dnia: nie, 03 kwiecień 2011 18:30]

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku
Odp: Co zrobić, aby uniknąć strat w nasadzeniach? [wiadomość #54971 (odpowiedź na #54931) ] pon, 04 kwiecień 2011 09:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
fruity81 jest aktualnie niedostępny fruity81
Maniak
Pierwszy błąd już popełniłeś bo posadziłeś w "zimną ziemię" .Biorąc pod uwagę fakt dość długiej i mroźnej zimy na sadzenie drzewek jest jeszcze za wcześnie (no może z wyjątkiem zachodniej Polski). Gleba powinna mieć na głębokości 30 cm. minimum 10-12*C wówczas drzewka mają idealne warunki do przyjęcia się.

Ps. Panowie mam pytanie ,gdzie można dostać Basacote 6M bo w mojej okolicy nie ma opcji kupna (Siedlce,Mińsk Mazowiecki).
Odp: Co zrobić, aby uniknąć strat w nasadzeniach? [wiadomość #54980 (odpowiedź na #54971) ] pon, 04 kwiecień 2011 14:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Witam!
Dla drzewek chyba nie zaszkodzi to, że posadziłem je o tej porze?

Proszę o dalsze rady co robić bo nie chcę strat. Sad
Odp: Co zrobić, aby uniknąć strat w nasadzeniach? [wiadomość #54992 (odpowiedź na #54931) ] pon, 04 kwiecień 2011 18:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Zaszkodzić?... nie zaszkodzi,ale na pewno nie będzie sprzyjało w lepszym starcie drzew.
Odp: Co zrobić, aby uniknąć strat w nasadzeniach? [wiadomość #54995 (odpowiedź na #54992) ] pon, 04 kwiecień 2011 20:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Witam!
Przepraszam, ale nie wiesz fruicie81, jaka była tem. w mojej okolicy. Ostatnio w nocy na termometrze widziałem około 5-10 *C, a w dzień 15-18 * C. Jest to chyba dostateczna temperatura?

Ale nie skończyliśmy sz. Panowie tematu na temat nawożenia. Nie chcę używać żadnych chemicznych nawozów w sadzie. Zapytam się tak mało precyzyjnie: ile obornika dawać pod jedno drzewko? Pozdrawiam!

Ps. Oprucz tego wszystkiego posadziłem jeszcze 4 czereśnie,2 aronie i 2 borówki amerykańskie. Z nimi jednak nie będę mieć problemu bo posadziłem je w pojemnikach.

[Uaktualnione dnia: nie, 10 kwiecień 2011 16:18]

Odp: Co zrobić, aby uniknąć strat w nasadzeniach? [wiadomość #55006 (odpowiedź na #54995) ] pon, 04 kwiecień 2011 21:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
szczypiorek jest aktualnie niedostępny szczypiorek
Stały bywalec
Może się nie znam i jeżeli się mylę to nie omieszkam sprostować ale Jurix chyba lekko sobie w kulki leci ,mnie to trąci trolem. ps jak będziesz brał łyżke do gnoju Very Happy to koniecznie stołową bron boże do herbaty

[Uaktualnione dnia: pon, 04 kwiecień 2011 21:59]

http://www.youtube.com/watch?v=Faut0rSheTk&feature=relat ed
Odp: Co zrobić, aby uniknąć strat w nasadzeniach? [wiadomość #55026 (odpowiedź na #54931) ] wto, 05 kwiecień 2011 08:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Moja propozycja to usunięcie założonego wątku ,słowem mówiąc atak Trola
Odp: Co zrobić, aby uniknąć strat w nasadzeniach? [wiadomość #55027 (odpowiedź na #55026) ] wto, 05 kwiecień 2011 09:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Za wpis przepraszam.

[Uaktualnione dnia: nie, 10 kwiecień 2011 16:12]

Odp: Co zrobić, aby uniknąć strat w nasadzeniach? [wiadomość #55031 (odpowiedź na #54931) ] wto, 05 kwiecień 2011 13:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Drogi Jurix wcale nie postuluję abyś został usunięty z forum gdyż nic to nie zmieni. Twój styl prowadzenia dyskusji jest dość charakterystyczny i po 2-3 wpisach wszystko jest jasne że mamy do czynienia ze starym znajomym Smile. Mam pewną propozycję Very Happy skoro tak uparcie jesteś zainteresowany "czynnym" uczestnictwem na forum ,proponuję stworzyć dodatkowy dział o nazwie "Śmietnik" .Wówczas będziesz mógł do oporu prowadzić swe wyjątkowo merytoryczne pogaduszki jednocześnie umożliwiając przeniesienie choćby tej barwnej twórczości .
Odp: Co zrobić, aby uniknąć strat w nasadzeniach? [wiadomość #55042 (odpowiedź na #55031) ] wto, 05 kwiecień 2011 20:46 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Wiesz co fruity81 bardzo śmieszne. Uważacie mnie za jakiegoś wariata i trola. Ilu użytkowników ,,padło'' ofiarą jakiegoś tam SadaStarta? Ja nie mam z nim spokrewnienia! Co do tego samego stylu wypowiedzi to ma ją na przykład też pokrzywdzony akaritox.

Jak widzę admin nie wykasował mnie więc proszę o dalszą dyskusję bo temat zaczyna robić się śmietnikiem rozmów pobocznych (w skrócie ŚRP). Czy jakoś tak.

[Uaktualnione dnia: wto, 05 kwiecień 2011 20:54]

Odp: Co zrobić, aby uniknąć strat w nasadzeniach? [wiadomość #55043 (odpowiedź na #55042) ] wto, 05 kwiecień 2011 21:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jacek29 jest aktualnie niedostępny jacek29
Zaawansowany
Skąd ja znam ten styl pisania?
Odp: Co zrobić, aby uniknąć strat w nasadzeniach? [wiadomość #55046 (odpowiedź na #55042) ] wto, 05 kwiecień 2011 21:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
szczypiorek jest aktualnie niedostępny szczypiorek
Stały bywalec
Kolego Jurix skoro jesteś nowy na forum i nie masz nic wspólnego z wyrzej wymienionymi przez Ciebie trolami to skąd znasz ich pseudonimy artystyczne skoro ich już nieme na tym portalu Shocked

http://www.youtube.com/watch?v=Faut0rSheTk&feature=relat ed
Odp: Co zrobić, aby uniknąć strat w nasadzeniach? [wiadomość #55048 (odpowiedź na #55027) ] wto, 05 kwiecień 2011 21:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dochtur jest aktualnie niedostępny dochtur
Maniak
Najpierw chcesz by Ci pomóc w pewnych sprawach...a potem nazywasz użytkowników: "przydupasy admina"??? Piszesz dalej" "w takie śmieszne nerwowe i głupie towarzystwo nie warto wchodzić".
Człowieku Zastanów się co Ty piszesz!!!

[Uaktualnione dnia: wto, 05 kwiecień 2011 21:38]

Odp: Co zrobić, aby uniknąć strat w nasadzeniach? [wiadomość #55050 (odpowiedź na #55006) ] wto, 05 kwiecień 2011 21:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Robert jest aktualnie niedostępny Robert
Początkujący
szczypiorek napisał(a) dnia pon, 04 kwiecień 2011 09:57

Może się nie znam i jeżeli się mylę to nie omieszkam sprostować ale Jurix chyba lekko sobie w kulki leci ,mnie to trąci trolem. ps jak będziesz brał łyżke do gnoju Very Happy to koniecznie stołową bron boże do herbaty

masz rację kolego ... i to chyba raczej na pewno Wink
choć z drugiej strony rzecz biorąc ... takie prowokowanie dyskusji w jakimkolwiek temacie rozwija wątki ... służy uzupełnianiu wiedzy ... rozwija forum - a że to wbrew zamysłowi autora ? no cóż - wychodzi na to, że nieogarnięta głupota prześciga sama z siebie uprawiającego ten niecny proceder Wink
Pozdrawiam
Odp: Co zrobić, aby uniknąć strat w nasadzeniach? [wiadomość #55056 (odpowiedź na #55042) ] śro, 06 kwiecień 2011 08:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Jurix napisał(a) dnia wto, 05 kwiecień 2011 08:46

Jak widzę admin nie wykasował mnie więc proszę o dalszą dyskusję bo temat zaczyna robić się śmietnikiem rozmów pobocznych (w skrócie ŚRP). Czy jakoś tak.

Sądzę że dostałeś już wyczerpującą odpowiedź
Pozdrawiam
icon1.gif  Odp: Co zrobić, aby uniknąć strat w nasadzeniach? [wiadomość #55066 (odpowiedź na #55056) ] śro, 06 kwiecień 2011 13:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Skąd znam jego nazwę ?Rolling Eyes Jest autorem wielu wątków jak np. Parch jabłoni 2011 itd. Jak więc go można nie zobaczyć? Skąd wiem o reszczcie? Przeczytałem tematy mnie interesujące z tego forum od deski do deski i trudno nie zobaczyć. Na pewno pisał on dużą liczbę wiadomość, ale mnie to nie obchodzi. O to chodzi, że ta liczba (wiadomości) kusi tylko użytkowników aby pisać więcej i więcej i stąd są takie sytuacje.

A po za tym czemu by nie dać dla takiego użytkownika szansy? Ja nim ni jestem ale czemu by jej nie dać dla tamtego? (pytam się drugi raz) Rolling Eyes
Odp: Co zrobić, aby uniknąć strat w nasadzeniach? [wiadomość #55300 (odpowiedź na #55066) ] nie, 10 kwiecień 2011 16:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
____________________________________________________________ ____________________________________________________________
Ta linia oznacza, to, że tamta część rozmów była nie na temat.

Proszę o dalszą pomoc co robić. Powiem tylko, że na drzewkach pąki zaczynają rosnąć i delikatnie pękać. Ale prawie u wszystkich drzewek jabłoni pokrywa je meszek. Czy to coś groźnego? Pytam się bo jestem zieleńcem w tym temacie. Nigdy, żadnych drzewek nie sadziłem.

[Uaktualnione dnia: nie, 10 kwiecień 2011 16:17]

Odp: Co zrobić, aby uniknąć strat w nasadzeniach? [wiadomość #55314 (odpowiedź na #54931) ] nie, 10 kwiecień 2011 19:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomolog jest aktualnie niedostępny pomolog
Maniak
Jurix - czasem już tracę wyczucie kiedy sobie żartujesz, a kiedy pytasz poważnie... omszenie jest naturalne. Powinieneś o tym wiedzieć z lekcji przyrody. W 3 klasie podstawówki o tym było... Pozdrawiam Smile

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku
Odp: Co zrobić, aby uniknąć strat w nasadzeniach? [wiadomość #55315 (odpowiedź na #55314) ] nie, 10 kwiecień 2011 19:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Jak dobrze pamiętam to było co to jest sad. Nic więcej. Nie żartuję tylko zieleniec jestem. Nabiorę trochę doświadczenia i wtedy głupich pytań zadawać nie będę.

Ale pomologu myślisz, że wszystko jest w porządku?
A poza tym nigdy sadownictwem się nie zajmowałem i zawsze z przyrody słyszałem:- pała, pała, pała! Jak w Kiepskich Laughing
Odp: Co zrobić, aby uniknąć strat w nasadzeniach? [wiadomość #58985 (odpowiedź na #54931) ] wto, 31 maj 2011 16:47 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Anastazy jest aktualnie niedostępny Anastazy
Nowy
Niewiedza jest rzeczą naturalną, każdy gdzieś przecież musi zdobyć pierwsze szlify

Zapraszam do mojego sklepu - domki narzędziowe, ogrodzenia drewniane
Poprzedni wątek:odległość drzewek od granicy sąsiada
Następny wątek:Identyfikacja chorób i szkodników roślin sadowniczych w uprawie amatorskiej
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]