| Identyfikacja odmian śliw [wiadomość #44639] |
wto, 24 sierpień 2010 14:14  |
markus84 Wiadomości: 2 Dołączył(a): sierpień 2010 |
Nowy |
|
|
Mój problem polega na tym że nie wiem co to za odmiana śliwy. Kupowałem niby za Węgierkę Dąbrowicką a wyszło coś takiego nikt ze znajomych nie potrafi rozpoznać tej odmiany.
Proszę o pomoc.

Załącznik: 1.jpg
(Rozmiar: 26.35KB, Pobrane 1834 razy)
[Uaktualnione dnia: wto, 24 sierpień 2010 14:41] przez Moderatora
|
|
|
|
|
|
| Odp: Identyfikacja odmian śliw [wiadomość #44886 (odpowiedź na #44639) ] |
wto, 31 sierpień 2010 16:34   |
marius29 Wiadomości: 15 Dołączył(a): luty 2008 |
Nowy |
|
|
|
chciałem się dowiedzieć co to za odmiana śliwki ciruella? lub odmiana śliwki andżelo?
[Uaktualnione dnia: wto, 31 sierpień 2010 19:09] przez Moderatora
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Jak sie nazywa okragla gruba sliwa- krztałtu morela [wiadomość #48307 (odpowiedź na #48159) ] |
śro, 01 grudzień 2010 08:31   |
tomaszk123 Wiadomości: 624 Dołączył(a): grudzień 2006 |
Maniak |
|
|
slawex bez urazy ale nie zajmuję się doradztwem sadowniczym, nie lubię doradzać jedynie co to wyrażam swoja opinie na podstawie moich obserwacji i doświadczeń.
Tak dla sprostowania dokładna nazwa tak jak napisał kolega PJ577 Angeleno, ja niechcący ją troszkę skróciłem. Wygląd ładny dla mnie dużym minusem jest pora dojrzewania i okres sprzedaży - praktycznie po sezonie - z drugiej strony okres niszowy, mało sliw na rynku ale i b.słabe zejście duzo tego nie nasprzedajesz. Potrzebna jakaś komora chłodnicza na przetrzymywanie w okresie sprzedaży - ja mam duze komory a poza tym zaczyna się u mnie zbiór gruszek i jabłek, nie dam rady pogodzić tego z jazdą na rynek i sprzedażą tej sliwy.
Moim zdaniem przed raną jedynie import mogłeś widzieć, dużo śliw w tym okresie jest sprowadzane z południa (nie pamietam które kraje wegry , rumunia). Pod koniec Rany ja woziłem do Sandomierza parę razy japonke dużą ciemnoczerwoną aż czarną z ciemnoczerwonym miąższem - wielkość grubej nektaryny. Santa Rosa - jesienią została usunięta ze względu na b.słabe plony.
Jest jeszcze jedna mozliwość - mianowicie przeglądając kiedyś prasę sadowniczą i grzebiąc troche w necie natrafiłem na 2 odmiany śliw japońskich badane we Francji, interesującą jest jedna, por. dojrzewania lipiec (we Francji początek Lipca) plenna a co najważniejsze owoce wielkości ok. 100g - ale bardzo mało prawdopodobne aby ktoś ją miał już w nasadzeniach towarowych u nas.
Jeśli chcesz się nastawić na japonki bez odpowiedniego pola (uważam że są bardziej wrażliwe na mróż niz niektóre morele) oraz bez zbytu - to zapomnij, na rynku dużo nie nasprzedajesz zwłaszcza że w większości pestka nie odchodzi w 100% lub odchodzi częściowo - a to dla Polskiego konsumenta jest spory minus, choć widać zmiany, jesli już to tylko odmiany wielkoowocowe - typowo deserowe- wtedy klient mniej patrzy na to że pestka nie odchodzi.
Jak chcesz to napisz na PW to dodam jeszcze pare opini.
|
|
|
|
|
| Odp: Jak sie nazywa okragla gruba sliwa- krztałtu morela [wiadomość #48380 (odpowiedź na #48361) ] |
czw, 02 grudzień 2010 23:03   |
Melolontha Wiadomości: 1517 Dołączył(a): styczeń 2009 |
Maniak |
|
|
...slawex się co prawda rozmyślił, ale ja dodam jeszcze dwa słowa na temat tych " japonek ", bo może to być komuś do czegoś, potrzebne... Bo ja z tych moich dwóch drzewek jestem bardzo zadowolony... Ta wcześniejsza / o mniejszych, raczej czerwono-bordowych owocach / i ta póżniejsza o owocach większych i niebieskich, dały mi przez ostatnie dwa lata ogromną satysfakcję, wszystkie zostały zjedzone, a wszystkie drzewka z mojej mini szkółki, w liczbie 10 sztuk, rozdane... I ten ich wystarczający na potrzeby własne plon, " zdarzył " mi się pomimo, że zimy na Dolnym Śląski w ciągu ostatnich dwóch lat, do łagodnych nie należały... I było tak, kiedy morela / Early Orange / dała tradycyjnie kilka owoców, a brzoskwinie niekiepsko podmarzały przy ziemi... Reasumując... Jestem ich plonowaniem pozytywnie zaskoczony, bo tyle się o wrażliwości na mróz " japonek ' nasłuchałem i naczytałem... Pozdrawiam !
[Uaktualnione dnia: czw, 02 grudzień 2010 23:05]
|
|
|
|
|
| Identyfikacja odmian śliw [wiadomość #50670 (odpowiedź na #44639) ] |
czw, 20 styczeń 2011 12:42   |
rogal5 Wiadomości: 91 Dołączył(a): marzec 2009 |
Początkujący |
|
|
|
Witam, ostatnio słyszałem o nowej amerykańskiej odmianie śliw o dużych owowcach i praktycznie czarnej skórce. Znacie może jej nazwę?
[Uaktualnione dnia: czw, 20 styczeń 2011 23:41] przez Moderatora
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: CO TO ZA ODMIANA?? [wiadomość #62143 (odpowiedź na #62117) ] |
śro, 27 lipiec 2011 21:21   |
Maniak |
|
|
|
A ja dziś, przed moim ośrodkiem zdrowia, zobaczyłem coś, na widok czego wstrzymałem oddech... Drzewo o średniej wielkości, CZARNYCH owocach i ciemno bordowym miąższu... Ki diabeł, pomyślałem... I już po chwili wiedziałem... To ałycza ! No coś, niesamowitego...A teraz zastanawiam się, czy nie pobrać z tego zraza... Tylko na co komu czarna ałycza... P.S. Podobno w przyrodzie czarny kolor nie występuje... Ale jednak tej ałyczy naprawdę do czerni brakuje niewiele... Pozdrawiam !
[Uaktualnione dnia: śro, 27 lipiec 2011 21:22]
|
|
|
|
|
|
| Odp: identyfikacja odmian - śliwy [wiadomość #62217 (odpowiedź na #62182) ] |
pią, 29 lipiec 2011 22:36   |
Maniak |
|
|
To ja może Tobie Huberciku coś podpowiem... Taką ałyczę, o ciemnoczerwonych a nawet granatowych owocach, możesz znależć wszędzie, gdzie tylko ona rośnie... A rośnie często w dużej ilości, jako żywopłot albo osłona przeciwwiatrowa dookoła niejednego sadu...I choć przeważnie te jej owoce są żółte, to co 20-te, może co 30-te drzewo, daje takie właśnie " inne ", kolorowe, często bardzo smaczne, owoce... Warto może czegoś takiego poszukać w najbliższej okolicy... I warto zrobić to właśnie teraz, bo właśnie teraz zaczyna dojrzewać... Pozdrawiam !
[Uaktualnione dnia: pią, 29 lipiec 2011 22:41]
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: czy to węgierka? [wiadomość #63502 (odpowiedź na #63469) ] |
śro, 31 sierpień 2011 21:39   |
Maniak |
|
|
|
Węgierki, to duża grupa różnych odmian, do której zaliczają się też odmiany dojrzewające wcześnie np. Węgierka z Ersinger, która dojrzewa w pierwszych dniach sierpnia, oraz " przychodząca " tuż po niej Węgierka Zimmera... Są duże szanse, że to co posiadasz, to Węgierka Dąbrowicka, choć są sygnały, że ta ostatnia w tym roku swój żywot zakończyła ok. tydzień temu... Pozdrawiam !
[Uaktualnione dnia: śro, 31 sierpień 2011 21:48]
|
|
|