użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Brzoskwinie i Morele » Hargrand - wszystko o tej odmianie
icon5.gif  Hargrand - wszystko o tej odmianie [wiadomość #22731] sob, 14 luty 2009 21:02 Przejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Maniak
Hargrand - czy ktos moglby podzielic sie z nami wiadomosciami o tej odmianie. Ma zamiar zasadzic ta odmiane, co o niej sadzicie?
Czy potrzebne sa zapylacze (obok maja rosnac troche Harcota i Goldricha) czy to prawda ze obok nie moze rosnąc Goldrich?
Odp: Hargrand - wszystko o tej odmianie [wiadomość #23971 (odpowiedź na #22731) ] sob, 14 marzec 2009 10:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomolog jest aktualnie niedostępny pomolog
Maniak
To dość ciekawa odmiana moreli pochodząca z Kanady - owoce są kuliste, owalne, średniej wielkości do dużych (o masie 65-87 g), ale z bardzo atrakcyjnym, nakrapianym czerwonym rumieńcem na pomarańczowej skórce (zwracają uwagę). Smak - w momencie zbioru raczej średni (są smaczniejsze odmiany) - ale wynika to z faktu, że owoce są stosunkowo twarde (po krótkim przechowaniu są smaczniejsze). Wyróżnia się stosunkowo wysoką plennością. Drzewa tworzą półrozłożyste korony i rosną słabiej od odmian 'Early Orange' czy 'Wczesna z Morden'. Do tej pory nie zauważyliśmy uszkodzeń mrozowych drzew, na choroby odmiana też mało podatna. Co do sąsiedztwa odmiany 'Goldrich' - nie powinna ona rosnąć obok, z uwagi na zjawisko sterylności krzyżowej pyłku pomiędzy tymi dwoma odmianami (po wzajemnym zapyleniu nie zawiążą owoców). Pozdrawiam serdecznie Smile

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku
Odp: Hargrand - wszystko o tej odmianie [wiadomość #25028 (odpowiedź na #22731) ] wto, 14 kwiecień 2009 16:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Sheriff jest aktualnie niedostępny Sheriff
Nowy
"Co do sąsiedztwa odmiany 'Goldrich' - nie powinna ona rosnąć obok, z uwagi na zjawisko sterylności krzyżowej pyłku pomiędzy tymi dwoma odmianami (po wzajemnym zapyleniu nie zawiążą owoców)."
Możesz napisać coś więcej na ten temat, ponieważ nie rozumiem do końca o co Ci chodzi. Odmiany te nie zapylają się wzajemnie, potrzebują zapylacza o to chodziło?? Napisałeś "po wzajemnym zapyleni nie zawiążą owoców." Możesz to rozwinąć. Pozdrawiam.
Odp: Hargrand - wszystko o tej odmianie [wiadomość #25083 (odpowiedź na #25028) ] śro, 15 kwiecień 2009 22:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zdzich jest aktualnie niedostępny Zdzich
Maniak
Sheriff - z polskiego na polski trzeba Ci tłumaczyć? Shocked

Pozdrawiam
Zdzich

http://images31.fotosik.pl/424/355e1b2ab0b5a739m.gif Staram się poprawnie pisać po polsku.
Odp: Hargrand - wszystko o tej odmianie [wiadomość #30683 (odpowiedź na #23971) ] wto, 28 lipiec 2009 18:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gość
Czy to jest ta odmiana moreli (foto owoców w załączniku)? Po posadzeniu okazało się, że mam kilka drzew innych niż powinny być, miał być Goldrich. Fakt, owoce i forma korony przypominają Pana opis, ale nie jestem do końca pewien, owocują dopiero pierwszy raz i mniej więcej teraz, czyli pod koniec lipca, dojrzewają. A jeśli to nie Hargrand to co to za odmiana?

Z góry dziękuję za odpowiedź:)

Pozdrawiam!

• Załącznik: foto.JPG
    (Rozmiar: 167.92KB, Pobrane 505 razy)

[Uaktualnione dnia: śro, 29 lipiec 2009 10:28]

Odp: Hargrand - wszystko o tej odmianie [wiadomość #31908 (odpowiedź na #22731) ] pią, 25 wrzesień 2009 20:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tomaszk123 jest aktualnie niedostępny tomaszk123
Maniak
maksu83 -moim zdaniem jest to Hargrand

[Uaktualnione dnia: pią, 25 wrzesień 2009 20:26]

Odmiana Hargrand [wiadomość #44750 (odpowiedź na #22731) ] pią, 27 sierpień 2010 16:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
LEONL jest aktualnie niedostępny LEONL
Początkujący

Mam zamiar dosadzić trochę moreli i zastanawiam się nad plonowaniem odmiany Hargrang. Czy ma zdecydowaną przewagę nad odmianą Goldrich?
Odp: Odmiana Hargrand [wiadomość #44751 (odpowiedź na #44750) ] pią, 27 sierpień 2010 16:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Warto więc poczytać uważniej forum i nie dublować tematów:
Moderatorów proszę o połączenie Pozdrawiam Smile

[Uaktualnione dnia: nie, 29 sierpień 2010 00:40] przez Moderatora

Odp: Odmiana Hargrand [wiadomość #44789 (odpowiedź na #44751) ] sob, 28 sierpień 2010 22:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Chciałem uzyskać odpowiedź od ,,pomologa'' na wątku ,,ceny moreli'' ale się nie doczekłem. Szanowny Panie, pytanie jest wciąż aktuane bo podany link jest niedostępny.
Link nie jest potrzebny bo prowadził do tego wątku.

[Uaktualnione dnia: nie, 29 sierpień 2010 00:43] przez Moderatora

Odp: Hargrand - wszystko o tej odmianie [wiadomość #44800 (odpowiedź na #22731) ] nie, 29 sierpień 2010 11:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Tak własnie jest z linkami, kiedy tematy zostają połączone (i o tym napisał powyżej moderator). Co do Twojego pytania - nie mogę podać do końca wiarygodnej odpowiedzi z tego względu, że obie odmiany mamy jedynie w kolekcji - a to za mało drzew, żeby właściwie określić wielkość plonowania. I ponieważ tego nie robimy dla tych odmian - orientacyjnie jedynie mogę powiedzieć, że plenniejsza wydaje się odmiana 'Hargrand' (przynajmniej tak jest u nas w kolekcji). Ale jak mówię, bardziej wiarygodne informacje (i na to zresztą liczyłem) podadzą koledzy sadownicy, którzy mają w swoich morelowych sadach te odmiany Pozdrawiam serdecznie Smile

[Uaktualnione dnia: nie, 29 sierpień 2010 11:44]

Odp: Hargrand - wszystko o tej odmianie [wiadomość #44817 (odpowiedź na #44800) ] nie, 29 sierpień 2010 20:20 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Początkujący
Odpowiedź w zupełności mnie zadawala. Piękne dzięki.
Poprzedni wątek:niezidentyfikowana choroba brzoskwiń
Następny wątek:brzoskwina - Golden Lemon ?
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]