| Szampion i jego sporty [wiadomość #4103] |
nie, 13 maj 2007 13:44  |
Gospsadownicze Wiadomości: 5 Dołączył(a): styczeń 2007 |
Nowy |
|
|
Jesienia posadzilismy 930szt. Szampiona Arno.Drzewa byly w dobrej kondycji. Wysadzone na drugi dzien po przywiezieniu.Za pare dni spadl deszcz wiec sie podlaly. Zimy mozna powiedziec nie bylo, a u mnie 40% wypadow. Najpierw obcielismy wszystkie przewodniki bo byly suche, a teraz kora porobila sie czerwona i zasychaja.Z pozostalych 60% prawie kazde ma plamke zgozelinowa.
poleczylismy to, ale czy to cos da? Ciekawa jestem jak u innych przetrwaly nowe nasadzenia po takiej marnej zimie. Dodam jeszcze,ze w 2005r. posadzilismy 1ha celesty i nie bylo zadnego wypadu, a tamta zima byla sroga.Dorota.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: szampion na podkładce A2 [wiadomość #6295 (odpowiedź na #6294) ] |
wto, 10 lipiec 2007 09:53   |
 |
jerzy45 Wiadomości: 1203 Dołączył(a): kwiecień 2007 |
Maniak |
|
|
Ja najpierw zobaczyłbym drzewka i zastanowiłbym się jak prowadzić je tak, aby nie trzeba stosować siekiery. Nic nie mówisz o klasie gleby. Gdyby drzewka nie były "zmęczone" w i poza szkółką to nie przycinałbym przewodnika, tylko "puscił na żywioł" z drobnymi sanitarnymi i korygującymi "szczypnięciami". Drzewko wchodzi w szybkie owocowanie i nie ma czasu na zbyt duże i silne rozrastanie się. Specyficzne zawiązywanie jabłek powinno w tym przypadku (bez cięcia) samo uformować korone. Jest jedno ale - jak kwiaty nie zmarzną... W tym wypadku i na słabszej glebie posadziłbym 4 x 1,8-2,0 m. a na lepszej 4 x 2,0-2,20 m. Mam takie na glebie IV - VI i w zupełności wystarcza. Pózniej ciąć jednak trzeba i tak mocno, bo owocowanie ucieka od przewodnika i oczywiście nadmiernie się zagęszcza. Po kilku latach przydaje się również cięcie odnawiające.
Podkładke tą mam od 20 lat, bo innych akurat nie było. Takie czasy były... Ta albo wcale....ok. 100 sztuk.
[Uaktualnione dnia: wto, 10 lipiec 2007 16:37] ___pozdrawiam_____
|
|
|
|
|
| Odp: szampion na podkładce A2 [wiadomość #6309 (odpowiedź na #6300) ] |
wto, 10 lipiec 2007 17:57   |
Gosc Wiadomości: 7205 Dołączył(a): listopad 2006 |
Maniak |
|
|
|
Witam.Drzewa na klasie gleby III B na podkładkach M 26 I M 7 rosna beznadziejnie więc pora sprawdzić A2 i podkładke antonowki.Pozdrawiam
[Uaktualnione dnia: wto, 10 lipiec 2007 17:58] przez Moderatora
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: szampion na podkładce A2 [wiadomość #6393 (odpowiedź na #6267) ] |
śro, 11 lipiec 2007 19:30   |
pre777 Wiadomości: 114 Dołączył(a): grudzień 2006 |
Zaawansowany |
|
|
Ligol na A2 to może być dopiero porażka.Jeśli chcesz mieć zbiór co dwa lata i to wszystko w kolorze trawy to ryzykuj. Elise pewnie od biedy może sie udac ale też może byc problem z GPP przy tak silnym wzroście wegetatywnym.
VW 1303
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: szampion na podkładce A2 [wiadomość #6596 (odpowiedź na #6267) ] |
pon, 16 lipiec 2007 21:43   |
Jabluszko Wiadomości: 201 Dołączył(a): lipiec 2007 |
Zaawansowany |
|
|
Idared na A2,co do formowania drzewek Pomologu masz rację-trzeba pilnować,ponieważ Idared ma wiotkie gałązki,co do wybarwiania się-u nas nie ma problemu.Na drzewach 8-letnich, 95% owocu jest pięknie wybarwiona bez dodatkowych zabiegów na tzn.kolor.
Dodam jeszcze,że jest to Idared standardowy,a nie jego kolorowe odmiany .
[Uaktualnione dnia: sob, 21 lipiec 2007 14:48]
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: szampion na podkładce A2 [wiadomość #7030 (odpowiedź na #6267) ] |
wto, 31 lipiec 2007 00:55   |
Jabluszko Wiadomości: 201 Dołączył(a): lipiec 2007 |
Zaawansowany |
|
|
Witam!I tu ucichło,a szkoda.Odnośnie do mojej wcześniejszej wypowiedzi:mamy na A2 Elstara,z początku owocował nieźle,ale od paru lat owocuje na czubkach Nie wiem czy np.podcinanie korzeni lub pni da jakiś efekt,czy to jest jakaś metoda na"zmuszenie" do lepszego owocowania???Na pewno wielu z Was stosuje tę metodę,proszę piszcie czy przynosi ona skutek i kiedy ją się wykonuję.Drzewa u nas mają 12 lat,na III klasie,cięcie zimowe.Dodam jeszcze,że znajomy ma,prawie obok-Elstara na antonówce i owocuje corocznie dość obficie Proszę o poradę.
|
|
|
| Odp: szampion na podkładce A2 [wiadomość #7035 (odpowiedź na #6823) ] |
wto, 31 lipiec 2007 12:22   |
 |
jerzy45 Wiadomości: 1203 Dołączył(a): kwiecień 2007 |
Maniak |
|
|
Problem z Elstarem na silnych podkładkach polega na tym, że jak go tniesz zimą to on bardzo silnie reaguje na to i daje mase wilków i niestety nieliczne słabe krótkopędy, które zginą w gąszczu.... Usuniesz dziki w następnym roku - to już jest spirala, którą trudno powstrzymać. Ty tniesz a on rośnie....Rośnie drewno, a jabłek brak... A, że na czubkach... to potwierdza to co wyżej napisałem. U góry zawsze mniej tniemy... O specyficznym cięciu i owocowaniu Elstara pisać nie będe bo chyba jest to znane....Moja rada - ciąć go na samym końcu - tuż przed kwitnieniem, wyłamywać wilki w czerwcu/lipcu, przejść na cięcie odnawiające i powycinać te grube gałęzie, które tylko idą w drewno, pozostawić w roku następnym "w miare poziome" przyrosty czyli odmłodzić korone...Nie warto kopać się z Elstarem na pewno odda Podcinanie korzeni i inne zabiegi ??? ...wątpliwy efekt...szkoda ropy...
_____pozdrawiam_____
___pozdrawiam_____
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: szampion na podkładce A2 [wiadomość #7157 (odpowiedź na #6267) ] |
sob, 04 sierpień 2007 10:00   |
RADEX Wiadomości: 56 Dołączył(a): kwiecień 2007 |
Początkujący |
|
|
Witam serdecznie.
Chce sie wtrącić do dyskusji dotyczącej podcinania korzeni i pni.
Podciecie korzeni powoduje osłabienie siły wzrostu drzewa i stosuje sie taki zabieg w przypadku gdy nie dostosujemy gestości nasadzenia do podkładki(lub zostaniemy oszukani przez szkólkarza).
Podcinanie pni skutecznie poprawia owocowanie drzew.Drzewo w stresie robi wszystko żeby wydać jak najwięcej nasion czyli naszych jabłószek. Są to metody sprawdzone na zachodzie tylko trzeba je poprawnie wykonać zeby nie uśmiercić drzew.
Pozdrawiam.
[Uaktualnione dnia: sob, 04 sierpień 2007 11:07]
|
|
|