| Konferencja - wszystko o tej odmianie [wiadomość #4257] |
sob, 19 maj 2007 18:09  |
marcelinek Wiadomości: 36 Dołączył(a): grudzień 2006 |
Początkujący |
|
|
|
Co zrobić aby konferencja nie była ordzawiona i dorastała do przyzwoitych rozmiarów. Owoce około dwa tygodnie po kwitnieniu są jeszcze ładne o później są całe ordzawione i nie dorastają. Dużo jest tak zwanych pigmei drobnych i mimo że jest ich mało na drzewie i tak nie dorosną.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: ordzawiona konferencja [wiadomość #4515 (odpowiedź na #4257) ] |
pią, 25 maj 2007 09:25   |
Gosc Wiadomości: 7205 Dołączył(a): listopad 2006 |
Maniak |
|
|
|
Te pęknięcia powstały na skutek kilkukrotnego zamrażania i rozmrażania zawiązków . Większość tych zawiązków niestety nie posiada nasion /partenokarpia/ / całe gniazda nasienne są czarne/ większość z tych nielicznych w tym roku gruszek które ocalały będzie nadawała się tylko na przemysł .
[Uaktualnione dnia: sob, 26 maj 2007 11:29] przez Moderatora
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Pękanie owoców na 'Konferencji' [wiadomość #29484 (odpowiedź na #29483) ] |
śro, 01 lipiec 2009 14:55   |
szymonk Wiadomości: 12 Dołączył(a): lipiec 2009 |
Nowy |
|
|
|
i jeszcze jedno foto
|
|
|
|
|
|
| Odp: Pękanie owoców na 'Konferencji' [wiadomość #29653 (odpowiedź na #29484) ] |
nie, 05 lipiec 2009 13:28   |
norekn Wiadomości: 118 Dołączył(a): maj 2008 |
Zaawansowany |
|
|
Panowie na pewno nie jest to brak boru jak również nie jest to efekt po "siarze".U Mnie jest to samo;bor w normie,"siary" nie stosuję!Konferencja nie toleruje dużej ilości zabiegów środkami grzybobójczymi i to najprawdopodobniej jest przyczyną tych spękań!Na całe szczęście mam niewiele Konferencji(jako zapylacz)więc nie bardzo jestem zmartwiony.Natomiast jeśli macie duże nasadzenia tej odmiany i tak to wszystko wygląda to współczuję.Pozdrawiam
norekn
|
|
|
|
|
| Odp: WIEDNĘCIE LIŚCI KONFERENCJI NA PIGWIE [wiadomość #30625 (odpowiedź na #30594) ] |
sob, 25 lipiec 2009 20:35   |
Zaawansowany |
|
|
Kolego,czy nadal sądzisz,że jest to stres spowodowany brakiem wody?Chyba nie w tym roku?Gdyby tak było więdły by liście na całym drzewie a nie tylko w dolnej partii korony!Poza tym po dostarczeniu wody nabrały by wigoru lecz nie zasychały!
Z tego co widzę na fotce chwasty w pasach herbicydowych są brązowe tak jak liście.Musisz pójść tym tropem.Gruszka jest wrażliwa na herbicydy układowe(glifosat,MCPA)które pewnie stosujesz?Nie wiem czy robiłeś zabieg w bezwietrzną pogodę,jeśli tak to następnym razem zmniejsz ciśnienie cieczy żeby się nie odbijała od gleby!Druga podpowiedź jeśli wolno.Może spróbuj herbicydem kontaktowym,nie jest tak skuteczny,ale "coś za coś".Pozdrawiam i powodzenia.
norekn
|
|
|
|
| Odp: WIEDNĘCIE LIŚCI KONFERENCJI NA PIGWIE [wiadomość #30633 (odpowiedź na #30594) ] |
nie, 26 lipiec 2009 10:34   |
Zaawansowany |
|
|
Adam...Jeszcze jedno.Czy spiralnie poskręcane liście są na całym drzewie,czy tylko na najniższych piętrach?
norekn
|
|
|
| Odp: WIEDNĘCIE LIŚCI KONFERENCJI NA PIGWIE [wiadomość #30641 (odpowiedź na #10101) ] |
nie, 26 lipiec 2009 12:13   |
Maniak |
|
|
|
Porozkręcane i uschnięte liście są najbliżej pnia drzewa od dołu do góry tak że podejrzewam że przyczyna przyszła z sokami drzewa , obawy ujawnią się po woli ale najmocniej poszło po upalnym i słonecznym dniu temp.34-38 na słoneczku i dodać do tego trochę potasu i gotowe , choć czy herbicydy robione 10 dni wcześniej tu nie pomogły nie wiem , ale miałem to już w 2007 i chyba wtedy też pryskałem alkinem potasowym a potem było upalnie. Wiem jedno że w następnym roku będę eksperymentował z pojedynczymi drzewami i np. dam więcej potasu do tego herbicydy albo inne kombinacje i dojdę co to powoduje.
[Uaktualnione dnia: nie, 26 lipiec 2009 12:19] przez Moderatora
|
|
|
| Odp: WIEDNĘCIE LIŚCI KONFERENCJI NA PIGWIE [wiadomość #30709 (odpowiedź na #30641) ] |
śro, 29 lipiec 2009 00:35   |
|
mam to samo w tym roku po raz pierwszy (sad 5 letni)
brak wody i zalanie wykluczone (gleba lekka ,opady częste)
herbicydy wykluczone (glifosat daje inne ,poza tym objawy coraz wyżej)
niedobór składników wykluczony (nie odpowiada opisowi żadnego )
Miejscami kilka drzew pod rząd z przerwami reszta zdrowe .
Postępuje od miesiąca coraz więcej zbrązowiałych częściowo liści a następnie całe rozety i gałęzie ...
gryzonie (karczownik ) ?
grzyby , bakterie ,wirusy ?
[Uaktualnione dnia: śro, 29 lipiec 2009 00:39]
|
|
|
| Odp: Pękanie owoców na 'Konferencji' [wiadomość #30710 (odpowiedź na #29768) ] |
śro, 29 lipiec 2009 00:43   |
|
mam to samo od 2 lat na części owoców ok 30 % i takie owoce prawie nie rosną ...
|
|
|
| Odp: WIEDNĘCIE LIŚCI KONFERENCJI NA PIGWIE [wiadomość #30711 (odpowiedź na #10101) ] |
śro, 29 lipiec 2009 02:38   |
Maniak |
|
|
U mnie zauważyłem taką sytuacje , że wszystkie drzewka na końcu rządka są zdrowe po jednej sztuce , a reszta zakatowana mniej lub bardziej podejrzewam, że tam nie mam nawodnienia, ale tu musi się kumulować kilka czynników a podstawowy z mojego punkt widzenia to wysoka temperatura w dzień.
A jeszcze nadmienię trza kupować od Holderów na MA i płacić po 25zł szt. i jedynym problemem będzie sroga zima.
[Uaktualnione dnia: śro, 29 lipiec 2009 02:41] przez Moderatora
|
|
|
| Odp: WIEDNĘCIE LIŚCI KONFERENCJI NA PIGWIE [wiadomość #30734 (odpowiedź na #30711) ] |
czw, 30 lipiec 2009 13:48   |
|
|
to może lepiej wrócić do kaukaskiej - plonują tak samo dobrze a taniej wyjdzie na ha , nie przemarzną , nawadniania nie trzeba , bardziej długowieczne ...
|
|
|
|
|
|