użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Wiśnia » MECHANICZNY ZBIóR WISNI  (3) 2 Głosów
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #27101 (odpowiedź na #212) ] sob, 23 maj 2009 09:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
hubert81 jest aktualnie niedostępny hubert81
Zaawansowany
sezon wiśniowy pomalutko sie zbliza a tutaj widze ze ten temat zamarł...
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #27109 (odpowiedź na #27101) ] sob, 23 maj 2009 11:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
monia76 jest aktualnie niedostępny monia76
Zaawansowany
a czy to jest sens temat rozwijac? przyjdzie huragan, grad itp, zmuci wszystko. Kombajn nie bedzie potrzebny. Sezon i moze sie zbliza, ale wiśni lepiej jeszcze nie liczyć:)
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #27129 (odpowiedź na #212) ] sob, 23 maj 2009 16:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wisnia jest aktualnie niedostępny wisnia
Początkujący
Ja wlasnie jestem na ukoniczeniu takiej maszyny otrzasa, czysci .Mysle, ze zda egzamin
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #29499 (odpowiedź na #212) ] czw, 02 lipiec 2009 01:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
troszke w tamtym sezonie koledzy otrząsarek nabyli, więc może jakieś informacje na temat zbioru, rozwiązań dotyczących czyszczenia owoców, jak z jakością??
ciekawi mnie szczególnie odmiana Łutówka...
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #29504 (odpowiedź na #212) ] czw, 02 lipiec 2009 09:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Jakub36a jest aktualnie niedostępny Jakub36a
Początkujący
Podobno na mrożenie nie chcą przyjmować po kombajnie.
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #29621 (odpowiedź na #29504) ] sob, 04 lipiec 2009 18:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
RafalSTW jest aktualnie niedostępny RafalSTW
Początkujący
Niechcą, nie chcą. W przypadku zeszłego roku mieli w czym przebierać, ale mimo wszystko szła i trzęsiona, gdy nie przeszła to wzieli na tłocznie za niższą cenę. Generalnie, jeżeli mają w czym przebierać to będą, jeśli nie to jeszcze nas po ramieniu będą klepać za to co dostarczymy;).. Z praktyki wiem, że wiśnia z mechanicznego zbioru często bywa w lepszym stanie, i zawiera mniej "śmieci" niz po zbiorze ręcznym, zwłaszcza po tzw. rwaczach rekordzistach.
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #29655 (odpowiedź na #212) ] nie, 05 lipiec 2009 13:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
zgodze sie z kolegą wyżej... znajomy stwierdził, kiedy go pytano jak tan z ta jakościa, że często z rwania ręcznego jest gorszy jakościowo towar niż po otrząsarce
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #30158 (odpowiedź na #212) ] śro, 15 lipiec 2009 10:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Kredips jest aktualnie niedostępny Kredips
Nowy
Witam
W tym roku zakupilem otrzasarke do wisni i mam zludne nadzieje ze wkoncu uda mi sie zebrac wszystkie owoce. Pojawia sie jednak problem z trwaloscia tych owocow i tu moje pytanie. Moglby ktos poradzic czy sa jakies srodki zwiekszajace trwalosc wisni przy zbiorze otrzasarkami? Slyszalem o wapnie i siarce ale to raczej z malo wiarygodnego zrodla;) a tu z tego co widze to wiekszosc to doswiadczeni sadownicy.
Pozdrawiam
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #30211 (odpowiedź na #212) ] czw, 16 lipiec 2009 00:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
a jakiej firmy masz tą otrząsarke i jaka cena??? ja mam w planach z Agrojanexu-Dyśko
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #30215 (odpowiedź na #212) ] czw, 16 lipiec 2009 09:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Mariush jest aktualnie niedostępny Mariush
Początkujący
hey
panowie czytam i czytam a nic nie piszą o trwałości drzew po takim otrząśnięciu słyszałem gdzieś,ale nie wiem ile w tym prawdy, że co rok na taki drzewie owoców coraz mniej i po kilku latach wiśnia samoczynnie zamiera, może ktoś podzieli się informacjami na ten temat?pozdrawiam
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #30232 (odpowiedź na #30215) ] czw, 16 lipiec 2009 20:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
franek jest aktualnie niedostępny franek
Nowy
jestem dopiero po jednym sezonie mam juz jednak pewien obraz:
1.najmniej ucierpiala łutówka-wiekszość drzew be okaleczeń
2.kelleris i nefris obtarcia uzaleznione od wieku drzew im młodsze tym uszkodzenia wieksze
żywotność drzew na pewno będzie ograniczona ale coś za coś.
Duzo zalezy od wyczucia operatora ale generalnie dla drzew starszych o dobrze zdrewniałych pniach metoda do przyjęcia
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #30233 (odpowiedź na #30232) ] czw, 16 lipiec 2009 20:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Kolego mam pytanie jak wyglada sprawa otrzasania wisni kelleris czym ja pryskales przed zbiorem i jak z lutowka jak jakosc owocow
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #30234 (odpowiedź na #29504) ] czw, 16 lipiec 2009 20:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
100% sprzedałem do mrożenia.Doczyszczałem na miejscu z plandek wialnią własnego patentu .Wiśnia nie była traktowana etrelem tylko wapno kilka razy.
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #30236 (odpowiedź na #30233) ] czw, 16 lipiec 2009 21:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
niczym szczególnym kelleris genetycznie mocno się trzyma ale nie należy zabiegu wykonywać za wcześnie bo będzie to gwałt na żywym organizmie.Można sobie i drzewom pomóc to znaczy wcześnie kilka zabiegów preparatami wapniowymi a przed zbiorem zgodnie z etykietą 7-10 dni ethrel.
w ubiegłym roku zbierałem bez ethrela -siła spokoju musi się owoc wybarwić-wszystko musi mieć swój czas
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #30252 (odpowiedź na #212) ] czw, 16 lipiec 2009 23:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
i takie informacje są konkretne...
bo co rusz to słysz, że np łutówki sie nie oberwie bo pędy nie takie itp itd
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #34062 (odpowiedź na #27129) ] pon, 04 styczeń 2010 21:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Maniak
kolego WIŚNIA cz możesz się pochwalić twoim wynalazkiem do zbioru wiśni pozdrawiam
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #34887 (odpowiedź na #34062) ] pon, 25 styczeń 2010 11:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Gacek firmy Jagoda kosztuje ok. 50.000 zł. Jak uważacie to drogo czy tanio jak na taką otrząsarkę przy obecnych cenach?
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #34904 (odpowiedź na #34887) ] pon, 25 styczeń 2010 15:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kamczat jest aktualnie niedostępny kamczat
Stały bywalec
Ceny wiśni nie napawają optymizmem. Drogo czy tanio to jest rzecz względna. Wszystko zależy od wielkości sadu i zasobności portfela.Osobiście posiadam zwykłą otrząsarkę. Przy dużym areale uważam, że maszyna warta tych pieniędzy, ale zastanawiam się jednak nad jej skutecznością. Na YouTube są pokazy Gacka w młodej Łutówce i nie wiem jak ta maszyna spisze się w starszych nasadzeniach Groniastej i „Nadwiślanki”, czy ekran chwytny nie będzie za mały a sama konstrukcja ramienia otrząsającego za słaba. Dodatkowo wydaje mi się, że w Groniastej pierwsze piętro konarów trzeba podnieść znacznie wyżej niż do zwykłej otrząsarki. Może ktoś już stosował Gacka i podzieli się swoimi spostrzeżeniami?
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #35332 (odpowiedź na #212) ] śro, 03 luty 2010 18:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
waldemar11 jest aktualnie niedostępny waldemar11
Zaawansowany
Gacek Jagody nadaje się tylko dc małych drzew typu łutówka.Do wszystkich drzew wiśni i śliwek polecałbym agregat Weremczuka lub duński.
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #35364 (odpowiedź na #30232) ] czw, 04 luty 2010 17:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
franek napisał(a) dnia czw, 16 lipiec 2009 08:48

jestem dopiero po jednym sezonie mam juz jednak pewien obraz:
1.najmniej ucierpiala łutówka-wiekszość drzew be okaleczeń
2.kelleris i nefris obtarcia uzaleznione od wieku drzew im młodsze tym uszkodzenia wieksze
żywotność drzew na pewno będzie ograniczona ale coś za coś.
Duzo zalezy od wyczucia operatora ale generalnie dla drzew starszych o dobrze zdrewniałych pniach metoda do przyjęcia

Otarcia, zgniecenia i zrywanie kory zależy od tego jak ustawisz maszynę. Ja od 7 lat używam otrząsarki i w pierwszym roku z tym właśnie problemem była tragedia ale człowiek uczy się na błędach. Na odcinku między pompą a siłownikiem na przewodzie zamocowany jest mały zawór ( kwadratowa puszka wielkości dwóch paczek zapałek) i do młodszego sadu popuszczam śrubę na tym zaworku o jeden obrót i problem z głowy a do starszego sadu podkręcam od nowa. Można też ściskać drzewo na minimalnym gazie ale to wymaga dużej wprawy. Pozdrawiam
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #35738 (odpowiedź na #212) ] śro, 10 luty 2010 20:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Dunski 30-letni Schaumann po remoncie ok. 70 000 PLN,
Nowe samobiezne cacko tez dunskiej produkcji, ponad 400 000 PLN.
Kilogram wisni ponad 0,40 PLN.
Tak sie zastanawiam, przy jakim areale i jakiej technologii prowadzenia sadu takie urzadzenie sie zwroci....
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #36427 (odpowiedź na #212) ] czw, 25 luty 2010 18:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
W zupełności przy takiej cenie za owoce wystarczy dobra otrząsarka z mocnym dyszlem i dobrymi gumami najlepiej ruchomymi oraz pożądna czyszczarka.
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #36482 (odpowiedź na #36427) ] pią, 26 luty 2010 20:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
kolego czy mozesz cos wiecej powiedziec o tych ruchomych chwytakach do lapania drzewa
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #36567 (odpowiedź na #212) ] wto, 02 marzec 2010 08:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Mój znajomy zbiera wiśnie mechanicznie, przy pomocy otrząsarki własnej konstrukcji. Drzewa zapina za pomocą metalowej linki z gumową opaską, następnie odjeżdża ciągnikiem tak aby napiąć linkę, którą chwyta za drzewo, drgania wywołuje przekładnią kątową z mimośrodem na wyjściu. Tanie urządzenie, nawet skuteczne, napewno bardziej mniej szkodliwe dla drzew niż np. obijanie grabiami. W przypadku moich 35-letnich sokówek niestety jest stanowczo za delikatna.
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #36585 (odpowiedź na #212) ] wto, 02 marzec 2010 18:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Ruchome gumy w chwytaku najlepiej sprawdzają się w krzywych drzewach,ustawiają się tak jak jest pochylone drzewo nie powodując obdarcia skóry.Jeżeli masz w miarę proste drzewa wystarczą sztywne gumy.
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #37007 (odpowiedź na #212) ] pią, 12 marzec 2010 21:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jacoo jest aktualnie niedostępny jacoo
Początkujący
widzial ktos amerykanski kombajn corwan do wisni i do malin w akcji
icon14.gif  Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #37947 (odpowiedź na #212) ] wto, 06 kwiecień 2010 15:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
fulcja11 jest aktualnie niedostępny fulcja11
Nowy
2.12. Zabrania się reklamowania na forum działalności gospodarczej oraz jakichkolwiek produktów i usług, jeśli ich zbywanie łączy się z uzyskiwaniem korzyści majątkowych;
2.13. Zabrania się umieszczania na forum treści o charakterze ogłoszeń (do tego służy bezpłatny dział „ogłoszenia”);

[Uaktualnione dnia: wto, 06 kwiecień 2010 19:50] przez Moderatora

Mechaniczny zbiur wiśni [wiadomość #38774 (odpowiedź na #212) ] pon, 26 kwiecień 2010 18:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Co myślicie o mechanicznym zbiorze wiśni w 2010r i czy się opłaca kupować maszynę za 50tyś.
http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/1579/0/
mam tylko trzepak i czy opłaca się go sprzedawać???

• Załącznik: DSC01025.JPG
    (Rozmiar: 102.13KB, Pobrane 2487 razy)

Odp: Mechaniczny zbiur wiśni [wiadomość #38910 (odpowiedź na #38774) ] pią, 30 kwiecień 2010 13:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tworek jest aktualnie niedostępny tworek
Nowy
sory ale to sie nie oplaca nie ma jakości Laughing
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #39034 (odpowiedź na #38774) ] pon, 03 maj 2010 09:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Otrząsarkę taką jak na zdjęciu można sobie zrobić za ok.5000zł,oczywiście jeśli się ma troszkę pojęcia o hydraulice i mechanice.

[Uaktualnione dnia: pon, 03 maj 2010 13:37] przez Moderatora

Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #41464 (odpowiedź na #39034) ] pią, 11 czerwiec 2010 19:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
już nie aktualne zaprzedałem za 12tyś teraz kupuje otrząsarko-odwiewarke firmy Sfarmasz polecam:)

[Uaktualnione dnia: pią, 11 czerwiec 2010 19:56]

Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #41493 (odpowiedź na #212) ] sob, 12 czerwiec 2010 15:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Fulcja dlaczego polecasz?? Zbierałaś(eś) już tą maszyną wiśnie?? Ja osobiście też jestem zainteresowany zakupem tego urządzenia, no ale to w przyszłości, na chwilę obecną myślę że nie zdała by egzaminu w części mojego sadu więc jeszcze zostanę przy otrząsarce.
Będe wdzięczny jeżeli podzielisz się z nami wrażeniami z jej użytkowania po zbiorach.
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #42210 (odpowiedź na #41493) ] wto, 29 czerwiec 2010 20:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
niema sprawy
sam mam nadzieje że będzie spełniać moje oczekiwania
i mam nadzieję że będę trzepał więcej niż 12ton dziennie wiśni:)
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #42228 (odpowiedź na #42210) ] śro, 30 czerwiec 2010 10:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pawtre jest aktualnie niedostępny pawtre
Początkujący
Witam. Koledzy, a w jaki sposób odwiewacie liście i śmieci z otrząśniętej wiśni?
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #42237 (odpowiedź na #212) ] śro, 30 czerwiec 2010 15:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
odkurzaczem do lisci Cool na alle.. jest tego sporo Cool
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #42241 (odpowiedź na #212) ] śro, 30 czerwiec 2010 18:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Widziałem zdjęcia tego sprzętu, który zakupił kolega fulcja. Z tego co pamiętam, dwa sezony wstecz miał być już w sprzedaży, nawet byłem go oglądać jako potencjalny użytkownik. Był w fazie spawania konstrukcji, czekałem do czerwca na możliwość jego zakupu i niestety ( albo stety) w ostatniej chwili zamówiłem u nich otrząsarkę. Rok temu, bodaj w lutym ta sama maszyna była na takim etapie co dwa lata temu. Ciekawy jestem jak sprawdzi się stałe ramie, na którym zawieszona jest ramie otrząsające, u konkurencji jest zamocowana na ruchomym ramieniu.
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #46636 (odpowiedź na #42241) ] śro, 13 październik 2010 20:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Sory że tak późno ale nie miałem czasu odpisać. Kpiłem tą maszynę Sfarmasz i nawet nawet tylko nie wygodna jest ta szyna po której jeździ trzepak, na nie równym terenie nie ma szans ją utrzymać bo leci w duł, mogli to zrobić na stałym ramieniu to jej największa wada a tak to w porządku, zrobili mi jeszcze na zamówienie opuszczany trzepak, który mi pozwala na złapanie w każdy miejscu drzewa. A i odesłałem im plandeko bo zabieraków na niej było trochę za mało ale ta powinni szybko poprawić. Jeśli macie do mnie jakieś pytania lub chcecie zdjęcie maszyny to proszę pisać na e-mail fulcja11@gmail.com

Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #47740 (odpowiedź na #46636) ] sob, 13 listopad 2010 14:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
kolego mozesz podac nr.tel.
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #48293 (odpowiedź na #212) ] wto, 30 listopad 2010 20:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
o czy chcesz pogadac????
pisz mi na e-mail fulcja11@gmail.com Razz
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #51505 (odpowiedź na #212) ] śro, 02 luty 2011 17:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do poprzedniej wiadomości
spadlak jest aktualnie niedostępny spadlak
Początkujący
Witam. Panowie potrzebuje waszej pomocy. Jestem właśnie na etapie zakupu otrząsarki do wiśni i mam dylemat którą wybrać?
Czy tą z ramieniem otrząsającym ażurowym takim jak produkuje firma np. Sfamasz czy z ramieniem pełnym firmy Karmasz. Ramie pełne jest masywniejsze ale i zarazem cięższe i mam obawy czy może mieć to jakiś negatywny wpływ na otrząsanie?

Bardzo prosze o pomoc;)

Pozdrawiam Michał
Poprzedni wątek:równe dojrzewanie wiśni
Następny wątek:Panda - wszystko o tej odmianie
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]