użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Środki Ochrony Roślin » Środki ochrony roślin zza granicy -tematy połączone  (5) 2 Głosów
Środki ochrony roślin zza granicy -tematy połączone [wiadomość #11900] nie, 17 luty 2008 13:02 Przejdź do następnej wiadomości
kondzio jest aktualnie niedostępny kondzio
Początkujący
ostatnio odwiedziłł mnie ukainiec zaproponował zakup ś.o.r. w kuszących cenach za mniej niż połowe ceny w niekórych przypadkach
nie wiem co robić ktoś używał te preparaty z zagranicy - jaki efekt???? pewne czy ryzykowne???
proszę o pomoc
pozdrawiam

[Uaktualnione dnia: nie, 17 luty 2008 13:20] przez Moderatora

Odp: Środki ochrony roślin z Ukrainy [wiadomość #11909 (odpowiedź na #11900) ] nie, 17 luty 2008 15:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Maniak
Zalecana daleko idąca ostrożność . Niestety nikt nie da Ci gwarancji , że nie kupisz podruby .
Odp: Środki ochrony roślin z Ukrainy [wiadomość #11910 (odpowiedź na #11909) ] nie, 17 luty 2008 15:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomolog jest aktualnie niedostępny pomolog
Maniak
mutemute napisał(a) dnia nie, 17 luty 2008 03:23

Zalecana daleko idąca ostrożność . Niestety nikt nie da Ci gwarancji , że nie kupisz podruby .

Jak to nikt? Na pewno sprzedający da taką gwarancję Very Happy A tak na poważnie - kupowanie środków ochrony roślin od "domokrążców" jest bardzo dużą lekkomyślnością i brakiem wyobraźni... nawet jeżeli są to oryginalne środki produkowane oraz kupowane na Ukrainie i przywożone tutaj, to skład często różni się od środka o tej samej (podobnej) nazwie zarejestrowanego w kraju... pomijam tu kwestię łamania prawa, bo jak widzę to akurat dla części sadowników ma trzeciorzędne znaczenie Pozdrawiam serdecznieSmile

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku
Odp: Środki ochrony roślin z Ukrainy [wiadomość #11957 (odpowiedź na #11900) ] pon, 18 luty 2008 15:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Turysta jest aktualnie niedostępny Turysta
Maniak
Cześć.
Abstrahując od treści prawnych-jak będziesz miał szczęście-to będziesz się cieszył.
Jest jedno ale-przez wiele lat Ukraina,Białoruś i Bułgaria stanowiły centrum prudukcji płyt pirackich,na ogromną skalę.Obecnie proceder ten(CD i DVD)powoli staje się mniej opłacalny.Trzeba czymś te luki w dochodach wypełnić.Myślę,że "produkcja środków ochrony roślin"to może być dla tych "przedsiębiorców"dobrym wyjściem.
Odp: Środki ochrony roślin z Ukrainy [wiadomość #11981 (odpowiedź na #11900) ] wto, 19 luty 2008 11:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
slawex jest aktualnie niedostępny slawex
Stały bywalec
Kupuj nie buj nic ja pryskalem caly sezon ruskim calipso score i bylo lux a z 10 tys mi zostalo w kieszeni ale ja mam z pewnego zrudla...
Odp: Środki ochrony roślin z Ukrainy [wiadomość #12012 (odpowiedź na #11981) ] wto, 19 luty 2008 21:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
folti jest aktualnie niedostępny folti
Początkujący
slawex napisał(a) dnia wto, 19 luty 2008 11:36

Kupuj nie buj nic

Dlaczego namawiasz do kupna preparatów o neznanym pochodzeniu ? Przecież nie możesz wiedzieć czy to "oryginały" czy fałszywki .
Skoro środki z "twojego źródła są sprawdzone to może byś chociaż zamieścił fotografie opakowań . Pomogłoby to koledze kondzio i innym w identyfikacji ewentualnej fałszywki .

[Uaktualnione dnia: wto, 19 luty 2008 21:58] przez Moderatora

Odp: Środki ochrony roślin z Ukrainy [wiadomość #12078 (odpowiedź na #12012) ] pią, 22 luty 2008 19:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Kilka lat wstecz kupiłem od takiego przyjezdnego handlowca Alto, które było w rzeczywistości rozlaną, zakapslowaną i opatrzoną właściwymi nalepkami farbą emulsyjną.Zorientowałem się o fałszerstwie następnego dnia, kiedy zobaczyłem, że data produkcji butelki(taką datą opatrzone są wszystkie plastykowe opakowania)jest póżniejsza niż data konfekcjonowania. Pieniądze dzięki pomocy kilku ,też oszukanych sadowników, udało mi się odzyskać, ale nawet nie będę pisać jak to wyglądało.
Środki ochrony roślin zza granicy [wiadomość #17846 (odpowiedź na #11900) ] pon, 21 lipiec 2008 09:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Darek578 jest aktualnie niedostępny Darek578
Zaawansowany
Jak uważacie podobno opłaca sie kupować opryski za granicą np w Belgii może ktoś z was kupował i wie coś na ten temat.Słyszałem że są tam tańsze niż u nas i bardziej skuteczne.
Odp: Opryski za granicy [wiadomość #17877 (odpowiedź na #17846) ] wto, 22 lipiec 2008 12:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
slgadam jest aktualnie niedostępny slgadam
Stały bywalec
pewnie ze sie opłaca.. przynajmniej wiesz co kupujesz.. a nie podrobione i rozcieńczone opryski.. sam bym chętnie kupił, lecz nie wiem co i jak.. moze ktos sprowadza ? pozdrawiam
Odp: Opryski za granicy [wiadomość #17889 (odpowiedź na #17846) ] wto, 22 lipiec 2008 21:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maciek85 jest aktualnie niedostępny Maciek85
Zaawansowany
Jeśli chodzi o cenę to tylko niektóre opłaca się sprowadzać. Dobrym przykładem jest Kaptan. Wychodzi sporo taniej. A co do jakości to jest porównywalna. Dużo sadowników mówi, że w tym roku mają parcha bo złe opryski. To dlaczego niektórzy nie mają parcha, mimo że pryskają tym samym z tych samych sklepów?? A za rok nie będzie dużego zagrożenia parchem to każdy powie: ale dobrze pryskałem, ale jestem sadownik, a środki będą te same, co są niby w tym roku złe. Winy trzeba poszukać u siebie, a nie zwalać na środki ochrony roślin. Jeśli się użyje ich nie w porę to nawet środki z belgii nie pomogą. Pozdrawiam
Odp: Opryski za granicy [wiadomość #17905 (odpowiedź na #17846) ] śro, 23 lipiec 2008 00:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
111111 jest aktualnie niedostępny 111111
Początkujący
nikt mi nie powie że nie podrabiają w Polsce oprysków, na 100% tak jest, mogę nawet paluszkiem wskazać gdzie takie można kupić, są miejsca nawet znanej wszystkim sieci że są opryski dobrej jakości, na innym forum opisywałem mój przypadek z merpanem, i jak z 3 beczek zostaje Ci 1,5kg talku, czy kredy, a po reklamacji jeszcze Ci wmawiają że to nośnik oprysku to nie powiem co człowieka strzela, unikam niektórych sklepów i oprysków, no i jest nienajgorzej.
Odp: Opryski za granicy [wiadomość #17924 (odpowiedź na #17846) ] śro, 23 lipiec 2008 15:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kosin jest aktualnie niedostępny kosin
Zaawansowany
I tu się mylisz kolego Maciek85. Znajomy ma spory obszar sadu i bywa tak że się nie wyrabia i nie w pore wykona zabiegi. W tym roku była taka sytuacja. Wykonywał zabiegi środkami z Belgii. Wogóle nie ma parcha. Można powiedziec że sad w 99% bez parcha i to na dodatek idared. U mnie co wykonałem 5 zabiegów więcej środkami z Polski mam ok.10%parcha na idaredzie. W tym roku jak nigdy postawiłem ostro na ochronę sadu (calutki rok były w ruchu środki kontaktowe co 6 a nawet co 5dni a jeśli nastąpiła infekcja to interwencyjne z kontaktowymi)i co z tego? Może jeszcze z 10 razy trzebabyło opryskac w międzyczasie? Myślę że nawet te dodatkowe zabiegi by nie pomogły. Pozdrawiam
Odp: Opryski za granicy [wiadomość #17930 (odpowiedź na #17846) ] śro, 23 lipiec 2008 20:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Ja to mówię po obserwacji na swoim terenie. Belgijskie środki nie pomogły. To jest stereotyp, że polskie to złe. A co do merpanu to nie mam żadnych zastrzeżeń.
Odp: Opryski za granicy [wiadomość #17939 (odpowiedź na #17846) ] czw, 24 lipiec 2008 09:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Witek jest aktualnie niedostępny Witek
Początkujący
A jak jest z legalnością przewożenia tych środków?
Bo wszystko fajnie, może za granicą są tańsze, lepsze, ale coś mi się wydaje, że otwartość granic nie dotyczy środków ochrony roślin. Ktoś wie jak to wygląda od strony prawnej?
Odp: Opryski za granicy [wiadomość #18074 (odpowiedź na #17846) ] wto, 29 lipiec 2008 21:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gość
Niech ktoś da nazwy środków na grzyba z za granicy to mogę sprowadzić czy to legalne?? Baaa czemu nie legalne w swoim sadzie mogę pryskać czym chce nawet moczem . Proszę o dokładne nazwy środków. POZDRAWIAM
Odp: Opryski za granicy [wiadomość #18177 (odpowiedź na #17846) ] sob, 02 sierpień 2008 12:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Oczywiście ze jest to nielegalne. Nie chodzi mi teraz o cło czy tam inny podatek. Stosować można tylko środki zarejestrowane w Polsce dla danej uprawy. Pozdrawiam
Odp: Opryski za granicy [wiadomość #18185 (odpowiedź na #18177) ] sob, 02 sierpień 2008 17:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Maciek85 napisał(a) dnia sob, 02 sierpień 2008 12:50

Oczywiście ze jest to nielegalne. Nie chodzi mi teraz o cło czy tam inny podatek. Stosować można tylko środki zarejestrowane w Polsce dla danej uprawy. Pozdrawiam

Głównie chodzi o środki na parcha. Wiec jak zastosujemy środek zawierający * ditianon (delan) lub * kaptan (np. Merpan) te środki są dopuszczone do stosowania w Polsce więc wszystko jest legalnie! No chyba ze mówimy o Gibelinach albo Sevinie.
Odp: Opryski za granicy [wiadomość #18194 (odpowiedź na #17846) ] sob, 02 sierpień 2008 22:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Kolego Sandvik, nie będę się spierał, ale chyba nie masz racji. Przykładem są środki miedziowe. Cuproflow to jest to samo co Miedzian extra. Ma ten sam składnik czynny, a nie jest zarejestrowany dla wiśni, więc zgodnie z prawem nie można go stosować w wiśniach. A Miedzian owszem. Pozdrawiam
Odp: Opryski za granicy [wiadomość #18308 (odpowiedź na #17846) ] śro, 06 sierpień 2008 22:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
waldus jest aktualnie niedostępny waldus
Stały bywalec
Ma ktos adresy hurtowni srodkow ochrony w Belgi??
Odp: Opryski za granicy [wiadomość #18317 (odpowiedź na #17846) ] czw, 07 sierpień 2008 14:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
ja tez bym poprosił Wink a moze ktos z was sprowadza owe srodki?
Odp: Opryski za granicy [wiadomość #18344 (odpowiedź na #17846) ] pią, 08 sierpień 2008 15:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
darek jest aktualnie niedostępny darek
Zaawansowany
witam
znalazłem firme która napewno sprzedaje środki za granicy
niedzwoniłem donich wiem że robią szklarnie

www.fccholland.com/srodki-ochrony-roslin.php
pozdawim Rolling Eyes
Odp: Opryski za granicy [wiadomość #18554 (odpowiedź na #17877) ] pon, 18 sierpień 2008 16:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dpjanosik jest aktualnie niedostępny dpjanosik
Nowy
Witam mam podobny problem, bokiem mi wyszły opryski z pewnej "duzej sieci sklepow" i finansowo i jakościowo w sadzie, Ale ostanio udało mi sie znalesc sklep w niemczech, tam przynajmnej przyjazne ceny:
http://obstbaubedarf.de/index.php?categ=82&parent=55& ;p=shop&area=1&sort=&q_shop=&navop=55&ju sttitle=&page=2&PHPSESSID=a6517bd9680be1da4a784142bc 27a0dc
Odp: Opryski za granicy [wiadomość #25959 (odpowiedź na #17846) ] pon, 04 maj 2009 13:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Ja w tamtym roku stosowalem srodki z Ukrainy Score , Calipso i inne Bylo dobrze jesli chodzi o parcha a ceny duzo nizsze nie pamietam juz dokladnie ile w tym roku niestety nie mam od kogo kupic trzeba by znowu samemu przywiesc sobie
Odp: Opryski za granicy [wiadomość #32495 (odpowiedź na #17846) ] czw, 29 październik 2009 11:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dolby jest aktualnie niedostępny dolby
Nowy
Witm,
Orietuje się ktoś jakie ceny środków ochrony roślin oraz nawozów są u naszych południowych sąsiadów (Czechy, Słowacja), na allegro oferują Węgierskie nawozy w dobrych cenach tylko trzeba 24tony kupić.
Dzięki za informację i pozdrawiam sadowników z południa Polski
Odp: Opryski za granicy [wiadomość #32497 (odpowiedź na #17846) ] czw, 29 październik 2009 15:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
mógłby pan podać zamienniki, albo chociaz substancje tych środków ? bo sama nazwa nic nie mowi.
Środki z panstw bylego ZSRR i z Rosji [wiadomość #34248 (odpowiedź na #11900) ] sob, 09 styczeń 2010 20:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Prosze o informacje czy juz ktos z sadowników kupowal środki ochrony z panstw bylego ZSRR; Litwa , Bialorus ,Ukraina i Rosja jakie ceny i czy nie ma problemów na granicy
Odp: Środki z panstw bylego ZSRR i z Rosji [wiadomość #34270 (odpowiedź na #34248) ] nie, 10 styczeń 2010 14:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
fruity81 jest aktualnie niedostępny fruity81
Maniak
Litwa na 100% odpada ponieważ środki są droższe niż u nas.3/4 "chemii" dystrybuowanych jest przez nasz świetny "AGROSIMEX" więc nie ma szans na niższe ceny.Z Białorusi czy Ukrainy nie kupowałem nigdy ,ale znajomy kiedyś brał.Owszem są dużo tańsze ,ale mozna nadziać się na niezłą minę.U nas fałszowanie środków to jest pikuś w porównaniu do państw byłego ZSRR
Odp: Środki z panstw bylego ZSRR i z Rosji [wiadomość #34283 (odpowiedź na #34248) ] nie, 10 styczeń 2010 18:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
terlecki11 jest aktualnie niedostępny terlecki11
Zaawansowany
Ja miałem przyjemność stosować Score 250sc o wiele lepsze od naszego !! tak samo jak Basudin !.
Odp: Środki z panstw bylego ZSRR i z Rosji [wiadomość #34309 (odpowiedź na #34248) ] nie, 10 styczeń 2010 22:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Markus16 jest aktualnie niedostępny Markus16
Początkujący
W zwiazku z tematem mam pytanie...czy mozliwe jest kupienie srodka na wielkopakowca w tych krajach???mam na mysli Mitac 200 EC...
Odp: Środki z panstw bylego ZSRR i z Rosji [wiadomość #34363 (odpowiedź na #34248) ] wto, 12 styczeń 2010 03:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
sadownik41 jest aktualnie niedostępny sadownik41
Nowy
Dołączę się do pytania przedmówcy i zapytam o befran ?
Odp: Środki z panstw bylego ZSRR i z Rosji [wiadomość #34546 (odpowiedź na #34248) ] pon, 18 styczeń 2010 12:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Kupowalem Score, Calipso super jakosc 2 lata temu gdy bylo duze zagrozenie parcha wlasnie tym Ukrainskim score uratowalem sytulacje, kosztowalo polowe mniej a efekt lux. Brat pryskal Polskim Score i nic nie wypalilo mu plam- po tym widac na jaka skale w Polsce podrabia sie srodki ochrony.
Odp: Środki z panstw bylego ZSRR i z Rosji [wiadomość #34581 (odpowiedź na #34248) ] śro, 20 styczeń 2010 16:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
xmenek jest aktualnie niedostępny xmenek
Nowy
Slawex możesz podać nazwe miasteczka ukraińskiego gdzie kupowałeś te opryski??
Odp: Środki z panstw bylego ZSRR i z Rosji [wiadomość #34631 (odpowiedź na #34248) ] czw, 21 styczeń 2010 18:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
W polsce wszytsko podrabiają co się da.Srodki ze wschodu cieszyly się dobrą opinją dopuki polacy do skore nie zaczeli dolewać roundapchu.Polak wszystko potrafi.Także albo samemu jezdić po te srodki a nie kupowac od chandlarzy bo można sobie sad spalić
Odp: Środki z panstw bylego ZSRR i z Rosji [wiadomość #34789 (odpowiedź na #34248) ] sob, 23 styczeń 2010 19:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
obecnie - w ubieglym sezonie to kupowalem od znajomego z okolicy Sandomierza. Nieznajomym nie podaje namiarow od kogo bo gostek nie chce byc odwiedzony przez jakas kontrole. Jak ktos zainteresowany kupnem popytajcie na gieldzie w sandomierzu powiedza wam kto handluje srodkami z Ukrainy. Naprawde polecam przy tych cenach jablek to trzeba oszczedzac a w dodatku to ukrainskie score ale i inne opryski i niesluchajcie pierdul ze nie dzialaja czy ze ktos randapu dolewa, tylko najlepiej kupowac od kogos zaufanego. A co do podrabiania jeszcze kiedys kupilem Klinik w Hurtowni dalem wieksza dawke niz zalecana i lipa chwastow prawie wcale nie wzielo, potem sie dowiedzialem ze wyszla jakas partia podrobionego kliniku . Teraz stosuje klinik i jest ok ale widzicie jak robia nas w HU...!!! Sadze ze wlasciciele hurtowni podrabiaja niektore srodki.

A i jeszcze cos jak ktos jezdzi np do Belgi tam tez sa niektore srodki ochrony sporo tansze niz w polsce . Warto sie zainteresowac bo naprawde mozna sporo zaoszczedzic.

[Uaktualnione dnia: sob, 23 styczeń 2010 19:18]

srodki ochrony roslin z zachodu [wiadomość #35044 (odpowiedź na #17846) ] śro, 27 styczeń 2010 23:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
grzegorzsadola jest aktualnie niedostępny grzegorzsadola
Nowy
prosze o podanie cen opryskow w niemczech a takze adresu gdzie mozna je nabyc
Odp: Środki z panstw bylego ZSRR i z Rosji [wiadomość #35045 (odpowiedź na #34789) ] śro, 27 styczeń 2010 23:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
grzegorzsadola jest aktualnie niedostępny grzegorzsadola
Nowy
moze znasz dres gdzie mozna kupic e belgi
Odp: srodki ochrony roslin z zachodu [wiadomość #35096 (odpowiedź na #35044) ] pią, 29 styczeń 2010 05:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gość
Witam http://www.kas-stralsund.de/index.php?s=1&area=1&p=s hop&action=showproducts
Odp: Środki z panstw bylego ZSRR i z Rosji [wiadomość #36641 (odpowiedź na #34248) ] śro, 03 marzec 2010 18:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
terlecki11 jest aktualnie niedostępny terlecki11
Zaawansowany
Obecnie są w sprzedaży Score Ukraińskie 1l od 280do300zł Mospilan 1kl 250 zł-Talstar 200zł za litr środki jak do tej pory pewne score wielokrotnie stosowałem i o niebo lepsze od sprzedawanego w sklepach.
Odp: Środki z panstw bylego ZSRR i z Rosji [wiadomość #36860 (odpowiedź na #34248) ] wto, 09 marzec 2010 10:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Kunegunda jest aktualnie niedostępny Kunegunda
Stały bywalec
a środki przeciw grzybiczne takie jak Euparan lub sumilex można tam dostac??
Odp: Środki z panstw bylego ZSRR i z Rosji [wiadomość #36887 (odpowiedź na #36860) ] wto, 09 marzec 2010 23:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do poprzedniej wiadomości
Maniak
prawdopodobnie sumilex kupisz w Polsce ma rejestracje na pomidora . Smile
Poprzedni wątek:Stanowisko ''BIOBED''
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]