Kosę można użyć tylko w stosunku do odrostów "wychodzących" z rządka. Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale w tym zabiegu chodzi o usunięcie wszystkich pierwszych młodych odrostów. Służy to ograniczeniu zamierania pędów malin i zmniejszenia konkurencji pomiędzy pędami owocującymi a odrostami. To chyba najlepiej będą wiedzieć producenci tejże maliny.
Zaraz może ja czegoś nie rozumiem, młode odrosty malin między rzędami można usuwać chemicznie lub mechanicznie.Jeżeli jest dużo odrostów w rzędach, wycinam sekatorem lub szpadelkiem, pilnując aby na 1 metrze było ok. 10 sadzonek..Pa
Oczywiście mechanicznie można, tylko chodzi o czas. Zwalczanie chemiczne stosuje się na wszystkie pierwsze odrosty - te w rzędzie i te w międzyrzędziu. Jest to moja tylko teoretyczna wiedza. Jeśli się mylę to proszę o poprawkę. Pozdrawiam
Ja usuwam wszystkie odrosty chemicznie bastą lub reglone w rządkach , przy okazji niszczone są wszystkie chwasty.Termin to około 1 maj,zależy od tego czy wiosna jest sucha deszczowa.W międzyrzędziach regularnie wycinam chwasty rozdrabniaczem.Robie tak od kilku lat,efekty są zadawalające.
Tu jeszcze mirek61 chciałem dodać ze plantacja jest założona na odchwaszczonej i odpowiednio wynawożonej działce,jest w dobrej kondycji.Jeżeli zaczynacie przygode z maliną to zacznijcie od lektury,ja zaczynałem od M Wojciechowska UPRAWA MALIN z doradztwa rolniczego w Końskowoli.
Czy koszenie w międzyrzędach jest odpowiednie?? nie lepiej mechanicznie wszystkiego niszczyc?? Przecież zadarnione międzyrzędzia trzymają wilgoś w suche pory przydaje się jeżeli nie ma nawadniania ale czy jednoczesnie taka darń nie sprzyja rozwojowi grzybom?? Szarej pleśni lub zamierania pędów??