użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Orzech włoski i Leszczyna » Orzech Laskowy TURECKI  (1) 1 Głosów
Orzech Laskowy TURECKI [wiadomość #33978] pią, 01 styczeń 2010 20:43 Przejdź do następnej wiadomości
woszczyna5 jest aktualnie niedostępny woszczyna5
Nowy
Witam.W Moim Miescie rosoł dawno temu przed Urzędem Miejskim dość okazałych rozmiarów drzewo , orzech laskowy. Z tego co wiem to była odmiana TURECKI . Zostało one ścięte jużdość dawno ,ale z jego nasion udało się wyprowadzić jedno drzewo tak ku pamięci . Osiągneło Ono już wys. ponad 6m. i rośnie strzeliście niezawiazujac korony ,choć przewyższa juz dawno jabłonie .Owoc czyli szyszki ma w kiściach nawet do 15 szt. .I Mam pytanie czy warto trzymać tego osobnika bo częściowo przeszkadza w pasiece gdyż pszczoły siadaja na szczycie i cieżko czasem siedostać do nich ,a wiem że może osiągnąć większe rozmiary i może być pod ochroną . Co sądzicie ?
Odp: Orzech Laskowy TURECKI [wiadomość #33979 (odpowiedź na #33978) ] pią, 01 styczeń 2010 23:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Melolontha jest aktualnie niedostępny Melolontha
Maniak
Moje zdanie : Przeszkadza - wyciąć. Nie przeszkadza - niech stoi. A może by go tak obniżyc cięciem, np. do wysokości 3-4 m ? Orzech laskowy ma dużo pączków śpiacych i nawet, jeśli po jego obniżeniu, pozostaną nagie " gnaty ", to od wiosny, powinny one pokryć sie nowymi pędami, na całej długości. A z tego co mi wiadomo, orzech laskowy jest zaliczany do drzew owocowych i na jego wycięcie nie jest potrzebne w sadzie i obejściu, żadne zezwolenie. Radzę się jednak w tym temacie, upewnić. Proszę też o wypowiedzi kolegów Słonkowców Orzechowców Laughing , znaczy się tych, którzy z orzechami laskowymi, zmagają się na codzień . Pozdrawiam !

[Uaktualnione dnia: pią, 01 styczeń 2010 23:32]

Odp: Orzech Laskowy TURECKI [wiadomość #33986 (odpowiedź na #33979) ] sob, 02 styczeń 2010 13:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jerzy45 jest aktualnie niedostępny jerzy45
Maniak
To masz problem... Shocked Wiem co to łapanie roju z takiego drzewa... U mnie mają niskie jabłonki, a one skubane na czubek sosny...i złap je Mad Nic nie można zrobić. Chyba że spadniesz i zainwestujesz w podnośnik hydrauliczny (nonsens) lub w wózek inwalidzki...Ja takimi rojami się nie przejmuje. Serce boli, ale rozum mówi - nie bądź głupi, nie daj się zabić. Ja nie wiewiórka, nie znam się na orzechach, ale je lubie... Razz Pomyśl sobie i popatrz jak wiosną pszczółki uwijają się na nim w poszukiwaniu pyłku. Z jednej strony szkoda, a z drugiej przeszkadza. Taki orzech z mocnymi przyrostami ma też plus - masz kije do pieczenia kiełbasek nad ogniskiem... Surprised

___pozdrawiam_____
Odp: Orzech Laskowy TURECKI [wiadomość #33994 (odpowiedź na #33986) ] sob, 02 styczeń 2010 21:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
smalu jest aktualnie niedostępny smalu
Początkujący
Leszczyna turecka (Corylus colurna ) zwana też leszczyną drzewiastą to trochę inna roślina niż krzewy Leszczyny pospolitej (Corylus avellana).
Jak dla mnie to bardzo piękne, choć tak jak piszesz wysokie i strzeliste drzewo.
Z pozdrowieniami i uśmiechami
smal
Odp: Orzech Laskowy TURECKI [wiadomość #33995 (odpowiedź na #33978) ] sob, 02 styczeń 2010 21:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Zasadniczo u nas Leszczyna drzewiasta jest w kategorii drzew ozdobnych a tej wielkości drzewko o jakim piszesz ma conajmniej 6-7 lat więc zasadniczo potrzebowałbyś pozwolenia z gminy na jego wycięcie. Co prawda jestem przekonany, że mało kto w Twojej okolicy będzie umiał odróżnić ją od Leszczyny pospolitej to możesz zrobić co chcesz bez pytania
W zależności od warunków drzewo to może dorosnąć do ponad dwudziestu metrów wysokości
Z pozdrowieniami i uśmiechami
smal
Odp: Orzech Laskowy TURECKI [wiadomość #34004 (odpowiedź na #33995) ] nie, 03 styczeń 2010 12:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jerzy45 jest aktualnie niedostępny jerzy45
Maniak
Taka drobna uwaga, do Ciebie smalu. Dobrze nawet piszesz, ale taką wiadomość powinieneś woszczynie5 przekazać na PW. Do dziś pewnie gdyby wyciął leszczyne, to pies z kulawą nogą by się nie zainteresował. Od dziś ten praworządny obywatel może mieć nieliche problemy...! Niech tylko uniesie ręke z siekierą do góry, a już nie będzie woszczyną5, tylko przestępcom, co to nielegalnie wyciął drzewo... Życzliwych w około woszczyny5 zapewne nie brakuje tak samo, jak i w innych rejonach Najjaśniejszej... Rolling Eyes Pewnie woszczyna5 podał prawdziwe dane przy rejestracji, a i po komputerze można dojść do tego, co walczy i niszczy środowisko naturalne... Rolling Eyes Ciekawe smalu, czy później będziesz paczki słał woszczynie do "puszki" Razz Zresztą nakłanianie do przestępstwa też jest karalne... Smile

[Uaktualnione dnia: nie, 03 styczeń 2010 12:06]

___pozdrawiam_____
Odp: Orzech Laskowy TURECKI [wiadomość #34036 (odpowiedź na #33978) ] pon, 04 styczeń 2010 01:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Czepiasz się Jerzy i tworzysz spiskowe teorie.
Smile
Z pozdrowieniami
smal
Odp: Orzech Laskowy TURECKI [wiadomość #34267 (odpowiedź na #33978) ] nie, 10 styczeń 2010 13:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Maniak
jerzy przesadza ,moze tak gdzies jest
ale przynajmniej u mnie jeszcze mozna z sasiadami pogadac normalnie
i sie nie obawiac "życzliwosci "
A co do leszczyny tureckiej to piekne ZDROWE drzewo i bez potrzeby ich nie wycinajcie
, mam takie z 20 lat i chcialem je rozmnozyc ale przez ten czas dało tylko kilka szt owoców (orzechow )a odrostow korzeniowych nie ma żadnych. Czy ta leszczyna tak owocuje czy tez mu u mnie czegos brakuje ,rosnie nad rowem raczej na zimnym stanowisku
Odp: Orzech Laskowy TURECKI [wiadomość #34377 (odpowiedź na #33978) ] wto, 12 styczeń 2010 15:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wilga jest aktualnie niedostępny wilga
Początkujący
Brakuje drugiej do towarzystwa ( zapylania ) . Powinna owocować bardzo obficie , zaczyna po kilkunastu latach .

Pozdrawiam , wilga .
Odp: Orzech Laskowy TURECKI [wiadomość #34394 (odpowiedź na #33978) ] wto, 12 styczeń 2010 21:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dendro jest aktualnie niedostępny dendro
Zaawansowany
No nie, leszczyna turecka nie jest dwupienna. Znam dorodny, pomnikowy okaz który mocno owocuje ,mimo braku towarzystwa.
Trzeba poczekac. Około 20 roku uprawy zacznie sypać orzeszkami, ale intensywność zależy od stanowiska.

www.pracowniazieleni.com
Odp: Orzech Laskowy TURECKI [wiadomość #34406 (odpowiedź na #33978) ] śro, 13 styczeń 2010 17:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wilga jest aktualnie niedostępny wilga
Początkujący
Znam 30 - letnie dorodne drzewo na drugiej klasie ziemi , kwitnie i ani jednego orzeszka . Obok drugie drzewko , małe , chude i owocuje . Przypuszczalnie są okazy samopłodne i takie które potrzebują zapylenia obcym pyłkiem , do tego jeszcze musi się zgodzić pora kwitnienia .

Pozdrawiam , wilga .
Odp: Orzech Laskowy TURECKI [wiadomość #34421 (odpowiedź na #33978) ] śro, 13 styczeń 2010 21:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Są sprawy na niebie i ziemi o których nie śniło sie filozofom więc może być i tak. Leszczyn tureckich nie ma w Polsce dużo to i literatury o nich też niespecjalnie. Wiadomo natomiast , że wiele drzew posiada silnie rozwinięte cechy osobnicze, czasami stojace w sprzecznosci z opisami dotyczącymi gatunku.
Pozdrawiam dendro

www.pracowniazieleni.com
Odp: Orzech Laskowy TURECKI [wiadomość #34467 (odpowiedź na #34267) ] pią, 15 styczeń 2010 22:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Też próbowałem je namnażać wegetatywnie ale mi się nie udało,
natomiast generatywnie dość łatwo je się namnaża.
Problem jednak w pozyskaniu orzechów bo te co mam w gruncie jeszcze młode i nie owocują. Znam w okolicy owocujące drzewo ale w tym roku wiewiórki były szybsze i nic nie zebrałem
Sad
z pozdrowieniami i uśmiechami
smal
Odp: Orzech Laskowy TURECKI [wiadomość #34475 (odpowiedź na #33978) ] sob, 16 styczeń 2010 11:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Nasiona leszczyny tureckiej są w cenniku bardzo znanej firmy nasiennej. 96 zł/kilogram.
Pozdrawiam dendro

www.pracowniazieleni.com
Odp: Orzech Laskowy TURECKI [wiadomość #35587 (odpowiedź na #34475) ] pon, 08 luty 2010 19:50 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Początkujący
Rzecz w tym, że z takich podsuszonych niewiele wzejdzie a te wysadzone na świeżo zebrane spod drzewa wschodzą bezproblemowo
Smile
z pozdrowieniami i uśmiechami
smal
Poprzedni wątek:Czarny nalot na lisciach i na gałęziach
Następny wątek:szczepienie
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]