| Orzech Laskowy TURECKI [wiadomość #33978] |
pią, 01 styczeń 2010 20:43  |
woszczyna5 Wiadomości: 9 Dołączył(a): styczeń 2010 |
Nowy |
|
|
|
Witam.W Moim Miescie rosoł dawno temu przed Urzędem Miejskim dość okazałych rozmiarów drzewo , orzech laskowy. Z tego co wiem to była odmiana TURECKI . Zostało one ścięte jużdość dawno ,ale z jego nasion udało się wyprowadzić jedno drzewo tak ku pamięci . Osiągneło Ono już wys. ponad 6m. i rośnie strzeliście niezawiazujac korony ,choć przewyższa juz dawno jabłonie .Owoc czyli szyszki ma w kiściach nawet do 15 szt. .I Mam pytanie czy warto trzymać tego osobnika bo częściowo przeszkadza w pasiece gdyż pszczoły siadaja na szczycie i cieżko czasem siedostać do nich ,a wiem że może osiągnąć większe rozmiary i może być pod ochroną . Co sądzicie ?
|
|
|
| Odp: Orzech Laskowy TURECKI [wiadomość #33979 (odpowiedź na #33978) ] |
pią, 01 styczeń 2010 23:27   |
Melolontha Wiadomości: 1853 Dołączył(a): styczeń 2009 |
Maniak |
|
|
Moje zdanie : Przeszkadza - wyciąć. Nie przeszkadza - niech stoi. A może by go tak obniżyc cięciem, np. do wysokości 3-4 m ? Orzech laskowy ma dużo pączków śpiacych i nawet, jeśli po jego obniżeniu, pozostaną nagie " gnaty ", to od wiosny, powinny one pokryć sie nowymi pędami, na całej długości. A z tego co mi wiadomo, orzech laskowy jest zaliczany do drzew owocowych i na jego wycięcie nie jest potrzebne w sadzie i obejściu, żadne zezwolenie. Radzę się jednak w tym temacie, upewnić. Proszę też o wypowiedzi kolegów Słonkowców Orzechowców , znaczy się tych, którzy z orzechami laskowymi, zmagają się na codzień . Pozdrawiam !
[Uaktualnione dnia: pią, 01 styczeń 2010 23:32]
|
|
|
|
|
|
| Odp: Orzech Laskowy TURECKI [wiadomość #34004 (odpowiedź na #33995) ] |
nie, 03 styczeń 2010 12:05   |
 |
jerzy45 Wiadomości: 1203 Dołączył(a): kwiecień 2007 |
Maniak |
|
|
Taka drobna uwaga, do Ciebie smalu. Dobrze nawet piszesz, ale taką wiadomość powinieneś woszczynie5 przekazać na PW. Do dziś pewnie gdyby wyciął leszczyne, to pies z kulawą nogą by się nie zainteresował. Od dziś ten praworządny obywatel może mieć nieliche problemy...! Niech tylko uniesie ręke z siekierą do góry, a już nie będzie woszczyną5, tylko przestępcom, co to nielegalnie wyciął drzewo... Życzliwych w około woszczyny5 zapewne nie brakuje tak samo, jak i w innych rejonach Najjaśniejszej... Pewnie woszczyna5 podał prawdziwe dane przy rejestracji, a i po komputerze można dojść do tego, co walczy i niszczy środowisko naturalne... Ciekawe smalu, czy później będziesz paczki słał woszczynie do "puszki" Zresztą nakłanianie do przestępstwa też jest karalne...
[Uaktualnione dnia: nie, 03 styczeń 2010 12:06] ___pozdrawiam_____
|
|
|
|
|
|
| Odp: Orzech Laskowy TURECKI [wiadomość #34394 (odpowiedź na #33978) ] |
wto, 12 styczeń 2010 21:05   |
dendro Wiadomości: 106 Dołączył(a): grudzień 2006 |
Zaawansowany |
|
|
No nie, leszczyna turecka nie jest dwupienna. Znam dorodny, pomnikowy okaz który mocno owocuje ,mimo braku towarzystwa.
Trzeba poczekac. Około 20 roku uprawy zacznie sypać orzeszkami, ale intensywność zależy od stanowiska.
www.pracowniazieleni.com
|
|
|
|
| Odp: Orzech Laskowy TURECKI [wiadomość #34421 (odpowiedź na #33978) ] |
śro, 13 styczeń 2010 21:48   |
Zaawansowany |
|
|
Są sprawy na niebie i ziemi o których nie śniło sie filozofom więc może być i tak. Leszczyn tureckich nie ma w Polsce dużo to i literatury o nich też niespecjalnie. Wiadomo natomiast , że wiele drzew posiada silnie rozwinięte cechy osobnicze, czasami stojace w sprzecznosci z opisami dotyczącymi gatunku.
Pozdrawiam dendro
www.pracowniazieleni.com
|
|
|
|
| Odp: Orzech Laskowy TURECKI [wiadomość #34475 (odpowiedź na #33978) ] |
sob, 16 styczeń 2010 11:37   |
Zaawansowany |
|
|
Nasiona leszczyny tureckiej są w cenniku bardzo znanej firmy nasiennej. 96 zł/kilogram.
Pozdrawiam dendro
www.pracowniazieleni.com
|
|
|
|