Rzeczywiście ciekawy.Jak patrzę na niego to myślę,że operator tego zestawu dla bezpieczeństwa oprócz świadectwa stosowania środków ochrony powinien mieć jeszcze pozwolenie sołtysa na przejazd przez wieś i licencję na wielkie odrzutowce.
witam wcale nieprawda że trzeba mieć idealnie równy teren w mojej okolicy są trzy opryskiwacze tunelowe własnej konstrukcji sprawują się idealnie.Był opisywany nawet w magazynie"SAD" pierwszy egzemplarz a w tym roku wyjechały następne
fajna zabawka,ale w naszych warunkach nie zda to egzaminu.Zrobić większy,to nie wiem jakiej mocy musi być ciągnik.Tam wszystko napędzane jest olejem .Te co są tu zrobione są po 3 wentylatory na stronę elektryczne,regulowana szerokość od 1.30m do 2.80m i prześwit 3.85m
Podejrzewam, że chodzi ci tu o taki właśnie wynalazek
Swego czasu był on opisywany w MPS sad. Właściciel agregatował go z agrokidem. Jako że masz styczność z tym opryskiwaczem czy mógłbyś wyrazić opinię na temat jego zapotrzebowania na moc. Jak radziłyby sobie z nim na przykład orientacyjne modele ursusa kolejno C-330, 2802, 3502, 4502?
tak właśnie oto mi chodzi,a w tym roku zrobili 3 sztuki leko zmodernizowane a jaka oszczędność C-330bez problemu sobie poradzi w tym naprawde ma leko.Teraz pracuje tam podczepiony URSUS sadownik
witam tylko tak jak widzę na filmiku tam nie ma żadnych wentylatorów i jest wykorzystana siła wylotu cieczy roboczej.W młodym nasadzeniu zda to egzamin tak do 5 roku, ale pózniej to nie wiem jak to sie spisze.
witam tylko tak jak widzę na filmiku tam nie ma żadnych wentylatorów i jest wykorzystana siła wylotu cieczy roboczej.W młodym nasadzeniu zda to egzamin tak do 5 roku, ale pózniej to nie wiem jak to sie spisze.
Mylisz się zwróć uwagę z jaką siłą rozprowadzany jest oprysk,przy takiej prędkości z jaką porusza sie ciągnik ciecz nawet do drzewa by nie doleciała.
Opryskiwacz,który prezentuje cowboy nie jest tunelowy a refleksyjny. Wentylatory znajdują sie z przodu opryskiwacza. Strumień powietrza porywa ciecz roboczą. To co nie osiądzie na drzewie przelatuje na drugą strone rzędu i zostaje odbite z powrotem, tylko z drugiej strony drzewa.
ciekawy ten opryskiwacz ale jak on się zachowa przy starszych drzewkach? A jak czasami drzewka są poprzechylane to na prawo i lewo. trzeba chyba trzymać drzewka krótko dobrze je przycinać
Czy mógłbyś może przybliżyć Dane podzespołów użytych do konstrukcji opryskiwacza? Chodzi mi głównie o moc prądnicy i wentylatorów (ewentualnie producenta i model). Ciekawi mnie jak został rozwiązany system powrotu cieczy cieczy do opryskiwacza (chodzi mi o to jak jest ona odpompowywana z rynny zbierającej)?
Witam do kolegi skryba91
prądnica ma moc 2,8kW a wentylatory mają po 180w są to zwykłe wentylatory o sporym wydatku powietrza, a do odbioru cieczy z wanien zastosowaliśmy pompki membranowe potem filtr i wężem s powrotem do beczki
Czy hydraulika czy elektryka raczej nie ma dużego znaczenia w zapotrzebowaniu na energię ponieważ jest to tylko sposób przeniesienia napędu. Zapotrzebowanie na moc jest dość niskie. Jeżeli prądnica ma moc 2.8kW to dodając jakiejś jej opory toczenia i straty energii mamy zapotrzebowanie w okolicach 4KM.
Witam ostatnio brakuje trochę czasu na pisanie.Wykorzystanie prądu w opryskiwaczu jest prostsze i na pewno ciągnik ma lżej.A przy olejowym zawsze są jakieś przecieki i sporo przewodów
Czy hydraulika czy elektryka raczej nie ma dużego znaczenia w zapotrzebowaniu na energię ponieważ jest to tylko sposób przeniesienia napędu. Zapotrzebowanie na moc jest dość niskie. Jeżeli prądnica ma moc 2.8kW to dodając jakiejś jej opory toczenia i straty energii mamy zapotrzebowanie w okolicach 4KM.
Napęd hydrauliczny w porównaniu z napędem elektrycznym potrzebuje dużo więcej mocy do rozruchu, w dodatku może być układ zamknięty(oddzielna pompa hydrauliczna napędzana przez wom z ciągnika) lub z układu hydraulicznego ciągnika, przy tym ostatnim ciągnik musi mieć wydajną hydraulike myślę ze min. 48l/min