użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Czereśnia » Wytrzymałość drzew czereśni na mróz  (5) 1 Głosów
Wytrzymałość drzew czereśni na mróz [wiadomość #34771] sob, 23 styczeń 2010 16:22 Przejdź do następnej wiadomości
postrow jest aktualnie niedostępny postrow
Nowy
Witam wszystkich. Jak myślicie czy zapowiadany mróz poczyni duże szkody w sadach czereśniowych?
Odp: Wytrzymałość drzew czereśni na mróz [wiadomość #34772 (odpowiedź na #34771) ] sob, 23 styczeń 2010 16:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
ring26 jest aktualnie niedostępny ring26
Początkujący
A no pasowało by Twisted Evil
Odp: Wytrzymałość drzew czereśni na mróz [wiadomość #34776 (odpowiedź na #34771) ] sob, 23 styczeń 2010 17:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
terlecki11 jest aktualnie niedostępny terlecki11
Zaawansowany
Do 30na- nic nie powinno się dziać tym bardziej jest spora pokrywa śniegu .Jedynie kto ruszył z przecinką może się martwić gorzej jak tak długo są drzewa oblodzone i pąki nie mają dostępu powietrza żeby czasem z pąków kwiatowych na wiosnę nie wyskoczyły tylko liście !.
Odp: Wytrzymałość drzew czereśni na mróz [wiadomość #34816 (odpowiedź na #34771) ] nie, 24 styczeń 2010 11:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Undertaker jest aktualnie niedostępny Undertaker
Nowy
ZEby zniszczyc przyszle kwiaty to jak dlugo musiało by byc takie -30? I jeszce pytanie np. jezeli by pękło -30 to czy oblodzenie i szron moga dac troche izolacji i uchronić pąki?

A co do tego odcięcia powietrza przez lód to jak długo to musiało by być żeby poczynić takie szkody?
Odp: Wytrzymałość drzew czereśni na mróz [wiadomość #34819 (odpowiedź na #34816) ] nie, 24 styczeń 2010 11:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Sigmund jest aktualnie niedostępny Sigmund
Maniak
Należałoby uściślić o jakich szkodach mówimy. Czy o przemarznięciu drzew czy pąków. Poza tym o jakiej temperaturze mówimy ? Na wysokości 2 metrów czy przy gruncie.
Ja w tej chwli nie widzę zagrożenia dla drzew natomiast twierdzenie ,że przy -30 na dwóch metrach nie będzie strat w plonie jest trochę zbyt śmiałe. I tak dowiemy się w czerwcu .
Lód na pąkach raczej ich nie zabezpieczy.

Ps. Naprawdę są tacy co już tną czereśnie? !?

http://www.tekstowo.pl/piosenka,anna_zebrowska,ucz_sie_polsk iego.html
Odp: Wytrzymałość drzew czereśni na mróz [wiadomość #34826 (odpowiedź na #34816) ] nie, 24 styczeń 2010 12:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomolog jest aktualnie niedostępny pomolog
Maniak
Undertaker napisał(a) dnia nie, 24 styczeń 2010 11:23

ZEby zniszczyc przyszle kwiaty to jak dlugo musiało by byc takie -30? I jeszce pytanie np. jezeli by pękło -30 to czy oblodzenie i szron moga dac troche izolacji i uchronić pąki?

A co do tego odcięcia powietrza przez lód to jak długo to musiało by być żeby poczynić takie szkody?

Na te pytania nie uzyskasz jednoznacznej odpowiedzi. Kluczową sprawa jest tzw. zjawisko przechłodzenia wody w pąkach kwiatowych. To jeden z mechanizmów obronnych zimujących pąków kwiatowych brzoskwiń, wiśni, czereśni i śliw. W momencie kiedy temp. powietrza spada poniżej 0 st.C między łuskami okrywającymi pąk (a później w osi pąka) krystalizuje się lód. To z kolei powoduje "odciągnięcie" wody ze strefy zaczątka kwiatu i powstanie warstwy izolacyjnej pomiędzy zaczątkami kwiatów, łuskami pąka i samą osią. Występuje więc swojego rodzaju bariera ochronna. Ale w momencie naruszenia równowagi potencjału wodnego w przestrzeniach międzykomórkowych (po przekroczeniu pewnej bariery temperaturowej) nastąpi samorzutna krystalizacja lodu w komórkach, prowadząca do ich śmierci. Jaka to temperatura? To jest niestety wartość zmienna, zależna od wielu czynników - wieku drzew, ich ogólnej kondycji, zdrowotności (drzewa zawirusowane są szczególnie wrażliwe), odmiany itd. Bardzo istotny jest tu również czas działania niskiej temperatury i jej zmienności (wahania w czasie) Pozdrawiam serdecznie Smile

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku
Odp: Wytrzymałość drzew czereśni na mróz [wiadomość #34828 (odpowiedź na #34771) ] nie, 24 styczeń 2010 13:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Turysta jest aktualnie niedostępny Turysta
Maniak
Witam.

Co do braku szkód w kwiatach to macie zdjęcie zamieszczone w temacie "Mróz".Już przy minus 25 część pąków kwiatowych na niektórych odmianach przemarza i nie ma co się łudzić,że przy minus 30 nie będzie takich strat.A skala.....to już zależy od wielu czynników,jak wsponiał Pom.
Ja nic nie sprawdzam bo...po co?Ale mogę " w ciemno"się założyć,że(w moim sadzie): Summit już mocno ucierpiał;Sylvia-zależy od podkładki ale też trochę;Vega i Techlo też bez strat nie będą,Vandzia na pewno będzie miała się dobrze...a oczywiście najmniej wartościowym Rivanowi i Buttnerze nie stało się nic złego.
Wiosna nam pokaże całą "nagą "prawdę.
Odp: Wytrzymałość drzew czereśni na mróz [wiadomość #34831 (odpowiedź na #34828) ] nie, 24 styczeń 2010 13:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Turysta napisał(a) dnia nie, 24 styczeń 2010 01:29

...Już przy minus 25 część pąków kwiatowych na niektórych odmianach przemarza i nie ma co się łudzić,że przy minus 30 nie będzie takich strat...

Tak, a nawet nieco mniej... przyjmuje się, że kilkunastogodzinne działanie temperatury w granicach -22- -25 st. C jest w stanie uszkodzić pąki kwiatowe czereśni. A ile i w jakim stopniu to już właśnie zależy od wspomnianych powyżej czynników Pozdrawiam Smile

Odp: Wytrzymałość drzew czereśni na mróz [wiadomość #34840 (odpowiedź na #34771) ] nie, 24 styczeń 2010 14:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wojus83 jest aktualnie niedostępny wojus83
Stały bywalec
Witam
w zeszłym roku wystarczyła 1 czy 2 noce gdzie temp. spadła poniżej -20 i u mnie zmarzły kwiaty na summicie(colt, 3 latki)vandzie(gisela, 4 latki) lapins - zmarzły całe drzewa (pół kwatery,3 latki, colt)techlovan - zmarzła połowa drzew, o kwiatach nie wspominając(3 latki/colt). regina całkiem nieżle i sylvia bez strat. W tym roku mimo niższej temp może być lepiej - dlaczego? Ponieważ od miesiąca mroziło tak do -15 i wydaje mi się że drzewka lepiej się zdązyły przygotować. Opisana sytuacja miała miejsce w sadzie na równinie, w drugim sadzie(na szczęście większym Smile gdzie drzewka rosną na sporej górce, strat żadnych - niezależnie od odmiany...
pozdrawiam

Marek
Odp: Wytrzymałość drzew czereśni na mróz [wiadomość #34842 (odpowiedź na #34771) ] nie, 24 styczeń 2010 15:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Kiedy najwcześniej bedzie mozna i jak sprawdzić czzy i jakie są uszkodzenia? Ja tam nie jestem jakims sadownikiem ale mam 5 duużych drzew na działce także zalezy mi.
Odp: Wytrzymałość drzew czereśni na mróz [wiadomość #34843 (odpowiedź na #34771) ] nie, 24 styczeń 2010 15:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
A jezeli drzewa w wiekszosci wyglądaja tak to jest to jakies zabezpieczenie?http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/1448/0/

Odp: Wytrzymałość drzew czereśni na mróz [wiadomość #34996 (odpowiedź na #34771) ] śro, 27 styczeń 2010 12:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tomek74 jest aktualnie dostępny tomek74
Zaawansowany
Witam!
Zdjęcie o którym wspominał Turysta, które zamieściłem w temacie "Mróz" 22 stycznia było zrobione 19 stycznia. Tak więc nie są to uszkodzenia spowodowane ostatnimi mrozami.

Tomek
Odp: Wytrzymałość drzew czereśni na mróz [wiadomość #35297 (odpowiedź na #34771) ] wto, 02 luty 2010 21:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
michaltosx jest aktualnie niedostępny michaltosx
Maniak
Jeżeli chodzi o pąki to na odmianach takich jak techlovan czy summit i Sylwia ja u siebie nie zauważyłem zmarzniętych pąków , wszystko zielone Confused .
Odp: Wytrzymałość drzew czereśni na mróz [wiadomość #35325 (odpowiedź na #34771) ] śro, 03 luty 2010 15:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
VincentVega jest aktualnie niedostępny VincentVega
Zaawansowany
A w jakim rejonie Polski masz sad???
Odp: Wytrzymałość drzew czereśni na mróz [wiadomość #35345 (odpowiedź na #34771) ] śro, 03 luty 2010 22:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
sadownik41 jest aktualnie niedostępny sadownik41
Nowy
U mnie na reginie i summicie też pąki zielone,ale zobaczę co z nich będzie,wstawiłem gałązkę do wody?
Odp: Wytrzymałość drzew czereśni na mróz [wiadomość #35383 (odpowiedź na #35325) ] czw, 04 luty 2010 21:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
michaltosx jest aktualnie niedostępny michaltosx
Maniak
VincentVega napisał(a) dnia śro, 03 luty 2010 03:12

A w jakim rejonie Polski masz sad???

Mazowieckie okolicach Grójca
Odp: Wytrzymałość drzew czereśni na mróz [wiadomość #36325 (odpowiedź na #34771) ] pon, 22 luty 2010 10:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pinoczet jest aktualnie niedostępny pinoczet
Początkujący
witam.
u mnie sytuacja nie wyglada wesolo. dwuletnie drzewka na colcie; summit wanda sylwia vega techlowan a nawet kordia sa przemrozone.pąki niby zielone,a pod korą ciemnobrązowe smugi.lepiej wyglada sytuacja pod linia sniegu(ok. 50 cm) tam wszystko zielone.
Odp: Wytrzymałość drzew czereśni na mróz [wiadomość #36339 (odpowiedź na #36325) ] pon, 22 luty 2010 21:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
sadownik41 jest aktualnie niedostępny sadownik41
Nowy
Po dwudziestu dniach: jeszcze nie zmarzły !!! Ale te posadzone na jesieni,to tak jak napisał pinoczet Crying or Very Sad

Odp: Wytrzymałość drzew czereśni na mróz [wiadomość #36430 (odpowiedź na #36339) ] czw, 25 luty 2010 19:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
partyzant
Początkujący
Ja dopiero dziś chodziłem po sadzie i lukałem co i jak. Z tego co teraz można zaobserwować to wydaje mi się że uszkodzenia są większe niż podczas zimy 2005/2006 gdzie u mnie temperatura u mnie spadała do -34, w tym roku było niby -28 ale gorzej to wszystko wygląda.
W maju okaże się co zmarzło a co nie. Wstawianie gałazek do wody niewiele daje bo drzewa lub ich część mogą zakwitnąć i zaraz potem zamierać.
Odp: Wytrzymałość drzew czereśni na mróz [wiadomość #37797 (odpowiedź na #34771) ] pią, 02 kwiecień 2010 09:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
marcos84 jest aktualnie niedostępny marcos84
Zaawansowany
http://agrosimex.net/index.php?page=artykul&id=389

Witam i co tam u Was jak wygląda sytuacja co uważacie o tym artykule? Pozdrawiam
Odp: Wytrzymałość drzew czereśni na mróz [wiadomość #37801 (odpowiedź na #37797) ] pią, 02 kwiecień 2010 10:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
marcos84 napisał(a) dnia pią, 02 kwiecień 2010 09:17

http://agrosimex.net/index.php?page=artykul&id=389
Witam i co tam u Was jak wygląda sytuacja co uważacie o tym artykule? Pozdrawiam

Bardzo ciekawe spostrzeżenia, wnioski - jeszcze lepsze fotki - aczkolwiek... uważam, ze każdy musi indywidualnie podejść do sprawy, obejrzeć drzewa, pąki i sprawdzić, jaka jest sytuacja w ich własnym sadzie. Tu nie można uogólniać... u nas np. też (mimo, ze uszkodzenia duże nie są) bez problemu znajdę i takie pędy czy pąki jak zaprezentowane na zdjęciach. Wniosek z artykułu jest jeden (i krótki) - w każdym sadzie powinno się przeprowadzić lustrację drzew po zimie Pozdrawiam serdecznie Smile

Odp: Wytrzymałość drzew czereśni na mróz [wiadomość #37838 (odpowiedź na #37797) ] pią, 02 kwiecień 2010 23:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
ma44roz87 jest aktualnie niedostępny ma44roz87
Nowy
Artykuł dotyczy zeszłego roku (marzec 2009)
Odp: Wytrzymałość drzew czereśni na mróz [wiadomość #37839 (odpowiedź na #37838) ] pią, 02 kwiecień 2010 23:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
ma44roz87 napisał(a) dnia pią, 02 kwiecień 2010 11:08

Artykuł dotyczy zeszłego roku (marzec 2009)

...i od tego trzeba było zacząć Very Happy Zwrócić uwagę w pierwszej kolejności na datę - potem zagłębić się w tekst Laughing Ja się dałem nabrać Laughing Pozdrawiam serdecznie Smile

Odp: Wytrzymałość drzew czereśni na mróz [wiadomość #37854 (odpowiedź na #34771) ] sob, 03 kwiecień 2010 18:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
marcos84 jest aktualnie niedostępny marcos84
Zaawansowany
Witam i przepraszam najmocniej za "sianie popłochu" za nie zwrócenie uwagi na datę podczas umieszczania linku do artykułu Embarassed . Pozdrawiam Świątecznie.

[Uaktualnione dnia: sob, 03 kwiecień 2010 18:03]

Odp: Wytrzymałość drzew czereśni na mróz [wiadomość #38009 (odpowiedź na #34771) ] śro, 07 kwiecień 2010 22:49 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Maniak
U mnie na jednej 5-letniej kwaterce rośnie kordia, regina, sylvia, techlovan i burlat. Kordia chyba do wyrwania. Nowe przyrosty, gałęzie dwuletnie i przewodniki zmarzły całkowicie. Starsze gałęzie też przemarznięte - niektóre pąki się rozwijają, inne już uschły, krótkopędy brązowe... Na pozostałych odmianach są uszkodzenie paków kwiatowych gdzieś koło 70%. Na drugiej kwaterze połozonej 200m od tej pierwszej mam kordię, reginę, summita i wandę w wieku 4 lat. Tu drzewa przetrwały w dobrej kondycji. Przemarzła połowa pąków kwiatowych, ale jak na takie mrozy źle nie jest. Wyjątkiem jest summit, na którym chyba nie będzie żadnego kwiatka Sad . Pąki kwiatowe w środku czarne. Trzy noce były z temperaturą poniżej -30 stopni.
Poprzedni wątek:Techlovan
Następny wątek:profesjonalne doradztwo w uprawie czereśni (udział w grupie)
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]