| Wytrzymałość drzew czereśni na mróz [wiadomość #34771] |
sob, 23 styczeń 2010 16:22  |
postrow Wiadomości: 13 Dołączył(a): luty 2009 |
Nowy |
|
|
|
Witam wszystkich. Jak myślicie czy zapowiadany mróz poczyni duże szkody w sadach czereśniowych?
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Wytrzymałość drzew czereśni na mróz [wiadomość #34826 (odpowiedź na #34816) ] |
nie, 24 styczeń 2010 12:56   |
 |
pomolog Wiadomości: 3077 Dołączył(a): styczeń 2007 |
Maniak |
|
|
| Undertaker napisał(a) dnia nie, 24 styczeń 2010 11:23 | ZEby zniszczyc przyszle kwiaty to jak dlugo musiało by byc takie -30? I jeszce pytanie np. jezeli by pękło -30 to czy oblodzenie i szron moga dac troche izolacji i uchronić pąki?
A co do tego odcięcia powietrza przez lód to jak długo to musiało by być żeby poczynić takie szkody?
|
Na te pytania nie uzyskasz jednoznacznej odpowiedzi. Kluczową sprawa jest tzw. zjawisko przechłodzenia wody w pąkach kwiatowych. To jeden z mechanizmów obronnych zimujących pąków kwiatowych brzoskwiń, wiśni, czereśni i śliw. W momencie kiedy temp. powietrza spada poniżej 0 st.C między łuskami okrywającymi pąk (a później w osi pąka) krystalizuje się lód. To z kolei powoduje "odciągnięcie" wody ze strefy zaczątka kwiatu i powstanie warstwy izolacyjnej pomiędzy zaczątkami kwiatów, łuskami pąka i samą osią. Występuje więc swojego rodzaju bariera ochronna. Ale w momencie naruszenia równowagi potencjału wodnego w przestrzeniach międzykomórkowych (po przekroczeniu pewnej bariery temperaturowej) nastąpi samorzutna krystalizacja lodu w komórkach, prowadząca do ich śmierci. Jaka to temperatura? To jest niestety wartość zmienna, zależna od wielu czynników - wieku drzew, ich ogólnej kondycji, zdrowotności (drzewa zawirusowane są szczególnie wrażliwe), odmiany itd. Bardzo istotny jest tu również czas działania niskiej temperatury i jej zmienności (wahania w czasie) Pozdrawiam serdecznie
Piszę poprawnie po polsku
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Wytrzymałość drzew czereśni na mróz [wiadomość #34996 (odpowiedź na #34771) ] |
śro, 27 styczeń 2010 12:45   |
tomek74 Wiadomości: 112 Dołączył(a): kwiecień 2009 |
Zaawansowany |
|
|
Witam!
Zdjęcie o którym wspominał Turysta, które zamieściłem w temacie "Mróz" 22 stycznia było zrobione 19 stycznia. Tak więc nie są to uszkodzenia spowodowane ostatnimi mrozami.
Tomek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Wytrzymałość drzew czereśni na mróz [wiadomość #36430 (odpowiedź na #36339) ] |
czw, 25 luty 2010 19:14   |
partyzant Wiadomości: 72 Dołączył(a): maj 2009 |
Początkujący |
|
|
Ja dopiero dziś chodziłem po sadzie i lukałem co i jak. Z tego co teraz można zaobserwować to wydaje mi się że uszkodzenia są większe niż podczas zimy 2005/2006 gdzie u mnie temperatura u mnie spadała do -34, w tym roku było niby -28 ale gorzej to wszystko wygląda.
W maju okaże się co zmarzło a co nie. Wstawianie gałazek do wody niewiele daje bo drzewa lub ich część mogą zakwitnąć i zaraz potem zamierać.
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Wytrzymałość drzew czereśni na mróz [wiadomość #38009 (odpowiedź na #34771) ] |
śro, 07 kwiecień 2010 22:49  |
Gosc Wiadomości: 7218 Dołączył(a): listopad 2006 |
Maniak |
|
|
U mnie na jednej 5-letniej kwaterce rośnie kordia, regina, sylvia, techlovan i burlat. Kordia chyba do wyrwania. Nowe przyrosty, gałęzie dwuletnie i przewodniki zmarzły całkowicie. Starsze gałęzie też przemarznięte - niektóre pąki się rozwijają, inne już uschły, krótkopędy brązowe... Na pozostałych odmianach są uszkodzenie paków kwiatowych gdzieś koło 70%. Na drugiej kwaterze połozonej 200m od tej pierwszej mam kordię, reginę, summita i wandę w wieku 4 lat. Tu drzewa przetrwały w dobrej kondycji. Przemarzła połowa pąków kwiatowych, ale jak na takie mrozy źle nie jest. Wyjątkiem jest summit, na którym chyba nie będzie żadnego kwiatka . Pąki kwiatowe w środku czarne. Trzy noce były z temperaturą poniżej -30 stopni.
|
|
|