| Odmiany śliw [wiadomość #2727] |
czw, 29 marzec 2007 18:32  |
prymus Wiadomości: 355 Dołączył(a): styczeń 2007 |
Stały bywalec |
|
|
Witam.
Chcę się dowiedzieć jakie odmiany polecacie na glebę 3b,4a. Jest to dosyć ciepła gleba taka iłowa bardziej.
Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
| Odp: Odmiany śliw [wiadomość #2771 (odpowiedź na #2727) ] |
nie, 01 kwiecień 2007 18:38   |
Turysta Wiadomości: 738 Dołączył(a): luty 2007 |
Maniak |
|
|
Cześć.
O ,teraz już dużo lepiej.Bez nawadniania-sprawa prosta posadź na ałyczy.Powierzchnia mała na samodzielny eksport ale w Twoim rejonie bez problemu dowieziesz towar do eksportera.Z tego rejonu większość eksportu obecnie idzie na wschód i trzeba się kierować ich wymaganiami:śliwka duża pow.35mm a czasem40mm i koniecznie fioletowa i twarda-smak nieistotny.Na nowości przy takiej pow sie nie porywaj bo nie masz na czym eksperymentować.Najkorzystniejsze są ceny na początku eksportu i pod koniec(przydatna chłodnia).Ze sprawdzonych odmian spełniajacych ww wymagania,ja bym wybrał(w kolejności dojrzewania)Cacanska Lepotica(konieczne przerzedzanie,samopłodna),Cacanska Najbolia(plus zapylacz np Lepotica,duży owoc),Bluefre(raczej przerzedzić,tylko na eksport,plus zapylacz np Empress),Empress(przerzedzać na starszych drzewach,plus zapylacz np Lepotica).
Korzystnego wyboru życzy Krzyś.
|
|
|
|
|
|
| Odp: Odmiany śliw [wiadomość #2942 (odpowiedź na #2727) ] |
pią, 06 kwiecień 2007 13:06   |
Maniak |
|
|
Cześć.
Ja też mam szeroki ciągnik i mrz mam 4m,z tym że swoje drzewa mocno "szpaleruję",4,5 może być tylko trochę trudniej pryskać.
A rozstawa w rzędzie...tu jest problem.Generalnie są dwie szkoły:(u nas się mówi falenicka i otwocka)
1.np prof Mika +drBuler robili sad 1,25-1,5 w rzędzie i z opisów wychodziło im super,niestety wycięli go po siedmiu latach akurat gdy chciałem go obejrzeć,znam go tylko z opisów w prasie.
2.I "zwykłe" sadzenie 2,5-3,5 m w rzędzie.My swoje drzewa rozginamy,mamy sady po replantacji,i u nas najlepiej wychodzi rozstawa ok. 2,5m(mamy 1,75-2,8).
Jeżeli nasadzenie będzie na nowinie to raczej rzadziej bo przyrosty możesz mieć ok1,5m spoko a i 2m np empresik może dać,jeżeli na ziemii zmęczonej to może być gęściej.I im mocniejsza ziemia tym wyżej je skróć po posadzeniu do metr,metr dziesięć(nowina,gleba IVa-III).
Zdecydować musisz sam(oczywiście w metodzie Miki inaczej drzewa się formuje,chyba łatwiej),pozdrowienia,Krzyś.
[Uaktualnione dnia: pią, 06 kwiecień 2007 13:06]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Odmiany śliw [wiadomość #10179 (odpowiedź na #2727) ] |
śro, 21 listopad 2007 21:52   |
darek Wiadomości: 257 Dołączył(a): luty 2007 |
Zaawansowany |
|
|
a ja mam takie pytanko może spuźnione
posadziłem sliwy na ałyczy kilka odmian na skłonie połodniwym ale ziemia była tam ruwnana jakiś czas temy może 7 lat.i teraz jest glina na całości. ph7 a składników NPK śladowe ilości
i mam pytanie czy ta śliwka da sobie rade urosnąc lub inaczej czy ktoś ma doświadczenie z ruwnaną zienią na sad dodam że jabłonie na m26 nie dały sobie rady
niektuży muwili że śliwka jest wytrzumała i rade sobie da
pozdrawiam
[Uaktualnione dnia: śro, 21 listopad 2007 21:54]
|
|
|
| Odp: Odmiany śliw [wiadomość #12703 (odpowiedź na #2727) ] |
pon, 17 marzec 2008 14:11   |
michal73 Wiadomości: 7 Dołączył(a): marzec 2008 |
Nowy |
|
|
|
Co sądzicie o odmianach record i tophit, ich wady i zalety. Dzięki za komentarze.
[Uaktualnione dnia: pon, 17 marzec 2008 19:16] przez Moderatora
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Odmiany śliw [wiadomość #18936 (odpowiedź na #18851) ] |
pon, 08 wrzesień 2008 20:55   |
Gosc Wiadomości: 7205 Dołączył(a): listopad 2006 |
Maniak |
|
|
Witam.Stawiałem na Stanleya,ale tez odpada.Pozdrawiam
Załącznik: DSC00677.JPG
(Rozmiar: 146.17KB, Pobrane 11960 razy)
[Uaktualnione dnia: pon, 08 wrzesień 2008 20:56] przez Moderatora
|
|
|
|
|
| Odp: Porównanie odmian Bluebell-Haganta [wiadomość #18974 (odpowiedź na #18962) ] |
śro, 10 wrzesień 2008 21:59   |
Maniak |
|
|
Witam.
Po pierwsze powinieneś ten post zamieścić w linku-"odmiany śliw",tak że się nie zdziw jak administracja to uczyni.
Po drugie śliwy to taki dziwny gatunek,który uprawiają w dużej mierze(chyba) ludzie nieżyczliwi bo uzyskania jakiejś informacji o nowościach odmianowych póki co nikomu się nie udało...ale próbować warto.
Niestety Bluebell znam tylko z literatury i na tej podstawie mogę ją porównywać z Hagantą,którą znam osobiście.Zakładam,że informacje na temat Bluebell są prawdziwe.
Obie są na podobny termin,plenne.H jest niezawodna nawet po zeszłorocznych przymrozkach ,które wykosiły prawie do zera kilka innych odmian po sąsiedzku ona plonowała na poziomie 50%.H. baaardzo długo kwitnie i pewnie dla tego był taki plon-kwitła jeszcze trochę po przymrozku.Rośnie silnie,ale u owocującej wzrost osłabia się,pięknie reguje na cięcie letnie(skracanie na krótkopędy).Obie odmiany mają owoce duże,przy czym dla uzyskania dużych owoców u H.-konieczne jest przerzedzanie chemiczne.Owoc H.jest przepiękny-ma super nalot,nawet zbierany niedbale;oraz ma niepowtarzalny smak-tyle samo cukrów i kwasów!,owoc twardy.
I tu kończą się zalety a zaczynają ...schody.H. jest wrażliwa na szarkę a B.miąższ niezbyt dobrze odchodzi od pestki-jeżeli to prawda to z dwojga złego(jeżeli nie masz szarki w sadzie!!!)wybrałbym H.
Gdzie kupić?Jest co najmniej kilku szkółkarzy ,którzy robią te odmiany.Niestety ponieważ nikt nbie wykupił licencji to nie będę się wypowiadał ,którzy.
Hej.
[Uaktualnione dnia: śro, 10 wrzesień 2008 22:00]
|
|
|
|
|