| Parametry pryskania [wiadomość #19507] |
nie, 05 październik 2008 18:50  |
blasiak Wiadomości: 2 Dołączył(a): marzec 2008 |
Nowy |
|
|
|
Proszę o pomoc .Jestem początkującym sadownikiem, po objęciu gospodarstwa sadowniczego po teściach 3,13 ha. kila lat pryskałem starą Ślęzą teraz zmieniłem na nową 1014 z wirnikiem na 14 dysz Albus żółte i czerwone i pojawiły się problemy . Dawniej wypryskiwałem 1,5 do 2 ślęz teraz 1 .proszę o podanie parametrów pryskania t/j ciśnienia ,na jakim biegu należy jeździć ciągnikiem C-330
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Parametry pryskania [wiadomość #19698 (odpowiedź na #19507) ] |
wto, 14 październik 2008 20:50   |
grisiu23 Wiadomości: 24 Dołączył(a): styczeń 2008 |
Początkujący |
|
|
Widze,ze tu sami profesjonalisci!
nie wazne ktorym biegiem kto jezdzi!oprysk to sprawa indywidualna!
najpierw trzeba sie zdecydowac,jaka iloscia wody pryskac na 1ha,najczesciej pisze na opakowaniu srodkow chemicznych.ale na
przyklad: na grzyba mozna pryskac 300-500 litrow,ale na robaka,wszelkiego typu 500-1000.wszystko zalezy,od czasu i potrzeby!kazda dysza ma swoj numer i sa tabele,ktore podaja ilosc pryskanej wodny na minute.jesli nie masz tabeli,to zmierz sam.pryskaj do butelki przez dokladnie 1 minute i zmierz ilosc wody.podam rownanie do obliczenia pryskanej cieczy na hektar:
[B]Ilosc cieczy wszystkich dysz(l/min) x 600
ten wynik podzielic przez predkosc (km/h) x szerokosc rzadkow(m)/B]
przyklad: 11,2 l/min x 600= 6720
7,5 km/h x 3,40 m =25,5
6720 / 25,5 = 263,5 l/ha
pryskamy 263 litry na hektar.
Tym ktorzy nigdy nie pryskali,polecam ksiazki!czytac czytac czytac! nie oczekujcie gotowcow od innych,uczcie sie sami,i na wlasnych bledach. bo kazdy pryska jak mu sie podoba!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Parametry pryskania [wiadomość #23825 (odpowiedź na #22638) ] |
pon, 09 marzec 2009 19:48   |
 |
pomolog Wiadomości: 3194 Dołączył(a): styczeń 2007 |
Maniak |
|
|
| pietka78 napisał(a) dnia nie, 08 marzec 2009 04:00 | ...Zakupiłem nowy opryskiwacz sadowniczy. Jaką prędkość i jakie ciśnienie stosować...
|
Odpowiedź Zdzicha dwie wiadomości wyżej:
| Zdzich napisał(a) dnia śro, 11 luty 2009 10:24 | Następna sprawa to określenie prędkości roboczej.
4 - 5 km/h - przy wietrze i dużych drzewach
5 - 7 km/h - bezwietrznie,małe drzewa
Aby określić prędkość w praktyce to musisz zaczepić napełniony minimum do połowy wodą opryskiwacz do ciągnika, wyznaczyć odcinek kontrolny (100m), najlepiej w sadzie. Wsiadasz,włączasz i jedziesz te 100 m mierząc czas w sekundach. Robisz tak dla różnych biegów i obrotów silnika.
Potem obliczasz prędkość. 360:czas przejazdu(s) = prędkość (km/h)...
...Przy określaniu ciśnienia roboczego musisz pamiętać aby nie stosować ciśnienia poniżej 0,6MPa ponieważ przy niższym ciśnieniu rozpylacze wirowe produkują zbyt duże krople. Staraj się też nie stosować ciśnienia powyżej 12MPa bo z kolei większość wkładek wirowych powyżej tego ciśnienia produkuje zbyt niejednorodne krople i przy wysokich ciśnieniach szybciej się zużywają.Sprawdź jeszcze czy w tabelach są zaznaczone zakresy ciśnień dla których jednorodność kropli jest największa i takie ciśnienia staraj się stosować.
|
| pietka78 napisał(a) dnia nie, 08 marzec 2009 04:00 | ...teraz mam lechler zielone i niebieskie...
|
Tabele wydatku cieczy dla rozpylaczy (w tym i Lechlera) przy określonym ciśnieniu masz podane w programie ochrony roślin sadowniczych 2009 (Plantpress, str.64). Jeżeli coś jest niezrozumiałe - po prostu pytaj Pozdrawiam serdecznie
Piszę poprawnie po polsku
|
|
|
| Odp: Parametry pryskania [wiadomość #23839 (odpowiedź na #23825) ] |
pon, 09 marzec 2009 23:18   |
|
|
ja się zastanawiam w jaki sposób ludzie zadający takie pytania dorobili się tych opryskiwaczy. można przecież zrobić próbę wodną i wszystko jasne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Parametry pryskania [wiadomość #25950 (odpowiedź na #19507) ] |
pon, 04 maj 2009 09:12   |
Gosc Wiadomości: 7205 Dołączył(a): listopad 2006 |
Maniak |
|
|
Mam nie duży sad - rosną w nim pół na pół drzewa na antonówce, dorosłe drzewa na podkł. m7 i m26 w rozstawie 4 x 2,2, i troszkę młodego sadu 4x2 na m7. Rzeczywiście tam gdzie korona mniejsza to bez problemu nawet przy dużym wietrze łatwiej ten oprysk dokładnie nanieść, przy dużych drzewach wymaga większej staranności, ale problemów ja z tym nie miałem i nie mam. Mam od ponad 5 lat c- 330m - rewelacja oraz ślęzę z dużym koszem z której też jestem bardzo zadowolony. Mam na niej założone tradycyjne końcówki wirowe 1,0 mm. Końcówki 1,0 przy ślęzie są u nas odkąd tylko pamiętam, jeszcze jak mieliśmy starą ślęzę, sąsiedzi mieli w większości półtorówki pozakładane a mój ojciec zakładał 1,0 - i zawsze to raczej przynosiło dobry rezultat. Na hektar obecnie wypryskowywuję od 350 - do 450 l jadąc na 3 biegu, a obroty w zależności jaka pogoda jak wietrznie to w dużych drzewach nawet 1600 obrotów /min, stąd więcej nieraz wychodzi w zależności od pogody, ale daje sobie radę świetnie ten zestaw. Przy takim stosowaniu opryskowywujemy cieczy mniej ale pamiętajmy że dawka środka musi być taka sama czyli dajemy 1,5 raza - np. ardent daje się 0,2 ha - a ja na 850 czy na 900 l daję 0,3l - to jest ważne. Pamiętajmy o tym że końcówki 1,0 są jednak bardziej znoszone przez wiatr niż np. 1,5 i trzeba bardziej dać ognia tak jak wyżej wspomniałem ale efekt nanoszenia moim zdaniem bez porównania lepszy. Pamiętać należy również o regularnym czyszczeniu filtrów i końcówek - wtedy problemów nie mamy. Od lat u mnie przelicza się w ten sposób i pryska 1,0mm z czego jesteśmy zadowoleni, druga sprawa że parch nie śpi i nawet potrafi wtargnąć jak mamy sad pod okiem doradców .
|
|
|
|
|
| Odp: Parametry pryskania [wiadomość #38299 (odpowiedź na #19507) ] |
czw, 15 kwiecień 2010 22:14   |
daro9 Wiadomości: 103 Dołączył(a): marzec 2008 |
Zaawansowany |
|
|
|
prosze o rade,mam c-360 i ślęze 1002-3,mały kosz 24 końcówki tradycyjne 12dalekosiężnych i 12 zwykłych,ślęze odremontowałem i chciałbym wypryskiwać tym zestawem 1000l/ha,podpowiedzcie jakie parametry(który bieg,obroty,ciśnienie) ustawić i jakie końcówki założyć(1.0,1.4,1.5,1.7,2.0)?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|