| Grupy producenckie- dyskusja [wiadomość #1658] |
sob, 03 luty 2007 08:14  |
Gosc Wiadomości: 7205 Dołączył(a): listopad 2006 |
Maniak |
|
|
witam,juz kiedyś poruszałem ten problem z grupami producenckimi.Problem jest i chyba bedzie z nimi.Podpisali ze mna umowe ,postawili wymagania co do towaru,ze 90 % jabłek musze wstawic do grupy.Mało tego kazali zrobic certyfikat eurepgap za ktory wydałem kilka tysiecy złotych.Na poczatku mowili ze dostane kilka groszy wiecej do kilograma okolo8 groszy taka byla umowa.Teraz jak mam certyfikat to cena jest jednakowa czy z certyfikatem czy bez niego.To po co takie grupy ktore nie dbaja o nasz dobro tylko napychaja sobie wlasne kieszenie a my nic z teg nie mamy.Wszedzie tak jest czy to jest tylko w niektorych grupach.Dla mnie to nie grupa bo nie dotrzymuje umowy i robią co chca z nami.U nas w grupie jest 41 czlonkow i kazdy ma ten sam problem.W tej chwili za jonagoreda w sorcie 80+ placa 1,1 zł to jest kpina zeby ze zwyklej chlodni dawali taka cene i ta cena spada.Termin platnosci jest okolo 45 dni to tez jest o wiele za duzo.
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Grupy producenckie- dyskusja [wiadomość #23899 (odpowiedź na #23898) ] |
czw, 12 marzec 2009 08:53   |
stachlewski28 Wiadomości: 170 Dołączył(a): styczeń 2008 |
Zaawansowany |
|
|
Witam!! Dobry temat i na czasie!!
-Ja chciałem się dowiedzieć jak założyć grupę producentką, czyli ile to musi być minimum członków (2-3 czy trzeba kilkunastu).
-Jaki jest koszt założenia grupy (notariusz, sąd, urząd),
-Jakie ma przywileje grupa, jakich nie posiada rolnik indywidualny
-Jakie trzeba wykonać podstawowe inwestycje (opakowania, samochód, waga, sortownia)
I wiele pytań, które wyjdą podczas dyskusji.
Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Grupy producenckie- dyskusja [wiadomość #23938 (odpowiedź na #23925) ] |
pią, 13 marzec 2009 12:53   |
 |
jerzy45 Wiadomości: 1203 Dołączył(a): kwiecień 2007 |
Maniak |
|
|
Słuchałem Kuby Sienkiewicza i utworu "Co ja tutaj robie". Słowa refrenu: "Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie, wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest .... co ja robię tu / co ty tutaj robisz ..."
Mam nadzieje, że padną konkretne pomysły i podpowiedzi - co i jak i z kim, a z kim nie.... i nie dojdzie do sytuacji z piosenki...
[Uaktualnione dnia: pią, 13 marzec 2009 12:54] ___pozdrawiam_____
|
|
|
|
| Odp: Grupy producenckie- dyskusja [wiadomość #23973 (odpowiedź na #23972) ] |
sob, 14 marzec 2009 12:03   |
 |
jerzy45 Wiadomości: 1203 Dołączył(a): kwiecień 2007 |
Maniak |
|
|
Ja miałem zaszczyt przez małą chwilke uczestniczyć w tym wydarzeniu... Jednak sądze, że taka forma dyskusji, dla kilkunastu osób staje się w końcu chaotyczna i mało w niej treści...Każdy ogranicza pisanie i pojawiają się tylko pojedyncze zdania. Wole już pisać na forum lub dodawać komentarze w newsach, gdyż wypowiedź i swój pogląd można przemyśleć i napisać więcej o sobie, o działalności... niż w jednym krótkim zdaniu. Nie neguje tej formy komunikowania się, ale to musi być co najwyżej "spotkanie" 2-3 osób. Inaczej trudno nadążyć za innymi w ich toku myślenia. Tylko pomologu, jak zawsze...teoretycy, a praktyków, jak na lekarstwo. Czy jest to podyktowane tym, że nie chcą dzielić "wiedzą i doświadczeniem", czy ich więcej nie ma... lub po prostu ta polska mentalność...A jak przekonać niedowiarków ?
___pozdrawiam_____
|
|
|
| Odp: Grupy producenckie- dyskusja [wiadomość #23975 (odpowiedź na #23898) ] |
sob, 14 marzec 2009 12:25   |
 |
pomolog Wiadomości: 3194 Dołączył(a): styczeń 2007 |
Maniak |
|
|
Tak, przyznaję masz rację - ta forma komunikacji w przypadku wieloosobowej rozmowy nie jest idealna... zupełnie inaczej wygląda spotkanie na czacie z zaproszoną osobą (gościem) gdzie z jednej strony padają pytania, a odpowiada jedna osoba (takie spotkania były już kilkukrotnie). W naszym przypadku powstaje pewien chaos - który jednak można częściowo opanować, ustalając pewne reguły i konkretyzując (zawężając) temat rozmowy... Niestety uczestnicy spotkania nie widzą siebie nawzajem i nie wiedzą kiedy, kto zadaje pytanie - a kto właśnie odpowiada na poprzednie. Można więc przyjąć, że na dane pytanie uczestnicy wypowiadają się, a po wyczerpaniu tematu przechodzimy dopiero do kolejnego. Czy to się sprawdzi - warto wypróbować. Druga poruszona przez Ciebie sprawa - to niestety wielki problem - i to nie tylko dotyczący tematu "grupy producenckie" (choć tu akurat bardzo wyraźnie widoczny). No cóż - nikogo nie można zmuszać siłą do wypowiedzi, każdy ma prawo brać w niej udział w takim zakresie, jaki uzna za stosowny. Mimo to, ja również jestem nieco rozczarowany aktywnością niektórych uczestników Pozdrawiam serdecznie
Piszę poprawnie po polsku
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Grupy producenckie- dyskusja [wiadomość #53583 (odpowiedź na #1658) ] |
wto, 08 marzec 2011 22:42  |
Marki Wiadomości: 28 Dołączył(a): styczeń 2008 |
Początkujący |
|
|
Witam
Jeżeli ktoś mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami procesu zakładania grupy producenckiej ( w zakresie realizacji samej inwestycji) to bardzo proszę o odpowiedź na kilka pytań:
- jakie polecacie firmy projektowe i wykonawcze działające na rynku do budowy hal itd.; wykonanie , cena , terminowść, reklamacje.
- w jakim banku są najkorzystniejsze warunki wzięcia kredytu dla grupy ( odsetki, ubezpieczenie itp.) i czy np. zabezpieczeniem tego kredytu jest:
a) hipoteka na nieruchomościach każdego z członków Grupy , czy hipoteka na nieruchomości należącej do samej Grupy ?( dla mnie nie do przyjęcia) .
b) weksel ogólny którzy wszyscy podpisują niezależnie od wielkości udziałów, czy też weksle indywidualne zależne od wielkości udziałów każdego członka podpisywane indywidualnie ?
- czy lepiej budować od razu wszystko ( halę, sortownię, chłodnie) , czy może etapami ?
Pozdrawiam
|
|
|