| Summit- wszystko o tej odmianie [wiadomość #15869] |
nie, 01 czerwiec 2008 18:48  |
Gosc Wiadomości: 7218 Dołączył(a): listopad 2006 |
Maniak |
|
|
Jeszcze nie tak dawno specjalisci od polskich czereśni twierdzili że Summit może być naszą specjalnością.
Niestety z tego co zauważyłem to dosyć dobrze zawiązuje, lecz niestety strasznie dużo zrzuca zawiązków i to nawet takich po 10-15mnm.
Mam m.inn 50 7-letnich dzrzew na cz.ptasiej i tak szczerze mówiąc miałem z nich mniejszy pożytek niż z podobnej niby słabo owocującej Reginy.
|
|
|
|
| Odp: Summit- nasze opinie [wiadomość #15876 (odpowiedź na #15869) ] |
nie, 01 czerwiec 2008 19:46   |
Turysta Wiadomości: 691 Dołączył(a): luty 2007 |
Maniak |
|
|
Witam.
To ja Panie Pawle mam 150 pięknych Summitków pięcioletnich(szósty im idzie)i zebrałem już chyba z 10....sztuk owoców.Bo to panie-"jak nie urok to przemarsz wojsk"-najpierw było minus osiem w kwietniu,poleciały pąki kwiatowe;potem była zimka minus 33,poleciały pąki kwiatowe;potem był leciutki przymrozek,poleciały pąki kwiatowe.I wreszcie w tym roku-no kwitły na zabój,zapylacze latały i pięknie się zaiązało.A potem...nie wiem czy będzie wogóle sens ganiać za tymi pojedynkami.No cóż rośnie bo rośnie,mądry Polak po szkodzie.Podejrzewam,że nawet jak będzie owocował to przez, powiedzmy 15-20 lat miałbym większy zysk z Idaredki na przemysł niż z cholernego Summita.
Hej.
[Uaktualnione dnia: nie, 01 czerwiec 2008 19:55]
|
|
|
| Odp: Summit- nasze opinie [wiadomość #15890 (odpowiedź na #15876) ] |
nie, 01 czerwiec 2008 22:21   |
Lonek Wiadomości: 43 Dołączył(a): maj 2007 |
Początkujący |
|
|
|
Hej! Obawiam się, że Summit nie jest ostatnią "ćmą jednej nocy", co do której spece od marketingu potrafią nas - producentów owoców przekonać, że konsument i my "właśnie tego potrzebujemy"...
[Uaktualnione dnia: nie, 01 czerwiec 2008 22:25]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Summit- wszystko o tej odmianie [wiadomość #26630 (odpowiedź na #26212) ] |
sob, 16 maj 2009 19:25   |
partyzant Wiadomości: 72 Dołączył(a): maj 2009 |
Początkujący |
|
|
|
Zależy jakiego masz tego Summita, ja mam dwa klony, jeden do nadaje się do usunięcia, drugiego można zdzierżyć.
|
|
|
| Odp: Summit- wszystko o tej odmianie [wiadomość #26662 (odpowiedź na #15869) ] |
nie, 17 maj 2009 07:51   |
neo55171 Wiadomości: 50 Dołączył(a): czerwiec 2008 |
Początkujący |
|
|
|
...a moze cos blizej o tych klonach,mam 1000 sztuk na colcie i to jest najwieksza porazka kwiatow prawie zero a o owocach szkoda gadac troche wiecej na giseli5 kwiatow wiecej no i widac owoc...
[Uaktualnione dnia: nie, 17 maj 2009 07:52]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Summit- wszystko o tej odmianie [wiadomość #29575 (odpowiedź na #15869) ] |
pią, 03 lipiec 2009 18:22   |
Turysta Wiadomości: 691 Dołączył(a): luty 2007 |
Maniak |
|
|
Witam.
A u mnie na Regince-rosnącej obok Summita-w tym roku zapowiada się rekordowy plon.I chyba owoce dorosną bo już są większe lub równe owocom Buttnery.
I ani mróz ani przymrozek nie wyrządził jej tyle szkody co Summitowi.Gdyby nie zawiązywał pąków to mógłbym upatrywać winy w swoich zabiegach agrotecznicznych.A on miał pąków full,tylko mnóstwo się osypało-zmarzło zimą -a reszty dokonał przymrozek.
W moim sadzie jest z moich odmian najbardziej wrażliwy na mróz i przymrozki i tyle.
I z młodszej Sylvii(nie wiem kto jednemu z forumowiczów ,takich głupot o niej naopowiadał)-owoc odlotowy,sprzedaż bezproblemowa-we czwartek hurtowo po 10 zł i z trzyletniej Vandy-na kiepskim stanowisku ,zebrałem więcej i tyle.
Ale jak kiedyś zaowocuje toooo,eeeech,tylko czas leci i takie ceny juz się moga nigdy nie trafić.
I na koniec,moim zdaniem to kiepski rok dla czereśni,przy cenach od 10 zł za kg,jesienią te odmiany będą w szkółkach wykupione..a i na przyszły sezon będzie full zamówień prawdopodobnie.
Tak myślę,hej.
Jak kto się całkowicie ze mną nie zgadza(chodzi o ostatnia refleksję)-tp niech odpowie skąd się wzięło w tym sezonie tyle Burlata?...choć gdyby nie popękał,pogoda była korzystniejsza tooo byłoby gfo jeszcze więcej.
Odpowiedź prosta to wynik kilkuletniej dobrej ceny za tę czereśnię....Jaka będzie cena Summita za trzy lata???
[Uaktualnione dnia: pią, 03 lipiec 2009 18:29]
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Summit- wszystko o tej odmianie [wiadomość #43119 (odpowiedź na #15869) ] |
nie, 18 lipiec 2010 10:58  |
przemek1 Wiadomości: 18 Dołączył(a): grudzień 2006 |
Nowy |
|
|
|
witam.ponawiam pytanie mojego poprzednika jak z tym prowadzeniem summita,ciac go czy naginac?a jak ciac to jak?
|
|
|