użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Pozostałe tematy sadownicze » Świece dymne - tematy połączone  (4) 1 Głosów
Świece dymne - tematy połączone [wiadomość #13001] sob, 29 marzec 2008 20:48 Przejdź do następnej wiadomości
bocian jest aktualnie niedostępny bocian
Nowy
Byłem ostatnio we Francji i widziałem tam porostawiane w sadach znicze, świece dymne (nie wiem jak to sie fachowo nazywa),które stosuje sie w celu zdymniania podczas mrozu, wyglada to jak wiadro 10 l lub 12 l pełne wosku z grubym knotem, nie widziałem jak to działa w nocy podczas mrozu, ale chciałem sie Was zapytac czy ktos z Was to stosuje, jaki jest skutek, gdzie to mozna u Nas kupić i mniej wiecej ile to kosztuje, sorki za jakos ale lepszej jakosci nie mozna dodac z powodu ograniczen do 200 Kb, poniżej załaczam fotke:
http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/443/0/

• Załącznik: 100_1155.jpg
    (Rozmiar: 157.97KB, Pobrane 1428 razy)

[Uaktualnione dnia: sob, 29 marzec 2008 23:40] przez Moderatora

Odp: Świece dymne [wiadomość #13005 (odpowiedź na #13001) ] sob, 29 marzec 2008 21:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Robercik jest aktualnie niedostępny Robercik
Zaawansowany
witam
ciekawa sprawa mam nadzieje ze znajdzie się ktoś na forum, co nam więcej o tym powie , też czekam z niecierpliwością - wszak niedługo kwitnienie i warto by było zgłębić wiedzę na ten temat

Robert
Odp: Świece dymne [wiadomość #13008 (odpowiedź na #13005) ] sob, 29 marzec 2008 23:46 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
MarcinZachwieja jest aktualnie niedostępny MarcinZachwieja
Stały bywalec
Witam,
Moje pierwsze skojarzenie publikacje profesora Hołubowicza, który wielokrotnie opisywał ta metodę i określał ją jaką zmętnienie powietrza.
Jak można przeczytać w Sadownictwie autorstwa profesora strona 373 (…)„Metoda skuteczna tylko przy przymrozkach bez wiatru tzn. 0,5 m/s), Jest ona zawodna, ale powszechnie dostępna i stwarza bez większych nakładów inwestycyjnych szansę częściowej ochrony kwitnących drzew przed szkodami przymrozkowymi (…)

Pozdrawiam
Marcin Zachwieja
Odp: Świece dymne [wiadomość #13448 (odpowiedź na #13001) ] sob, 12 kwiecień 2008 22:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Maniak
http://pl.youtube.com/watch?v=lQZXPzOBWFM
Ja zrobiłem takie coś ale to mieszanka ok 300g
saletra potasowa cukier puder i wosk.
jeszcze nie stosowałem w przymrozki, ale w tym roku chyba będę.

jeszcze w takiej starej książce z SGGW czytałem że można zrobić z czerwonego fosforu może ktoś wie coś na ten temat więcej??

______

nowy filmik

http://pl.youtube.com/watch?v=vGBjP2klEzU

[Uaktualnione dnia: nie, 01 czerwiec 2008 17:52] przez Moderatora

Odp: Świece dymne [wiadomość #14597 (odpowiedź na #13001) ] czw, 08 maj 2008 16:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
slgadam jest aktualnie niedostępny slgadam
Stały bywalec
witam.. ja sobie tez zrobiłem taką mieszanke Wink zrobiłem to w stosunku 2:1:1 (saletra 2 ; wosk 1 ; puder 1) efekt ekstra.. polecam.. ale czy to sie sprawdzi na mrozy ? pozdrawiam
Odp: Świece dymne [wiadomość #35303 (odpowiedź na #14597) ] wto, 02 luty 2010 22:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mistrz jest aktualnie niedostępny mistrz
Zaawansowany
Ale cz to coś pomorze?
Odp: Świece dymne [wiadomość #35308 (odpowiedź na #13001) ] śro, 03 luty 2010 08:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
internowany jest aktualnie niedostępny internowany
Początkujący
witam koledzy a dym nie jest np.duszący bo mam sad w bezpośrednim sąsiedztwie domów mieszkalnych i zastanawiam się czy dym dmuchnięty przez wiatr w kierynku domostw nie umili im życia pozdrawiam internowany
Odp: Świece dymne [wiadomość #36516 (odpowiedź na #13448) ] nie, 28 luty 2010 10:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jendreks jest aktualnie niedostępny jendreks
Początkujący
[quote title=adam44 napisał(a) dnia sob, 12 kwiecień 2008 10:38]http://pl.youtube.com/watch?v=lQZXPzOBWFM
Ja zrobiłem takie coś ale to mieszanka ok 300g
saletra potasowa cukier puder i wosk.
jeszcze nie stosowałem w przymrozki, ale w tym roku chyba będę.

jeszcze w takiej starej książce z SGGW czytałem że można zrobić z czerwonego fosforu może ktoś wie coś na ten temat więcej??

Adam44 Czy mógłbyś podac więcej szczegółów jeśli chodzi o wykonanie takiej Swiecy?.Co zrobic żeby sie nie zapaliło(jak widac na filmie)?
Jak długo taka świeca się pali,oraz ogólne wykonanie.Chodzi mi o to czy mieszanka jest wsypana do normalnej puszki po konserwie z otwartym wieczkiem, czy może powinna byc ona zamknieta,a zrobiony jedynie mały otwór jak w przypadku strzelanie z karbidu?
Odp: Świece dymne [wiadomość #36517 (odpowiedź na #36516) ] nie, 28 luty 2010 10:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
lajkonik jest aktualnie niedostępny lajkonik
Stały bywalec
Jendreks uważaj żeby wszystko niespłoneło .To będzie duuuuużo ognia i wybuch też możliwy.Składnikiem dymotwórczym w świecach dymnych przynajmniej tych armijnych jest podchloroamina.
Odp: Świece dymne [wiadomość #36603 (odpowiedź na #36517) ] wto, 02 marzec 2010 20:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
A niech sobie i płonie byle by tylko mnie nie zdmuchneło Laughing
Odp: Świece dymne [wiadomość #37337 (odpowiedź na #36603) ] sob, 20 marzec 2010 20:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Widzę,że cisza w temacie, jednak udało mi się coś takiego zmajstrowac Razz .Wyglądało to jak na pierwszym zdjęciu w tym temacie.Gabarytowo też podobnie.Dymiło się-rewelacja Twisted Evil .Problem jest jednak w tym, że taka dwulitrowa puszka wypaliła się w 7 minut.
Jak to zrobic żeby takie coś paliło się chociaż pół godziny,bo jak ja mam biegac po sadzie i te puszki przez całą noc, co 7 minut zapalac, Embarassed to mi to na niewypał wygląda. Sad
Wojskowe Świece Dymne [wiadomość #49636 (odpowiedź na #13001) ] nie, 02 styczeń 2011 17:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gość
Witam wszystkich serdecznie:) Mam pytanie: Czy ktoś zna namiar na osobę u której można by było kupić wojskowe świece dymne ? Najlepiej czołgowe. Jak większość się zapewne domyśla moje pytanie dotyczy wiosennych przymrozków. Zamiast pakować na dwókółkę siano zgniłe lub taszczyć za sobą płonącą oponę można by było jeździć z taka świecą. O ile się nie mylę każda waży ponad 20kilo. Będę wdzięczny za poradę i namiar jeśli można to jeszcze gdzieś dostać.
Odp: Wojskowe Świece Dymne [wiadomość #49639 (odpowiedź na #49636) ] nie, 02 styczeń 2011 18:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Melolontha jest aktualnie niedostępny Melolontha
Maniak
Moje doświadczenie z zadymianiem / oponami / jest takie, że drzewka położone najbliżej się spaliły, te położone dalej , zmarzły, a ludność pobliskiej miejscowości, była o krok od... uduszenia. Wojskowe świece ? Confused A co na to, ochrona środowiska ? Więc zanim się na to zdecydujesz, najpierw sprawdż, czym ryzykujesz... A zadymianiem, można wg. mojej wiedzy, podnieść temperaturę o 1-2 stopnie i to na krótko / zależy od siły i kierunku wiatru /, co przy mrozie rzędu minus 6, minus 8... Sam rozumiesz... Pozdrawiam !
Odp: Wojskowe Świece Dymne [wiadomość #49642 (odpowiedź na #49639) ] nie, 02 styczeń 2011 19:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gość
Widziałem takie świece w akcji będąc na wycieczce w Belgii i byłem pod wrażeniem. Gospodarze zachwalali. Nie chce próbować ściągać tego z zagranicy bo podejrzewam że to byłoby drogie,no chyba że złożyć się w kilka osób. Narazie szukam w Polsce. Swego czasu mogłem mieć tych świec całego stara. Na kilka lat by starczyło. Ale przegapiłem okazję wojskowy przeszedł na emeryturę dojścia już nie ma a ja bardzo teraz żałuję. Ale cóż moja wina. A taka świeca jest napewno o wiele mniej toksyczna niż inne "domowe sposoby "jeśli wogóle tu o toksyczności można mówić
Odp: Wojskowe Świece Dymne [wiadomość #49643 (odpowiedź na #49642) ] nie, 02 styczeń 2011 19:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
szczypiorek jest aktualnie niedostępny szczypiorek
Stały bywalec
saletra potasowa KNO3 + Cukier w proporcji 4:6 Very Happy i świeca dymna jak ta lala .Moj znajomy swego czasu próbował race, wbijał je w ziemie w przejazdach co 2 metry jedna paliła się około 6 minut całego plonu nie uratował ale około 60% zostało.To wszystko jest dobre ale jak pisał Melolontha obniża temp. nieznacznie wiec jak jest 2-3 na minusie to ok ale ostatnimi czasy mamy 7-8 a na to nic nie poradzi no chyba że zraszacze

[Uaktualnione dnia: nie, 02 styczeń 2011 20:50]

http://www.youtube.com/watch?v=Faut0rSheTk&feature=relat ed
Odp: Wojskowe Świece Dymne [wiadomość #49649 (odpowiedź na #49643) ] nie, 02 styczeń 2011 21:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gość
A gdzie takie race kupić?masz może namiary?chodzi o takie co mają jak najdłuższy czas palenia. Te o których myślałem na początku ważyły co najmniej 20kilo. Można by z taka po sadzie jeździć.paliła by się bardzo długo:) pozdrawiam.
Odp: Wojskowe Świece Dymne [wiadomość #49651 (odpowiedź na #49649) ] nie, 02 styczeń 2011 21:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Melolontha jest aktualnie niedostępny Melolontha
Maniak
Ponieważ padło tu słowo zraszacze, to ja na ten temat dwa słowa, niejako przy okazji... Więc proszę pamiętać, że zraszania / gdy je już zaczniemy / nie wolno przerywać nawet rano, aż do momentu, gdy cały lód zejdzie z drzew... No i nie w każdym sadzie można to zastosować , a tylko w tym, który jest uformowany tak, że nie będą się w nim rozłamywać gałęzie pod ciężarem lodu... A swoją drogą, to każdy sposób zadymiania wymaga wysiłku i pracy... To ja się zastanawiam, czy podobnego efektu do świec i innych zadymiaczy nie można uzyskać, podpalając wywiezione wcześniej i nasączone wodą, bele ze słomy ? Bele, które przecież w razie czego, można dodatkowo, w czasie palenia, skrapiać... Confused Pozdrawiam !

[Uaktualnione dnia: nie, 02 styczeń 2011 21:39]

Odp: Wojskowe Świece Dymne [wiadomość #49652 (odpowiedź na #49636) ] nie, 02 styczeń 2011 21:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
krzysztof44 jest aktualnie niedostępny krzysztof44
Stały bywalec
Witam.Bale ze słomy nie zdaja egzaminu bo gdy nad ranem przychodzi mróz to wtedy dym idzie pionowo do góry.Kolego o takie świece musisz pytać w Skierniewicach.Maja tam maszyny typu ślęza do ogrzewania sadu na 6 butli gazowych.Robia tym sprzętem doświadczenia u sadownika.Ci goście przywozili mu te świece.Musisz spytać w Skierniewicach kto się tym zajmuje,i może Ci dadzą namiar.Pozdrawiam.
Odp: Wojskowe Świece Dymne [wiadomość #49662 (odpowiedź na #49652) ] pon, 03 styczeń 2011 06:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
artemida jest aktualnie niedostępny artemida
Stały bywalec
Widzę, że w tym temacie, zainteresowani, poruszają się trochę jakby te świece już się spalały. Wiem, że pracował nad tym tematem IS w Skierniewicach a nad zraszaniem jego Z-d we Wróblowicach. Chyba efekty tych badan gdzieś zapisano, nie tylko kredą w kominie.
Odp: Wojskowe Świece Dymne [wiadomość #49667 (odpowiedź na #49662) ] pon, 03 styczeń 2011 10:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Szczypiorku czy jesteś pewny, że przepis który zamieściłeś to świeca czy bomba? W tym drugim przypadku to może być tragedia i to na dużą skalę.
Odp: Wojskowe Świece Dymne [wiadomość #49668 (odpowiedź na #49667) ] pon, 03 styczeń 2011 10:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Z dostępnych mi materiałów wyczytałem, że drobnokroplisty oprysk CIĄGŁY w natężeniu 1mm/h/1*C spadku temperatury do - 6*C może zabezpieczyć plon.
Odp: Wojskowe Świece Dymne [wiadomość #49674 (odpowiedź na #49668) ] pon, 03 styczeń 2011 12:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Bomba to nie jest, to stu procentowa świeca dymna Very Happy nie wybucha tylko spala się intensywnie i daje dużo dymu oczywiście w podanych proporcjach. Naprawdę bezpieczne chociaż w nieodpowiednich rekach nawet gumowiec jest niebezpieczny Very Happy .Jedno pytanie co do tego oprysku czy końcówki nie będą zamarzać przy większym mrozie.

[Uaktualnione dnia: pon, 03 styczeń 2011 12:30]

Odp: Wojskowe Świece Dymne [wiadomość #49685 (odpowiedź na #49636) ] pon, 03 styczeń 2011 16:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kropelka jest aktualnie niedostępny kropelka
Nowy
Marcinku szukasz pewnie tego: http://www.youtube.com/watch?v=LQF8hsitxvY
Podobno jest wyprzedaż, gdzieś kolo Smoleńska
Odp: Wojskowe Świece Dymne [wiadomość #49686 (odpowiedź na #49636) ] pon, 03 styczeń 2011 16:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
ogrodnik6411 jest aktualnie niedostępny ogrodnik6411
Początkujący
co do ciągłego pryskania to przy minus 3-4 to nie tylko ze koncówki zamarzają daje soplami jak z ckm-u, to żadna metoda jak każda z wyżej wymienionych no oczywiście do minus 2 stopni i przy krótkim trwaniu coś tam sie uratuje ale to i tak plon żaden , sama taśma z wyjątkiem glostera i goldena. teraz zobaczyłem ten wynalazek z US Army no taki to raczej dałby rade Laughing Laughing

[Uaktualnione dnia: pon, 03 styczeń 2011 18:15]

Odp: Wojskowe Świece Dymne [wiadomość #49690 (odpowiedź na #49686) ] pon, 03 styczeń 2011 18:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jerzy45 jest aktualnie niedostępny jerzy45
Maniak
kropelka Jeśli wskazałeś, że pod Smoleńskiem coś takiego sprzedają, to zaciekawiło mnie to... Jednak zawiodłem się... Sad To nie ma nic wspólnego ze "sztuczną mgłą"... Evil or Very Mad Mgła w przeciwieństwie do tego dymu nie jest tak podatna na małe podmuchy wiatru...
kropelka... To nie ten kierunek... Confused Rolling Eyes

___pozdrawiam_____
Odp: Wojskowe Świece Dymne [wiadomość #49707 (odpowiedź na #49636) ] pon, 03 styczeń 2011 21:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
waldus jest aktualnie niedostępny waldus
Stały bywalec
A nie lepiej dać ksiedzu na ofiare aby sie pomodlil w stosownej intenicji??
Albo ubezpieczyć??
icon14.gif  Odp: Wojskowe Świece Dymne [wiadomość #49713 (odpowiedź na #49636) ] pon, 03 styczeń 2011 21:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
figo5 jest aktualnie niedostępny figo5
Nowy
Laughing
Odp: Wojskowe Świece Dymne [wiadomość #49717 (odpowiedź na #49713) ] pon, 03 styczeń 2011 21:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
To korupcja nie dawajmy łapówek już lepiej ubezpieczyć przynajmniej wiesz że cie okradli, a tak gościu zwinie co łaska a potem szukaj wiatru w polu kasa przepadła a wtedy to tylko do Jaworowicz. Za tą kasę waldus to ja wole jak pisałem wcześniej kupić cukru i saletry Laughing . Idąc tym tropem potem trzeba by było dać żeby parcha nie było, potem żeby nie było gradu, następnie żeby robaki nie zjadły, potem żeby Ukraińcy z ogonkami rwali, potem trzeba dać żeby dobrze leżały, potem żeby cena była, a na koniec trzeba dać żeby tej kasy co ją uciułaliśmy nam nie ukradli, no a potem znowu żeby nie zmarzło i koło się zamyka. Czy o to wszystko nie można poprosić Boga samemu w modlitwie trzeba popychać to kasą to korupcja za to idzie się za kraty

[Uaktualnione dnia: pon, 03 styczeń 2011 21:56]

Odp: Wojskowe Świece Dymne [wiadomość #49723 (odpowiedź na #49717) ] pon, 03 styczeń 2011 21:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Aleś sobie waldus awatara walnął... Surprised To też mój ulubiony emblemat, który to złodzieje mi wyłamali Mad z mego busa. Ale na "dużym" ładnie się prezentuje.
szczypiorku... Mam nadzieje, że jesteś zzieleniały z tego powodu, co napisałeś... Cool Może jeszcze koloru nie masz, bo i dopiero początek stycznia ... Razz Gościu weźmie "co łaska", ale Msze musi odprawić ! On nie wie, że zamawiający trzyma go w niepewności i napięciu do końca i nie informuje go czy przyjdzie na nią lub nie.
Ubezpieczenia... To tu właśnie jest największe złodziejstwo. To tak jak ubezpieczenie się od gradu, albo od przymrozków. Aha - albo jak z przepowiadaniem pogody - albo będzie padać, albo nie... Twisted Evil
Ps. Pytanie. Niektórzy powiadają, że do saletry, cukru...jeszcze dodaje się i przynosi najlepsze efekty benzyna... Tylko nie zdążyłem się delikwenta spytać, jak długo przed akcją...Wyleciał ku gwiazdom...

[Uaktualnione dnia: pon, 03 styczeń 2011 22:00]

___pozdrawiam_____
Odp: Wojskowe Świece Dymne [wiadomość #49726 (odpowiedź na #49723) ] pon, 03 styczeń 2011 22:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
saletra i cukier w proporcji 4:6 to ładna świeca dymna. Benzyny można dodać ale bez cukru i to malutką ilość tylko wtedy zamiast świecy dymnej mamy ANFO Shocked ,a to już do ogrzewania powietrza nie służy Laughing ps. czemu miałbym zzielenieć powodu nie widzę

[Uaktualnione dnia: pon, 03 styczeń 2011 22:18]

Odp: Wojskowe Świece Dymne [wiadomość #49737 (odpowiedź na #49717) ] wto, 04 styczeń 2011 07:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
waldus jest aktualnie niedostępny waldus
Stały bywalec
szczypiorek napisał(a) dnia pon, 03 styczeń 2011 09:44

Idąc tym tropem potem trzeba by było dać żeby parcha nie było, potem żeby nie było gradu, następnie żeby robaki nie zjadły, potem żeby Ukraińcy z ogonkami rwali, potem trzeba dać żeby dobrze leżały, potem żeby cena była, a na koniec trzeba dać żeby tej kasy co ją uciułaliśmy nam nie ukradli, no a potem znowu żeby nie zmarzło i koło się zamyka.

I własnie na tym dokładnie polega Wiara.
Jezeli tak nie dajesz to znaczy ze nie wierzysz i nie jesteś godzien........
A moim przewodnim hasłem odnosnie jest to co usłyszałem dajac na zapowiedzi "Jaka WIARA taka OFIARA"

jerzy45: awatar tylko taki bo ma bardzo ograniczenia rozmiarowe chialem cos ciekawszego wymyslic ale sie nic nie miesci a to moja ulubiona marka samochodów.
Odp: Wojskowe Świece Dymne [wiadomość #49738 (odpowiedź na #49726) ] wto, 04 styczeń 2011 07:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Skąd moje wątpliwości co do receptury "szczypiorka? Otóż w dość zapomnianych czasach /w szkole średniej/ na fali zainteresowania pierwszymi sputnikami kolega również robił rakietę/ nie wiem skąd miał "przepis". Mieszał SALETRĘ z CUKREM - jak to dupło to był szpital, rada pedagogiczna itd. Aby nikt nie mówił, że nie dzielę się doświadczeniami!!! Poza tym proch na powietrzu się spala, w łusce naboju wybucha. Też z doświadczenia.
Odp: Wojskowe Świece Dymne [wiadomość #49745 (odpowiedź na #49738) ] wto, 04 styczeń 2011 11:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Arek2079 jest aktualnie niedostępny Arek2079
Nowy
Panowie co do wojskowych świec dymnych to są to środki pozoracji pola walki i trzeba mieć zezwolenie na ich posiadanie. Poczytajcie sobie ustawę o broni i amunicji. Wiem co piszę bo miałem kiedyś zawiasy za petardę wojskową. Co zrobić w takim kraju żyjemy.
Odp: Wojskowe Świece Dymne [wiadomość #49748 (odpowiedź na #49745) ] wto, 04 styczeń 2011 12:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Kolego artemida to co podałem to nie proch to świeca dymna i będę się przy tym upierał na sto procent bezpieczna gdyby było inaczej nie pisałbym o tym ,a co do przykładu który podałeś to kolega pewnie saletrę mieszał z siarką i węglem drzewnym a nie cukrem i wyszedł czarny proch, który jest też bezpieczny pod warunkiem prawidłowej obsługi i można go posiadać bez żadnych zezwoleń.Co do posiadania oryginalnych świec dymnych czy granatów dymnych to jest to legalne jeśli ktoś bawił się kiedyś w ASG to o tym wie a jeśli nie to powinien spróbować :)Pozdrawiam ps. do waldusa w Boga wierze ,nie wierze w pośredników

Odp: Wojskowe Świece Dymne [wiadomość #49749 (odpowiedź na #49748) ] wto, 04 styczeń 2011 13:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Co prawda było w międzyczasie parę powodzi stulecia ale wiem co TO było, to się pamięta.
Odp: Wojskowe Świece Dymne [wiadomość #49796 (odpowiedź na #49749) ] wto, 04 styczeń 2011 22:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
W razie czego, to można Cię szczypiorku powołać na Twój autorytet i Twoje w tej dziedzinie doświadczenie... Smile Uważasz również, że nie trzeba się przed tym, przeżegnać Confused
A, jak to ustrojstwo "podpalasz" ? Cool
PS. Zdajesz sobie sprawe, że w razie "niepowodzenia" padną słowa, które powiedział wilk do zająca ? Twisted Evil

___pozdrawiam_____
Odp: Wojskowe Świece Dymne [wiadomość #49808 (odpowiedź na #49796) ] śro, 05 styczeń 2011 08:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Drogi Jerzy doktoratu z tego nie robiłem wiec autorytetem nie jestem,aczkolwiek kilka razy to robiłem w celu wykonania eksperymentu ,ponieważ człowiek w pewnym wieku lubi robić rzeczy które nie są do końca akceptowalne przez otoczenie))))) po drugie podpalamy zapałkami i oddalamy się(ponieważ nawet od gromnicy ubranie może się zając) no chyba że zamierzamy w tym usiąść czterema literami wtedy przeżegnać się byłoby dosyć stosownym

Odp: Wojskowe Świece Dymne [wiadomość #49851 (odpowiedź na #49636) ] śro, 05 styczeń 2011 20:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Maniak
szczypiorku jak nie jestes pewny działania tego preparatu to daj ruskim do wypróbowania------
http://www.youtube.com/watch?v=2Nw1FXELpy4&feature=relat ed
Odp: Wojskowe Świece Dymne [wiadomość #49853 (odpowiedź na #49851) ] śro, 05 styczeń 2011 20:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Mocne Very Happy ciekawe jak tester się czuje.........

Odp: Wojskowe Świece Dymne [wiadomość #49940 (odpowiedź na #49853) ] pią, 07 styczeń 2011 20:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do poprzedniej wiadomości
Maniak
Mocne ? Tak i głupie. Jednak prosze jeszcze raz od początku obejrzeć ten filmik i zobaczyć, co to jest szok.
Tak, ten gość był w szoku ! Tak wygląda szok .
Jeśli coś Was takiego kiedykolwiek spotka, to będziecie wiedzieli co danemu delikwentowi jest... Confused

___pozdrawiam_____
Poprzedni wątek:siatki przeciw ptakom
Następny wątek:Powszechny ??? spis rolny
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]