użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Pozostałe tematy sadownicze » Ochrona sadu przed zwierzyną  (5) 1 Głosów
Odp: Ochrona sadu przed zwierzyną [wiadomość #54646 (odpowiedź na #54387) ] nie, 27 marzec 2011 14:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
buniek jest aktualnie niedostępny buniek
Nowy
Witam to mini ogrodzenie nie ma za zadanie nidopuszczenia sarny, ale odstraszaniu jej i na razie tek to działa.
zbezpieczenie przed dziką zwierzyną [wiadomość #54909 (odpowiedź na #1077) ] nie, 03 kwiecień 2011 11:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dianatrans jest aktualnie niedostępny dianatrans
Nowy
witam mam pytanie czy ktoś ma jakieś dobre rozwiązanie zabezpieczenia sadzonek przed zającami i sarnami ,natomiast nie wchodzi w grę ogrodzenie całości ze względu na kształt działki sad amatorski tzn ok 1000 drzewek posadzonych wzdłuż granic działek
Odp: Ochrona sadu przed zwierzyną [wiadomość #54915 (odpowiedź na #54909) ] nie, 03 kwiecień 2011 12:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maciek85 jest aktualnie niedostępny Maciek85
Zaawansowany
jeśli chodzi o sarny to polecam najtańsze mydło toaletowe podziel na 3-4 części i powieś na co 2-3 drzewku wkoło sadu. A na zające to trzeba malować albo preparatem pellacol, albo kup thiram i dosyp do farby emulsyjnej (tak właśnie powstaje pellacol)

[Uaktualnione dnia: nie, 03 kwiecień 2011 12:33] przez Moderatora

Odp: Ochrona sadu przed zwierzyną [wiadomość #54993 (odpowiedź na #1077) ] pon, 04 kwiecień 2011 19:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
rososzanin jest aktualnie niedostępny rososzanin
Nowy
W tym roku Gryzonie dały się sadownikom we znaki.... Crying or Very Sad
Pełno drzew pogryzionych, zarówno w ogrodzonych sadach jak i z osłonkami. Śnieg był na wysokim poziomie, więc zwierzyna mogła bez problemu gryźć ponad poziomem osłon czy farby.

Próbował już ktoś coś z ludzkimi włosami?

Ja ostatnio zastanawiałem się jeszcze nad jedną, teoretycznie dobrą metodą. A mianowicie każde zwierze niedrapieżne gdy wyczuwa w okolicy krew to od razu ucieka jak najdalej. A jak by tak spryskać lekko jakimś ręcznym rozpylaczem co któreś drzewko np. świńską krwią? W rzeźnie jest tego pełno.
Odp: Ochrona sadu przed zwierzyną [wiadomość #55052 (odpowiedź na #1077) ] wto, 05 kwiecień 2011 22:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
szew137 jest aktualnie niedostępny szew137
Początkujący
Ja za to słyszałem żeby popryskać co któreś drzewko siarą na jesień i to pomaga, tylko nie wiem jakie stężenia ani nic;/

[Uaktualnione dnia: wto, 05 kwiecień 2011 22:30]

Odp: Ochrona sadu przed zwierzyną [wiadomość #66776 (odpowiedź na #55052) ] pią, 25 listopad 2011 20:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
fokoc22 jest aktualnie niedostępny fokoc22
Zaawansowany
Kolega mnie prosił abym Mu znalazł osłonki przeciw zajecowi.Na allegro szukałem i nie mogę znaleźć.Proszę o pomoc.

__________Amator__________
Odp: Ochrona sadu przed zwierzyną [wiadomość #66782 (odpowiedź na #66776) ] pią, 25 listopad 2011 22:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dianatrans jest aktualnie niedostępny dianatrans
Nowy
www.best-best.pl
Odp: Ochrona sadu przed zwierzyną [wiadomość #66796 (odpowiedź na #66782) ] sob, 26 listopad 2011 12:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
fokoc22 jest aktualnie niedostępny fokoc22
Zaawansowany
Ale Mi chodzi o osłonki samo zwijające się,nie wymagające palikao wysokości 1 m.

[Uaktualnione dnia: sob, 26 listopad 2011 12:22]

__________Amator__________
Odp: Ochrona sadu przed zwierzyną [wiadomość #66822 (odpowiedź na #66796) ] sob, 26 listopad 2011 20:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
antymonter jest aktualnie niedostępny antymonter
Zaawansowany
Szukaj tu http://sklep.activ.com.pl/

http://www.ptroa.co.il/petition/
Nim kupisz kurtkę z kapturem obrzeżonym futrem zastanów się
Odp: Ochrona sadu przed zwierzyną [wiadomość #66917 (odpowiedź na #1077) ] pon, 28 listopad 2011 21:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Bazant jest aktualnie niedostępny Bazant
Nowy
My do ochrony wolier prze dzikimi zwierzetami stosujemy apstuchy elektryczne. Pisze bo pomysł podpatrzony u znajomego sadownika. Odpowiednio mocny pastcuh i nie ma problemu z lisami, dzikami i akżdą inną dziką zwierzyną.Elektryczny pastuch jest znacznie tańszy niż każde inne ogrodzenie
http://www.pastuchelektryczny.pl/pastuch_dziki.html

nawet siatka leśna wymięka. Ogrodzenie 2 hektarów wolier kosztowało nas 2000zł

Zające w sadach [wiadomość #70623 (odpowiedź na #1077) ] wto, 07 luty 2012 19:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
darius jest aktualnie niedostępny darius
Zaawansowany
Po wielu latach posuchy ,zauważam teraz wzrost liczebny zajęcy.Od razu widac to na drzewkach.A jak jest u Was? Czy tez jest ich więcej ?
Odp: Zające w sadach [wiadomość #70631 (odpowiedź na #70623) ] wto, 07 luty 2012 20:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
barrybond jest aktualnie niedostępny barrybond
Początkujący
U mnie zaobserwowałem pierwsze sztuki dwa lata temu, po jednej sztuce w okolicach każdego sadu, w sumie dwie sztuki. 2 lata temu gdy było ponad pół metra śniegu przy siatce, obgryzł po kilka gałezi w 3 drzewkach czeresni od dołu. W drugim sadzie tylko sie pokazał, bez szkod. W tej chwili ostał się tylko jeden, albo po prostu nie ma szczescia zaobserwowania drugiego.
Odp: Zające w sadach [wiadomość #70658 (odpowiedź na #70631) ] wto, 07 luty 2012 22:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kamczat jest aktualnie niedostępny kamczat
Maniak
W moim rejonie w zeszłą zimę odstrzelono czterdzieści parę sztuk, w tym roku mają wolne. Uchowało się po polowaniu co najmniej kilka, a może i kilkanaście sztuk, które w tym roku wyjątkowo intensywnie się mnożyły (nawet w październiku widziałem młode). Z racji braku okrywy śniegowej nie widuje się ich tak często - ale są i czuwają Laughing
Odp: Zające w sadach [wiadomość #70795 (odpowiedź na #70658) ] czw, 09 luty 2012 16:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Sebsad jest aktualnie niedostępny Sebsad
Stały bywalec
Zauważyłem,że w ostatnich latach także w mojej okolicy zaczyna robić się mały problem z zającami-ciągle przybywa tego ,,plemienia'' Laughing .W związku z ta sytuacją, koledzy-może ktoś zna przepis na domową mieszankę odstraszającą o silnym zapchu?
Pozdrawiam! Smile

[Uaktualnione dnia: czw, 09 luty 2012 16:41]

Odp: Ochrona sadu przed zwierzyną [wiadomość #70936 (odpowiedź na #1077) ] pią, 10 luty 2012 19:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
magikp1 jest aktualnie niedostępny magikp1
Zaawansowany
Jeśli chodzi o domowe sposoby odstraszania to podobno sprawdza się smarowanie drzewek łojem zwierzęcym bądź lekko przeterminowana słoniną
Odp: Ochrona sadu przed zwierzyną [wiadomość #70946 (odpowiedź na #70936) ] pią, 10 luty 2012 20:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
prymus jest aktualnie niedostępny prymus
Stały bywalec
Witam,
Nie polecam tej metody bo u mnie kiedyś owszem na zające działało ale na głodne psy sąsiada wręcz przeciwnie. Efekt był taki że drzewka i tak były ogryzione.
Odp: Ochrona sadu przed zwierzyną [wiadomość #70950 (odpowiedź na #70946) ] pią, 10 luty 2012 21:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kamczat jest aktualnie niedostępny kamczat
Maniak
Jest metoda 100% ekologiczna na zająca :
1.Szukamy dużego płaskiego kamienia i zanosimy go w pożądane miejsce.
2. Sypiemy jakąś przynętę na kamień- może być marchewka
3. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem
4. Czekamy, czekamy i... zając podchodzi wącha , kicha i wali głową w kamień.
5. Zagospodarowujemy zdobycz wedle uznania Laughing Laughing
Odp: Ochrona sadu przed zwierzyną [wiadomość #71079 (odpowiedź na #1077) ] nie, 12 luty 2012 11:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
darius jest aktualnie niedostępny darius
Zaawansowany
Widzę ,że Kolega Kamczat ma specyficzne poczucie humoru i pewnie czułby sie spełniony na niwie kabaretowej Very Happy Jednak wydaje mi się że tutaj dyskutujemy o powaznych sprawach i takie zaśmiecanie tematu tymi ,,wyszukanymi,,anegdotkami nie jest na miejscu.
Niech Kolega zaloży jakiś wątek rozrywkowy ,to i ja chętnie się przyłączę . Smile
Odp: Ochrona sadu przed zwierzyną [wiadomość #71083 (odpowiedź na #71079) ] nie, 12 luty 2012 12:26 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Zdzich jest aktualnie niedostępny Zdzich
Maniak
Darius - nie bądź taki sztywniak. Jakiś przerywnik w poważnej dyskusji od czasu do czasu się przydaje. Jak byś przejrzał cały wątek to byś zauważył, że pomysły zabezpieczenia upraw przed zającami co jakiś czas się powtarzają, tak samo jak i anegdotki dotyczące tego zagadnienia. To dowodzi, że wielu nie chce się poczytać trochę dalej niż 3-4 posty wstecz. Tak nawiasem mówiąc to ostatnio jakiś szerszy trend na forum - nawoływanie do powagi. Ciekawe czym to jest spowodowane? Ja to bym się raczej skupił na nawoływaniu do większego profesjonalizmu a anegdotom i drobnym żarcikom dał bym spokój.

Pozdrawiam
Zdzich

http://images31.fotosik.pl/424/355e1b2ab0b5a739m.gif Staram się poprawnie pisać po polsku.
Poprzedni wątek:Przygotowanie gleby pod sad ( Etapy )
Następny wątek:Zaniedbane gospodarstwo
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]