|
|
|
|
|
|
|
| Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #52388 (odpowiedź na #52386) ] |
pon, 14 luty 2011 21:12   |
Melolontha Wiadomości: 1853 Dołączył(a): styczeń 2009 |
Maniak |
|
|
|
Sprawa kwater jedno odmianowych jest ciekawa, bo niesamowicie ułatwia problem zbioru, a i ochrony w niektórych przypadkach też... A sprawa zapylaczy, podlega ciągle, ewolucji. Bo pamiętam to zalecenie, aby były sadzone co któreś tam drzewo w rzędzie, ze względu na to, że pszczoły niechętnie przenoszą się z rzędu na rząd. I tak chyba powinno pozostać, gdy sadzimy te jabłonki czerwonolistne. Póżniej w dużych 10-20 ha kwaterach, zalecano sadzić systemem 4 rzędy odmiany podstawowej i 1-2 rzędy zapylacza, na przemian, a nawet 4 tego i 4 tego. Widziałem też sad, w którym zapylaczami / z przeznaczeniem na przemysł /, obsadzano od wewnątrz, płoty. Myślę, że w przypadku odmian takich jak Szampion, można by się pokusić o eksperyment z taką dużą kwaterą, jedno odmianową. A może już takie kwatery są ? Pozdrawiam ! P.S. Mój post pisałem jeszcze przed postem pechowca... I tu się zgadzam, że są takie sytuacje, w których każdy dobrze zapylony kwiat jest na wagę złota, bo zawsze lepiej, gdy tych zawiązków jest za dużo, niż za mało... Problem w tym, że czasem ten zapylacz, zwłaszcza gdy jest go dużo, jest odmianą przez nas niespecjalnie pożądaną. I tu sprawę rozwiązują te jabłonki czerwonolistne. Bo to i ochrony na nie nie trzeba specjalnie " namierzać " i przy zbiorze nie trzeba się nimi zajmować a na dodatek mogą rosnąć sobie gdzieś pod koronami drzew i nie zajmować tak cennego w sadzie, miejsca... Pozdrawiam !
|
|
|
|
| Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #52481 (odpowiedź na #2729) ] |
wto, 15 luty 2011 22:13   |
pechowiec Wiadomości: 49 Dołączył(a): kwiecień 2007 |
Początkujący |
|
|
|
Witam.Nie wiem czy to będzie dobry przykład ale: mam kwaterę Sampiona w której zapylaczem jest Delikates(nie był to dobry wybór ze względu na termin zbioru Delikatesa - poprostu zostało mi troche drzewek) Drzewka są na podkładce M-26 rozstawa 3,5x1,5; około 400 metrów dalej sąsiad ma podobną kwatere .W minionym sezonie u mnie był normalny plon, u niego po mocnym kwitnieniu zapowiadającym obfity plon, wystąpił bardzo silny opad czerwcowy i zbiór był słaby.Podobna sytuacja była gdy wystąpiły przymrozki .W latach z normalnym przebiegiem pogody u sąsiada wszystko jest w normie. Pomijając dodatkowe czynniki jak nawożenie, ochrona itp. wydaje mi się, że to głównie zapylacze miały wplyw na wysokość plonu. Myślę, że rozmieszczenie punktowo w rzędzie co 15-20 metrów zapylacza bedzie dobrym rozwiązaniem .Widziałem u naszych zachodnich sąsiadów kwatery Goldena i Novajo ,to były kwatery chyba 4 hektarowe i tam zapylacze były wstawione w rząd co jakieś 15m -zapylaczem była jabłoń ozdobna .Wcześniej nie spotkałem się zapylaczem w postaci jabłoni ozdobnej ,zaskoczył mnie jej rozmiar była bardzo mała nie wiem czy to zasługa podladki czy cecha tej jabłoni. Ja w tym roku również będę sadził jabłoń ozdobną jako zapylacz. Pozdrawiam.
|
|
|
| Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #52682 (odpowiedź na #52481) ] |
pią, 18 luty 2011 22:12   |
Melolontha Wiadomości: 1853 Dołączył(a): styczeń 2009 |
Maniak |
|
|
|
pechowiec... Jeśli / jak piszesz / sad sąsiada jest podobny do Twojego / odmiana, zapylacz, stanowisko, gleba / a są tam takie problemy, to ich przyczyny doszukiwał bym się raczej poza sprawą zapylania... Bo to stare jak świat zjawisko, że jabłonie np. na " głodzie " azotowym, potrafią bardzo obficie zakwitnąć, a następnie zrzucić wszystkie zawiązki, aby wejść w tzw. przemienne owocowanie / raz na 2-3 lata /. "Głód" azotowy drzew, może powodować też większą wrażliwość kwiatów na zmarznięcie, gdy drzewa dobrze odżywione, znoszą to lepiej... A punktowe rozmieszczenie czerwonolistnych jabłonek w kwaterze jedno odmianowej, rozwiązuje moim zdaniem problem zapylacza, całkowicie...Pozdrawiam !
[Uaktualnione dnia: pią, 18 luty 2011 22:19]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #69896 (odpowiedź na #2729) ] |
sob, 28 styczeń 2012 23:08   |
 |
pomolog Wiadomości: 3194 Dołączył(a): styczeń 2007 |
Maniak |
|
|
Landsberska, Jonatan, Jonared, Koksa Pomarańczowa, Oliwka Żółta, Wealthy, Red Wealthy, Antonówka Zwykła, McIntosh, Spartan, Lobo, Gloster Pozdrawiam
Piszę poprawnie po polsku
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #70508 (odpowiedź na #70488) ] |
pon, 06 luty 2012 17:38  |
 |
pomolog Wiadomości: 3194 Dołączył(a): styczeń 2007 |
Maniak |
|
|
Wystarczyło zajrzeć do katalogu odmian... trzy "kliknięcia" myszką: Alkmene, Arlet, Discovery, Fiesta, Gala, Gala Must, Idared, James Grieve, Lodel, Retina, Summerred, Sunrise Pozdrawiam serdecznie
[Uaktualnione dnia: pon, 06 luty 2012 17:39]
Piszę poprawnie po polsku
|
|
|