użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Jabłoń » zapylanie/zapylacze  (4) 1 Głosów
Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #51288 (odpowiedź na #2729) ] nie, 30 styczeń 2011 12:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomolog jest aktualnie niedostępny pomolog
Maniak
Zapylaczy potrzebują - w tej kwestii nic się nie zmieniło Smile Pytanie jednak - jak ma być on (ten zapylacz) posadzony... znamy doskonale sposoby rozmieszczania zapylaczy w sadzie... i to jest gwarancja uzyskania najwyższego plonu. No właśnie... ale czy o to dokładnie nam chodzi? Kolega podał bardzo dobry przykład - 'Szampion' (i jego sporty). Czy takie odmiany (bardzo obficie zawiązujące) potrzebują idealnie rozmieszczonych zapylaczy? Może niekoniecznie? Może w ten sposób warto ograniczyć wysokość plonowania, stawiając jednocześnie na wyższą jakość owoców? Co o tym sądzicie? Pozdrawiam serdecznie Smile

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku
Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #52276 (odpowiedź na #2729) ] nie, 13 luty 2011 11:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maciek85 jest aktualnie niedostępny Maciek85
Zaawansowany
A gdzie można kupić jabłonie ozdobne do zapylania?
Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #52277 (odpowiedź na #2729) ] nie, 13 luty 2011 12:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Jak podaliśmy już w temacie (na poprzedniej stronie) - w większości szkółek oferujących szkółkarski materiał ozdobny. Poszukaj w ofertach - widziałem zarówno odmiany 'Evereste', 'Hopa', 'Van Eseltine' czy 'Prof. Springer' Pozdrawiam Smile

Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #52280 (odpowiedź na #52276) ] nie, 13 luty 2011 12:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dochtur jest aktualnie niedostępny dochtur
Maniak
Oczywiście tak jak pomolog napisał....ale już spora część szkółkarzy ze Stowarzyszenia oferuje taki materiał...oczywiście każdy z Nich nie ma dużej palety wyboru takich odmian zapylających...ale podzwoń, popytaj, a znajdziesz... Razz
Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #52316 (odpowiedź na #52280) ] nie, 13 luty 2011 22:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Melolontha jest aktualnie niedostępny Melolontha
Maniak
pomolog...30 styczeń... No właśnie... Czy Szampion tak naprawdę , w produkcyjnym sadzie, potrzebuje zapylacza ? Podkreślam słowo " produkcyjny " to znaczy taki, w którym rośnie jeszcze kilka innych odmian ? Potrzebuje ? A po co ? Żeby było jeszcze więcej zawiązków do przerzedzania ? I czy tylko Szampion ? Confused Pozdrawiam !
Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #52346 (odpowiedź na #2729) ] pon, 14 luty 2011 09:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Właśnie stąd moje pytanie zawarte w tamtym poście (lawinowej dyskusji jednak nie wywołałem, jak widać Sad ). Nie tylko 'Szampion' - na szybko dodałbym 'Gala', 'Ariwa',
"stary" 'Elstar'... I nie mam na myśli całkowitego braku zapylaczy dla tych odmian, ale ich inne położenie, inną obsadę. Jest też kwestia kwater jednoodmianowych... czekałem na jakieś uwagi, sugestie ze strony tych sadowników, u których tak drzewa rosną... może kiedyś jednak koledzy coś napiszą na ten temat
Pozdrawiam serdecznie Smile

Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #52386 (odpowiedź na #2729) ] pon, 14 luty 2011 20:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pechowiec jest aktualnie niedostępny pechowiec
Początkujący
Witam.Wydaje mi się że nie należy rezygnować z zapylaczy. Nadwyżkę zawiązków zawsze można zrzucić .Biorąc pod uwagę przebieg pogody, np. w zeszłym roku zimno ,mokro i krótkie chwile korzystnych warunków do zapylenia, to zapylacze na pewno pomogły zwiększyć znacząco plon. Kilka lat wcześniej mieliśmy przymrozki i tu sytuacja podobna, warto żeby to co przetrwało dobrze zawiązało. Kolejny aspekt to coraz mniejsza ilość pszczół. Warto innym owadomto ułatwić zapylenie poprzez sadzenie zapylaczy. Pogoda i inne czynniki nas nie rozpieszczają i każde możliwe zwiększenie ilości oraz jakości owoców należy wykorzystać. Jest na forum temat jak przerzedzać ale jeszcze nie spotkałem się z postami na temat skutecznego powstrzymania opadania zawiązkow. Pozdrawiam.
Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #52388 (odpowiedź na #52386) ] pon, 14 luty 2011 21:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Sprawa kwater jedno odmianowych jest ciekawa, bo niesamowicie ułatwia problem zbioru, a i ochrony w niektórych przypadkach też... A sprawa zapylaczy, podlega ciągle, ewolucji. Bo pamiętam to zalecenie, aby były sadzone co któreś tam drzewo w rzędzie, ze względu na to, że pszczoły niechętnie przenoszą się z rzędu na rząd. I tak chyba powinno pozostać, gdy sadzimy te jabłonki czerwonolistne. Póżniej w dużych 10-20 ha kwaterach, zalecano sadzić systemem 4 rzędy odmiany podstawowej i 1-2 rzędy zapylacza, na przemian, a nawet 4 tego i 4 tego. Widziałem też sad, w którym zapylaczami / z przeznaczeniem na przemysł /, obsadzano od wewnątrz, płoty. Myślę, że w przypadku odmian takich jak Szampion, można by się pokusić o eksperyment z taką dużą kwaterą, jedno odmianową. A może już takie kwatery są ? Pozdrawiam ! P.S. Mój post pisałem jeszcze przed postem pechowca... I tu się zgadzam, że są takie sytuacje, w których każdy dobrze zapylony kwiat jest na wagę złota, bo zawsze lepiej, gdy tych zawiązków jest za dużo, niż za mało... Problem w tym, że czasem ten zapylacz, zwłaszcza gdy jest go dużo, jest odmianą przez nas niespecjalnie pożądaną. I tu sprawę rozwiązują te jabłonki czerwonolistne. Bo to i ochrony na nie nie trzeba specjalnie " namierzać " i przy zbiorze nie trzeba się nimi zajmować a na dodatek mogą rosnąć sobie gdzieś pod koronami drzew i nie zajmować tak cennego w sadzie, miejsca... Pozdrawiam !
Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #52461 (odpowiedź na #2729) ] wto, 15 luty 2011 20:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Pechowcu - więc jak widzisz rozmieszczenie tych zapylaczy w kwaterach odmian bardzo dobrze zawiązujących? Czy - Twoim zdaniem - system 4 na 1 (rząd) jest wystarczającym rozwiązaniem czy jednak lepiej nie odchodzić od starych, sprawdzonych "ustawień"? Pozdrawiam serdecznie Smile

Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #52481 (odpowiedź na #2729) ] wto, 15 luty 2011 22:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pechowiec jest aktualnie niedostępny pechowiec
Początkujący
Witam.Nie wiem czy to będzie dobry przykład ale: mam kwaterę Sampiona w której zapylaczem jest Delikates(nie był to dobry wybór ze względu na termin zbioru Delikatesa - poprostu zostało mi troche drzewek) Drzewka są na podkładce M-26 rozstawa 3,5x1,5; około 400 metrów dalej sąsiad ma podobną kwatere .W minionym sezonie u mnie był normalny plon, u niego po mocnym kwitnieniu zapowiadającym obfity plon, wystąpił bardzo silny opad czerwcowy i zbiór był słaby.Podobna sytuacja była gdy wystąpiły przymrozki .W latach z normalnym przebiegiem pogody u sąsiada wszystko jest w normie. Pomijając dodatkowe czynniki jak nawożenie, ochrona itp. wydaje mi się, że to głównie zapylacze miały wplyw na wysokość plonu. Myślę, że rozmieszczenie punktowo w rzędzie co 15-20 metrów zapylacza bedzie dobrym rozwiązaniem .Widziałem u naszych zachodnich sąsiadów kwatery Goldena i Novajo ,to były kwatery chyba 4 hektarowe i tam zapylacze były wstawione w rząd co jakieś 15m -zapylaczem była jabłoń ozdobna .Wcześniej nie spotkałem się zapylaczem w postaci jabłoni ozdobnej ,zaskoczył mnie jej rozmiar była bardzo mała nie wiem czy to zasługa podladki czy cecha tej jabłoni. Ja w tym roku również będę sadził jabłoń ozdobną jako zapylacz. Pozdrawiam.
Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #52682 (odpowiedź na #52481) ] pią, 18 luty 2011 22:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
pechowiec... Jeśli / jak piszesz / sad sąsiada jest podobny do Twojego / odmiana, zapylacz, stanowisko, gleba / a są tam takie problemy, to ich przyczyny doszukiwał bym się raczej poza sprawą zapylania... Bo to stare jak świat zjawisko, że jabłonie np. na " głodzie " azotowym, potrafią bardzo obficie zakwitnąć, a następnie zrzucić wszystkie zawiązki, aby wejść w tzw. przemienne owocowanie / raz na 2-3 lata /. "Głód" azotowy drzew, może powodować też większą wrażliwość kwiatów na zmarznięcie, gdy drzewa dobrze odżywione, znoszą to lepiej... A punktowe rozmieszczenie czerwonolistnych jabłonek w kwaterze jedno odmianowej, rozwiązuje moim zdaniem problem zapylacza, całkowicie...Pozdrawiam !

[Uaktualnione dnia: pią, 18 luty 2011 22:19]

Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #55761 (odpowiedź na #2729) ] pon, 18 kwiecień 2011 15:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
KleopatraiCezar jest aktualnie niedostępny KleopatraiCezar
Nowy
Witam
Proszę o radę.
Czy jabłonie Golden Delicious i Szampion są samopylne czy obcopylne?
Rosną 6 do 8m od siebie.
Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #55762 (odpowiedź na #2729) ] pon, 18 kwiecień 2011 16:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Oczywiście obcopylne (czyli jak wolisz samobezpłodne) - jak 95% uprawianych obecnie odmian Pozdrawiam serdecznie Smile

Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #69844 (odpowiedź na #2729) ] sob, 28 styczeń 2012 18:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Tomek11 jest aktualnie niedostępny Tomek11
Początkujący
Witam
Mam zamiar posadzić w ogródku Oliwkę żółtą i Malinową oberlandzką.
Wyczytałem że Oliwka żółta może zapylić Malinówkę ale jaką 3 odmianę wybrać aby zapyliła Oliwkę i sama też owocowała?
Oprócz Antonówki.
Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #69848 (odpowiedź na #69844) ] sob, 28 styczeń 2012 18:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Sebsad jest aktualnie niedostępny Sebsad
Stały bywalec
Tomek11 w twoim przypadku wybrałbym może odmianę James Grieve.Owoc ma b. dobry,jest samopylny i całkiem nieźle plonuje.W pełni nadaje się na działkę.
Pozdrawiam! Smile

[Uaktualnione dnia: sob, 28 styczeń 2012 18:33]

Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #69849 (odpowiedź na #2729) ] sob, 28 styczeń 2012 18:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
'Landsberska', 'Koksa Pomarańczowa', 'Wealthy' - każda z tych trzech jest wystarczająco dobrym zapylaczem dla obu posiadanych przez Ciebie odmian. 'James Grieve' jest przeznaczony tylko dla Oliwki i to też jako powiedzmy średnio dobrze dobrany zapylacz Pozdrawiam serdecznie Smile

[Uaktualnione dnia: sob, 28 styczeń 2012 18:36]

Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #69891 (odpowiedź na #2729) ] sob, 28 styczeń 2012 22:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Dzialkowiec1111 jest aktualnie niedostępny Dzialkowiec1111
Początkujący
Malinowa oberlandzka to ta co w środku jest lekko różowa?
Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #69892 (odpowiedź na #2729) ] sob, 28 styczeń 2012 22:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Tylko w pobliżu skórki miąższ jest zaróżowiony... w zasadniczej części ma barwę białą z zielonkawym użyłkowaniem Pozdrawiam Smile

Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #69895 (odpowiedź na #2729) ] sob, 28 styczeń 2012 22:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
A jakie są jej wszystkie zapylacze?
Bo każde źródła podają inaczej.
Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #69896 (odpowiedź na #2729) ] sob, 28 styczeń 2012 23:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Landsberska, Jonatan, Jonared, Koksa Pomarańczowa, Oliwka Żółta, Wealthy, Red Wealthy, Antonówka Zwykła, McIntosh, Spartan, Lobo, Gloster Pozdrawiam Smile

Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #69897 (odpowiedź na #69896) ] sob, 28 styczeń 2012 23:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
W ogródku przydomowym, w pobliżu którego są inne ogródki przydomowe, nad zapylaczami aż tak bardzo zastanawiać się nie warto... Bo te głupie pszczoły Very Happy i tak skądś ten potrzebny pyłek przyniosą... Pozdrawiam !
Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #69900 (odpowiedź na #2729) ] sob, 28 styczeń 2012 23:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Tylko że przy moim ogródku najbliższa jabłoń jest oddalona o 100m Razz
Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #69903 (odpowiedź na #69900) ] nie, 29 styczeń 2012 00:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Sebsad jest aktualnie niedostępny Sebsad
Stały bywalec
Działkowiec1111 spokojnie.Te 100 m. nic dla naszych kochany pszczółek nie znaczy. Very Happy One Tobie znakomicie zapylą te jabłonki pod jednym warunkiem-jesli w okolicy nie ma bardziej atrakcyjnego wabika.Bo jeżeli jest to...sprawa ulega komplikacji. Rolling Eyes
Pozdrawiam! Smile

[Uaktualnione dnia: nie, 29 styczeń 2012 00:15]

zapylacze dla celesty(jakie najlepsze?) [wiadomość #70488 (odpowiedź na #2729) ] pon, 06 luty 2012 14:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zbynio jest aktualnie niedostępny Zbynio
Nowy
Witam planuje zrobić nasadzenia celesty jakie są najlepsze zapylacze? w sadzie mam już idared, golden delicius gdzie zapylaczem jest gloster.
Odp: zapylacze dla celesty(jakie najlepsze?) [wiadomość #70490 (odpowiedź na #70488) ] pon, 06 luty 2012 15:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
rubinstar jest aktualnie niedostępny rubinstar
Początkujący
Najlepszy zapylacz do odmiany standardowej to odmiana kwitnąca w tym samym czasie. Według mnie najlepiej to posadz sobie 'craby', jabłonie ozdobne co 10 drzewko w rzedzie. Ja od kilku lat sadzę 'craby' dwie odmiany; Ewereste i Prof.
Sprenger, w jednym rzędzię jedną w drugim drógą i tak na zmianę ,w szachownicę. Jest to bezpieczne rozwiązanie gdyż zawsze jest jakieś prawdopodobieństwo rozminięcia się kwitnienia odmiany standardowej z zapylaczem, a w takim układzie zawsze któras dobrze trafi.
Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #70508 (odpowiedź na #70488) ] pon, 06 luty 2012 17:38 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Maniak
Wystarczyło zajrzeć do katalogu odmian... trzy "kliknięcia" myszką: Alkmene, Arlet, Discovery, Fiesta, Gala, Gala Must, Idared, James Grieve, Lodel, Retina, Summerred, Sunrise Pozdrawiam serdecznie Smile

[Uaktualnione dnia: pon, 06 luty 2012 17:39]

Poprzedni wątek:Gold Milenium
Następny wątek:Czy w sadzie zmarzną młode drzewka?
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]