|
|
|
|
|
|
| zapylacze dla jabłoni [wiadomość #11020 (odpowiedź na #2729) ] |
wto, 15 styczeń 2008 15:28   |
perdii Wiadomości: 3 Dołączył(a): styczeń 2008 |
Nowy |
|
|
|
jestem nową uczestniczka na forum i ma przyjemność Pozdrowić Wszystkich na forum.Od dłuższego czasu szukam wiadomości na temat zapylaczy dla odmiany starking i mekintosz.Bardzo proszę o pomoc w tym temacie . Małgorzata
[Uaktualnione dnia: wto, 15 styczeń 2008 17:58] przez Moderatora
|
|
|
| Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #11023 (odpowiedź na #2729) ] |
wto, 15 styczeń 2008 18:24   |
 |
pomolog Wiadomości: 3194 Dołączył(a): styczeń 2007 |
Maniak |
|
|
Witamy na forum
Trochę jestem zaskoczony, ze był problem ze znalezieniem zapylaczy dla akurat tych odmian w literaturze... ale w porządku:
dla obu odmian, z uwagi na porę kwitnienia jest bardzo podobny zestaw odmian zapylających tzn. dlaStarkinga - Cortland i sporty, Vista Bella, Inflancka, Koksa Pomarańczowa, Golden Delicious, Golden Delicious Reinders, Jonathan, McIntosh i sporty, Wealthy, Red Wealthy, James Grieve, Lired, Jerseymac, Macoun, Melrose, Spartan...
dlaMcIntosha - Lobo, Spartan, Boiken, Cortland i sporty, Red Delicious i pochodne (w tym oczywiście Starking), Golden Delicious, Golden Delicious Reinders, Empire, James Grieve, Lired, Jonathan,Koksa Pomarańczowa, Melrose Pozdrawiam serdecznie
Piszę poprawnie po polsku
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #11769 (odpowiedź na #2729) ] |
pon, 11 luty 2008 14:47   |
 |
pomolog Wiadomości: 3194 Dołączył(a): styczeń 2007 |
Maniak |
|
|
Trudno mówić o najlepszym zapylaczu... dobre dla Gali Must są: Idared i sporty (Najdared, Idaredest), Elstar i sporty (Elpin, Red Elstar, Elshof), Golden Delicious, Golden Delicious Reinders. Ze starszych i znanych odmian: Akane, Discovery, Elise, Gloster, James Grieve, Jester, Katja, Koksa Pomarańczowa, Melrose, Ozark Gold, Paulared czy Rubinette. Także dla Gali Must polecane są późne jabłonie: Braeburn czy Granny Smith. Wybór jest więc więcej niż spory...Co do Szampiona - nie za bardzo - jest odmianą średnio wczesnie kwitnącą, a Gala i sporty kwitną późno Pozdrawiam serdecznie
Piszę poprawnie po polsku
|
|
|
| Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #11771 (odpowiedź na #11769) ] |
pon, 11 luty 2008 15:50   |
krzysiek27 Wiadomości: 25 Dołączył(a): listopad 2007 |
Początkujący |
|
|
właśnie tak mi się wydawało, ale chciałem się upewnić.
dzięki za radę.
a czy tak wogóle to ten zapylacz jest niezbędny?
[Uaktualnione dnia: pon, 11 luty 2008 16:12]
|
|
|
| Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #12100 (odpowiedź na #11771) ] |
sob, 23 luty 2008 16:27   |
 |
MarcinZachwieja Wiadomości: 315 Dołączył(a): styczeń 2006 |
Stały bywalec |
|
|
Witam,
Dla wszystkich szukających zapylaczy:
http://sps.agro.pl/site/ > Porady > Zapylacze dla > Jabłoni, Grusz, Śliw, Czereśni
[Uaktualnione dnia: sob, 23 luty 2008 16:28]
Pozdrawiam
Marcin Zachwieja
|
|
|
|
|
| Odp: zapylanie/zapylacze [wiadomość #22515 (odpowiedź na #2729) ] |
pon, 09 luty 2009 01:36   |
Melolontha Wiadomości: 1853 Dołączył(a): styczeń 2009 |
Maniak |
|
|
Pytanie dzialkowicza zadane bylo ok. 2 lata temu, ale przeciez jest mozliwe, ze i teraz ktos tu zaglada, wiec ja bym / dzialkowiczom / odpowiedzial tak: Na dzialce, o ile obok, sa inne dzialki, na ktorych rosna rozne jablonie, zapylacz nie jest potrzebny, poniewaz pszczoly, ten obcy pylek, z pewnoscia przyniosa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|