użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - Mechanizacja » Ciągniki sadownicze » Ciagnik sadowniczy
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #69787 (odpowiedź na #69580) ] pią, 27 styczeń 2012 23:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Fragii jest aktualnie niedostępny Fragii
Zaawansowany
Po prostu nie rozumiem czemu ludzie takie pierdoły piszą...
Jak można porównywać URSUSa do np R1 czy LS? To tak jak by porównywać Mercedesa i Malucha...
Ursusy były dobre jak były na licencji MF. A wszystkie rodowite Ursusy jednak nie są tak dobre jak MF. Znam bardzo wiele osób które bardzo narzekają w szczególności na awarie. Pierwsza sprawa pokaż mi który URSUS poniesie 1300kg. Poza tym sam komfort pracy jest inny. Nie mówiąc o wymiarach ciągnika jak i o przednim napędzie.

A i nie pisz pierdół o możliwościach tych bączków. Znajomy który mieszka obok do wszystkiego używa tego ciągnika. Ma 1,5 tyś opryskiwacz z kolumną i zapier... aż miło.

Oczywiście większa moc ciągnika daje mu większe możliwości, jednak tutaj koszty wzrastają bardzo. Dobry ciągnik sadowniczy w wymiarach okoła 1300cm to koszt 160tyś. Jeśli jednak mam wybrać między większym Ursusem a mniejszym R1 wybór nie może być inny niż R1.

Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #69788 (odpowiedź na #69786) ] pią, 27 styczeń 2012 23:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
bacak750 jest aktualnie niedostępny bacak750
Początkujący
sebastian264 napisał(a) dnia pią, 27 styczeń 2012 11:18

Znajomy kupił 2 lata temu mistrala 55. Do tego czasu używał U3502. Od tamtej pory Wszystkie prace wykonuje Mistralem. Od pryskania po koszenie trawy, zwożenie jabłek, uprawe pod sad i wyrywanie. Ursusa widze tylko jesieną przy zwożeniu jabłek. Sadu ma 20ha do oblecenia (jabłoń, porzeczka i wiśnia). Rozmawiałem z nim i jest bardzo zadowolony z mistrala do tego stopnia że ma zamiar kupić drugiego.

być może ja wyraziłem tylko moje zdanie na temat tych ciagników, kazdy ma do tego prawo ja ty i kazdy inny, nie którzy mówią ze kupić ursusa za 70 tyś to starata pieniedzy racja ja bym tyle nie dał ale wieksza starta jest dać 100 czy nawet 120 tyś za mistaral'a czy agrokid'a, to wyżucenie pieniędzy w błoto o ani nie mamy mocnego ciagnika ani wytrzymałego silnika i osprzętu, jedymie co mamy to nowa zabawkę która przy cieższych pracach jest rzeźbiona do granic mozlwosci,

ŻYCIE MOTOCYKLISTY LICZY SIĘ W KILOMETRACH, A NIE W LATACH
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #69789 (odpowiedź na #69580) ] pią, 27 styczeń 2012 23:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Rallyfan jest aktualnie niedostępny Rallyfan
Początkujący
bacak750, a potrafisz wyobrazic sobie w realu to co przedstawia poniższa fotka? Podpowiem Ci ze mój mf255 mial czasami problemy z tą beczką (4,3m3 +masa beczki) Laughing ale to tylko brak napędu...a może aż...

http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/2963/0/

• Załącznik: IMG064.jpg
    (Rozmiar: 343.22KB, Pobrane 3280 razy)

Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #69790 (odpowiedź na #69580) ] pią, 27 styczeń 2012 23:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Fragii posiadasz taki ciagnik???
sebastian264 posiadasz taki ciagnik???

zapewne Nie! Cool

120tyś za ładny wyglad to troche za mało, te ciagniki w ścinaczu Bijakowym jęcza jak małe pieski, jedyne co to herbicydy, zwóz towaru i trawa w miedzyrzedziach - to mamy za 120 tyś POLSKICH NOWYCH ZŁOTYCH!!!

[Uaktualnione dnia: pią, 27 styczeń 2012 23:41]

Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #69791 (odpowiedź na #69789) ] pią, 27 styczeń 2012 23:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Rallyfan napisał(a) dnia pią, 27 styczeń 2012 11:40

bacak750, a potrafisz wyobrazic sobie w realu to co przedstawia poniższa fotka? Podpowiem Ci ze mój mf255 mial czasami problemy z tą beczką (4,3m3 +masa beczki) Laughing ale to tylko brak napędu...a może aż...

http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/2963/0/

c-360 by sobie radzi z taką beczką, a jakie pieniadze za ten ciagnik,

Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #69793 (odpowiedź na #69580) ] pią, 27 styczeń 2012 23:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Rallyfan jest aktualnie niedostępny Rallyfan
Początkujący
A kto powiedzial, ze na nowe r1 z kabiną trzeba wywalic 120k? Z 2011r za ponad 81k z vatem mozna miec nowe, jedynie co to podroz do Italii w koszcie paliwa, viniety i tego co zjesz po drodze Laughing Laughing
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #69794 (odpowiedź na #69580) ] sob, 28 styczeń 2012 00:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
być może nie znam aktualnych cen z itlii, wypowiedziałem swoje zdanie i go nie zmienię, wolę uzywanego fenda lub MF niż nowego r1

Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #69807 (odpowiedź na #69580) ] sob, 28 styczeń 2012 11:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
longer77 jest aktualnie niedostępny longer77
Początkujący
witam, ja zaproponuje koledze Goldoni energy 60 Smile miałem przyjemnośc widzieć ten ciągnik i powiem że miejsca wcale nie ma tak mało( jestem doscyś wysoki) mieszcze sie bez problemu, baradzo mi sie spodobał ten ciagniczek, nie miałem jeszcze przyjemności nim jeździć i go testować ale jak troche czasu bede miał wolnego to spróbuje zrobić teścik na nim u jakiegos dilera:) Cena mysle ze dobra ok 125 tyś brutto i idzie zjechać :)a tak przy okazji to ktos może mi zaproponowac dobrego dilera tej marki:) pozdrawiam:)
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #69820 (odpowiedź na #69807) ] sob, 28 styczeń 2012 13:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
yanodark jest aktualnie niedostępny yanodark
Zaawansowany
Jeżeli ten goldoni energy 60 ma kosztować 125tys to brał bym go z zamkniętymi oczami,oczywiście że te pozostałe są w podobnej cenie.
Oprócz może kuboty l5040i ls60, bo te chyba najtaniej można kupić.

[Uaktualnione dnia: sob, 28 styczeń 2012 13:23]

Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #69828 (odpowiedź na #69580) ] sob, 28 styczeń 2012 15:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Jonathan jest aktualnie niedostępny Jonathan
Początkujący
Kolego Rallyfan a co ty w tej beczce na pole wywozisz bo chyba nie wodę do podlewania
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #69830 (odpowiedź na #69828) ] sob, 28 styczeń 2012 15:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
rubinstar jest aktualnie niedostępny rubinstar
Początkujący
A co Panowie myślicie o najuboższej wersji Nh4020V dużo braknie do tych 120 tysięcy. Ciągnik ma zapas mocy niezalekki.
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #69838 (odpowiedź na #69580) ] sob, 28 styczeń 2012 17:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
bacak750 jeśli wolisz starego Ursusa to fajnie. Przy wyborze ciągnika decydują dwa parametry, ile gotówki mamy do wydania i co chcemy otrzymać. Jeśli mam 40 tyś to wiadomo że muszę kupić Ursusa i Bogu będę dziękował jeśli nie będzie się psuć. Ja nie mam ale mówię sąsiad ma i wiem jak to jest i do czego ten ciągnik jest zdolny. A i ceną R1 z kabiną oryginalną włoską w październiku 2011 jaką mi zaproponowano to 91 tyś brutto w full opcji i to z Polski.
Teraz piszesz że C360 z taką beczka by sobie poradził. To ja dziekuję za C360... Tylko porzeczkę bym musiał sadzić co 5 metrów aby 2 metrowy ciągnik mi się zmieścił między rzędami, i po paliwo na ukrainę bym musiał jeździć kiedy ciągnik w czasie zbiorów cały czas dwa tygodnie chodzi na stałych obrotach. A i pokaż mi Ursusa z pirzednim Tuzem... Poza tym ta cisza w kabinie i muzyka kojąca nerwy i klimatyzacja. Powiem Ci tak, kiedy rok temu w lato upał był 40 stopni i ja w MF topiłem się całe dnie to on znajomy w R1 bawił się w najlepsze. Nawet jednej kropli potu. Jedynym plusem Ursusa jest niezawodność silnika i cena. Jeśli jednak maja 100tyś nigdy nie kupił bym Ursusa. A i co do mocy. R1 ścinał starą aronię kosiarko-rozdrabniaczem. Nie widziałem aby ciągnik jęczał.

Co do ciągnika goldoni energy 60. Nigdy nie widziałem podobnego w akcji więc nic nie powiem.

Co do ciągników oznaczonych literką "v". Nie polecam. Z jednego względu. Za mała szerokość. To są ciągniki specjalistyczne. Znam faceta co połasił się własnie na jego szerokość i teraz cierpi. Po 1 w kabinie bardzo ciasno. Po 2 wywrotność. Strasznie nie stabilne. Wyższa miedza i już jest problem. Nawet przy ostrzejszym wykręcaniu na większej prędkości potrafi takim majtnąć. A i najważniejsza sprawa. Moc. Owszem z tego co się orientuje to on ma ponad 60 KM. Jednak nie ma to przełożenia na moc. Owszem w opryskiwaczu czy kosiarce to przejdzie ale w pracach uprawowych już nie. Poza tym bardzo drogie części...

A i jeszcze jedno. Dla mnie ciężar ciągnika jest bardzo ważny. Im lżejszy tym lepszy. Oczywiście dobrze jest mieć możliwość dociążyć ciągnik jednak dobrze jest kiedy można ubyć mu kilogramów. W pewnych pracy przy porzeczkach waga ciągnika w granicach 1,5 tony to coś cudownego

[Uaktualnione dnia: sob, 28 styczeń 2012 17:39]

Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #69841 (odpowiedź na #69580) ] sob, 28 styczeń 2012 17:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
patikot3 jest aktualnie niedostępny patikot3
Początkujący
bacak750, nie pisz, że taki "bączek" co ma 55 km nadaje się tylko do herbicydów. Znam faceta który ma dwa runnery 55km i jeden z nich pracuje z tifone storm, a drugi z munchofem 1500 litrów z najwyższą kolumną, posiada również lamborghini rs-a 80 km który również wspópracuje z munchofem. I częstej spotykane są właśnie runner-y dlatego, że mniej palą a również są w stanie wykonać tą samą robote.
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #69850 (odpowiedź na #69838) ] sob, 28 styczeń 2012 18:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Ciągników nie należy rozróżniać na podstawie literek tez "V" też mogą być szerokie i wysokie kwestia opon.
Od kiedy rannery mają 55km pierwsze słyszę.A propos klimy w R1 jak włączysz to już tylko na pusto jechać żadnych obciążeń bo się zagotuje w minutę szczególnie przy 40 stopniach

[Uaktualnione dnia: sob, 28 styczeń 2012 18:42]

Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #69856 (odpowiedź na #69850) ] sob, 28 styczeń 2012 19:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Z tym gotowaniem to przesadzasz,nie jest tak żle.Mój znajomy ma lamborgini r1 50 jeżdzi i jeżdzi ok 10 lat i nie narzeka.A r1 55 ma 50 km i 122nm momentu i ten parametr jest tragiczny,gdzie c330 ma 100nm.Do tego uzyskiwany przy dość wysokich obrotach,zwykły mf255 ma 170nm przy ok1500 obrotów i tu jest najważniejsza moc dla ciągnika w miarę duży moment przy dość niskich obrotach.Ok może to był runner ale fakt że jezdzi nim dużo i jakoś się trzyma to nie są takie złe Cool

[Uaktualnione dnia: nie, 29 styczeń 2012 15:59]

Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #69861 (odpowiedź na #69856) ] sob, 28 styczeń 2012 19:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
patikot3 jest aktualnie niedostępny patikot3
Początkujący
Mój błąd 45 km, sorry, ale mi się zdaje,że lamborghini r1 jest następcą runner-a więc chyba nie były produkowane od 10 lat?

[Uaktualnione dnia: sob, 28 styczeń 2012 19:41]

Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #69869 (odpowiedź na #69861) ] sob, 28 styczeń 2012 20:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Fragii - napisałem że wolę używanego fendta lub MF a nie ursusa #(czytaj kolego uważnie) - chociaż wolabłym i ursusa niz r1
np.http://www.agriaffaires.pl/uzywany-sprzet/ciagnik-sadowni czy/2250160/fendt-farmer-209-f.html
lub http://www.agriaffaires.pl/uzywany-sprzet/ciagnik-sadowniczy /1797757/fendt-207f.html
http://www.agriaffaires.pl/uzywany-sprzet/ciagnik-sadowniczy /2237029/massey-ferguson-3635.html
http://www.agriaffaires.pl/uzywany-sprzet/ciagnik-sadowniczy /1832279/mc-cormick-f100xl.html

Poza tym chwalisz ze możesz mieć przdni tuz ok al za sroga doplata, a poza tym co do niego przyłączysz??? no słucham??? ścinacz? no i po co skoro do tyłu nie podepniesz już nic, ścinacz z przodu i śleza z tyłu dla r1 ?? no nie rozśmieszaj mnie, także przedni tuz nie jest potzrebny do niczego w tak słabym cigniku, moze maszt ale to i beż niego zamontujesz,

nawiązanie do c360 miało na celu pokazanie siły i róznicy ceny a nie wymiarow (ale jakby co to zawsze mozna c360 zwezić, zobacz zdjęcia na forum jakie piekne cigniki chłopaki robią do sadu z c360)

i tak jak napisał "Jonathan"
cyt. "A propos klimy w R1 jak włączysz to już tylko na pusto jechać żadnych obciążeń bo się zagotuje w minutę szczególnie przy 40 stopniach" no może nie w minutę ale w kwadrans,

gdyby r1 i cała ta seria miała ok.70km i normalny moment to bylby to fajny ciagnik bo i tuz byłby potrzebny i nie cierpiał by tak silnik,
tak jak ursus, MF, fendt po 30 latach eksploatacji można ich używać to raczej po 20 latach z r1 i bliźniaków nie będzie co zbierać

Very Happy

Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #69870 (odpowiedź na #69580) ] sob, 28 styczeń 2012 20:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Jonathan chyba słabo się znasz na ciągnikach. "V" są szerokie na 1 metr. Poza Ty masz R1 że Ci się gotuje? Bo mój znajomy ma i działa pięknie. Nie było żadnego problemu. Hmm może i na papierze wygląda ten moment przy dużych obrotach słabo jednak to jest tylko na papierze. Każdy wie że te ciągniki są najsłabsze, ja tylko mówię że taki ciągnik spokojnie wystarczy do uprawy porzeczek.

Tylko wiesz 70KM w porzeczkach to zdecydowanie za dużo. A spalanie skacze 2 razy tylko niż w R1 55.

Ja zgadzam się że te ciągniki które wymieniasz są najlepszym towarem na rynku. FENDT i MF to moje dwie ulubione firmy a zarazem najdroższe. Ja tylko próbuje Cię przekonać że 70KM do porzeczek to jest za dużo. Poza tym wszystkie te ciągniki nie spełniają kryteriów bo max 5 lat. Poza tym ja nie kupował bym ciągnika z zachodu. Byłem np w Holandii i nie chciał bym ciągnika od nich. Tam sprzęt sprzedają kiedy zaczyna się sypać. Oni nie mają czasu na zabawy w naprawianie tylko od razu sprzedają.

[Uaktualnione dnia: sob, 28 styczeń 2012 20:42]

Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #69876 (odpowiedź na #69870) ] sob, 28 styczeń 2012 21:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Zgadza się Fragi nie mam R1 55 ty też go nie masz. Ja natomiast wiem że klima pożera ok. 9-10km szczególnie w 40 stopniowym upale. zdziwiłbyś się jakbym ci pokazał nh 4020v mającego 130cm szerokości z możliwością poszerzenia.
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #69884 (odpowiedź na #69580) ] sob, 28 styczeń 2012 21:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Widziałem ale już bym wolał 4030N niż kupować V tylko po to aby ją poszerzyć. Trochę bez sensu. No tak ale kombajn do porzeczek spokojnie pociągnie ciągnik co ma 35KM więc u niego żaden problem nie występował a komfort pozostał
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70056 (odpowiedź na #69580) ] pon, 30 styczeń 2012 17:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
sebastian264 jest aktualnie niedostępny sebastian264
Początkujący
Nie wiem jak to jest w tych małych ciągniczkach z klimatyzacją, ale u siebie w kioti problemów z mocą przy włączonej klimie nie mam. Również mam żyłowany silnik bo tylko 2,2 poj i 54KM.
W pługu 3 skibowym idzie aż miło nie mówiac o ślęzie czy kosiarce, ale gałęzi nim nie rozdrabniałem (rama od tura pod nim przeszkadza).

[Uaktualnione dnia: pon, 30 styczeń 2012 17:23]

Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70102 (odpowiedź na #69580) ] wto, 31 styczeń 2012 10:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
imperator jest aktualnie niedostępny imperator
Początkujący
Ale jedziecie na tego R1. Mam 20 ha gospodarstwo i pracuje R1 55 z klimatyzacją, jeździ ze ślęzą 1500, kosiarka z MCMS'u 220, kombajn do porzeczek jarek, wywozi owoce z sadu i jeszcze jakoś nigdy nie udało mi się zagotować w nim płynu chłodzącego. Uważam, że R1 ma wystarczająco mocy do tych prac. Macie większe ciągniki, to dobrze. Gdyby ciągniki klasy R1 nie były potrzebne to by ich nie produkowali.
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70118 (odpowiedź na #69580) ] wto, 31 styczeń 2012 15:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
orlin18 jest aktualnie niedostępny orlin18
Początkujący
A co myslicie o klimie w ciagniku sadowniczym?? Jest to wydatek rzedu 6-7 tys a czy naprawde tak bardzo sie przydaje??
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70120 (odpowiedź na #69580) ] wto, 31 styczeń 2012 16:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Moim zdaniem rzecz nie przydatna ale bardzo przydatna. Tym bardziej w ciągniku sadowniczym. Chyba że ktoś lubi saunę w ciągniku. A i jeśli chodzi o R1 to znajomy powiedział że pierwsze słyszy o zagrzaniu się silnika. On mówi że jeszcze nigdy nie zagrzał silnika tak aby musiał zjechać z pola, co dla traktorzysty np w czasie pracy z kombajnem połówkowym jest rzeczą zbawienną mieć włączoną klime
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70127 (odpowiedź na #69580) ] wto, 31 styczeń 2012 17:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
W ciągniku spędzasz kilka godzin dziennie, szczególnie latem. wieczorem bądź w nocy robisz oprysk, a w dzień możesz skosić trawę w sadzie i nie odczuwać wcale dużego zmęczenia, wiec radzę jak kupujesz ciągnik, dołóż kilka tysięcy i kup z klimatyzacją.
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70163 (odpowiedź na #69580) ] śro, 01 luty 2012 09:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
orlin18 jest aktualnie niedostępny orlin18
Początkujący
A powiedzcie mi jak to wyglada z tymi ciagnikami Lamborghini R1 55?? Czy jest cos mocno awaryjnego?? Wie moze ktos jaki jest koszt serwisowania tego ciagnika??
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70167 (odpowiedź na #69580) ] śro, 01 luty 2012 10:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Mam ten ciągnik 3 lata, na pewno wadą tego ciągnika są cieknące uszczelniacze w przednim napędzie, jeden sezon i trzeba wymienić, 2 godzinki pracy. oza tym przepaliły mi się może ze trzy bezpieczniki w tym czasie i dokręciłem kilka opasek na wężykach. Mam nadzieję, że tylko takie awarie będą mnie spotykały.
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70188 (odpowiedź na #70167) ] śro, 01 luty 2012 19:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
A czy tenR1 55 to nie to samo co landini same mackornik deutz fahr oczywiście chodzi mi o te modele tej samej klasy,mocy.To wtedy brał bym najtańszego jeśli bardzo się nie różnią.

[Uaktualnione dnia: śro, 01 luty 2012 19:38]

Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70197 (odpowiedź na #69580) ] śro, 01 luty 2012 20:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mario84 jest aktualnie niedostępny mario84
Początkujący
Posiadam R1 55 od 5 lat. Winą że siadają uszczelniacze jest brud dostający się tam, po prostu trzeba często myć. Najlepszym wyjściem jest wciśnięcie w kielich od góry specjalnego sylikonu albo smaru odpornego na wypłukiwanie, ja dopiero teraz będę wymieniał uszczelniacze jak napisał kolega wymiana 2 godz. Kosztami nie ma co się przejmować,w sumie nic nie robiłem oprócz paru biezpieczników i uszczelniaczy które na mnie czekają Sad .
R1. to jest to samo co Solaris i Deutz Fahr są troszkę tańsze od Mistrala Nh i Mc Cormick (takie same). Pozdrawiam Smile
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70220 (odpowiedź na #69580) ] czw, 02 luty 2012 07:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maciek85 jest aktualnie niedostępny Maciek85
Zaawansowany
R1 55=deutz=same=massey (massey chyba już nie jest produkowany)
Natomiast pozostałe to inne bliźniaki:
Landini=newholland=mccormick
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70232 (odpowiedź na #70220) ] czw, 02 luty 2012 10:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
To widocznie ludzkie uprzedzenia do R1 powinny byc kierowane do pozostałych bliżniaczych modeli,a czego tak nie jest Rolling Eyes .Bo ktoś coś złego usłyszał o R1 jest ich chyba najwięcej i powtarza to reszcie jakie to złe ciągniki ale pozostałe to już dobre chociaż takie same. Smile
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70234 (odpowiedź na #69580) ] czw, 02 luty 2012 10:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Ja powiem tak, ciągnik to maszyna i każda maszyna może się popsuć. Nie ma ciągnika który się nie popsuje. Awaryjność w bardzo dużej mierze zależy od tego jak ktoś użytkuje taki ciągnik. Ktoś kiedyś pisał żeby nie jeździć z otwartym oknem bo mu szyba wypadła. To ja już sobie wyobrażam jak ten ktoś jechał. Prosty przykład jest mój. Mam mf który uważam za najmniej awaryjny ciągnik. Większość wymaganych przy nim napraw wykonuje sam. Np dawno temu uszkodziłem podnośnik. Miałem jeszcze wtedy opryskiwacz zawieszany. Droga polna a ja dość szybko jechałem. Był dół i wiadomo jak to się skończyło. I znam milion innych przypadków gdzie rolnicy narzekają na awarie a sami je powodują. Każdy powinien zastanowić się do czego potrzebuje ciągnik i taki wybrać. Ja do porzeczek kupił bym pewnie R1, choć np McCormick też ma bardzo fajne jednak droższe o jakieś 30tyś. Ale po co mam wydawać o 30tyś więcej kiedy R1 w zupełności wystarczy, bo na prace przeze mnie wykonywane nim nie będzie miało wpływu to że jest cięższy o 400 kg (choć dla mnie tak niska waga R1 to wielki wielki plus w związku z pracami wykonywanymi w młodych plantacjach na wiosnę i ogromnymi problemami z koleinami). Albo że Nm ma więcej o 40.
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70240 (odpowiedź na #70234) ] czw, 02 luty 2012 13:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Masz rację Fragii kwestia jak się go użytkuje.I tak większość z nas po kupnie nowego ciągnika nie weżmie go w rozdrabniacz gałęzi czy inna niewdzięczna robotę do tego zostawi się stary ciągnik,bo same szyby w nowym mało nie kosztują.Myślę że to mentalność ludzka muszę mieć lepszy mocniejszy niż sąsiad,a czy będzie potrzebny???Jeśli potrzebuje mały ciągnik to taki kupuje,a do uprawy ziemi orka itd.to ileż my sadownicy te pola uprawiamy?Pryskam sad np 30 razy a orzę raz czy dwa kawał pola po wyrwaniu.A jak twierdze że słabo uprawie glebę takim małym ciągnikiem to co maja powiedzieć ci co maja c 330 lub T25,można zawsze wynająć kogoś z odpowiednim sprzętem do danej pracy np.orki wyrywanie itd.

[Uaktualnione dnia: czw, 02 luty 2012 13:11]

Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70245 (odpowiedź na #70240) ] czw, 02 luty 2012 14:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
szczypiorek jest aktualnie niedostępny szczypiorek
Stały bywalec
Może to nie w tym temacie ale jeśli już rozmawiamy o używanych ciągnikach to co myślicie o zakupie używanej kosiarki chciałem kupić kosiarkę lekką małą z którą ciągnik miał by lekko pracować z możliwością agregatowania opryskiwacza a nowy taki sprzęt perfecty czy seppi to koszt około 20 tyś ,a rodzime konstrukcje mają duże zapotrzebowanie na moc ,wydaje mi się że traktor nawet z samą kosiarką będzie miał lżej jeśli to będzie dobra kosiarka na paski niż z kosiarką z jednym czy dwoma śmigłami plus trzy przekładnie co o tym myślicie

http://www.youtube.com/watch?v=Faut0rSheTk&feature=relat ed
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70246 (odpowiedź na #70245) ] czw, 02 luty 2012 15:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Ta kosiarka to na tył ma się rozumieć a potem opryskiwacz? Czy na przedni tuz?Na paski to tylko do trawy i to nie za dużej,bo się ślizgają.A może na przód z napędem hydraulicznym,wtedy paski by wytrzymywały.Lżej ma ciągnik gdy przełożenie jest niższe,mniejsze obroty i krótsze ramiona wtedy trzeba dwie lub trzy przekładnie,ale obroty nie mogą być za małe bo nie będzie kosić,gdy skracamy ramie koszące prędkość też maleje.Tez nad tym myślałem ale zrezygnowałem,kosze rzadziej większą trawę rozdrabniaczem o szerokości 2,7m,przeważnie kiedy pada deszcz.

[Uaktualnione dnia: czw, 02 luty 2012 15:14]

Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70247 (odpowiedź na #70246) ] czw, 02 luty 2012 15:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
szczypiorek jest aktualnie niedostępny szczypiorek
Stały bywalec
Chodziło mi o kosiarkę na tył taką żeby ciągnik miał jak naj lżej, służyła by tylko do koszenia trawy

http://www.youtube.com/watch?v=Faut0rSheTk&feature=relat ed
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70250 (odpowiedź na #70247) ] czw, 02 luty 2012 15:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
A co powiesz na to by zamówić standardowy rozdrabniacz1,6m cieńsze blachy, niższy,mniejsza waga i przekładnia nie 1do1,6 tylko np 1 d01,3 było by tanio i w miarę lekko miałby ciągnik.Mam standardowy rozdrabniacz 1.6mz przekładnia 1do1,6 to ciągnik odczuwa rozruch.A drugą trzy przekładniowa 2,7m z przekładniami1do 1 i ma lżej to ruszyć,ciągniki ok50km.Zrobił byś to za ok4tys ,jedyna różnica to przekładnia z wyjściem do tyłu.

[Uaktualnione dnia: czw, 02 luty 2012 15:28]

Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70256 (odpowiedź na #70250) ] czw, 02 luty 2012 16:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zdzich jest aktualnie niedostępny Zdzich
Maniak
Rozdrabniacz z dwoma zespołami tnącymi pobiera mniej mocy niż taki sam z jednym zespołem tnącym. Dlatego na Twoim miejscu poszedł bym w tym kierunku a nie zawracał sobie głowy odchudzeniem maszyny o kilkadziesiąt kilogramów.

Pozdrawiam
Zdzich

http://images31.fotosik.pl/424/355e1b2ab0b5a739m.gif Staram się poprawnie pisać po polsku.
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70259 (odpowiedź na #69580) ] czw, 02 luty 2012 17:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
longer77 jest aktualnie niedostępny longer77
Początkujący
jeśli chodzi o kosiarki będę miał do sprzedania niebawem perfect jedna 2,5 m z przekładnią przelotową druga też perfect rozsuwana hydraulicznie na dwa boki - 1,7m do 2,7m. Szczegóły będe wiadział niedługo.
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70271 (odpowiedź na #70259) ] czw, 02 luty 2012 18:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do poprzedniej wiadomości
kamczat jest aktualnie niedostępny kamczat
Maniak
A czy ciągniki pokroju R1, Mistral mają w opcji obciążniki kół przednich i tylnych?
Ta kosiarka wygląda nie najgorzej http://allegro.pl/kosiarka-sadownicza-perfect-t-200-i2073590 600.html
Poprzedni wątek:renault 80.14 V
Następny wątek:Ciągnik Pronar 320a NAREW
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]