użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Jabłoń » Red Delicious - wszystko o odmianach z tej grupy  (4) 1 Głosów
Odp: Red Delicious - wszystko o odmianach z tej grupy [wiadomość #48828 (odpowiedź na #48821) ] wto, 14 grudzień 2010 10:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomolog jest aktualnie niedostępny pomolog
Maniak
Argon napisał(a) dnia wto, 14 grudzień 2010 08:06

z tego co wiem to red chief w polskiej produkcji jeszcze nie wystepuje...

Dawno, dawno temu bywał... ale bez specjalnego powodzenia i "zachwytu" ze strony producentów. Zmiana gustu czy raczej (jak podejrzewam) sugestia reklamy i odpowiednich działań marketingowych? Tak czy siak - zainteresowanie odbieram bardzo pozytywnie Smile Pozdrawiam serdecznie Smile

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku
Odp: Red Delicious - wszystko o odmianach z tej grupy [wiadomość #48835 (odpowiedź na #48828) ] wto, 14 grudzień 2010 12:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
rogal5 jest aktualnie niedostępny rogal5
Zaawansowany
jaka przyszłość wróżysz tej odmianie Pomologu Razz ?
Odp: Red Delicious - wszystko o odmianach z tej grupy [wiadomość #48842 (odpowiedź na #44828) ] wto, 14 grudzień 2010 13:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tomaszk123 jest aktualnie niedostępny tomaszk123
Maniak
pomologu raczej stawiał bym na zainteresowanie nią ze strony marketów i GP - są nią zainteresowani ze względu na trwałość w obrocie i kolor, a co do smaku - to kwestia gustu.

dla mnie to nic innego jak red starkimson (chyba dobrze napisałem).
Odp: Red Delicious - wszystko o odmianach z tej grupy [wiadomość #48848 (odpowiedź na #48842) ] wto, 14 grudzień 2010 14:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Sigmund jest aktualnie dostępny Sigmund
Maniak
Ja pamiętam ,że kilka lat temu ,że w amerykańskiej gazecie wyczytałem co następuje. Kto kilka lat temu postawił na uprawę Red Delicious jest bankrutem ,kto na Goldena funkcjonuje. Oczywiście dotyczy to USA.

[Uaktualnione dnia: wto, 14 grudzień 2010 14:11]

http://www.tekstowo.pl/piosenka,anna_zebrowska,ucz_sie_polsk iego.html
Odp: Red Delicious - wszystko o odmianach z tej grupy [wiadomość #48885 (odpowiedź na #48835) ] wto, 14 grudzień 2010 21:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
rogal5 napisał(a) dnia wto, 14 grudzień 2010 12:00

jaka przyszłość wróżysz tej odmianie Pomologu Razz ?

Odpowiedział za mnie tomaszk123... jeżeli będzie zainteresowanie marketów... co do samych klientów - smak rzecz gustu - ale jak tu już pisaliśmy kilkukrotnie, odmiany z tej grupy mają stałą i wierną, ale nienajliczniejszą grupę odbiorców. I to właśnie moim zdaniem nie ulegnie zmianie. A sam 'Redchief' - faktycznie "przyciąga" uwagę wyglądem (to go nieco wyróżnia z tej grupy) Pozdrawiam serdecznie Smile

Odp: Red Delicious - wszystko o odmianach z tej grupy [wiadomość #60065 (odpowiedź na #48885) ] pon, 20 czerwiec 2011 18:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
rogal5 jest aktualnie niedostępny rogal5
Zaawansowany
odświerze temat, ktoś sie pochwali owocowaniem mutantow startinksona w tym roku?

pozdrawiam
camspur proszę o informacje [wiadomość #69378 (odpowiedź na #7466) ] nie, 22 styczeń 2012 09:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
polka jest aktualnie niedostępny polka
Nowy
proszę o informację czy ktoś posiada tą odmianę w swoich nasadzeniach jak owocuje czy jest problem z jej wzrostem, wybarwieniem. czy naprawde problemem jest pleśniejące gniazdo nasieniowe. jak owocuje. jak to wygląda w praktyce warta odmiana posadzenia. proszę o pomoc gdyż bardzo mało jest inf na temat tej odmiany, a jak już to tylko teoria. dzięki za pomoc
Odp: camspur proszę o informacje [wiadomość #69379 (odpowiedź na #69378) ] nie, 22 styczeń 2012 10:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tomaszk123 jest aktualnie niedostępny tomaszk123
Maniak
http://www.sadownictwo.com.pl/6529&&Red-Delicious--- wszystko-o-odmianach-z-tej-grupy
Odp: Red Delicious - wszystko o odmianach z tej grupy [wiadomość #69677 (odpowiedź na #7466) ] czw, 26 styczeń 2012 20:15 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Maniak
Ja nieco "odwrócę" temat i zadam pytanie kolegom, którzy (jeszcze) w swoich sadach posiadają znane niegdyś i popularne w uprawie odmiany z tej grupy (Azwell, Starking, Starkrimson). Jak obecnie wygląda zainteresowanie klientów tymi odmianami?... Czy zakładanie nowych nasadzeń (z nieco innymi co prawda - bo mocno czerwonymi mutacjami) nie jest trochę "strzałem w kolano"? Jestem szczególnie ciekaw zdania tych, którzy z odmianami z tej grupy mają do czynienia od lat... Pozdrawiam serdecznie Smile

Poprzedni wątek:Idared i jego sporty - wszystko o tych odmianach
Następny wątek:Delbarestivale, Celeste, Ambassy - wszystko o tych odmianach
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]