| Red Delicious - wszystko o odmianach z tej grupy [wiadomość #7466] |
nie, 12 sierpień 2007 21:47  |
 |
kuki125 Wiadomości: 93 Dołączył(a): maj 2007 |
Początkujący |
|
|
|
Cześć czy ktoś w polsce ma ta odmianę?
[Uaktualnione dnia: pon, 17 grudzień 2007 18:29] przez Moderatora
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Red Delicious [wiadomość #44850 (odpowiedź na #44828) ] |
pon, 30 sierpień 2010 18:13   |
|
|
Widziałem to jabłko w super markecie i muszę powiedzieć ze wygląd miało naprawde super!
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Red Delicious [wiadomość #44977 (odpowiedź na #44942) ] |
śro, 01 wrzesień 2010 23:11   |
Melolontha Wiadomości: 1853 Dołączył(a): styczeń 2009 |
Maniak |
|
|
A powiedzcie no mi pomologu , czy taka odmiana jak Red Deliciouse jeszcze istnieje ? Bo kiedy ja kończyłem już swą aktywną karierę zawodową, to mówiło się już raczej o całej " grupie " Red Deliciousea... A mam do tej odmiany ogromny sentyment, bo pamiętam ją jeszcze gdy była zwykłym, zielonym Delicjuszem / Deliciouse /, który póżniej zmienił się w Starkinga, wreszcie w Starkrimsona , a następnie dziesiątki, jemu podobnych, mutantów... I ja, gdybym jeszcze kiedykolwiek miał posadzić sad, z pewnością umieściłbym w nim którąś z najnowszych wersji tej odmiany... Dlaczego ? Bo to odmiana, która ma charakter, niebanalny wygląd i smak ! I cały pomysł z tą odmianą, oceniam na 5 + ! Pozdrawiam ! P.S. Jak to dobrze, że jest jeszcze w portalu, to forum... Bo od tej polityki i tych komentarzy, to już i mnie robi się czasami, niedobrze...
[Uaktualnione dnia: śro, 01 wrzesień 2010 23:17]
|
|
|
| Odp: Red Delicious [wiadomość #44979 (odpowiedź na #44977) ] |
śro, 01 wrzesień 2010 23:50   |
 |
pomolog Wiadomości: 3194 Dołączył(a): styczeń 2007 |
Maniak |
|
|
| Melolontha napisał(a) dnia śro, 01 wrzesień 2010 11:11 | ...Bo to odmiana, która ma charakter, niebanalny wygląd i smak ! ...
|
Oj, ma, ma (pssst, po cichu Ci powiem, że to ulubiona grupa odmian pomologa, jeżeli o ten charakter i smak chodzi ). I 'Red Delicious' jak najbardziej istnieje, tylko u kogo ma tak piękny, czerwony kolor? Może bardziej na wschodzie kraju... Ale i ten ciemniejszy przecież nie przeszkadza tak bardzo... a do wyboru, jest jeszcze kilka odmian z całej tej grupy... Pozdrawiam (może tym razem z uśmiechem? )
Piszę poprawnie po polsku
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Red Delicious [wiadomość #45132 (odpowiedź na #44828) ] |
nie, 05 wrzesień 2010 17:26   |
Solaris79 Wiadomości: 48 Dołączył(a): maj 2007 |
Początkujący |
|
|
|
Drzewka napewno są w cenie wyższej niż przeciętna. Myślę, że około 10, 12 zł. za okulanta. Będę wiedział, za niedługo dokladnie. Czasami warto jednak dać te kilka złotych więcej, wiem to z własnego dośwaidczenia, zgodnie z zasadą, że sukces sadownika zaczyna się w szkółce. Rzeczywiście czasami zdarzyć sie możę że owoc będzie mniejszy czy mniej wybarwiony, ale to już problemy, które zależne są od sadownika. Prawda jest taka, że to co może dać zysk, kosztuje wiele pracy, nakładu, wiedzy, ale mino to wydaje mi się że warto. Takie czasy!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: RED CHIEF [wiadomość #48824 (odpowiedź na #48820) ] |
wto, 14 grudzień 2010 08:14   |
tomaszk123 Wiadomości: 658 Dołączył(a): grudzień 2006 |
Maniak |
|
|
|
w tym roku mozna było zamówić już podkładkę ze śpiącym oczkiem (w krajowej szkółce), drzewka mają być jesienią 2011- lecz z tego co się orientuję to całość jest już zamówiona. piszę oczywiście o legalnej produkcji z papierkiem.
[Uaktualnione dnia: wto, 14 grudzień 2010 08:15]
|
|
|
|