użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Jabłoń » Identyfikacja chorób i szkodników na jabłoni - tematy połączone  (4) 1 Głosów
Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na jabłoni - tematy połączone [wiadomość #63054 (odpowiedź na #2531) ] śro, 17 sierpień 2011 10:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Pawele jest aktualnie niedostępny Pawele
Nowy
Witam!

Możecie pomóc mi zidentyfikować tym spowodowane są te plamy?
5 razy stosowany był zabieg odżywkami wapniowymi.

http://www.iv.pl/images/26127443299028486637_thumb.jpg
http://www.iv.pl/images/18797837552863897035_thumb.jpg
Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na jabłoni - tematy połączone [wiadomość #63058 (odpowiedź na #63054) ] śro, 17 sierpień 2011 12:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
szczypiorek jest aktualnie niedostępny szczypiorek
Stały bywalec
Czy to jest ligol ? czym ostatnio pryskałeś ja miałem identyczne plamy po zastosowaniu Vertigo po jakichś dwóch tygodniach plamy zniknęły

http://www.youtube.com/watch?v=Faut0rSheTk&feature=relat ed
Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na jabłoni - tematy połączone [wiadomość #63143 (odpowiedź na #2531) ] pią, 19 sierpień 2011 13:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
marcos84 jest aktualnie dostępny marcos84
Zaawansowany
Ja również wczoraj zauważyłem u siebie na ligolu takie same plamy ale w mniejszej skali i nie wiem od czego one powstały Rolling Eyes ?
Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na jabłoni - tematy połączone [wiadomość #63537 (odpowiedź na #63143) ] czw, 01 wrzesień 2011 21:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
fokoc22 jest aktualnie niedostępny fokoc22
Zaawansowany
TO JEST BARDZO WAŻNE! PROSZĘ O PODPOWIEDŹ! Sad Sad
Problemem jest to, że u dołu tegorocznych przyrostów(na samych przewodnikach) liście zaczeły robić się brązowo-czarne(tak jak u kolegi Tomasza. Jest jednak to na samym dole przewodnika. Liście się w póżniejsym okresie zwijają i można rozkruszyć je palcem. Czy jest to rak? Co teraz pomoże? Czy warto opryskać Topsinem czy przewodniki trzeba wywalać? PROSZĘ O PODPOWIEDŹ! Crying or Very Sad Crying or Very Sad

__________Amator__________
Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na jabłoni - tematy połączone [wiadomość #63542 (odpowiedź na #63537) ] czw, 01 wrzesień 2011 22:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
antymonter jest aktualnie niedostępny antymonter
Zaawansowany
To raczej nie jest rak,tak jak na fotce Tomasza widział byś na pędach objawy jego.Jeśli liście górne są zdrowe to czekaj na rozwój sytuacji,może brakuje jakiegoś składnika.Daj fotkę to może łatwiej będzie

[Uaktualnione dnia: czw, 01 wrzesień 2011 22:11]

http://www.ptroa.co.il/petition/
Nim kupisz kurtkę z kapturem obrzeżonym futrem zastanów się
Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na jabłoni - tematy połączone [wiadomość #63567 (odpowiedź na #63542) ] pią, 02 wrzesień 2011 14:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Mi by to bardziej wyglądało na brak magnezu.Prysne dolistnym wieloskładnikowym i obaczę co będzie się działo.

Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na jabłoni - tematy połączone [wiadomość #63585 (odpowiedź na #63567) ] pią, 02 wrzesień 2011 21:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
antymonter jest aktualnie niedostępny antymonter
Zaawansowany
Zakładając że to brak magnezu to daj sobie spokój z wieloskładnikowym,daj siarczan magnezu.Potasem w tym roku nawoziłeś?

http://www.ptroa.co.il/petition/
Nim kupisz kurtkę z kapturem obrzeżonym futrem zastanów się
Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na jabłoni - tematy połączone [wiadomość #63587 (odpowiedź na #63585) ] pią, 02 wrzesień 2011 21:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
W tym roku akurat pod te jabłonki nie sypałem niczego. Dałem chyba (razem z innymi opryskami) 4 razy dolistny.

Ale Mi to chyba przypomina maślaka jabłkowego..... Rolling Eyes Ale to by nie było możliwe bo jest to TYLKO na tegorocznym przyroście przewodnika. A parch chyba nie czuje smaku. Co do wyglądu to wygląda to tak samo jak na zdjęciach kolegi który pokazuje brak magnezu. Tylko, że na początku robi się to czarne a potem brązowe, wiec jest to chyba grzybek?

[Uaktualnione dnia: pią, 02 wrzesień 2011 21:58]

Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na jabłoni - tematy połączone [wiadomość #67238 (odpowiedź na #63587) ] śro, 07 grudzień 2011 12:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
No to u mnie połowa drzew idzie do wywalenia.
Wczoraj wieczorem weszedłem w temat o Goldenie a tu zdjęcia z objawami.Pomolog napisał,że to mozaika jabłoni.Teraz to liści juz nie znajdę ale proszę was o radę co robić.Objawy są podobne jak u mozaiki,ale tylko niektóre liście są porażone objawami tej choroby.O chemicznej analizie liści nie ma co mówić bo ja mam do Skierniewic ok. 350 km.Inny pomysł jaki przychodzi mi doi głowy to to czy to niejest chloroza żelazowa bo tak były dawane duże dawki wapna.PROSZĘ O PODPOWIEDŹ!!! Embarassed

Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na jabłoni - tematy połączone [wiadomość #67255 (odpowiedź na #2531) ] śro, 07 grudzień 2011 22:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomolog jest aktualnie niedostępny pomolog
Maniak
Objawy podobne - nie znaczy te same. A jeśli nawet - to i tu, bez kompleksowej analizy można się pomylić. Fizjologia roślin to skomplikowana i złożona sprawa. Dlatego analiza liści w dużej mierze może pomóc określić problem, z którym masz do czynienia. Bez danych działamy nieco "po omacku". Radziłbym, żebyś w przyszłym sezonie uważnie obserwował rośliny. Kiedy, w jakich okolicznościach, warunkach pojawiają się te objawy - po jakich zabiegach itd. Wykonaj dokładne i wyraźne zdjęcia typowych liści z nieprawidłowościami, które zaobserwowałeś. I... troszkę więcej spokoju Smile Panika w takich przypadkach na pewno nie pomoże. Nie zaczynaj od końca - zamiast walczyć z (nieokreślonym w dodatku dokładnie) skutkiem, na początek spróbuj znaleźć przyczynę Pozdrawiam serdecznie Smile

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku
Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na jabłoni - tematy połączone [wiadomość #67283 (odpowiedź na #67255) ] czw, 08 grudzień 2011 18:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
A ja myślałem,że będę musiał brać piłe spalinową i ,,zamitać''.Dziwi mnie tylko,że w opisie o mozaice jabłoni pisze,że objawy pojawiają się w kwietniu/maju.U mnie te objawy pojawiły się w połowie czerwca, a na innych drzewach na początku lipca.Następnie na początku/w połowie września objawy te znikły całkowicie.

[Uaktualnione dnia: czw, 08 grudzień 2011 18:33]

Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na jabłoni - tematy połączone [wiadomość #67285 (odpowiedź na #2531) ] czw, 08 grudzień 2011 18:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomolog jest aktualnie niedostępny pomolog
Maniak
Tym bardziej więc skłaniałbym się ku niedoborom składników pokarmowych (chodzi prawdopodobnie o jakiś mikroelement lub antagonizm dwóch składników) - a dokładniej czasową trudnością w ich pobieraniu i transporcie (np. podczas okresowych susz czy też ukierunkowaniu "całej siły" na owoce podczas intensywnego wzrostu zawiązków) Pozdrawiam serdecznie Smile

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku
larwy w jabłoniach [wiadomość #68247 (odpowiedź na #2531) ] pon, 02 styczeń 2012 14:46 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
burgunt jest aktualnie niedostępny burgunt
Zaawansowany
drodzy koledzy zaniepokoiła mnie sytuacja drzew w sadzie głównie na odmianie eliza otóż na pniu od miejsca szczepienia do pierwszego piętra korony pod korą grasują białe larwy z czarną główką i wiercą korytarze Sad nigdy nie potkałem się z takim czymś i zaczynam się tego bać, nie wiem jak z tym walczyć może coś mi doradzicie???jutro postaram się wstawić zdjęcia
Odp: larwy w jabłoniach [wiadomość #68250 (odpowiedź na #68247) ] pon, 02 styczeń 2012 14:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Melolontha jest aktualnie niedostępny Melolontha
Maniak
To trociniarka...Można te, porażone przez nią miejsca odsłaniać scyzorykiem do żywej tkanki i larwy niszczyć mechanicznie, również wciskając w widoczne kanały , kawałek drutu... Rany po scyzoryku, najlepiej traktować tak, jak wszystkie inne rany... Smarować, malować... Pozdrawiam ! P.S. Być może jest też jakieś zwalczanie chemiczne, ale wiesz... Te współczesne preparaty , są takie coraz, delikatniejsze... Smile

[Uaktualnione dnia: pon, 02 styczeń 2012 14:59]

Odp: larwy w jabłoniach [wiadomość #68256 (odpowiedź na #68247) ] pon, 02 styczeń 2012 16:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
dzięki za pomoc jutro wstawie zdjęcie dla potwierdzenia co to za robal buszuje mi w sadzie Mad
Odp: larwy w jabłoniach [wiadomość #68261 (odpowiedź na #68256) ] pon, 02 styczeń 2012 16:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
yanodark jest aktualnie niedostępny yanodark
Zaawansowany
A smarowanie pni jakimś środkiem fosforoorganicznym owadofos diazol ,na wiosnę lub pryskanie lancą.Tych szkodników kory trochę jest zwójka koróweczka różne korniki;ogłodki" nie wiem jak ich larwy zimują które się przepoczwarzają ,trzeba sprawdzić w opisie pomologi.Elizę lubią te szkodniki bo podatna na choroby kory,i szkodnik przeważnie zaczyna żer w miejscach uszkodzonych.

[Uaktualnione dnia: pon, 02 styczeń 2012 16:38]

Odp: larwy w jabłoniach [wiadomość #68263 (odpowiedź na #68261) ] pon, 02 styczeń 2012 16:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
właśnie powchodziły w miejsca uszkodzone przez zime 2010. podejrzewam zę jakby była normalna zima to mróz by je częściowo wykończył a tak żerują teraz
Odp: larwy w jabłoniach [wiadomość #68266 (odpowiedź na #68263) ] pon, 02 styczeń 2012 17:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Taka biologia tych szkodników zima nic im nie zrobi bedą tylko mniej aktywne,jeśli by przemarzły to co by się stało z drzewem w którym zimują .Kiedyś na gruszach był problem z ogłodkiem zalecane było pryskanie pni owadofosem trzy razy mocniejsza mieszanina niż na liście pomagało.Takie szkodniki atakują drzewa osłabione mróz jakieś zgorzele na korze częsta drogą wejścia tych szkodników są pąki drzew. Z mojej praktyki najlepszym sposobem walki z nimi jest poznanie ich biologi terminu lotu form dorosłych i chemiczne ich zwalczane ,by nie dopuścić do złożenia jaj.Często te środki zwalczające maja cechy jajobójcze.
Odp: larwy w jabłoniach [wiadomość #68279 (odpowiedź na #68266) ] pon, 02 styczeń 2012 19:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
chyba bede musiał recznie z nimi powalczyć Mad bo chemicznie to chyba teraz nie ma szans z nimi wygrać a do wiosny to nie mam co czekać
Odp: larwy w jabłoniach [wiadomość #68284 (odpowiedź na #68279) ] pon, 02 styczeń 2012 20:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
A na jakiej kwaterze chcesz to robić i jak?Wydaje mi się że będziesz je usuwał mechanicznie powodując duże rany,osłabisz drzewa a zima dopiero się zaczyna.Zima te szkodniki nie są tak aktywne by powodować duże szkody,poczekał bym do marca.
Odp: larwy w jabłoniach [wiadomość #68289 (odpowiedź na #68284) ] pon, 02 styczeń 2012 20:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Uwaga yanodarka na temat tych ran przed zima chyba słuszna, ale z drugiej strony, jeśli rana taka , po jej wyczyszczeniu jest pomalowana / np. białą emulsją z Topsinem /, to czy ja wiem... Confused Przecież np. drzewka pogryzione przez zające w zimie też się maluje i w ten sposób zabezpiecza... I chyba nie ma tu potrzeby pisać dlaczego rana taka powinna być jak najmniejsza, choć cięcie powinno sięgać początku zdrowej tkanki... A robota ta jest bardzo wciągająca i dość szybko to się robi, tym bardziej, że prawdopodobnie, na początku, dziadowstwo to, nie jest jeszcze rozmieszczone w całym sadzie...

[Uaktualnione dnia: pon, 02 styczeń 2012 20:34]

Odp: larwy w jabłoniach [wiadomość #68306 (odpowiedź na #68247) ] pon, 02 styczeń 2012 21:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
500 szt mam tej elizy dużo nie ma, wydaje mi się ze są dosyc aktywne bo jadą z tym koksem ostro i właśnie boje sie zeby to się dalej nie roznosiło na inne kwatery rośnie obok tego 2 letnia kwatera loba a z drugiej strony 10 letni ligol
Odp: larwy w jabłoniach [wiadomość #68318 (odpowiedź na #68306) ] wto, 03 styczeń 2012 07:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Taka pogoda wysoka temperatura sprzyja im, nowe nasadzenia zainfekowane mogą być dopiero w czasie składania jaj przez formy dorosłe,wiosną.
Odp: larwy w jabłoniach [wiadomość #68395 (odpowiedź na #68318) ] śro, 04 styczeń 2012 10:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jaceo jest aktualnie niedostępny jaceo
Początkujący
Jakieś 20 lat wstecz, prof. Olszak robił u mnie doświadczenie związane ze zwalczaniem trociniarki kasztanowej. Oprócz zwalczania przy pomocy cienkiego drutu (wciskanie go w otwór, z którego wydostają się trociny), stosowane były pułapki feromonowe polskie i amerykańskie. Na polskie nic się nie łapało (o ile pamiętam), na te z USA i owszem. Osobnik dorosły to taka duża "ćma" w paski biało czarne. Wylot ma bardzo krótki, praktycznie w ciągu jednej nocy i dlatego bardzo trudne jest określenie terminu zabiegu chemicznego. Jest ponoć opracowanie naukowe włoskie na ten temat i opracowany tam program ochrony chemicznej przed tym szkodnikiem ale pewnie do polskich warunków on nie przystaje.
Odp: larwy w jabłoniach [wiadomość #68411 (odpowiedź na #68395) ] śro, 04 styczeń 2012 17:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Przepraszam, że dopiero dziś przyszła do mnie ta refleksja, ale rację może mieć też yanodark, który twierdzi, że to może być też ...zwójka koróweczka. Pozdrawiam !
Odp: larwy w jabłoniach [wiadomość #68455 (odpowiedź na #68411) ] czw, 05 styczeń 2012 08:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
ango4 jest aktualnie dostępny ango4
Nowy
kolego też je miałem .zadzwoń pod 607040281 to wyjaśnię co zrobiłem bo pisania zbyt długo by było.Pozdrawiam z Nowym Rokiem.
Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na jabłoni - tematy połączone [wiadomość #76296 (odpowiedź na #2531) ] nie, 29 kwiecień 2012 23:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Hubercik jest aktualnie niedostępny Hubercik
Początkujący
Panowie sadownicy. Proszę o identyfikację choroby jabłonki. Odmiana to gefsztynek prawdziwy. Posadzona na wiosnę 2011 i pięknie rosła w zeszłym roku. W tym też ładnie wystartowała, a tu nagle takie coś. Dodam, że są pąki, które już chyba się nie rozwiną i obawiam się, że straciłem drzewko.

Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na jabłoni - tematy połączone [wiadomość #76367 (odpowiedź na #76296) ] pon, 30 kwiecień 2012 23:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Sebsad jest aktualnie niedostępny Sebsad
Stały bywalec
Hubercik sprawdź czy poniżej miejsca,które pokazałeś na zdjęciu nie pojawił się pas przemraźniętej kory, obejmującej cały obwód pnia.Ja spotkłaem się w tym roku z taką reakcją na swoich drzewkach.W dolnej i górnej części korony drzewka wszytsko ładnie stratowało aż tu nagle w górnej częśc wszystko nagle zasycha....Powodem takiego zjawiska może być właśnie ta ,,strefa'' przez,którą nie mogą ,,przepłynąć'' składniki pokarmowe i woda a tym samym powodują śmierć nieodżywionej części drzewka.To jest moja sugestia i nie wykluczam tego,że mogę się mylić Confused

Pozdrawiam! Smile
Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na jabłoni - tematy połączone [wiadomość #76605 (odpowiedź na #2531) ] czw, 03 maj 2012 21:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Hubercik jest aktualnie niedostępny Hubercik
Początkujący
Dzięki Sebsad za sugestie. Ja też podejrzewam przemarznięcie, bo pień drzewa wygląda jakoś dziwnie, jest jaśniejszy na dole. Dziwne, bo drzewko było zabezpieczone przed mrozem (tektura falista i folia). Poza tym jedna wisienka ma podobne objawy - ładnie wystartowała, a teraz schnie. Podobno temperatura zimą spadła tam do -28 st C, tak twierdzi sąsiad.

Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na jabłoni - tematy połączone [wiadomość #76630 (odpowiedź na #76605) ] pią, 04 maj 2012 00:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Sebsad jest aktualnie niedostępny Sebsad
Stały bywalec
Hubercik ja bym na Twoim miejscu sprawdził co jest z systemem korzeniowym.Prawdopodobnie mógł przemarznąć i to jest efektem zamierania tych drzewek. Rolling Eyes

Pozdrawiam! Smile

[Uaktualnione dnia: pią, 04 maj 2012 00:23]

Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na jabłoni - tematy połączone [wiadomość #77017 (odpowiedź na #76630) ] wto, 08 maj 2012 12:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
rolnik128 jest aktualnie niedostępny rolnik128
Początkujący
Witam,

Na liścisch moich drzew pojawiły się takie przebarwienia, a że jestem początkującym sadownikiem, to nie bardzo wiem jaka to może być choroba. Macie jakieś sugestie?

Z góry dziękuję za wszystkie wpisy.

Pozdawiam.

Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na jabłoni - tematy połączone [wiadomość #77032 (odpowiedź na #77017) ] wto, 08 maj 2012 18:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
zastanawiam sie czy to nie jest robota przedziorka gdyz rozmnozyl sie mi w sadzie?
Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na jabłoni - tematy połączone [wiadomość #77052 (odpowiedź na #77032) ] wto, 08 maj 2012 22:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
dodam jeszcze ze 3 dni wczesniej -faza kwitnienia jabloni pryskalem drzewa srodkami score+kaptan-moze polaczenie ich ze soba lub zastosowanie w fazie kwitnienia wywolalo to zolkniecie lisci?
Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na jabłoni - tematy połączone [wiadomość #77159 (odpowiedź na #2531) ] czw, 10 maj 2012 08:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pio82 jest aktualnie niedostępny pio82
Nowy
Witam, mam prośbę o identyfikacje choroby.
Posiadam kilka bardzo starych jabłoni i zauważyłem na kilku z nich że głównie w koronie takie coś się dzieje. Co to jest, czym się to leczy. Z góry dziękuję za informacje.
Dodam że w miejscu występowania guzów drzewo i gałęzie są bardzo kruche. Pojawia się taki biały nalot, jak pleśń lub wata cukrowa..

http://img28.imageshack.us/img28/2669/zlotareneta.jpg
Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na jabłoni - tematy połączone [wiadomość #77185 (odpowiedź na #77159) ] czw, 10 maj 2012 15:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Sobek jest aktualnie niedostępny Sobek
Zaawansowany
Są to skutki-efekty działania Bawełnicy korówki (uciążliwa mszyca). Trzeba opryskać drzewa najlepiej w najbliższym czasie jak pojawi się "biała wata" polecanymi środkami. Obecnie jest to Pirimor i Actara. Najlepiej dużą ilością wody z dodatkiem zwilżacza. Bardzo dokładnie szczególnie pnie dołem. Ostatnia mroźna zima trochę jej zaszkodziła ale w takim natężeniu jak na foto to chyba nie.
Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na jabłoni - tematy połączone [wiadomość #77400 (odpowiedź na #2531) ] nie, 13 maj 2012 09:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
PiotrB jest aktualnie niedostępny PiotrB
Początkujący
Rolnik 128 - to nie jest przędziorek, ani skutek zastosowania Score+kaptan . Wygląda mi to raczej na niedobór jakiegoś mikroskładnika (może boru, albo magnezu). Powodem może być susza. Można opryskać dolistnie lub podlać wodą z dodatkiem rozpuszczonego nawozu. Przy małej liczbie takich liści powinno przejść. Warto zrobić analizę składu liści.
Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na jabłoni - tematy połączone [wiadomość #77554 (odpowiedź na #2531) ] pon, 14 maj 2012 19:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
idallia jest aktualnie niedostępny idallia
Początkujący
proszę o identyfikację szkodnika który chyba chce się osiedlić na liściach jabłoni. Ja nie mam zielonego pojęcia co to zrobiło.http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/3347/0/

• Załącznik: 0006.JPG
    (Rozmiar: 114.51KB, Pobrane 334 razy)

Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na jabłoni - tematy połączone [wiadomość #77558 (odpowiedź na #2531) ] pon, 14 maj 2012 19:30 Przejdź do poprzedniej wiadomości
idallia jest aktualnie niedostępny idallia
Początkujący
i trochę większe

http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/3348/0/

• Załącznik: 0007.JPG
    (Rozmiar: 108.15KB, Pobrane 325 razy)

Poprzedni wątek:Stosowanie herbicydów w młodym sadzie
Następny wątek:Golden Delicious na M26/P14
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]