|
|
|
|
| Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na jabłoni - tematy połączone [wiadomość #63542 (odpowiedź na #63537) ] |
czw, 01 wrzesień 2011 22:08   |
antymonter Wiadomości: 144 Dołączył(a): październik 2010 |
Zaawansowany |
|
|
|
To raczej nie jest rak,tak jak na fotce Tomasza widział byś na pędach objawy jego.Jeśli liście górne są zdrowe to czekaj na rozwój sytuacji,może brakuje jakiegoś składnika.Daj fotkę to może łatwiej będzie
[Uaktualnione dnia: czw, 01 wrzesień 2011 22:11] http://www.ptroa.co.il/petition/
Nim kupisz kurtkę z kapturem obrzeżonym futrem zastanów się
|
|
|
|
| Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na jabłoni - tematy połączone [wiadomość #63585 (odpowiedź na #63567) ] |
pią, 02 wrzesień 2011 21:06   |
antymonter Wiadomości: 144 Dołączył(a): październik 2010 |
Zaawansowany |
|
|
Zakładając że to brak magnezu to daj sobie spokój z wieloskładnikowym,daj siarczan magnezu.Potasem w tym roku nawoziłeś?
http://www.ptroa.co.il/petition/
Nim kupisz kurtkę z kapturem obrzeżonym futrem zastanów się
|
|
|
|
|
|
| Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na jabłoni - tematy połączone [wiadomość #67283 (odpowiedź na #67255) ] |
czw, 08 grudzień 2011 18:31   |
 |
fokoc22 Wiadomości: 200 Dołączył(a): czerwiec 2011 |
Zaawansowany |
|
|
|
A ja myślałem,że będę musiał brać piłe spalinową i ,,zamitać''.Dziwi mnie tylko,że w opisie o mozaice jabłoni pisze,że objawy pojawiają się w kwietniu/maju.U mnie te objawy pojawiły się w połowie czerwca, a na innych drzewach na początku lipca.Następnie na początku/w połowie września objawy te znikły całkowicie.
[Uaktualnione dnia: czw, 08 grudzień 2011 18:33] __________Amator__________
|
|
|
|
|
| Odp: larwy w jabłoniach [wiadomość #68250 (odpowiedź na #68247) ] |
pon, 02 styczeń 2012 14:55   |
Melolontha Wiadomości: 1853 Dołączył(a): styczeń 2009 |
Maniak |
|
|
To trociniarka...Można te, porażone przez nią miejsca odsłaniać scyzorykiem do żywej tkanki i larwy niszczyć mechanicznie, również wciskając w widoczne kanały , kawałek drutu... Rany po scyzoryku, najlepiej traktować tak, jak wszystkie inne rany... Smarować, malować... Pozdrawiam ! P.S. Być może jest też jakieś zwalczanie chemiczne, ale wiesz... Te współczesne preparaty , są takie coraz, delikatniejsze...
[Uaktualnione dnia: pon, 02 styczeń 2012 14:59]
|
|
|
|
| Odp: larwy w jabłoniach [wiadomość #68261 (odpowiedź na #68256) ] |
pon, 02 styczeń 2012 16:38   |
yanodark Wiadomości: 240 Dołączył(a): grudzień 2011 |
Zaawansowany |
|
|
|
A smarowanie pni jakimś środkiem fosforoorganicznym owadofos diazol ,na wiosnę lub pryskanie lancą.Tych szkodników kory trochę jest zwójka koróweczka różne korniki;ogłodki" nie wiem jak ich larwy zimują które się przepoczwarzają ,trzeba sprawdzić w opisie pomologi.Elizę lubią te szkodniki bo podatna na choroby kory,i szkodnik przeważnie zaczyna żer w miejscach uszkodzonych.
[Uaktualnione dnia: pon, 02 styczeń 2012 16:38]
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: larwy w jabłoniach [wiadomość #68289 (odpowiedź na #68284) ] |
pon, 02 styczeń 2012 20:33   |
Melolontha Wiadomości: 1853 Dołączył(a): styczeń 2009 |
Maniak |
|
|
Uwaga yanodarka na temat tych ran przed zima chyba słuszna, ale z drugiej strony, jeśli rana taka , po jej wyczyszczeniu jest pomalowana / np. białą emulsją z Topsinem /, to czy ja wiem... Przecież np. drzewka pogryzione przez zające w zimie też się maluje i w ten sposób zabezpiecza... I chyba nie ma tu potrzeby pisać dlaczego rana taka powinna być jak najmniejsza, choć cięcie powinno sięgać początku zdrowej tkanki... A robota ta jest bardzo wciągająca i dość szybko to się robi, tym bardziej, że prawdopodobnie, na początku, dziadowstwo to, nie jest jeszcze rozmieszczone w całym sadzie...
[Uaktualnione dnia: pon, 02 styczeń 2012 20:34]
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na jabłoni - tematy połączone [wiadomość #76296 (odpowiedź na #2531) ] |
nie, 29 kwiecień 2012 23:10   |
Hubercik Wiadomości: 90 Dołączył(a): kwiecień 2008 |
Początkujący |
|
|
|
Panowie sadownicy. Proszę o identyfikację choroby jabłonki. Odmiana to gefsztynek prawdziwy. Posadzona na wiosnę 2011 i pięknie rosła w zeszłym roku. W tym też ładnie wystartowała, a tu nagle takie coś. Dodam, że są pąki, które już chyba się nie rozwiną i obawiam się, że straciłem drzewko.
|
|
|
|
| Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na jabłoni - tematy połączone [wiadomość #76605 (odpowiedź na #2531) ] |
czw, 03 maj 2012 21:53   |
Hubercik Wiadomości: 90 Dołączył(a): kwiecień 2008 |
Początkujący |
|
|
|
Dzięki Sebsad za sugestie. Ja też podejrzewam przemarznięcie, bo pień drzewa wygląda jakoś dziwnie, jest jaśniejszy na dole. Dziwne, bo drzewko było zabezpieczone przed mrozem (tektura falista i folia). Poza tym jedna wisienka ma podobne objawy - ładnie wystartowała, a teraz schnie. Podobno temperatura zimą spadła tam do -28 st C, tak twierdzi sąsiad.
|
|
|
|
| Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na jabłoni - tematy połączone [wiadomość #77017 (odpowiedź na #76630) ] |
wto, 08 maj 2012 12:53   |
rolnik128 Wiadomości: 31 Dołączył(a): sierpień 2010 |
Początkujący |
|
|
Witam,
Na liścisch moich drzew pojawiły się takie przebarwienia, a że jestem początkującym sadownikiem, to nie bardzo wiem jaka to może być choroba. Macie jakieś sugestie?
Z góry dziękuję za wszystkie wpisy.
Pozdawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|