Wygląda na to , że tak. Nazwa Azotp New 80 WP zawiera 80% lenacylu czyli wychodzi na to ,że to jest wsio ryba buracyl , venzar i ten nowy azotop. Stary Azotop zawierał symazyne.
Czym macie zamiar opryskać z wiosny?
W 2009 roku panida nie miała rejestracji do stosowania w truskawce.W 2010 coś się zmieniło?.Lepiej panidy nie wpisywać do ewidencji zabiegów ochrony roślin lub stomp zastosować.Ten nowy niby azotop jak zauważyliście to buracyl,venzar w innych szatach.
PANIDA 330 EC
Zawartość substancji aktywnej:
pendimetalina (związek z grupy toluidyn), N-(1-etylopropylo)-3,4-dimetylo-2,6-
dinitroanilina - 330 g/l.
Substancja niebezpieczna nie będąca substancją aktywną : trójmetylobenzen.
GOLTIX 700 SC
Zawartość substancji aktywnej:
metamitron - 4-amino-6-fenylo-3-metylo-1,2,4-triazyn-5(4H)-on
(związek z grupy triazynonów) – 700 g w 1 litrze środka.
Do tego co napisał kolega Zdzich dodam, że Panida to tańszy odpowiednik Stompu. Goltixu nie stosowałem. Przetestowałem kiedyś Buracyl ( tańszy odp. Venzaru). Dominującym chwastem zawsze był u mnie tasznik pospolity. Herbicyd ten okazał się skuteczny - oczywiście zastosowany na glebę wolną od chwastów. Niestety nie posiadam nawadniania, podczas zbiorów była susza i na lżejszej glebie (V kl.) owoce zdrobniały - na III było ok. Znajomy stosuje goltix -szczególnie tam gdzie nie radzi sobie z gwiazdnicą pospolitą i jest zadowolony. Ogólnie goltix wart jest uwagi, gdyż pobierany jest nie tylko przez korzenie, ale także przez liście - można sobie pozwolić na parę dni poślizgu z zastosowaniem.
kolego ja właśnie stosuje tańszą wersje goltixu i jestem bardzo zadowolony... nie radzę na młodych plantacjach bo łatwo przypalić... naprawde dobry herbicyd...
Mam ten sam problem z ww chwastem,strosowałem różne herbicydy,ale bez efektów.
Możektos orientuje się czy moge jeszcze teraz zastosowac Lontrel i Targe w Sendze(zaczeły sie pojawiac pąki i niewiem co robic)
witam, czy ktos stosowal do zwlacznia chwastow srodki chem zawierajace jako substancje czynna NIKOSULFURON? Z jakim skutkiem oraz w jakich fazach rozwojowych chwastow?
Pozdrawiam
Witam.
1. czym teraz opryskać truskawki 2-3 letnie po ścięciu liści, byracyl wystarczy?
2. czym opryskać truskawki sadzone jesienią (niszczone rozłogi były niedawno)
3. i czy można opryskać truskawki sadzone jesienią z pozostawionym pędami na sadzonki? nie przypali pędów i ukorzeniających sie właśnie sadzonek?
mam pytanie kiedy lepiej zwalczać chwasty teraz na jesieni czy na wiosnę?? Jeżeli na wiosnę to się obawiam ze oprysk zaszkodzi truskawce i że zbiór będzie mniejszy natomiast na jesieni to znowu do zbiorów zdążą zarosnąć. Proszę o radę.
Witam
Na jesieni najlepiej działają herbicydy doglebowe.
Natomiast póżną wiosną przed kwitnieniem można zastosować herbicyd dolistny. Jeśli zastosujesz herbicydy na wiosnę w zalecanych dawkach poza azotopem w nowym wydaniu i stompem to wszystko powinno być dobrze.
Teoretycznie powinno to wystarczyć, w praktyce będzie zależeć od warunków pogodowych i od rodzaju gleby na której rosną truskawki. Do zwalczania powschodowego chwastów stosowany był Betanal, ale czy na chwilę obecną są jego odpowiedniki na rynku niech wypowiedzą się Ci którzy stosują.
Czym zwalczyć zielsko w młodych truskawkach? Chcę również założyć nową działkę truskawek. w nich będę zwalczał zielsko przed wschodowo, tylko jakim środkiem. Proszę o nazwy pestycydów, ktore są do kupienia, ja już nie wiem, które da się kupić, a które są wycofane.
Odp: zwalczanie chwastów w uprawie truskawek [wiadomość #53765 (odpowiedź na #50885) ]
sob, 12 marzec 2011 19:22
Arnold Wiadomości: 7 Dołączył(a): październik 2010
Nowy
witam,
co bedziecie teraz stosowac na chwasty, ja na zime wszystko spryskalem venzarem, rowniez jednoroczne, i jak myslicie czy moge je teraz na wiosne spryskac raz jeszcze, chcialem uzyc goltix compact 90 wg, podobno dobry. zna moze ktos dobry sklep internetowy z srodkami? bo w terenie jeszcze nic nie maja, a ma byc teraz juz cieplo i wszystko rusza.