użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Truskawka » Zwalczanie chwastów w uprawie truskawki
Zwalczanie chwastów w uprawie truskawki [wiadomość #5379] pią, 15 czerwiec 2007 23:32 Przejdź do następnej wiadomości
marcelinek jest aktualnie niedostępny marcelinek
Początkujący
czym skutecznie i dość szybko zwalczyć perz w truskawkach Shocked
Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #5381 (odpowiedź na #5379) ] pią, 15 czerwiec 2007 23:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jerzy45 jest aktualnie niedostępny jerzy45
Maniak
Nie uprawiam, ale piszą, że można stosować...Pantera 040 EC, Klinik 360 SL,Dominator 360 SL, Agil 100 EC.....nic więcej nie znalazłem ...
powodzenia

___pozdrawiam_____
Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #5384 (odpowiedź na #5379) ] sob, 16 czerwiec 2007 08:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pota78 jest aktualnie niedostępny pota78
Początkujący
Witam perz w truskawkach to nic wielkiego najlepiej zastosuj Galant Plus w dawce 1,5l na ha po zbiorach 100% skuteczność
Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #5387 (odpowiedź na #5379) ] sob, 16 czerwiec 2007 09:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gość
Jerzy co ty piszesz? nie wprowadzaj czlowieka w blad przecierz klinik i dominator to to samo co roundup.
Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #5390 (odpowiedź na #5379) ] sob, 16 czerwiec 2007 11:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Przepraszam, ale tak pisze w poradniku .... o środkach w truskawce na perz. Mad sprawdze, ale już pisząc pózno wieczorem nie myślałem.... Sprawdze i opierd***e tych co to wydali. Nie stosuj bez czytania etykiety......przepraszam, jeszcze raz sprawdze .....a tam pisało, że na truskawce można je stosować a na skład to nie patrzyłem...

___pozdrawiam_____
Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #5391 (odpowiedź na #5379) ] sob, 16 czerwiec 2007 11:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
...Tak masz racje pluton.... to glifosat, a wiadomości mam z programu FreshMenager ochronaroślin.com.ver.1.0.2 Widnieje tam logo Sadu Nowoczesnego i uważałem, że to wiarygodne zródło informacji.....MARCELINEK ...przepraszam za wprowadzenie w błąd nie zamierzony przezemnie.... Sad To po h** (epitet) są takie programy??? wprowadzaące w błąd.... czy Ci co to opracowali, wydali i dali swoje logo nie ponoszą odpowiedzialności....przecież taki program ochrony w tym wypadku to farsa, a ja w sadzie stosowałem środki opisane tam... Sad może też wprowadza się mnie w błąd....Dla PLUTONA - dziękuje, że wyłapaleś tą bzdure.....
Oj ... napisze FreshMazowia.com.sj.j. a wyrazów na k,h - będzie sporo... Mad

[Uaktualnione dnia: sob, 16 czerwiec 2007 11:46]

___pozdrawiam_____
Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #5393 (odpowiedź na #5379) ] sob, 16 czerwiec 2007 11:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
....program ten ściągnołem ze strony www.ochronaroślin.com aktualizuje się na bieżąco i automatycznie i niestety tam też jest podane, że Dominator i Klinik można stosować w truskawce przez cały sezon... Confused Już ogłupiałem...nie wiem już w co wierzyć ... Crying or Very Sad Co na to ludzie - co wzieli za to forse.....
wkleiłem dodatkowo to co jest w opisie cytuje:

2006-05-27
W najnowszym numerze "Sadu Nowoczesnego", na załączonej płycie CD udostępniamy Państwu FreshManager - program komputerowy wspomagający zarządzanie zabiegami ochrony roślin w gospodarstwie sadowniczym.
"FreshManager opracowany został przez firmę FreshMazovia.com oraz portal internetowy ochronaroslin.com przy współpracy z redakcją "Sadu Nowoczesnego". To wspólne przedsięwzięcie ma na celu ułatwienie sadownikom doboru odpowiednich preparatów oraz usprawnienie procesu rejestracji zabiegów w gospodarstwie. Program umożliwia przechowywanie zapisów związanych ze stosowaniem środków ochrony roślin, a format raportów generowanych przez FreshManagera jest zgodny z wymaganiami Integrowanej Produkcji i systemu EurepGAP.
Oddajemy w Państwa ręce program FreshManager z przekonaniem, że będzie on stanowił znaczną pomoc dla każdego Nowoczesnego Sadownika."
... a może truskawka by przeżyła by ten eksperyment ??? Confused
...to ten program można nazwać wirusem i to bardzo groznym... Mad
Ja wiem co to glifosat 360 i go stosuje od lat, a tych środków nie stosuje , bo i po co jak portugalski np. jest tańszy. A jak ktoś początkujący co to zastosuje czytał to samo ??? strach pomyśleć...

[Uaktualnione dnia: sob, 16 czerwiec 2007 13:53]

___pozdrawiam_____
Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #5399 (odpowiedź na #5393) ] sob, 16 czerwiec 2007 15:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
YorQa jest aktualnie niedostępny YorQa
Początkujący
jerzy: po pierwsze prosze pisać w jednym poście a nie 10 jeden po drugim - ale to juz tak na marginesie - ułatwia to czytanie.

2. co do Fresh Menagera. Nie zgodze się z Tobą i szczerze sam sobie zaprzeczasz. Najpierw podkreślasz że trzeba czytać etykiety... potem ponownie wykazujesz się ignorancją nie czytając ich...
trochę brak konsekwencji ... ale do czego zmierzam:

środki ochrony bazujące na glifosacie Roundup, czy wspomniany tu Klinik rzeczywiście nie nadają się do ochrony przed perzem w truskawce... ze względów no chyba oczywistych - chyba że ktoś chce mieć smażone truskawki.
Ale program Fresh Menager, ani też strona Ochrona Roślin... wcale nie polecają tego środka jako ochrony przed perzem w truskawkach. CZYTAJ UWAŻNIE nie tylko pierwsze dwie linijki!

jest jak byk napisane:
- tereny przeznaczone pod założenie sadu lub plantacji krzewów jagodowych
- sady (drzewa ziarnkowe i pestkowe).

(przy czym jest jeszcze dodatkowo napisane że w sadzie...pryskać bezpiecznie aby nic się na liście i pędy nie przedostało)

nigdzie nie jest napisane że pryskać w truskawkach należy... ewentualnie PRZED założeniem plantacji.

Uprzejmię Cię proszę - zanim znowu zbluzgasz kogoś zastanów się i czytaj... nie tylko dwie pierwsze linijki.

Poza tym co do strony Ochrona Roślin... jest tam taka klauzula...wyraźnie wyodrębniona która powinna dać do myślenia:

UWAGA!!! Informacje zamieszczone na naszych stronach pochodzą od producentów środków ochrony roślin. Redakcja naszego serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści związane z preparatami. Decyzja o zastosowaniu konkretnego preparatu należy wyłącznie do sadownika! Nasz serwis tylko wskazuje możliwości zastosowań ŚOR

Ten program pokazuje możliwości do wyboru a nie myśli i czyta za człowieka. Jeśli potrzebujesz kogoś kto będzie czytał i myślał za Ciebie zatrudnij doradcę.

[Uaktualnione dnia: sob, 16 czerwiec 2007 15:52]

Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #5403 (odpowiedź na #5379) ] sob, 16 czerwiec 2007 17:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Zgadza się, masz racje ...Pytanie brzmiało o zwalczanie perzu w truskawce, a nie przed ....I program mi pokazał i dał odpowiedz na zadane pytanie. Jeśli w wyszukiwarce klikam na chwast, wybieram uprawe i temperature i wyskakują mi tylko 4 środki o nic nie mówiących nazwach,( a środków z glifosatem jest dość sporo i nie wiem dlaczego wówczas zostały umieszczone tylko te dwa....a innych wówczas nie można już stosować...nawet orginalnego Rondupu??) ...to fakt program pokazał możliwości do wyboru (jak piszesz).... wziołem to za pewniak... Mój błąd polegał tylko na tym, że nie czytałem opisu środka, tylko zawieżyłem w to co mi pokazał program, a pokazał, - że w truskawce na perz jest to i to... Od dziś już wiem... program programem, a potrafi wprowadzić w błąd... Zawsze powtarzam, że etykiety należy czytać i je czytam uważnie .
Przyznałem sie publicznie do błędu, który wyłapał uważny i czujny czytelnik pluton i przeprosiłem. Gdyby nawet te środki zostały kupione to kupuący przeczytałby etykiete i chyba nie uwieżyłby nieznajomemu z sieci.
Co do dalszych uwag - nikogo nie zbluzgałem, (jak piszesz) i uważam, że niepotrzebnie coś sugerujesz....
...i nie 10 - jeden po drugim, tylko 3 posty. Liczyć też umiem....
pozdrawiam Pani Marto

[Uaktualnione dnia: sob, 16 czerwiec 2007 17:56]

___pozdrawiam_____
Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #5409 (odpowiedź na #5403) ] sob, 16 czerwiec 2007 20:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
izabela jest aktualnie niedostępny izabela
Nowy
Witam
Lontrel 300SL 0,35-0,4;Agil 100 EC 0,5-0,4 : Focus Ultra 100 EC 1,0-4,0 ; Fusilade Super 125 EC 1,0-4,0 ;Fusilade Forte 150 EC 0,75-2,5 ; Targa Super 5 EC 1,0-4,0 - Na chwasty prosowate w fazie 2 liści - krzewienie się, w dawkach nie przekraczających zwykle połowy dawek maksymalnych.Na perz w stadium 4-6 liści (około 15 cm. wysokości) w wyższych dawkach. Stosować do kwitnieniu truskawki lub po zbiorze owoców. Fusilade Forte stosować przed kwitnieniem truskawki w dawkach do 2,0 l/ha.
Pozdrawiam.
Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #5411 (odpowiedź na #5403) ] sob, 16 czerwiec 2007 22:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
YorQa jest aktualnie niedostępny YorQa
Początkujący
Co do dalszych uwag - nikogo nie zbluzgałem, (jak piszesz)

że wyłapaleś tą bzdure.....
Oj ... napisze FreshMazowia.com.sj.j. a wyrazów na k,h - będzie sporo...

dla mnie bluzgiem niekoniecznie musi być przekleństwo, jest nim różnież skierowanie swoich pretensji niesłusznie na jakąś osobę / firmę , cokolwiek

co do zwlaczania perzu w truskawce:
no wydaje mi się że fundamentalną sprawą jest oczyszczenie ziemi przed założeniem plantacji i rzutuje ona na dalszą ochronę w truskawce. I nie widzę powodów dlaczego takie środki nie miałyby się tam znaleźć.
Jak widac jest to sprawa gustu. i ok. nikt Ci z danego programu korzystać nie każe. Ale zanim będziesz miał pretencje do twórców - sprawdź co program oferuje, jak działa itd. i albo zaakceptuj to i używaj, albo nie i wyrzuć go do kosza.

sprawę uważam za zakończoną. bez odbioru.

Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #5413 (odpowiedź na #5379) ] sob, 16 czerwiec 2007 23:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Pani YorQa. Chciałem zakończyć i nie wracać, do tego wydarzenia...ale Pani upiera się i wmawia mi, że korzystając z programu, który wyszukuje i pokazuje co można zastosować w danej uprawie w niektórych przypadkach nie wprowadza w błąd korzystającego (tak jak mnie ), tylko, że czytać nie umiem. Powtarzam - pytanie było jasno określone.... zwalczanie perzu w truskawkach. Takie pytanie zadałem programowi, który odpowiedział na to pytanie - wymieniając 4 herbicydy. I jeszcze jedno dlaczego są ujęte tylko te dwa środki, jak rynek oferuje całą game innych producentów. Nie ma i w innych kategoriach wszystkich preparatów, które stosuje się na plantacjach. Opisy są również niekompletne co do zakresu możliwości środka. Oczywiście, za to opisy, że pić, palić, itp. itd. jest nawet dwukrotnie powtórzone. A co ma zrobić plantator, jak nie ma w sklepie tych dwóch prepatatów ??? Program Ochrony Roślin wydany przez Hasło Ogrodnicze jednak o niebo bije ten program. A jak masz z ostatnich 10 lat to masz prawie wszystko co można oczekiwać od czegoś co ma nam pomagać. Nie ja tworzyłem program, ja z niego tylko korzystam i oczekuje od takich cudownych wynalazków rzetelnej informacji. Jeśli twórca nie przewidział takiej ewentualności to niech to poprawi...W tym wypadku każdy, kto wejdzie i zrobi podobnie - otrzyma taką samą odpowiedz. I jest jasno określone, bo trzeba to zatwierdzić "Uprawy" , a nie przed założeniem plantacji. Program wyszło z tego jest nie doskonały i powinny takie środki być usunięte, że można z nich korzystać przez cały sezon, bo takie ich przypisanie wprowadza w błąd. Uważam, że jest to oczywiste. Jak zaznaczyłem, ja korzystam z programu, i nie musze kupować browaru by napić się piwa....I widzi Pani ja sprawdziłem co oferuje i jak działa ten program.... i wyszła bzdura.
Dlaczego Pani wyrywa słowa ze zdania...??? i cytuje niektóre wyrazy, które Pani uważa za stosowne, aby je przytoczyć. I nadal uważam, że nikogo nie zbluzgałem ( niestety to są Pani słowa nie moje ), bo w języku polskim, jak Pani wiadomo jest czas przeszły, przyszły i terazniejszy. Ja to pisałem w czasie przyszłym, a nic jeszcze nie pisałem, więc prosze nie manipulować słowami. Niestety ja znam bardzo dużo słów na k,h,p, a,b,c. Tylko jak Pani wie jakie to miały być słowa... niech je Pani ujawni i nie ukrywa przed czytającymi te posty co Jerzy 45 miał na myśli...
Z wyrazami szacunku dla Pani YorQy przesyła Jerzy

[Uaktualnione dnia: nie, 17 czerwiec 2007 11:11]

___pozdrawiam_____
Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #5428 (odpowiedź na #5425) ] nie, 17 czerwiec 2007 17:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Lonek jest aktualnie niedostępny Lonek
Początkujący
Kochani! Z nerwów nie doczytałem wszystkich wypowiedzi... Co prawda z truskawek zszedłem 15 lat temu ale nie sądzę aby w zakresia walki z perzem nastąpiła jakaś rewolucja. O ile dobrze pamiętam to LONTREL NIE ZWALCZA PERZU tylko głównie rumianowate a do zwalczania perzu ja stosowałem (z efektem): Fusilade, Gallant, Targa. Hej!
Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #5432 (odpowiedź na #5428) ] nie, 17 czerwiec 2007 22:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
anbol jest aktualnie niedostępny anbol
Zaawansowany
potwierdzam to co napisał Lonek,lontrel doskonale nadaje się do zwalczania wszelkich rumianowatych,tzw.ostów wgranicza wg mnie również pokrzywę,a na jednoliścienne czyli perz absolutnie fusialade i jego odpowiedniki.Na pewno zadziała.
Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #5464 (odpowiedź na #5379) ] pon, 18 czerwiec 2007 20:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Szanowny Panie Turboptyś.
Dziękuje za to, że w tej niezręcznej sytuacji odezwały się "przysłowiowe nożyce". Nie jestem w tej chwili myśleć zbyt logicznie, bo jestem po "nocce" ( nie mylić z balangą).Ale jeśli już twórca programu się odezwał, na który się powoływałem, to już dla mnie Wielka Sprawa, bo tyle co człowiek "nawalczył" o "coś tam" przez szereg lat, nie spotkała się nawet z jednym "małym liścikiem" nawet "telefonikiem".
Z sadownictwem związany jestem od dzieciństwa, a mam lat ciut więcej niż w nicku i uważam, się za praktyka, który "nawąchał się wielu środków", których już nazw dziś nie można znaleść, nawet w programach sprzed kilku lat. Sadu jabłoniowego mam 10 ha i nie jestem "zielony", jak można by przypuszczać. Nie kończyłem kursów komputerowych, ani nie uczyłem się o komputerach. Nie umiem pisać programów komputerowych itp... Wszędzie na całym Świecie komputery jednak działają chyba tak samo: yes - no, wybierasz, wpisujesz, odrzucasz, zatwierdzasz.... np. programie i... "w mgnieniu oka" masz to co chciałeś....lub nie....Tutaj nie ma dowolności.
Jestem, tylko zwykłym użytkownikiem tych wspaniałych maszyn zaprogramowanych, przez człowieka dla takich maluczkich jak Ja. Zaznaczył Pan, że jest to prosty program w użytkowaniu i tu się zgadza... Fajny, czytelny, prosty i jeszcze można prowadzić np. "całą rejestracje zdarzeń w sadzie"....I oceniam, to za jego plus i na plus Smile .Ma niedociągnięcia.... ale wszystkim nie dogodzisz...
Żeby maja wypowiedz trzymała się całości powtórze to jeszcze raz - pytanie było jasno określone.... zwalczanie perzu w truskawkach i takie pytanie zadałem programowi: klikam na - chwasty - wybieram - perz właściwy, klikam na uprawy -wybieram truskawka i jeszcze temperatura i już mam wynik) a program odpowiedział na to pytanie - wymieniając 4 herbicydy. Czy nie o to chodziło Mi w tej konkretnej sytuacji ??? - o wyszukanie konkretnych środków. W tym wypadku musi Mi jednak Pan przyznać racje, że program wprowadził mnie w błąd. Crying or Very Sad ...przecież nie celowo. Nie wgryzałem się w etykiete, bo i po co ? Ja nie szukałem etykiety, czy rejestracji środka, tylko nazwy. Zawierzyłem maszynie Confused I to jest mój błąd? Całkiem inną stroną jest czytanie etykiet. I w tym wypadku musze przypomnieć, że nie to co pisze w - programie komputerowym, gazecie, płocie czy tygodniku, tylko na opakowaniu danego środka zgodnie z ustawą ... taką a taką......
Ja nie czepiam się Pana, ani do programu (moge z niego korzystać lub nie), tylko wyjaśnić zaistniałą sytuację. Jestem odpowiedzialnyn człowiekiem i przecież mogłem zmienić nicka (przecież swoje dane mogłem sfałszować, albo podszyć się pod kogoś !!! jestem anonimowy bez konsekwencji i odpowiedzialności ) i po sprawie,... ale sumienie miałbym nieczyste, że mogłem kogoś wprowadzić w błąd....Stąd te moje powstawiane litery. A czy to dziecinada ? Miałem prawo być niezadowolony... jak zostaje wprowadzony w błąd, a alfą i omegą nie jestem....
Nawet jak Pan zaznacza ta wyszukiwarka "herbicydowa" nie jest dopracowana...rozumiem ....Nawet, gdyby producent tych 4 herbicydów był jeden rozumiem.... I wszystko jest OK. Tylko cała sytuacja doprowadziła do tego, że ja chciałem wprowadzić kogoś w błąd - konkretnie marcelinka, a nie było to moim celem. A czy nie można glifosatu 360 stosować w truskawkach ??? Można, tylko nie należy opryskać truskawki, ale to już inna historia....
O tym wirusie - przepraszam - zabrakło "...." A to zmieniło by sens tego zwrotu. Mature zdawałem dawno (nie za obecnego Ministra Szkolnictwa) w innym systemie politycznym, ale nadal staram się pisać poprawnie po polsku, bez błędów, zachowuje podstawowe zasady gramatyki, interpunkcji.....Takie mam zasady, gdzie pisze i co pisze...Może tylko na tróje na szynach... ale jednak...
A o odwracaniu kota ogonem... mógłbym napisać "prowokacja dziennikarska", ale nie napisze, bo nim nie jestem. Świadomie napisałem te litery, ale to są tylko litery i nawet jak pisze, że to "epitet", nie może mi Pani lub Pan zarzucić, że kogoś obrażam, tym bardziej, że do nikogo nie napisałem i nie miałem zamiaru ( nieraz się narażałem za kogoś, a On się potem wyparł i po co mi to ? ). W wypowiedziach poprzednich, ale nie moich, też są pewne sugestie, które tyczą się mego stanu umysłu bądz umiejętności.... może i te stwierdzenia są słuszne ??? Crying or Very Sad Jeżeli mam być "mierzony" to prosze o traktowanie wszystkich równo - jak napiszesz i poruszysz temat i wstawisz litere to już jest odzew, o który mi chodziło, i za który dziękuje....czyli jednak wyszło mi, że prowokacja.... Confused Jak zwał tak zwał.
"Jestem sfrustrowanym ( a co to znaczy?) człowiekiem, ale wybiurczo".... Smile Doceniam i szanuje Wszystkich, którzy jak Pan nazywa za zupełną darmoche pomagają całemu rolnictwu w tych trudnych czasach. Wiem ile tu trzeba poświęcić Swego czasu, a o innych wiadomych - nie wspomne. Jednak z przykrością musze stwierdzić, że ludzie (a dużo takich przypadków), którzy mają zajmować się pomocą i doradztwem i biorą za to jeszcze niezłą kase - tak naprawde pracują od 7 - 15 (soboty i niedziele, długie weekendy oczywiście wolne) mają Rolnika serdecznie ....i tu literka. Niektórzy jeszcze żerują na ludzkim nieszczęściu. Albo cieszą się, że miałeś grad, bo Oni zarobią np. na Topsinie ..... (Ja miałem wczoraj Sad i to już drugi raz ) i proszą o więcej. A do zbiorów daleko...
Wyjaśniłem i przedstawiłem Mój punkt widzenia w tej sprawie i Swój udział przez ten "dziwny zbieg okoliczności".
Jeżeli Kogoś uraziłem ( lub zbluzgałem, do wczoraj nie znałem tego zwrotu ), z góry przepraszam, nie to było moją intencją.
pozdrawiam Jerzy
PS. Odpowiedziałbym wcześniej, ale nie mogłem się połączyć...

[Uaktualnione dnia: pon, 18 czerwiec 2007 20:42]

___pozdrawiam_____
Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #5465 (odpowiedź na #5379) ] pon, 18 czerwiec 2007 20:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Po wczorajszym gradzie byłem w sadzie, Sad i jestem z sfrustrowany i pójde się chyba upić... po co wogóle człowiek inwestuje i pracuje ??? Confused

Własne frustracje prosze wypisywać na forum hobby bądź do pamiętnika.Post zostanie skasowany w przeciągu 24h.

Temat programu FreshMenager uznaję za zamknięty i uprzejmie proszę o kolejne posty traktujące na jego temat pisać w dziale informatyka - czyli do tego przeznaczonym. A teraz wróćmy do tematu: "zwalczanie perzu w truskawkach"

Ok. Teraz już wiem, że nie warto umierać za pewne sprawy. Dziękuje za informacje.

[Uaktualnione dnia: pon, 18 czerwiec 2007 23:13]

___pozdrawiam_____
Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #5804 (odpowiedź na #5425) ] czw, 28 czerwiec 2007 13:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Maniak
witam wszystkich.perz jest latwy do zwalczenia, ja stosuje albo agil lub targa super. Mama trudniejszego chwasta do liwkidacji, mianowicie fiołek polny. i nie wiem jaki srodek go zwalcza skuyecznie. prosze o porady.
Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #5845 (odpowiedź na #5804) ] pią, 29 czerwiec 2007 14:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Witam.
Fiołek polny - polecam Goltix 70 WG, Goltix Compact 90 WG lub Betanal Progress AM 180 EC, Saherb 232 EC.
Pozdrawiam
Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #7083 (odpowiedź na #5379) ] czw, 02 sierpień 2007 10:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Vivaldi jest aktualnie niedostępny Vivaldi
Początkujący
Witam po raz pierwszy w tym temacie!
Czy ktoś z Was stosuje opryski przy pomocy belki Fragaria. Od dwóch lat uprawiam 1,5 ha Honeya na bardzo nierównym, górzystym terenie i stosowanie mojego starego, tradycyjnego, podwieszanego opryskiwacza uważam za mało efektywne. Musiałem już skrucić mu ramiona, bo prowadząc nisko przy ziemi haczyłem raz z jednej raz z drugiej strony w zależności od przechylenia ciągnika a podnoszenie go do góry też jest nie efektywne.]
W wielu poradnikach czytam o takiej belce ale nigdzie nie znalazłem konkretów jak ją wykonać.
Może ktoś z Was wie gdzie tego szukać?
Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #7446 (odpowiedź na #7083) ] sob, 11 sierpień 2007 22:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Belki fragaria stosuje się do nanoszenia fungicydów nie herbicydów.Nad każdym rzędem masz zawieszone 3 rozpylacze w płaszczyznach co 90*.Wygląda to jak odwrócone U.A ile ich zamontujesz to juz twoja decyzja.
Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #7508 (odpowiedź na #5379) ] pon, 13 sierpień 2007 22:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Vivaldi jest aktualnie niedostępny Vivaldi
Początkujący
Do anabola!
Nie pisałem do jakich środków stosuje się belkę fragaria więc nie wiem po co ta uwaga! Moje pytanie zawarłem w tym temacie bowiem tylko tutaj cokolwiek piszecie na temat opryskiwaczy. Poza tym nie do końca masz rację bo pewne udoskonalenia takiej belki powodują ,że skutecznie stosuje się ją do opryskiwania międzyrzędzi właśnie herbicydami.
To co napisałeś co do zasady budowy belki jest mi znane i nie o to pytałem. Pytam o konkrety i pomoc w uzyskaniu jakichś projektów a zwłaszcza takich samorób, bo te fabryczne nie wzbudzają mojego zaufania. Wydają się być za delikatne.
Chwasty w uprawie truskawki [wiadomość #10951 (odpowiedź na #5379) ] pon, 14 styczeń 2008 08:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mateusz79 jest aktualnie niedostępny mateusz79
Nowy
Witam serdecznie.
Chciałbym poznać Wasze opinie drogie koleżanki i koledzy na temat dwóch herbicydów Betanal Progres AM 180 EC a Saherb 232 EC stosowany w dawkach dzielonych czy w jedej dawce? jak wyglada skuteczność tych środków?który daje lepszy efekt? Czy dodatkowo trzeba stosować Lontrel? jakie są Wasze uwagi, Was praktyków.Pozdrawiam
Odp: Chwasty w uprawie truskawki [wiadomość #11094 (odpowiedź na #10951) ] sob, 19 styczeń 2008 20:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
100wa jest aktualnie niedostępny 100wa
Nowy
Cześć. Betanal i saherb to własciwie te same środki, ta sama i taka sama ilość substancji czynnej, tylko cena betanalu wyższa. Działanie umiarkowane, tzn jeśli nie zwalczysz wcześniej środkami doglebowymi częsci chwastów, lub plantacja jest zachwaszczona, to i one nie pomogą. Ale oczywiście jak stosujesz z innymi to pomagają. Ja dzielę Saherb na dwie działki po 2 litry. A Lontrel, albo taki sam tylko tańszy Cliophar działa na rumianowate, nawet hamuje wzrost dużych wyrośniętych rumianków, oraz na mniszka, oset. A tych chwastów nie zwalczysz Saherbem. Tylko uważaj żeby nie przekroczyc dawki lontrela bo może zahamować wzrost truskawek. Tyle wiem z moich doświadczeń. Pozdrawiam. 100wa.
Odp: Chwasty w uprawie truskawki [wiadomość #12183 (odpowiedź na #5379) ] wto, 26 luty 2008 09:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Cześć. chciałbym wyrazić tutaj swoje wątpliwości dotyczące preparatu Lontrel 300 SL (może nie samego tyle preparatu co uwagi do jego stosowania) , a mianowicie: w wielu opracowaniach w/w wymieniony preparat należy stosować tylko na międzyrzędzia unikając nanoszenia na rośliny uprawne (truskawki), a więc stosując się do tegoż zalecenia każdy herbicyt o działaniu kontaktowym może być stosowany do zwalczania chwastów na plantacji truskawek np. Basta. jeśli moja interpretacja jest błędna bardzo proszę o wyjaśnienie Drogich Kolegów(żanek), czy stosujcie Lontrel na całej powierzchni. ja posadziłem 1 ha truskawki i nie mam jeszcze tak dużego doświadczenia, a z wątpliwościami to najlepiej do praktyków. Dziękiiii!
Odp: Chwasty w uprawie truskawki [wiadomość #12521 (odpowiedź na #12183) ] nie, 09 marzec 2008 13:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
witrus jest aktualnie niedostępny witrus
Nowy
Można stosować na całą powierzchnię,ale po pierwsze ważny termin wykonania zabiegu tylko do kwitnienia oraz po zbiorze, po drugie zwrócić uwagę na temperatury. Pozdro Witrus
Odp: Chwasty w uprawie truskawki [wiadomość #13058 (odpowiedź na #5379) ] pon, 31 marzec 2008 19:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
marzenka jest aktualnie niedostępny marzenka
Początkujący
Jaki środek (srodki) można zastosować teraz w celu zwalczania wschodzących chwastów jedno- i dwulisciennych?
Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #13566 (odpowiedź na #5432) ] śro, 16 kwiecień 2008 11:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mariuszekf jest aktualnie niedostępny mariuszekf
Nowy
Witam . mam problem z chwastami rumianowatymi w truskawce chce zastosować Lontrel ale nie wiem czy moge go stosować na młode truskawki bez os łon czy z osłonami na ultce pisze żeby uzywać osłon może ktoś z kolegów przeprowadzał taki zabieg proszę o poradę
Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #13567 (odpowiedź na #13566) ] śro, 16 kwiecień 2008 11:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
cześć. Stosowałem lontrel ok połowy marca (uprawa pod folią), na całą powierzchnię, i truskawkom nic się nie dzieje, zaczynają kwitnąć.
Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #13572 (odpowiedź na #13567) ] śro, 16 kwiecień 2008 12:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Wojtek napisz czy pryskałes stre czy młode truskawki moje sa sadzone na jesieni
Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #13582 (odpowiedź na #13572) ] śro, 16 kwiecień 2008 14:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Stosowałem na 1,5 roczne, jeśli sadziłeś jesienią, to nie będzie raczej problemu,
Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #13666 (odpowiedź na #13582) ] pią, 18 kwiecień 2008 20:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Cześć pytanie do Wojtka zastosowałem Lontrel ale nigdzie nie ma informacji po jakim czasie on działa jakie były efekty u ciebie i po jakim srodek zaczyna działac
Odp: Chwasty w uprawie truskawki [wiadomość #13671 (odpowiedź na #5379) ] pią, 18 kwiecień 2008 21:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Kasia22 jest aktualnie niedostępny Kasia22
Nowy
Witam wszystkich
czy może orientuje sie ktoś czym najlepiej zwalczyć przytulie czepną w truskawce ??
i czy można mieszać betanal z venzarem do oprysku w truskawkach?
pozdrawiam Smile
Odp: Chwasty w uprawie truskawki [wiadomość #13672 (odpowiedź na #13671) ] pią, 18 kwiecień 2008 21:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Lontrel działa powoli,zaczną zamierać całe rośliny chwastów.działa u nas na rumianowate,częściowo pokrzywy,mniszek,osty.My byliśmy bardzo zadowoleni,jeszcze dodam że pryskalismy zawsze belką polową,bez osłon,na całą powierzchnię

[Uaktualnione dnia: pią, 18 kwiecień 2008 21:44]

Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #13673 (odpowiedź na #13666) ] pią, 18 kwiecień 2008 21:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Na skuteczność lontrelu wpływa kilka czynników m in. temperatura - opt. to ok.12 oC , min. w granicach 6 oC, i ważne jest aby kilka dni po zabiegu temp. nie spadała poniżej 0 oC, faza rozwojowa chwastów, łatwiej zwalczane w młodszych stadiach. Dokładnie nie mogę podać po jakim czasie ponieważ truskawkę miałem przykrytą, ale myślę że przy odp. warunkach to 7 - 10 dni (pierwsze oznaki).
Można mieszać betanal z venzarem, ten pierwszy właśnie zwalcza przytulie, tylko w odpowiednio wczesnym stadium.
Powodzenia

[Uaktualnione dnia: pią, 18 kwiecień 2008 21:54] przez Moderatora

Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #13676 (odpowiedź na #13673) ] pią, 18 kwiecień 2008 23:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Kasia22 jest aktualnie niedostępny Kasia22
Nowy
dziekuje Smile
Odp: Chwasty w uprawie truskawki [wiadomość #14110 (odpowiedź na #5379) ] wto, 29 kwiecień 2008 22:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
PiotrekP jest aktualnie niedostępny PiotrekP
Nowy
Witam Serdecznie,

Zastosowałem wcz. Lontrel i dzisiaj juz są pierwsze efekty - chwasty wrazliwe wyraźnie "rozłożone", niestety zaniepokoił mnie wygląd truskawek, mianowicie niektóre większe liście również sa delikatnie powinięte. Czy komuś zdarzyła sie podobna sytuacja?? Czekam na odpowiedź.
Miałem dzisiaj zastosować Saherb jednak się wstrzymałem, poradzono mi zeby podać aktywizator procesów metabolicznych po dwóch dniach - napisze jakie efekty.
Wrócę jeszcze do porównania betanal i Saherb - nie jest to identycznie to samo chociaz działanie podobne, różnią się jedną subst. akt. W etykiecie podano ze mozna stosować np. łacznie Lontrel i Betanal a ze względu na ten skład bałem sie go pomieszać. Moze ktoś mieszał??
Odp: Chwasty w uprawie truskawki [wiadomość #14115 (odpowiedź na #5379) ] wto, 29 kwiecień 2008 22:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
witam
ja stosowałam lontrel + saherb , drugi i trzeci oprysk tylko saherb
icon10.gif  skrzyp polny [wiadomość #14689 (odpowiedź na #5379) ] sob, 10 maj 2008 19:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
omia4 jest aktualnie niedostępny omia4
Nowy
Do wszystkich praktyków ogrodnictwa
skrzyp polny zwalczałem dostępnymi herbicydami zawsze skrzyp polny odrastał.skrzp występuje punktowo w rocznny nasadzeniu truskawki i bedę miała problem w następnym sezonie.czym to dziadostwo zlikwidowac? Pomocy!! omia4
Odp: skrzyp polny [wiadomość #14705 (odpowiedź na #14689) ] sob, 10 maj 2008 22:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
fruity81 jest aktualnie niedostępny fruity81
Maniak
Skrzyp generalnie najlepiej sie niszczy Chwastoxem ale oczywiście nie radzę stosować w truskawce z wiadomych przyczyn Very Happy .Nie ma obecnie selektywnego środka który by załatwił problem ze skrzypem w truskawce. Proponuję zrobić analizę gleby gleby ponieważ chwast ten bardzo lubi zakwaszone stanowiska.
Odp: skrzyp polny [wiadomość #14712 (odpowiedź na #14705) ] nie, 11 maj 2008 09:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do poprzedniej wiadomości
omia4 jest aktualnie niedostępny omia4
Nowy
Dziękuję za podpowiedż,chwastox jest nieskuteczny,ph.odpoiednie, wiem o braku selektywnego a ja proszę Ćiebie iwszystkich dobrych na forum o skuteczny sposób na zniszczenie skrzypu.Zadam sobie trudu by poszczególne skrzypy potraktować. Teraz wiesz jak bardzo zależy mi na likwidacji tego badziewia....
Poprzedni wątek:Glebogryzarka w uprawie truskawek
Następny wątek:Agrotkanina - praktyczne pytania
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]