Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Truskawka » Zwalczanie chwastów w uprawie truskawki
| | |
| Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #5387 (odpowiedź na #5379) ] |
sob, 16 czerwiec 2007 09:40   |
|
|
Jerzy co ty piszesz? nie wprowadzaj czlowieka w blad przecierz klinik i dominator to to samo co roundup.
|
|
| | | |
| Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #5399 (odpowiedź na #5393) ] |
sob, 16 czerwiec 2007 15:51   |
YorQa Wiadomości: 82 Dołączył(a): grudzień 2008 |
Początkujący |
|
|
jerzy: po pierwsze prosze pisać w jednym poście a nie 10 jeden po drugim - ale to juz tak na marginesie - ułatwia to czytanie.
2. co do Fresh Menagera. Nie zgodze się z Tobą i szczerze sam sobie zaprzeczasz. Najpierw podkreślasz że trzeba czytać etykiety... potem ponownie wykazujesz się ignorancją nie czytając ich...
trochę brak konsekwencji ... ale do czego zmierzam:
środki ochrony bazujące na glifosacie Roundup, czy wspomniany tu Klinik rzeczywiście nie nadają się do ochrony przed perzem w truskawce... ze względów no chyba oczywistych - chyba że ktoś chce mieć smażone truskawki.
Ale program Fresh Menager, ani też strona Ochrona Roślin... wcale nie polecają tego środka jako ochrony przed perzem w truskawkach. CZYTAJ UWAŻNIE nie tylko pierwsze dwie linijki!
jest jak byk napisane:
- tereny przeznaczone pod założenie sadu lub plantacji krzewów jagodowych
- sady (drzewa ziarnkowe i pestkowe).
(przy czym jest jeszcze dodatkowo napisane że w sadzie...pryskać bezpiecznie aby nic się na liście i pędy nie przedostało)
nigdzie nie jest napisane że pryskać w truskawkach należy... ewentualnie PRZED założeniem plantacji.
Uprzejmię Cię proszę - zanim znowu zbluzgasz kogoś zastanów się i czytaj... nie tylko dwie pierwsze linijki.
Poza tym co do strony Ochrona Roślin... jest tam taka klauzula...wyraźnie wyodrębniona która powinna dać do myślenia:
UWAGA!!! Informacje zamieszczone na naszych stronach pochodzą od producentów środków ochrony roślin. Redakcja naszego serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści związane z preparatami. Decyzja o zastosowaniu konkretnego preparatu należy wyłącznie do sadownika! Nasz serwis tylko wskazuje możliwości zastosowań ŚOR
Ten program pokazuje możliwości do wyboru a nie myśli i czyta za człowieka. Jeśli potrzebujesz kogoś kto będzie czytał i myślał za Ciebie zatrudnij doradcę.
[Uaktualnione dnia: sob, 16 czerwiec 2007 15:52]
|
|
|
| Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #5403 (odpowiedź na #5379) ] |
sob, 16 czerwiec 2007 17:33   |
 |
jerzy45 Wiadomości: 1203 Dołączył(a): kwiecień 2007 |
Maniak |
|
|
Zgadza się, masz racje ...Pytanie brzmiało o zwalczanie perzu w truskawce, a nie przed ....I program mi pokazał i dał odpowiedz na zadane pytanie. Jeśli w wyszukiwarce klikam na chwast, wybieram uprawe i temperature i wyskakują mi tylko 4 środki o nic nie mówiących nazwach,( a środków z glifosatem jest dość sporo i nie wiem dlaczego wówczas zostały umieszczone tylko te dwa....a innych wówczas nie można już stosować...nawet orginalnego Rondupu??) ...to fakt program pokazał możliwości do wyboru (jak piszesz).... wziołem to za pewniak... Mój błąd polegał tylko na tym, że nie czytałem opisu środka, tylko zawieżyłem w to co mi pokazał program, a pokazał, - że w truskawce na perz jest to i to... Od dziś już wiem... program programem, a potrafi wprowadzić w błąd... Zawsze powtarzam, że etykiety należy czytać i je czytam uważnie .
Przyznałem sie publicznie do błędu, który wyłapał uważny i czujny czytelnik pluton i przeprosiłem. Gdyby nawet te środki zostały kupione to kupuący przeczytałby etykiete i chyba nie uwieżyłby nieznajomemu z sieci.
Co do dalszych uwag - nikogo nie zbluzgałem, (jak piszesz) i uważam, że niepotrzebnie coś sugerujesz....
...i nie 10 - jeden po drugim, tylko 3 posty. Liczyć też umiem....
pozdrawiam Pani Marto
[Uaktualnione dnia: sob, 16 czerwiec 2007 17:56] ___pozdrawiam_____
|
|
|
| Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #5409 (odpowiedź na #5403) ] |
sob, 16 czerwiec 2007 20:44   |
izabela Wiadomości: 7 Dołączył(a): grudzień 2006 |
Nowy |
|
|
Witam
Lontrel 300SL 0,35-0,4;Agil 100 EC 0,5-0,4 : Focus Ultra 100 EC 1,0-4,0 ; Fusilade Super 125 EC 1,0-4,0 ;Fusilade Forte 150 EC 0,75-2,5 ; Targa Super 5 EC 1,0-4,0 - Na chwasty prosowate w fazie 2 liści - krzewienie się, w dawkach nie przekraczających zwykle połowy dawek maksymalnych.Na perz w stadium 4-6 liści (około 15 cm. wysokości) w wyższych dawkach. Stosować do kwitnieniu truskawki lub po zbiorze owoców. Fusilade Forte stosować przed kwitnieniem truskawki w dawkach do 2,0 l/ha.
Pozdrawiam.
|
|
| |
| Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #5413 (odpowiedź na #5379) ] |
sob, 16 czerwiec 2007 23:32   |
 |
Maniak |
|
|
Pani YorQa. Chciałem zakończyć i nie wracać, do tego wydarzenia...ale Pani upiera się i wmawia mi, że korzystając z programu, który wyszukuje i pokazuje co można zastosować w danej uprawie w niektórych przypadkach nie wprowadza w błąd korzystającego (tak jak mnie ), tylko, że czytać nie umiem. Powtarzam - pytanie było jasno określone.... zwalczanie perzu w truskawkach. Takie pytanie zadałem programowi, który odpowiedział na to pytanie - wymieniając 4 herbicydy. I jeszcze jedno dlaczego są ujęte tylko te dwa środki, jak rynek oferuje całą game innych producentów. Nie ma i w innych kategoriach wszystkich preparatów, które stosuje się na plantacjach. Opisy są również niekompletne co do zakresu możliwości środka. Oczywiście, za to opisy, że pić, palić, itp. itd. jest nawet dwukrotnie powtórzone. A co ma zrobić plantator, jak nie ma w sklepie tych dwóch prepatatów ??? Program Ochrony Roślin wydany przez Hasło Ogrodnicze jednak o niebo bije ten program. A jak masz z ostatnich 10 lat to masz prawie wszystko co można oczekiwać od czegoś co ma nam pomagać. Nie ja tworzyłem program, ja z niego tylko korzystam i oczekuje od takich cudownych wynalazków rzetelnej informacji. Jeśli twórca nie przewidział takiej ewentualności to niech to poprawi...W tym wypadku każdy, kto wejdzie i zrobi podobnie - otrzyma taką samą odpowiedz. I jest jasno określone, bo trzeba to zatwierdzić "Uprawy" , a nie przed założeniem plantacji. Program wyszło z tego jest nie doskonały i powinny takie środki być usunięte, że można z nich korzystać przez cały sezon, bo takie ich przypisanie wprowadza w błąd. Uważam, że jest to oczywiste. Jak zaznaczyłem, ja korzystam z programu, i nie musze kupować browaru by napić się piwa....I widzi Pani ja sprawdziłem co oferuje i jak działa ten program.... i wyszła bzdura.
Dlaczego Pani wyrywa słowa ze zdania...??? i cytuje niektóre wyrazy, które Pani uważa za stosowne, aby je przytoczyć. I nadal uważam, że nikogo nie zbluzgałem ( niestety to są Pani słowa nie moje ), bo w języku polskim, jak Pani wiadomo jest czas przeszły, przyszły i terazniejszy. Ja to pisałem w czasie przyszłym, a nic jeszcze nie pisałem, więc prosze nie manipulować słowami. Niestety ja znam bardzo dużo słów na k,h,p, a,b,c. Tylko jak Pani wie jakie to miały być słowa... niech je Pani ujawni i nie ukrywa przed czytającymi te posty co Jerzy 45 miał na myśli...
Z wyrazami szacunku dla Pani YorQy przesyła Jerzy
[Uaktualnione dnia: nie, 17 czerwiec 2007 11:11] ___pozdrawiam_____
|
|
| | |
| Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #5464 (odpowiedź na #5379) ] |
pon, 18 czerwiec 2007 20:03   |
 |
Maniak |
|
|
Szanowny Panie Turboptyś.
Dziękuje za to, że w tej niezręcznej sytuacji odezwały się "przysłowiowe nożyce". Nie jestem w tej chwili myśleć zbyt logicznie, bo jestem po "nocce" ( nie mylić z balangą).Ale jeśli już twórca programu się odezwał, na który się powoływałem, to już dla mnie Wielka Sprawa, bo tyle co człowiek "nawalczył" o "coś tam" przez szereg lat, nie spotkała się nawet z jednym "małym liścikiem" nawet "telefonikiem".
Z sadownictwem związany jestem od dzieciństwa, a mam lat ciut więcej niż w nicku i uważam, się za praktyka, który "nawąchał się wielu środków", których już nazw dziś nie można znaleść, nawet w programach sprzed kilku lat. Sadu jabłoniowego mam 10 ha i nie jestem "zielony", jak można by przypuszczać. Nie kończyłem kursów komputerowych, ani nie uczyłem się o komputerach. Nie umiem pisać programów komputerowych itp... Wszędzie na całym Świecie komputery jednak działają chyba tak samo: yes - no, wybierasz, wpisujesz, odrzucasz, zatwierdzasz.... np. programie i... "w mgnieniu oka" masz to co chciałeś....lub nie....Tutaj nie ma dowolności.
Jestem, tylko zwykłym użytkownikiem tych wspaniałych maszyn zaprogramowanych, przez człowieka dla takich maluczkich jak Ja. Zaznaczył Pan, że jest to prosty program w użytkowaniu i tu się zgadza... Fajny, czytelny, prosty i jeszcze można prowadzić np. "całą rejestracje zdarzeń w sadzie"....I oceniam, to za jego plus i na plus .Ma niedociągnięcia.... ale wszystkim nie dogodzisz...
Żeby maja wypowiedz trzymała się całości powtórze to jeszcze raz - pytanie było jasno określone.... zwalczanie perzu w truskawkach i takie pytanie zadałem programowi: klikam na - chwasty - wybieram - perz właściwy, klikam na uprawy -wybieram truskawka i jeszcze temperatura i już mam wynik) a program odpowiedział na to pytanie - wymieniając 4 herbicydy. Czy nie o to chodziło Mi w tej konkretnej sytuacji ??? - o wyszukanie konkretnych środków. W tym wypadku musi Mi jednak Pan przyznać racje, że program wprowadził mnie w błąd. ...przecież nie celowo. Nie wgryzałem się w etykiete, bo i po co ? Ja nie szukałem etykiety, czy rejestracji środka, tylko nazwy. Zawierzyłem maszynie I to jest mój błąd? Całkiem inną stroną jest czytanie etykiet. I w tym wypadku musze przypomnieć, że nie to co pisze w - programie komputerowym, gazecie, płocie czy tygodniku, tylko na opakowaniu danego środka zgodnie z ustawą ... taką a taką......
Ja nie czepiam się Pana, ani do programu (moge z niego korzystać lub nie), tylko wyjaśnić zaistniałą sytuację. Jestem odpowiedzialnyn człowiekiem i przecież mogłem zmienić nicka (przecież swoje dane mogłem sfałszować, albo podszyć się pod kogoś !!! jestem anonimowy bez konsekwencji i odpowiedzialności ) i po sprawie,... ale sumienie miałbym nieczyste, że mogłem kogoś wprowadzić w błąd....Stąd te moje powstawiane litery. A czy to dziecinada ? Miałem prawo być niezadowolony... jak zostaje wprowadzony w błąd, a alfą i omegą nie jestem....
Nawet jak Pan zaznacza ta wyszukiwarka "herbicydowa" nie jest dopracowana...rozumiem ....Nawet, gdyby producent tych 4 herbicydów był jeden rozumiem.... I wszystko jest OK. Tylko cała sytuacja doprowadziła do tego, że ja chciałem wprowadzić kogoś w błąd - konkretnie marcelinka, a nie było to moim celem. A czy nie można glifosatu 360 stosować w truskawkach ??? Można, tylko nie należy opryskać truskawki, ale to już inna historia....
O tym wirusie - przepraszam - zabrakło "...." A to zmieniło by sens tego zwrotu. Mature zdawałem dawno (nie za obecnego Ministra Szkolnictwa) w innym systemie politycznym, ale nadal staram się pisać poprawnie po polsku, bez błędów, zachowuje podstawowe zasady gramatyki, interpunkcji.....Takie mam zasady, gdzie pisze i co pisze...Może tylko na tróje na szynach... ale jednak...
A o odwracaniu kota ogonem... mógłbym napisać "prowokacja dziennikarska", ale nie napisze, bo nim nie jestem. Świadomie napisałem te litery, ale to są tylko litery i nawet jak pisze, że to "epitet", nie może mi Pani lub Pan zarzucić, że kogoś obrażam, tym bardziej, że do nikogo nie napisałem i nie miałem zamiaru ( nieraz się narażałem za kogoś, a On się potem wyparł i po co mi to ? ). W wypowiedziach poprzednich, ale nie moich, też są pewne sugestie, które tyczą się mego stanu umysłu bądz umiejętności.... może i te stwierdzenia są słuszne ??? Jeżeli mam być "mierzony" to prosze o traktowanie wszystkich równo - jak napiszesz i poruszysz temat i wstawisz litere to już jest odzew, o który mi chodziło, i za który dziękuje....czyli jednak wyszło mi, że prowokacja.... Jak zwał tak zwał.
"Jestem sfrustrowanym ( a co to znaczy?) człowiekiem, ale wybiurczo".... Doceniam i szanuje Wszystkich, którzy jak Pan nazywa za zupełną darmoche pomagają całemu rolnictwu w tych trudnych czasach. Wiem ile tu trzeba poświęcić Swego czasu, a o innych wiadomych - nie wspomne. Jednak z przykrością musze stwierdzić, że ludzie (a dużo takich przypadków), którzy mają zajmować się pomocą i doradztwem i biorą za to jeszcze niezłą kase - tak naprawde pracują od 7 - 15 (soboty i niedziele, długie weekendy oczywiście wolne) mają Rolnika serdecznie ....i tu literka. Niektórzy jeszcze żerują na ludzkim nieszczęściu. Albo cieszą się, że miałeś grad, bo Oni zarobią np. na Topsinie ..... (Ja miałem wczoraj i to już drugi raz ) i proszą o więcej. A do zbiorów daleko...
Wyjaśniłem i przedstawiłem Mój punkt widzenia w tej sprawie i Swój udział przez ten "dziwny zbieg okoliczności".
Jeżeli Kogoś uraziłem ( lub zbluzgałem, do wczoraj nie znałem tego zwrotu ), z góry przepraszam, nie to było moją intencją.
pozdrawiam Jerzy
PS. Odpowiedziałbym wcześniej, ale nie mogłem się połączyć...
[Uaktualnione dnia: pon, 18 czerwiec 2007 20:42] ___pozdrawiam_____
|
|
| | | | | | | |
| Odp: Chwasty w uprawie truskawki [wiadomość #11094 (odpowiedź na #10951) ] |
sob, 19 styczeń 2008 20:52   |
100wa Wiadomości: 16 Dołączył(a): lipiec 2007 |
Nowy |
|
|
|
Cześć. Betanal i saherb to własciwie te same środki, ta sama i taka sama ilość substancji czynnej, tylko cena betanalu wyższa. Działanie umiarkowane, tzn jeśli nie zwalczysz wcześniej środkami doglebowymi częsci chwastów, lub plantacja jest zachwaszczona, to i one nie pomogą. Ale oczywiście jak stosujesz z innymi to pomagają. Ja dzielę Saherb na dwie działki po 2 litry. A Lontrel, albo taki sam tylko tańszy Cliophar działa na rumianowate, nawet hamuje wzrost dużych wyrośniętych rumianków, oraz na mniszka, oset. A tych chwastów nie zwalczysz Saherbem. Tylko uważaj żeby nie przekroczyc dawki lontrela bo może zahamować wzrost truskawek. Tyle wiem z moich doświadczeń. Pozdrawiam. 100wa.
|
|
| | | | | | | | | |
| Odp: Chwasty w uprawie truskawki [wiadomość #13672 (odpowiedź na #13671) ] |
pią, 18 kwiecień 2008 21:41   |
anbol Wiadomości: 279 Dołączył(a): styczeń 2007 |
Zaawansowany |
|
|
Lontrel działa powoli,zaczną zamierać całe rośliny chwastów.działa u nas na rumianowate,częściowo pokrzywy,mniszek,osty.My byliśmy bardzo zadowoleni,jeszcze dodam że pryskalismy zawsze belką polową,bez osłon,na całą powierzchnię
[Uaktualnione dnia: pią, 18 kwiecień 2008 21:44]
|
|
|
| Odp: zwalczanie perzu w truskawkach [wiadomość #13673 (odpowiedź na #13666) ] |
pią, 18 kwiecień 2008 21:44   |
Gosc Wiadomości: 7205 Dołączył(a): listopad 2006 |
Maniak |
|
|
Na skuteczność lontrelu wpływa kilka czynników m in. temperatura - opt. to ok.12 oC , min. w granicach 6 oC, i ważne jest aby kilka dni po zabiegu temp. nie spadała poniżej 0 oC, faza rozwojowa chwastów, łatwiej zwalczane w młodszych stadiach. Dokładnie nie mogę podać po jakim czasie ponieważ truskawkę miałem przykrytą, ale myślę że przy odp. warunkach to 7 - 10 dni (pierwsze oznaki).
Można mieszać betanal z venzarem, ten pierwszy właśnie zwalcza przytulie, tylko w odpowiednio wczesnym stadium.
Powodzenia
[Uaktualnione dnia: pią, 18 kwiecień 2008 21:54] przez Moderatora
|
|
| | | | | | |
Idź do forum:
|