|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Czy ktoś mi rozpozna jabłoń? [wiadomość #65748 (odpowiedź na #1470) ] |
wto, 01 listopad 2011 09:24   |
Fiedka Wiadomości: 4 Dołączył(a): listopad 2011 |
Nowy |
|
|
Znalazłem wspaniałą jabłoń, chciałbym podobne zasadzić w swoim skromnym, wiejskim, przydomowym sadzie. Niestety nikt, łącznie z właścicielem nie wie co to za jabłoń. Mimo rozmów z wieloma ludźmi zajmującymi się sadownictwem nie posunąłem się do przodu z tym tematem.
Poszukuję kogoś kto rozpozna jabłoń na podstawie załączonych zdjęć (oraz dodatkowych informacji) i oczywiście jeśli taką jabłoń można kupić u kogoś z Forumowiczów to bardzo chętnie bym z takiej możliwości skorzystał.
Drzewo ma kilkadziesiąt lat (30?). Jest wysokości ok. 2-2,5 m ale chyba nigdy nie było przycinane. W załączniku zdjęcie owoców. Owoce o cienkiej skórce, białym miąższu, kruche (przy ugryzieniu "odłupują" się duże fragmenty), dosyć twarde i baaaardzo soczyste. W smaku kwaskowate, bez winnego posmaku.
Będę bardzo zobowiązany za pomoc.
pozdrawiam serdecznie
Załącznik: PA168843.JPG
(Rozmiar: 102.14KB, Pobrane 1184 razy)
|
|
|
| Odp: Czy ktoś mi rozpozna jabłoń? [wiadomość #65750 (odpowiedź na #65748) ] |
wto, 01 listopad 2011 10:18   |
Melolontha Wiadomości: 1853 Dołączył(a): styczeń 2009 |
Maniak |
|
|
W związku z tym, że na świecie uprawianych jest około 10 000 / dziesięć tysięcy / odmian jabłek, a w Polsce co najmniej kilkadziesiąt, rozumiesz, że szanse " trafienia " / na dodatek bez ugryzienia / mamy tu raczej niewielkie... A jeżeli , jak twierdzisz, drzewo ma ok. 30 lat, to jako już niemodne, też mogło ze szkółek, zniknąć... Myślę, że wszystko co można jeszcze uczynić, to przyciąć wiosną mocno kilka gałęzi, a wyrosłe w miejscu cięcia zrazy, przekazać jakiemuś szkółkarzowi pod koniec lipca, z prośbą o zaokulizowanie, czyli rozmnożenie... Tylko wtedy będzie gwarancja, że będzie to ta sama, tak ceniona przez Ciebie odmiana... P.S. A może to Jonathan ? Pozdrawiam !
[Uaktualnione dnia: wto, 01 listopad 2011 10:20]
|
|
|
|
|
|
| Odp: Czy ktoś mi rozpozna jabłoń? [wiadomość #65757 (odpowiedź na #65754) ] |
wto, 01 listopad 2011 17:37   |
art2r Wiadomości: 8 Dołączył(a): kwiecień 2011 |
Nowy |
|
|
| Regis napisał(a) dnia wto, 01 listopad 2011 04:36 | Ja bym obstawiał odmianę Fantazja. Ale po tym zdjęciu nie jestem pewny na 100 %, po prostu wydaje mi się bardzo podobne
|
Kolega Fiedka napisał o twardej skórce więc fantazja odpada.
|
|
|
|
|
|
| Odp: Czy ktoś mi rozpozna jabłoń? [wiadomość #65764 (odpowiedź na #65762) ] |
wto, 01 listopad 2011 19:39   |
Maniak |
|
|
O tym jak to rozmnożyć, pisałem Ci o godz.10:18... Kto mógłby to zrobić, tego nie wiem, ale na pewno musi to być jakiś szkółkarz... Najnowsze zdjęcie utwierdza mnie w przekonaniu, że ani to Fantazja, ani Jonathan, ani Beforest, ani Priam...A może to jakaś przypadkowa siewka ? Szanse na wielką karierę ma to-to minimalne, ze względu na to że jest to jabłko raczej jesienne i ma ten paskowany rumieniec... Lepszy byłby rozmyty... Czy można to gdzieś zgłosić i zarejestrować ? Można, po wniesieniu opłaty, ale więcej mógłby tu powiedzieć " pomolog ", który milczy, bo jak pisał kiedyś, " gdy nie wie / co to za odmiana /, to milczy "... Pozdrawiam !
|
|
|
|
|
| Odp: Czy ktoś mi rozpozna jabłoń? [wiadomość #65767 (odpowiedź na #65766) ] |
wto, 01 listopad 2011 20:17   |
Maniak |
|
|
juraaa... Jakaś szansa na tą Lindę jest, ale jak ją / Lindę / pamiętam, to jest to odmiana o specyficznym, ostrym i kwaśnym smaku i kiedy się ją je, włosy z tyłu czaszki od tej ostrości się jeżą... Ale jest rzeczywiście bardzo soczysta... Myślę, że bardzo dobrze że zniknęła, a Ty, jeśli chcesz ugryżć coś tak wspaniałego jak Twoja córka, musisz zdobyć skądś... Fantazję.... Bo nie ma na świecie jabłka bardziej smacznego i bardziej soczystego... Poza tym Fantazja, to krzyżówka Mc Intosha z Lindą, właśnie... Pozdrawiam ! ...P.S. Twojej córki nie znam, ale za to mam swoich...dwie !
[Uaktualnione dnia: wto, 01 listopad 2011 20:21]
|
|
|
|
| Odp: Czy ktoś mi rozpozna jabłoń? [wiadomość #65769 (odpowiedź na #65767) ] |
wto, 01 listopad 2011 20:28   |
|
|
a może by tak WEALTHY ..szczególnie drugie zdjęcie mi się kojarzy.
|
|
|
|
|
| Odp: Czy ktoś mi rozpozna jabłoń? [wiadomość #65773 (odpowiedź na #65771) ] |
wto, 01 listopad 2011 20:52  |
Maniak |
|
|
|
Fiedka... Pisałem o tym jak wyprodukować tam te zrazy do okulizacji... Ale, gdyby na tym drzewie na końcach pędów były dość długie i dość grube / grubości ołówka / przyrosty, to można by użyć ich do szczepienia już tej / 2012 / wiosny... Wtedy miałbyś drzewka już jesienią 2012... Bo przy okulizacji latem 2012, drzewka będą dopiero w 2013 r... Wszystko to musiałby jednak ocenić ktoś na miejscu i podpowiedzieć, kiedy te zrazy ewentualnie ściąć, jak przechować itd...
|
|
|