Witam,
u mnie jak nie zauważyłem że kołek jest spróchniały to oczywiście łamie się na szczepie. Tego trzeba pilnować albo zrobić rusztowanie. Ja je mam dosadzone w starych drzewach i dlatego nie robiłem rusztowania.
Pozdrawiam.
wyrywam sad i chce wszadzic gale tylko nie wiem jaka gale wsadzic? prosze o podpowiedz jaka jest najbardziej porzadana na rynku ? gleba na ktorej bede ja sadzil to klasa IV ai b wiec poprosze rowniez podpowiedz co do podkladki.
witam mam problem mam gale Royal na P14 na dobrej ziemi na dość zimniej kwaterze (blisko lasu ) i już od 6 lat nie mam wogule na niej owocu, bardzo mocno kwitnie a potem wszystko spada i zostają kila sztuk jabłek, posadziłem idareda jako zapylacz ale nic nie dało i jeszcze w tym roku jakoś strasznie popękał owoc jak by coś ją rozsadziło ...
nie wiem co robi, podejrzewam
-złom podkładkę
- zły zapylacz
- zimna kwatera
- kiepska odmiana
czy masie jakiś pomysł ????
Jak przy lesie to zastoisko mrozowe??? Zakladam, ze jakosci gleby jestes pewien, ale dosc rzadko sie zdarza, zeby gleba kolo lasu byla dobra... Pozdrawiam Kaban.
Znajomy też miał podobny problem,miał ją już wyrywać ale w końcu zaczęła owocować,to chyba zła podkładkahttp://www.ptroa.co.il/petition/
Nim kupisz kurtkę z kapturem obrzeżonym futrem zastanów się
antymonter napisał(a) dnia czw, 06 październik 2011 10:53
Znajomy też miał podobny problem,miał ją już wyrywać ale w końcu zaczęła owocować,to chyba zła podkładka
ale tak sam nic nie robił?? ktoś mi podpowiadał żebym podciął korzenie może to pomóc ??
co do gleby to nie jest równa na całej kwaterze ale ogólnie nie jest naj gorsza i poza tym drzewa mają sie doskonale bardzo dobrze rosną są zdrowe mają mocne przyrosty liście zielone ..??
Szczegółów nie znam,ale przy najbliższej okazji się spytam.Od siebie mogę doradzić:w przyszłym sezonie minimum azotu,za to w górnej dawce potasu,no i magnezu.Cięcie minimalne jak najpóźniej- przed kwitnieniem.http://www.ptroa.co.il/petition/
Nim kupisz kurtkę z kapturem obrzeżonym futrem zastanów się
ja mam gale na m26 i nie ma żadnego rusztowania a co lepsze drzewa nawet już nie mają kołków bo większość zgniła i jakoś stoja drzewa mają 6 lat Dla tej podkładki rusztowanie raczej nie jest potrzebne kołki wystarczą chyba że jest to jakaś słabsza gleba
kamil8000 - miałem podobny problem z brakiem owocowania na gali - obfite kwitnienie a owocu niewiele i to przerosty, w mokre lata popękane. W jednym roku podcinacz korzeni na 50 cm od pnia a w następny gdy dużo kwitło regalis 1kg/ha + zakwaszenie wody na różowy pąk, drugi raz regalis 1kg/ha + zakwaszenie wody 3 tygodnie później. W tym roku po raz pierwszy nie przerzedzałem ręcznie i na wierzchołkach były po 4sztuki z zawiązka i wszystkie urosły powyżej 6,5cm . plon 38t/ha z 9 letnich drzew bardzo ładnie wybarwiony
Z hektara plonu ci nie powiem bo mam aby 500 drzewek ale z drzewka średnio 2 jedynki miałem z wybarwieniem nie ma żadnych problemów wielkość w okolicach 7 cm czyli jak na gale nie tak źle