użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Wiśnia » Zakładanie nowych sadów wiśniowych
icon5.gif  Odp: Wiśnia - zabiegi ochronne [wiadomość #14223 (odpowiedź na #14209) ] pią, 02 maj 2008 21:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
CZerwony82 jest aktualnie niedostępny CZerwony82
Początkujący
witam mam pytanko - diś zauwarzyłem na płatkach moich wisienek małe brązowawe plamki co to może być?? czy to objawy brunatnej zgnilizny???co ztym zrobić??? proszę pomóżcie Embarassed
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #14241 (odpowiedź na #214) ] sob, 03 maj 2008 11:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Robercik jest aktualnie niedostępny Robercik
Zaawansowany
witam
spokojnie kolego to nic strasznego taka kolej rzeczy po prostu wisienki pomału przekwitają i płatki będą zmieniać kolor Shocked - nie wpadnij aby w panikę jak będą opadały bo to też nic strasznego Laughing

Robert
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #14246 (odpowiedź na #214) ] sob, 03 maj 2008 11:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomolog jest aktualnie niedostępny pomolog
Maniak
Dokładnie - po prostu koniec pełni Very Happy Pozdrawiam Smile

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #14268 (odpowiedź na #14246) ] sob, 03 maj 2008 15:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
CZerwony82 jest aktualnie niedostępny CZerwony82
Początkujący
dziękuję trochę mi ulżyło, ale mam wątpliwości czy to już koniec kwitnienia poniewarz na niekturych drzewkach znajdują się jeszcze nie do końca rozwinięte pąki, nadmieniam że jest to groniasta, a plantacja ma dwa lata, postaram się jutro wrzucić zdjęcia drzewek i kwiatów, dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #17739 (odpowiedź na #14268) ] czw, 17 lipiec 2008 13:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Sigmund jest aktualnie niedostępny Sigmund
Maniak
Temat zboczył na ochronę wiśni ,wróćmy do zakładania nowych sadów. Ciekaw jestem czy niektórzy nie zmienili zdania co do nasadzeń?

No nie teraz się sadzi czereśnie przecież droga w tym roku.

http://www.tekstowo.pl/piosenka,anna_zebrowska,ucz_sie_polsk iego.html
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #17745 (odpowiedź na #214) ] czw, 17 lipiec 2008 14:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Właśnie - warto szczególnie teraz wrócić do tego zagadnienia... co sądzicie o zakładaniu nowych sadów wiśniowych w tym roku? Czy to totalny bezsens czy jednak nie? Często bywało i tak, że sadownicy postępujący teoretycznie "wbrew zdrowemu rozsądkowi" - czyli sadząc dany gatunek w roku najniższych cen - wygrywali na tym (porzeczka, truskawki). W przypadku wiśni jednak, moim zdaniem, absolutnie nie ma takich gwarancji... Z drugiej strony - jeśli spora część zdeterminowanych kolegów faktycznie "chwyci za piły" w tym roku - przyszłe lata i sytuacja na rynku wiśni będą wielką zagadką... Co o tym sądzicie? Zapraszam do dyskusji Pozdrawiam serdecznie Smile

Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #17774 (odpowiedź na #17745) ] pią, 18 lipiec 2008 17:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
DARECKI jest aktualnie niedostępny DARECKI
Zaawansowany
Jak popatrze na te mlode nasadzenia wisni (roczne, dwuletnie) wielohektarowe plantacje nasowa mi sie mysl taka ze przez pare nastepnych lat sytuacja nie ulegnie zmianie.Mysle tez ze duzy wplyw na zakladanie sadow wisniowych miala cena drzewek w szkolkach ,ktora przez dwa ostatnie sezony oscylowala na poziomie 2.50 szt tak wiec problem wisni bedzie powracal na 100%%%%%%%
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #17809 (odpowiedź na #17745) ] sob, 19 lipiec 2008 23:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Marekvp jest aktualnie niedostępny Marekvp
Zaawansowany
Mój dziadek mawiał :"sąsiedzi sadzą ty wyrywaj-wyrywają ty sadz".Zgodnie z tą maksymą swój pierwszy 2,5 hektarowy sad wiśniowy posadziłem w roku 1995 kiedy jeśli pamiętacie owoce były po jakieś 1700-2000zł(oczywiście stare)a drzewka płaciłem po 10000 starych zł czyli po złotówce.To był jak się wkrótce okazało koniec "dołka wiśniowego" i największe zbiory z tego i odziedziczonego po ojcu sadu wypadły mi przy cenie nawet 3,30/kg.I dzisiaj mogę powiedziec że był to jeden z najlepszych interesów w mojej sadowniczej karierze.
Czy taka sytuacja się powtórzy?Trudno powiedziec.Moim zdaniem z zakładaniem nowych sadów wiśniowych trzeba poczekac przynajmniej z dwa lata.
Początki [wiadomość #18873 (odpowiedź na #214) ] pią, 05 wrzesień 2008 18:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Maniak
Witam. Jestem tu nowy i liczę na waszą pomoc. Mam ok 0,80 ha gruntu 3 i 4 klasy na którym były i w tym roku jeszcze jest zboże. Zastanawiam sie czy na tej działce nie można by posadzić jakichś owoców, pomyślałem o wiśni. Czy ktoś mógłby mi napisać jakie mogą być koszta założenia sadu wiśniowego o tej powierzchni, gdzie kupić sadzonki odmiany np."pandy103" najkorzystniej itp... Interesują mnie tylko poważne wypowiedzi osób doświadczonych, najchętniej sadowników. Jeśli chodzi o opłacalność to mniej więcej orientuję się jak to wygłąda
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #18918 (odpowiedź na #214) ] pon, 08 wrzesień 2008 07:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Robercik jest aktualnie niedostępny Robercik
Zaawansowany
witam
jeśli kolego twierdzisz ze ekonomicznie rozgryzłeś ten temat -to po co sadzić?- szkółkarze maja dość pieniędzy, więc moja sugestja -pomyśl o czymś bardziej dochodowym- to nie jest wcale złośliwość ,tylko dobra rada Razz

Robert
Odp: Początki [wiadomość #19309 (odpowiedź na #18873) ] śro, 24 wrzesień 2008 10:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Koszty założenia sadu zależą głównie od jakości wiśni i odmiany. Przy rozstawie 4*2 zmieścisz około 1000 drzewek, 4,5*2 będzie to około 850-880, 4,5*2,5 -700. Dopiero zaczynasz zabawę z wiśnią więc proponuję 4,5*2,5 (tym bardziej że Pandy 103 silnie rośnie). Co do odmiany to bardziej bym polecał Debreceni Btermo. Ma mniejsze owoce niż Pandy, jednak owocuje znacznie lepiej. Wielkość można poprawić zakładając nawadnianie. W skrócie o tych odmianach wiśni poczytaj http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2000. Nie wiem jakie w tym roku będą ceny drzewek wiśni, więc trudno podać koszt. Co do zakupu, poszukaj informacji na portalu, lub http://www.google.pl/search?q=sprzeda%C5%BC+drzewek+wi%C5%9B ni&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl :official&client=firefox-a. Na pewno znajdziesz gdzieś w pobliżu szkółkę.
Pozdrawiam i życzę powodzenia z zakładaniem sadu.
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #19330 (odpowiedź na #214) ] czw, 25 wrzesień 2008 22:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Piszcie co chcecie, ale już 3 rok sprawdza sie u mnie Łutówka+otrząsarka. Nawet w obecnym roku nie narzekam. POZDRO
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #19340 (odpowiedź na #214) ] pią, 26 wrzesień 2008 22:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kamcio jest aktualnie niedostępny kamcio
Początkujący
moim zdaniem nie ma co teraz wchodzić w nasadzenia wiśni, ten rok to najlepiej pokazał, towru jest pod dostatkiem i zrobi się to co kiedyś było z czarną porzeczką, moim zdaniem najlepiej teraz sobie jakieś orzechy laskowe lub gruszki i zrobi się najlepszy interes

[Uaktualnione dnia: pią, 26 wrzesień 2008 22:45]

Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #19367 (odpowiedź na #214) ] pon, 29 wrzesień 2008 21:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Funkmaster jest aktualnie niedostępny Funkmaster
Zaawansowany
A ja sadzę inaczej powinno się teraz zakładać sady ponieważ sadzonki będą tanie. A cena na wiśnie powinna być za 3-4 lata.
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #19402 (odpowiedź na #214) ] śro, 01 październik 2008 20:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Witam,
po pierwsze - nie sadzonki tylko drzewka, po drugie - wcale niekoniecznie muszą być tanie - pamiętaj, że popyt na drzewka wiśni zmniejszył się już kilka lat temu i szkółkarze zdążyli dostosować wielkość produkcji do zapotrzebowania rynku, po trzecie w końcu - z tą opłacalnością za 3-4 lata... teoretycznie masz rację - przynajmniej jeżeli brać pod uwagę sytuację na rynku owoców w ciągu powiedzmy ostatnich 15 lat... z tym, że ostatnio zbyt wiele czynników zaczyna wpływać na to co się dzieje - i rynek - z nazwijmy go opłacalnego "na opak" zaczyna się stawać rynkiem całkowicie nieprzewidywalnym... a to już sytuacja bardzo niebezpieczna
Pozdrawiam serdecznie

Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #19405 (odpowiedź na #19402) ] śro, 01 październik 2008 20:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Pomolog ma rację zarobisz tylko wtedy,gdy wszystkim obmarznie,a Tobie nie.W sadownictwie podstawą jest stanowisko,bez względu na to co tam zasadzisz.Ja też dwa lata temu wsadziłem następny hektar, ale powoli przymierzam się do usunięcia najstarszych ośmioletnich drzew

[Uaktualnione dnia: śro, 01 październik 2008 21:00] przez Moderatora

Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #19418 (odpowiedź na #214) ] czw, 02 październik 2008 22:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Funkmaster jest aktualnie niedostępny Funkmaster
Zaawansowany
Nie wiem jak u was ale u nas w okolicy w szkółkach strasznie dużo drzewek wiśni jest. Dużych nasadzeń w tym roku na pewno nie będzie.
Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #22421 (odpowiedź na #214) ] pią, 06 luty 2009 20:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piotr42 jest aktualnie niedostępny piotr42
Nowy
mam pytanie czy moze ktos mi doradzic jaką odmiane wisni wsadzic na pow 1 ha rozstaw itp. Gleba 2 klasa mam gospodarstwo sadownicze lecz nie mam i niemialem stycznosci z wisnia Z GORY DZIEKI Razz Razz Razz Razz Razz Razz Razz Razz Razz Razz Razz
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #23350 (odpowiedź na #22421) ] śro, 25 luty 2009 23:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Odmiany wiśni
http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/864/0/

http://google.interia.pl/szukaj/kopia,id,o7rAgKrbpYsJ,url,ht tp://www.insad.pl/files/zeszyty_naukowe/zeszyty_2007/zeszyt_ tom15_2.pdf,q,WST%C4%98PNA%20OCENAWZROSTU%20I%20OWOCOWANIA%2 0DZIESI%C4%98CIU%20ODMIAN%20WI%C5%9ANI

• Załącznik: wiśnie.jpg
    (Rozmiar: 68.51KB, Pobrane 2542 razy)

[Uaktualnione dnia: czw, 26 luty 2009 00:00] przez Moderatora

Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #23711 (odpowiedź na #22421) ] pią, 06 marzec 2009 22:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Na eksport w 2008 brali m.in.Groniastą z Ujfehertoi (ale też tylko ok. 2 zł), ale trzeba rwać z ogonkami i dodawać listek figowy. Łutówka jest za kwaśna i na eksport nie biorą. Wiśnie na przemysł bez ogonków początkowo na skupie też były w 2008: 1 zł, dopiero później jak Łutówka zaczęła owocować spadły znacznie poniżej. Myślę, że musisz sprzedawać wiśnię w jakimś mieście z ogonkami, bo bez ogonków jest nietrwała i szybko puszcza soki.

[Uaktualnione dnia: sob, 07 marzec 2009 09:28] przez Moderatora

Odp: ZABIEGI OCHRONE -- wiśnia [wiadomość #25047 (odpowiedź na #4538) ] wto, 14 kwiecień 2009 21:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mario7 jest aktualnie niedostępny mario7
Zaawansowany
Zakładanie sadów wiśniowych chyba powoli robi się nie opłacalne,jeżeli dalej będą takie ceny za owoc to raczej będziemy wyrywać a nie zakładać. Cool

Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie.

Odp: ZABIEGI OCHRONE -- wiśnia [wiadomość #30762 (odpowiedź na #25047) ] pią, 31 lipiec 2009 18:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Sigmund jest aktualnie niedostępny Sigmund
Maniak
Mnie ciekawi ilu skusi się w tym roku niskimi cenami drzewek i posadzi. Bo szkółkarze coś chyba robili ....

http://www.tekstowo.pl/piosenka,anna_zebrowska,ucz_sie_polsk iego.html
Jakie odmiany w nowym nasadzeniu? [wiadomość #36744 (odpowiedź na #214) ] sob, 06 marzec 2010 09:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tomek74 jest aktualnie niedostępny tomek74
Zaawansowany
Witam!
Jestem szczęśliwym posiadaczem 3 hektarowego sadu wiśniowego w woj. lubelskim. 95% to Łutówka, a reszta to Kelleris. Sad ma już 10 lat i może czas pomyśleć o posadzeniu nowego w celu utrzymania ciągłości produkcji. Idea jest taka, żeby to nowe nasadzenie było bardziej zróżnicowane odmianowo, a co za tym idzie rozciągnięcie zbiorów w czasie. Zastanawiam się nad następującymi odmianami: Łutówka, Kelleris, Koral,Groniasta, Debreceni. Od Łutówki póki co nikt nic lepszego nie wymyślił i to w sadzie musi być. Kelleris u mnie bardzo ładnie owocuje, ale jak za mocno zawiąże to ma tendencję do drobnienia owoców, a nie wiadomo co w chłodniach wymyślą żeby człowiekowi nerwa ruszyć. Intersuje mnie szczególnie jak te węgierskie wynalazki zachowują się w warunkach lubelszczyzny, bo osobiście jakoś nie jestem przekonany do Groniastej, a Debreceni nie widziałem jeszcze w nasadzeniach towarowych. Czy ktoś uprawia Korala w nasadzeniach towarowych?
Ziemię mam kl. 3 i 4. Pole lekko pofaudowane (2 górki i 3 dołki) różnica wzniesień 3m. Sad nie osłonięty lasem lub np. zwartą zabudową wioski. Wiatr wieje jak w ..... wiadomo gdzie Laughing .
Będę wdzięczny za podzielenie się swoimi doświadczeniami szczególnie z terenów wschodniej Polski. Oczywiście nie wzgardzę też informacjami z "ciepłych krajów".
Pozdrawiam

[Uaktualnione dnia: sob, 06 marzec 2010 09:36]

Tomek
http://sp8uft.bloog.pl/
Odp: Jakie odmiany w nowym nasadzeniu? [wiadomość #36749 (odpowiedź na #36744) ] sob, 06 marzec 2010 10:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Melolontha jest aktualnie niedostępny Melolontha
Maniak
Sprawa raczej do dyskusji z lokalnym odbiorcą / przetwórnia /. Z tego czego doświadczyłem, to oni zawsze robia straszną " łachę ", gdy muszą uruchomić wcześniej linię np. dla Kellerisa, gdy " złapią " w partii Nanę / bo nas interesuje tylko Łutówka ! /, albo inne " wynalazki " / bo . np. ich owoce są za duże i nie mieszczą im się na maszynach /. A Łutówka, to Łutówka... Nie to, że najlepsza, ale jednak... Łutówka ! I takie są moje doświadczenia ... i taka opinia. Razz Pozdrawiam !
Odp: Jakie odmiany w nowym nasadzeniu? [wiadomość #36751 (odpowiedź na #36749) ] sob, 06 marzec 2010 10:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Jeśli chcesz produkować przemysł to odpuść sobie. Jeśli natomiast chcesz sprzedawać wiśnie na rynkach lokalnych to i owszem rozciągnięcie w czasie zbioru wiśni jak najbardziej potrzebne. Musisz wybrać odmiany które są bardziej wytrzymałe na transport i nie ciekną soki tak jak u łutówki.
Odp: Jakie odmiany w nowym nasadzeniu? [wiadomość #36765 (odpowiedź na #36751) ] sob, 06 marzec 2010 22:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Melolontha jest aktualnie niedostępny Melolontha
Maniak
Myśle, że to co proponuje andrzejjerzy, to rodzaj pokerowej zagrywki, z dużą szansą powodzenia... Bo jeśli w całej Polsce, jest wśród sadowników taka tendencja jak w mojej okolicy / już nie tną, mówią o rezygnacji z ochrony i przysięgają, że przy cenie poniżej 1 zł, zbioru nie podejmą /, to w ciągu kilku lat, wiśnia stanie się owocem... rzadkim. A wtedy każda / i ta wczesna, i ta deserowa, i ta na przetwory /, może z łatwością znależć nabywcę , na dodatek, po opłacalnej cenie... Tak to widzę, bo chodzą słuchy, że również w roku bieżącym, na opłacalną cenę, nie ma co liczyć... Pozdrawiam hazardzistów i życzę, powodzenia ! Twisted Evil
Odp: Jakie odmiany w nowym nasadzeniu? [wiadomość #36775 (odpowiedź na #36765) ] nie, 07 marzec 2010 09:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Witam!
Umowy mam w dwóch chłodniach. Rozmawiałem i w nowych nasadzeniach raczej preferowaliby coś wcześniejszego niż Łutówka. Raczej nie sadzić odmian deserowych np. Pandy bo mają problemy z drylowaniem, ale jak matka natura pokaże pazurki to i wiśnie wielkości śliwki by brali Laughing . Nie mam zupełnie rozeznania ile może wchłonąć lokalny rynek wiśni deserowj. Cieknących soków z Łutówki też się nie boję, Gdyż wiśnie po zbiorze trafiają do chłodni, a i samochód posiadam z agregatem chłodniczym.

Tomek
Odp: Jakie odmiany w nowym nasadzeniu? [wiadomość #36947 (odpowiedź na #36775) ] czw, 11 marzec 2010 13:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Nikt nie uprawia Groniastej i Debreceni na Lubelszczyźnie?

Tomek
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #37054 (odpowiedź na #214) ] nie, 14 marzec 2010 10:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
waldemar11 jest aktualnie niedostępny waldemar11
Zaawansowany
Groniasta jest dobra w produkcji drewna,Debreceni rośnie wolniej i lepiej plonuje.
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #41397 (odpowiedź na #214) ] czw, 10 czerwiec 2010 15:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
RafalSTW jest aktualnie niedostępny RafalSTW
Początkujący
Czy ktoś z Was uprawia wiśnie odmiany KORAL?? Z tablic charakteryzujących poszczególne odmiany wydaje się być ciekawą odmianą. Wczesne owocowanie, nawet niezły plon. Ciekawy jestem jak jest z tą odmianą w praktyce, tzn. jaka jest wrażliwość na choroby, jak rośnie drzewo, czy się ogołaca jak Łutówka, czy pnie się jak Groniasta?? Za wszelkie informacje będę wdzięczny. W zeszły roku usunąłem 0,5 ha starej Sokówki i chce wsadzić w jej miejsce którąś z wcześniejszych odmian, chodzi mi o to żeby ją zebrać przed zbiorem Łutówki. Wstępnie planowałem Groniastą, a teraz sam nie wiem:).
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #41399 (odpowiedź na #41397) ] czw, 10 czerwiec 2010 17:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Witam! Też jestem zainteresowany Koralem. Ale z tego co udało mi się ustalić to ze zdobyciem drzewek będzie problem. Poprostu szkółkarze nie kupili licencji od ISK. W ISK też nie mają produkcji drzewek Korala. Chciałem sobie może załatwić kilka patyków na własny użytek. Nawet rozmawiałem w tej sprawie z ISK. Wstępnie Pani powiedziała, że jak podpiszę zobowiązanie, że nie będę produkował drzewek Korala i go sprzedawał to dadzą mi trochę zrazów. W zamian chcieli też żeby późnij podzielić się doświadczeniami z uprawy towarowej. Obiecała zadzwonić. Czekam do dnia dzisiejszego Sad .

Tomek
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #43290 (odpowiedź na #214) ] czw, 22 lipiec 2010 09:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
cyberek jest aktualnie niedostępny cyberek
Stały bywalec
ciekawe,ile po tym roku,powstanie nowych sadów wiśniowych??
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #43436 (odpowiedź na #214) ] nie, 25 lipiec 2010 21:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
micha jest aktualnie niedostępny micha
Początkujący
Mnie też to zastanawia, znając mentalność polaków to znowu nasadza hektarami Mad . Cena na wiśnie będzie jeszcze w przyszłym roku morze utrzyma się do 2012, a potem znowu padaka. W zeszłym roku mało kto zrywał owoce wiśni a w efekcie chore drzewa brak owoców, u mnie tak się stało, a w tym roku wszystko wskazuje na to ze zbiorę 1/4 co normalnie Crying or Very Sad . Po tegorocznej zwyżce cen każdy, kto ma sad wiśniowy zadba o drzewa i znów wiśnie będą po 30 groszy. To, co działo się z cenami owoców przez kilka lat wstecz to wołało o pomstę do boga.

POZDRAWIAM

[Uaktualnione dnia: nie, 25 lipiec 2010 21:30]

Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #43636 (odpowiedź na #43290) ] czw, 29 lipiec 2010 21:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
cyberek napisał(a) dnia czw, 22 lipiec 2010 09:39

ciekawe,ile po tym roku,powstanie nowych sadów wiśniowych??

Moim zdaniem niewiele - z dwóch powodów. Po pierwsze coraz mniej jest "sadowników-szaleńców" i ryzykantów, po drugie - najpierw te drzewka trzeba wyprodukować, a biorąc pod uwagę rynek w ostatnich latach wielu szkółkarzy zrezygnowało z produkcji materiału tego gatunku (to zresztą logiczne). A produkcja drzewek nie trwa 3-4 miesiące... Raczej (tak jak napisał micha) "każdy kto ma sad wiśniowy zadba o drzewa" i to może być jedyny "problem" Pozdrawiam serdecznie Smile

[Uaktualnione dnia: czw, 29 lipiec 2010 21:51]

Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #43665 (odpowiedź na #214) ] pią, 30 lipiec 2010 09:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Na pewno nie będzie zbyt wielu szaleńców, którzy poszerzą swoją produkcję o kolejny gatunek. W mojej okolicy, 3 ha znajomy przeznaczył pod piłę ( cały swój sad), ja osobiście jesienią planuje dosadzić 0,6 ha wiśni, na razie jestem na etapie zakupu działki rolnej pod ten cel. To nasadzenie nie jest efektem obecnej ceny wiśni, moje zdanie jest takie, że polska wiśnia, zresztą jak pozostałe owoce, ma przyszłość.
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #43666 (odpowiedź na #214) ] pią, 30 lipiec 2010 10:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Jacekk jest aktualnie niedostępny Jacekk
Początkujący
Serbia, Chorwacja itp dostały mrozem podczas kwitnienia i dlatego mamy takie ceny. Osobiście uważam, że sadzenie wiśni w tym roku może nie być trafnym strzałem ponieważ sadzonki zapewne będą drogie a cena za rok to wielka niewiadoma. Jestem pewien że na wiosne wszyscy byśmy podpisali umowy z ceną minimalną np po 1,5zł. Trzeba sadzić to co nie idzie. Koszt założenia plantacji czy sadu minimalny a zanim zerwiemy pierwszy owoc jest szansa na cenę.
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #43670 (odpowiedź na #214) ] pią, 30 lipiec 2010 14:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
sadownik43 jest aktualnie niedostępny sadownik43
Nowy
Owszem pomoloqu , ale rzeczywistość może być całkiem inna. Nie da się odbudować dotychczasowej produkcji przez rok ,czy dwa przez samo opryskiwanie.Jest jeszcze wiele kosztownych zabiegów agrotechnicznych na które ludzi po prostu nie stać . Nie można też zapominać o przemarzniętych czy zalanych drzewach, które już nie dadzą takich plonów, gdyż zaatakowały je rak i srebrzystość.
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #43692 (odpowiedź na #214) ] pią, 30 lipiec 2010 23:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
krzysztof44 jest aktualnie niedostępny krzysztof44
Stały bywalec
Witam
Całkowicie się zgadzam z Pomologiem, że nie ma produkcji drzewek w szkółkach. Nawet w lasach po tym roku braknie dzikiej podkładki bo każdy będzie chciał załozyć sad wiśniowy, ponieważ patrzy na cenę dzisiejszą. Gdybym ja patrzył na dzisiejszą cene to nasadziłbym czereśni bo brali po 14 zł za kilogram. Tylko trzeba spytać się tych, przez ile lat czekali na taką cene i czy ta inwestycja im się zwróciła. Panowie po tym roku sady wiśniowe, które nie owocowały, a ludzie o nich zadbali bardzo ładnie się odbudowały i może być znów taka cena 60 gr jak 2 lata temu. Według mnie wiśnia (sady) opanowana jest w naszym rejonie i w całej Polsce przez chłopo-robotników. Mieszka w mieście ma 2 hektary i najłatwiej mu wsadzić wiśnie. Z mojego dośwaidczenia wiem, że kto patrzy na wysokie ceny i chce naśladować drugiegigo nigdy nie ma zysków. Trzeba sadzić jak coś nie płaci, a po kilku latach w sadownictwie można trafić tak jak w totolotka.
Pozdrawaiam
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #43827 (odpowiedź na #214) ] śro, 04 sierpień 2010 07:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Moje zdanie jest takie, iż ten sezon nie będzie aż takim motywacyjnym do masowych nasadzeń sadów wiśniowych. Każdy umie liczyć, bilansując trzy ostatnie lata to wcale nie wygląda to tak zachęcająco, aczkolwiek na pewno znajdzie się kilku napaleńców.
W mojej gminie, nikt nie planuje nowych nasadzeń, wręcz przeciwnie, usunięcia sadów, a drobniejsi producenci ( jest ich kilkunastu) już w zeszłym roku zaniechali sadownictwa.
W roku 2007 też cena była zachęcająca, a osobiście nie zauważyłem zbyt wielu nasadzeń.
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #43907 (odpowiedź na #214) ] pią, 06 sierpień 2010 17:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do poprzedniej wiadomości
michaltosx jest aktualnie niedostępny michaltosx
Maniak
Ja myślę ze już nie będzie tak źle z ceną wiśni bo po-prostu przetwórcy może wreszcie zrozumieli fakt ze przy niskich cenach produkcja będzie po prostu spadać a to niestety już się przetwórni nie będzie opłaci. W tym sezonie jest to bardzo widoczne bo zainteresowanie wiśnią przetworzoną jest a przetwórcy nie mają co sprzedawać a z tego co wiadomo kupili tylko 50% tego co potrzebowali. Cool Confused
Poprzedni wątek:Schattenmorelle Bonn, Schattenmorelle S2
Następny wątek:Cięcie wiśni - wątki połączone
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]