|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Początki [wiadomość #19309 (odpowiedź na #18873) ] |
śro, 24 wrzesień 2008 10:29   |
Gosc Wiadomości: 7205 Dołączył(a): listopad 2006 |
Maniak |
|
|
Koszty założenia sadu zależą głównie od jakości wiśni i odmiany. Przy rozstawie 4*2 zmieścisz około 1000 drzewek, 4,5*2 będzie to około 850-880, 4,5*2,5 -700. Dopiero zaczynasz zabawę z wiśnią więc proponuję 4,5*2,5 (tym bardziej że Pandy 103 silnie rośnie). Co do odmiany to bardziej bym polecał Debreceni Btermo. Ma mniejsze owoce niż Pandy, jednak owocuje znacznie lepiej. Wielkość można poprawić zakładając nawadnianie. W skrócie o tych odmianach wiśni poczytaj http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2000. Nie wiem jakie w tym roku będą ceny drzewek wiśni, więc trudno podać koszt. Co do zakupu, poszukaj informacji na portalu, lub http://www.google.pl/search?q=sprzeda%C5%BC+drzewek+wi%C5%9B ni&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl :official&client=firefox-a. Na pewno znajdziesz gdzieś w pobliżu szkółkę.
Pozdrawiam i życzę powodzenia z zakładaniem sadu.
|
|
|
|
| Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #19340 (odpowiedź na #214) ] |
pią, 26 wrzesień 2008 22:42   |
kamcio Wiadomości: 92 Dołączył(a): czerwiec 2008 |
Początkujący |
|
|
|
moim zdaniem nie ma co teraz wchodzić w nasadzenia wiśni, ten rok to najlepiej pokazał, towru jest pod dostatkiem i zrobi się to co kiedyś było z czarną porzeczką, moim zdaniem najlepiej teraz sobie jakieś orzechy laskowe lub gruszki i zrobi się najlepszy interes
[Uaktualnione dnia: pią, 26 wrzesień 2008 22:45]
|
|
|
|
|
| Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #19405 (odpowiedź na #19402) ] |
śro, 01 październik 2008 20:49   |
Maniak |
|
|
|
Pomolog ma rację zarobisz tylko wtedy,gdy wszystkim obmarznie,a Tobie nie.W sadownictwie podstawą jest stanowisko,bez względu na to co tam zasadzisz.Ja też dwa lata temu wsadziłem następny hektar, ale powoli przymierzam się do usunięcia najstarszych ośmioletnich drzew
[Uaktualnione dnia: śro, 01 październik 2008 21:00] przez Moderatora
|
|
|
|
|
|
| Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #23711 (odpowiedź na #22421) ] |
pią, 06 marzec 2009 22:12   |
Maniak |
|
|
|
Na eksport w 2008 brali m.in.Groniastą z Ujfehertoi (ale też tylko ok. 2 zł), ale trzeba rwać z ogonkami i dodawać listek figowy. Łutówka jest za kwaśna i na eksport nie biorą. Wiśnie na przemysł bez ogonków początkowo na skupie też były w 2008: 1 zł, dopiero później jak Łutówka zaczęła owocować spadły znacznie poniżej. Myślę, że musisz sprzedawać wiśnię w jakimś mieście z ogonkami, bo bez ogonków jest nietrwała i szybko puszcza soki.
[Uaktualnione dnia: sob, 07 marzec 2009 09:28] przez Moderatora
|
|
|
|
|
| Jakie odmiany w nowym nasadzeniu? [wiadomość #36744 (odpowiedź na #214) ] |
sob, 06 marzec 2010 09:34   |
tomek74 Wiadomości: 127 Dołączył(a): kwiecień 2009 |
Zaawansowany |
|
|
Witam!
Jestem szczęśliwym posiadaczem 3 hektarowego sadu wiśniowego w woj. lubelskim. 95% to Łutówka, a reszta to Kelleris. Sad ma już 10 lat i może czas pomyśleć o posadzeniu nowego w celu utrzymania ciągłości produkcji. Idea jest taka, żeby to nowe nasadzenie było bardziej zróżnicowane odmianowo, a co za tym idzie rozciągnięcie zbiorów w czasie. Zastanawiam się nad następującymi odmianami: Łutówka, Kelleris, Koral,Groniasta, Debreceni. Od Łutówki póki co nikt nic lepszego nie wymyślił i to w sadzie musi być. Kelleris u mnie bardzo ładnie owocuje, ale jak za mocno zawiąże to ma tendencję do drobnienia owoców, a nie wiadomo co w chłodniach wymyślą żeby człowiekowi nerwa ruszyć. Intersuje mnie szczególnie jak te węgierskie wynalazki zachowują się w warunkach lubelszczyzny, bo osobiście jakoś nie jestem przekonany do Groniastej, a Debreceni nie widziałem jeszcze w nasadzeniach towarowych. Czy ktoś uprawia Korala w nasadzeniach towarowych?
Ziemię mam kl. 3 i 4. Pole lekko pofaudowane (2 górki i 3 dołki) różnica wzniesień 3m. Sad nie osłonięty lasem lub np. zwartą zabudową wioski. Wiatr wieje jak w ..... wiadomo gdzie .
Będę wdzięczny za podzielenie się swoimi doświadczeniami szczególnie z terenów wschodniej Polski. Oczywiście nie wzgardzę też informacjami z "ciepłych krajów".
Pozdrawiam
[Uaktualnione dnia: sob, 06 marzec 2010 09:36] Tomek
http://sp8uft.bloog.pl/
|
|
|
|
|
| Odp: Jakie odmiany w nowym nasadzeniu? [wiadomość #36765 (odpowiedź na #36751) ] |
sob, 06 marzec 2010 22:28   |
Melolontha Wiadomości: 1853 Dołączył(a): styczeń 2009 |
Maniak |
|
|
Myśle, że to co proponuje andrzejjerzy, to rodzaj pokerowej zagrywki, z dużą szansą powodzenia... Bo jeśli w całej Polsce, jest wśród sadowników taka tendencja jak w mojej okolicy / już nie tną, mówią o rezygnacji z ochrony i przysięgają, że przy cenie poniżej 1 zł, zbioru nie podejmą /, to w ciągu kilku lat, wiśnia stanie się owocem... rzadkim. A wtedy każda / i ta wczesna, i ta deserowa, i ta na przetwory /, może z łatwością znależć nabywcę , na dodatek, po opłacalnej cenie... Tak to widzę, bo chodzą słuchy, że również w roku bieżącym, na opłacalną cenę, nie ma co liczyć... Pozdrawiam hazardzistów i życzę, powodzenia !
|
|
|
|
| Odp: Jakie odmiany w nowym nasadzeniu? [wiadomość #36947 (odpowiedź na #36775) ] |
czw, 11 marzec 2010 13:16   |
tomek74 Wiadomości: 127 Dołączył(a): kwiecień 2009 |
Zaawansowany |
|
|
Nikt nie uprawia Groniastej i Debreceni na Lubelszczyźnie?
Tomek
http://sp8uft.bloog.pl/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #43665 (odpowiedź na #214) ] |
pią, 30 lipiec 2010 09:05   |
RafalSTW Wiadomości: 79 Dołączył(a): sierpień 2007 |
Początkujący |
|
|
|
Na pewno nie będzie zbyt wielu szaleńców, którzy poszerzą swoją produkcję o kolejny gatunek. W mojej okolicy, 3 ha znajomy przeznaczył pod piłę ( cały swój sad), ja osobiście jesienią planuje dosadzić 0,6 ha wiśni, na razie jestem na etapie zakupu działki rolnej pod ten cel. To nasadzenie nie jest efektem obecnej ceny wiśni, moje zdanie jest takie, że polska wiśnia, zresztą jak pozostałe owoce, ma przyszłość.
|
|
|
|
|
|
|
|