market w Wilnie
jablka litewskie - takie ładne spady po niecałe 2 lity -okolo 2,40 pln -jabłko ładne z chłodni ,ubiegłoroczne z Austri i Holandi po 3 lity - jabłek polskich nie widac ,pewnie za drogie były i juz teraz maja innych dostawców
Zjazdowa -Łódź
Ex-20-25 , I- 15-20, II- 10-15
zależy kto i ile chce sprzedać , pojedyncze klatki gorna granica
większe ilości musisz mocno zejść z ceny
poniżej 10 i powyżej 25 złotych ,nie słyszałem o takich transakcjach
Giełda Sandomierz, dzisiaj:
Rubin +75 i +80: 18-22 zł/klatka
Gala + 70 i +75: 15-18 zł/klatka
Szampion jakiś z wyglądu "umęczony" 12zł/klatka
Jabłek tak jak pisałem wcześniej w dalszym ciągu na placu w bród
A w sobotę na giełdzie "samochodowej" w detalu te same odmiany 2-3 zł/kg !!!
Tzw. "klatkowanie" jest zupełnie nie opłacalne , bo można sprzedać kilka czy kilkanaście skrzynek dziennie . Jak dla mnie liczy się tylko hurt , a ceny są naprawdę różne . Ci ze wschodu proponują aktualną cenę przemysłu lub niewiele więcej .
Giełda Sandomierz:
Rubin 15-18 zł/klatka
Szampion I 17-18 zł...II 12 zł
Elshof, Gala I 15 zł...ceny odmian bardzo zbliżone...
Popyt na jabłko bardzo słaby
Co to za jabłko za 0,99zł ? U nas w małym Carffur expres też są po 0,99zł ale takie jabłka jak tam to ja sypie na taśmę aż tylko gwizda-syf!!!. Wczoraj z kolei widziałem jabłko w Tesco, Szampion, Gala po 2,55zł ale też żadna rewelacja. Ja oddaje swoim małym odbiorcom jabłko po ok 20zł za paczke, wszystko idzie na sklepiki ale cena jest sztywna, nie zamierzam się opuszczać w dół.
Ale dziś spotkałem EXPERTA od cen jabłek. Mówi do mnie ,,Panie patrz jakie piekne jabłka!''.Jabłka były na prawdę piękne po 9 cm średnicy a niektór po 10 no ale patrze na cenę 7.00 zł/kg Mówię ,,Daj apn jedno na próbę''.Ugryzłem i...jabłko odrazu wylądowało na podłodze.Miało smak mokrego papieru z trocinami. Przypuszczam,że to jakaś samosiewka.__________Amator__________
Sandomierz dzisiaj:
Większość odmian w wyborze Ex (+80mm) cenione po 16 zł, a II 11-12 zł/klatka...towaru sporo w porównaniu ze środkiem tygodnia.
I z dnia na dzień asortymentu jabłkowego będzie przybywać...
po 5 listopada jak zwykle w roku urodzaju będzie giełda "zawalona" jabłkiem
dochtur napisał(a) dnia sob, 22 październik 2011 10:05
Sandomierz dzisiaj:
Większość odmian w wyborze Ex (+80mm) cenione po 16 zł, a II 11-12 zł/klatka...towaru sporo w porównaniu ze środkiem tygodnia.
I z dnia na dzień asortymentu jabłkowego będzie przybywać...
po 5 listopada jak zwykle w roku urodzaju będzie giełda "zawalona" jabłkiem
Witam
Jak jest opłacalność sprzedaży po 11zł/klatka kiedy przemysł jest powyżej 9zł/klatka.
przepraszam, a gdzie mozna sprzedać przemysł powyżej 60gr za kg bo przeważnie jest poniżej. ponadto zastanówmy się czy warto sprzedawać ładne jabłka na soki skoro ostatnie lata dostawaliśmy śmieszne pieniądze.