użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Pozostałe tematy sadownicze » Przymrozki 2011  (5) 1 Głosów
Odp: Przymrozki 2011 [wiadomość #57281 (odpowiedź na #57275) ] nie, 08 maj 2011 00:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Melolontha jest aktualnie niedostępny Melolontha
Maniak
star001, jerzy45... Myślę, że w sytuacji takiej jak Twoja potrzebne było by opracowanie jakiegoś awaryjnego programu minimum, bo pomimo braku plonu, niektórych działań nie wolno zaniechać... I kiedy myślę np. o wiśniach, to wydaje mi się że bez względu na wszystko, przynajmniej dwa opryski na drobną plamistość trzeba by wykonać... A swoją drogą ciekawy jestem, jak zamierza kontynuować walkę z parchem jerzy 45... Bo w przypadku całkowitego braku plonu, trochę można odpuścić, ale nie całkiem przecież...Więc może zacznij jerzy45 w którymś miejscu taką, jakże potrzebną w wielu przypadkach wymianę poglądów, bo przecież wszyscy dobrze wiedzą, że w temacie parcha masz wiele ciekawych spostrzeżeń... Smile Pozdrawiam !
Odp: Przymrozki 2011 [wiadomość #57312 (odpowiedź na #56058) ] nie, 08 maj 2011 11:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wojus83 jest aktualnie niedostępny wojus83
Stały bywalec
Witam
u mnie 3 rok z kolei porażka, choć w poprzednich dwóch parę groszy się zarobiło to w tym nawet na koszty nie będzie, nic nie zostało... mam tylko czereśnie więc pół roku praktycznie wolne, zeszłej zimy pracowałem, teraz kombinuje jak sad przesunąć na drugą pozycję jeśli chodzi o źródło utrzymania... Co do kredytów na szczęście nigdy nawet na myśl mi nie przyszło żeby w tej branży się zadłużać!!! moim zdaniem największa głupota (chodzi mi o duże inwestycje, kredyty klęskowe to już osobna sprawa, każdy musi zdecydować co dla niego najlepsze). Wszystko co zrobiłem w gospodarstwie było zrobione za gotówkę, choć nie były to jakieś wielkie inwestycje, tylko to co niezbędne..ciężka sprawa siedzieć w tej branży "po uszy", ja można powiedzieć stoję jedną nogą w niej(świadomie). Nie jest ciekawie , ale jak to w życiu, coś zawsze musi się spie.... jak miałbym wybierać zmartwienia to właśnie te finansowe Rolling Eyes
pozdrawiam

Marek
Odp: Przymrozki 2011 [wiadomość #57335 (odpowiedź na #57312) ] nie, 08 maj 2011 13:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zdzich jest aktualnie niedostępny Zdzich
Maniak
U mnie w 2007 po przymrozkach 1-3 maj nic nie zostało. Ochronę przed parchem prowadziłem normalnie do końca infekcji pierwotnych. Potem tylko w razie dłuższych opadów coś zapobiegawczego. Szkodniki typu zwójki czy mszyce też trzeba zwalczać jak zwykle, chyba że jest ich naprawdę niewiele to można sobie darować czy wykonać oprysk punktowy tylko na zarażone drzewa. Radzę też nie zapominać zadbać o zawiązanie pąków na przyszły rok. Oczywiście koszenie międzyrzędzi i pasy herbicydowe.
Jeśli chodzi o działania pomocowe to komisję miałem w sadzie około 29 - go maja a protokół dostałem do ręki już w listopadzie. Warunkiem dostania protokołu była deklaracja zaciągnięcia kredytu pomocowego. Brać tego kredytu jednak nie musiałem. W ramach pomocy mogłem uzyskać stypendium socjalne dla dziecka, dopłatę do podręczników czy dopłatę do biletu miesięcznego na dojazd do szkoły dla dziecka. Jednak do tego wszystkiego podstawą było okazanie protokołu szkód. Z racji tego, że dostałem go w listopadzie to nie skorzystałem z tych wszystkich dobrodziejstw. Gmina umorzyła mi jedną ratę podatku gruntowego a KRUS zobowiązał się w razie potrzeby rozłożenie na raty składek bądź ich zawieszenie na jakiś czas na podstawie napisanego podania bez konieczności przedstawiania protokołu. Państwo dopłacało do odsetek kredytu - jednak kredyt dawali większy niż refundację odsetek i trzeba najpierw policzyć na ile tej dopłaty wystarczy, żeby nie płacić potem pełnych odsetek do części kredytu. Tak wyglądało to w moim przypadku.

Pozdrawiam
Zdzich

http://images31.fotosik.pl/424/355e1b2ab0b5a739m.gif Staram się poprawnie pisać po polsku.
Odp: Przymrozki 2011 [wiadomość #57368 (odpowiedź na #57335) ] nie, 08 maj 2011 18:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
lajkonik jest aktualnie niedostępny lajkonik
Stały bywalec
Ciekawe Zdzichu to co piszesz o tym kredycie.Ciekawe czy w banku informowali o tym procencie od procentu.Ja miałem bardzo nie miłe
zdarzenie z próba wyegzekwowania odszkodowania od gradobicia tylko
że w moim wypadku procedura odmowna została załatwiona natychmiast.
Wszystko było napisane małym druczkiem na dole,a brzmiało tak
ubezpieczenie obejmuje okres od 20 maja do 15 sierpnia na moje nieszczęście szkoda wystąpiła 19 maja.
Odp: Przymrozki 2011 [wiadomość #57380 (odpowiedź na #57368) ] nie, 08 maj 2011 19:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomolog jest aktualnie niedostępny pomolog
Maniak
lajkonik napisał(a) dnia nie, 08 maj 2011 06:54

...ubezpieczenie obejmuje okres od 20 maja do 15 sierpnia...

Zakładam, że niedostrzegłeś tej adnotacji i nie byłeś jej świadom... bo taki zapis jest w moim rozumieniu niczym innym jak próbą wyłudzenia... biorąc pod uwagę częstotliwość wystąpienia przymrozków w naszym rejonie, w podanym okresie nie dałbym więcej składkowego jak 1 zł/ha Pozdrawiam serdecznie Smile

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku
Odp: Przymrozki 2011 [wiadomość #57384 (odpowiedź na #57380) ] nie, 08 maj 2011 20:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
fruity81 jest aktualnie niedostępny fruity81
Maniak
pomolog napisał(a) dnia nie, 08 maj 2011 07:51

lajkonik napisał(a) dnia nie, 08 maj 2011 06:54

...ubezpieczenie obejmuje okres od 20 maja do 15 sierpnia...

Zakładam, że niedostrzegłeś tej adnotacji i nie byłeś jej świadom... bo taki zapis jest w moim rozumieniu niczym innym jak próbą wyłudzenia... biorąc pod uwagę częstotliwość wystąpienia przymrozków w naszym rejonie, w podanym okresie nie dałbym więcej składkowego jak 1 zł/ha Pozdrawiam serdecznie Smile

O ile dobrze zrozumiałem lajkonik wspominał ubezpieczenie od gradobicia, nie od przymrozków.Swoją drogą to faktycznie rewelacyjnie skonstruowana umowa.Lajkoniku możesz nam zdradzić jaki ubezpieczyciel wpadł na taki świetny pomysł?

PS.Radzę uważać na takie rzeczy jak okres ochrony, bo ubezpieczenie jest od tego żeby chroniło, a nie tylko wyciągało kasę z kieszeni.W zeszłym roku bardzo silne gradobicie miałem w ostatnich dniach sierpnia,także gdybym był ubezpieczony u wspomnianego ubezpieczyciela to też ani grosza bym nie dostał.

[Uaktualnione dnia: nie, 08 maj 2011 20:33]

Odp: Przymrozki 2011 [wiadomość #57393 (odpowiedź na #57384) ] nie, 08 maj 2011 21:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jakubsosna jest aktualnie niedostępny jakubsosna
Zaawansowany
Witam mam koledzy pytanie czy ubezpieczaliście swoje plantacje przed przymrozkami w PZU lub W TUW ?
Ja ubezpieczyłem 1,5 ha czereśni i 2,2 ha agrestu ,6 ha wiśni i czekam na wyliczenie szkody.Ciekawi mnie ten temat ponieważ likwidator szkody powiedział mi wstępnie oczywiście po przeliczeniu zmarzniętych kwiatów ,że szkoda jest ale firma musi jeszcze obliczyć opad naturalny i wtedy dowiem się jaka jest wysokość w procentach.
I tu moje kolejne pytanie jaki jest opad naturalny w czereśni,wiśni,i agreście.

[Uaktualnione dnia: nie, 08 maj 2011 21:08]

Odp: Przymrozki 2011 [wiadomość #57402 (odpowiedź na #57281) ] nie, 08 maj 2011 21:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jerzy45 jest aktualnie niedostępny jerzy45
Maniak
Tu się kolego star001 będe się licytował, kto dzierży ostatnią "placówke sadowniczą" w zachodniej Wielkopolsce... Smile To w 99 % jestem ja... Ty pewnie jesteś z północno-zachodniej Wielkopolski... Rolling Eyes
A może byśmy tu obecni "nakreślili mape" tej klęski... Niech Ci co sądzą, że są najdalej od centrum tej katastrofy - czyli promień 100 km od Poznania...Oczywiście to jest "centrum umowne... Ciekawiłoby mnie jaki jest rozmiar i obszar dotknięty tą "niedogodnością"... Evil or Very Mad
Inna sprawa, to trzymać się życia za wszelką cene, a przy tym się nie podłamywać...Dziękuje za troske i wyrazy ubolewania koleżanek i kolegów z tego powodu. Ja osobiście jestem człowiekiem w miare wesołym i by w tych trudnych chwilach nie stracić nic z tych wartości, to kupiłem sobie buty... Smile Takie o numer mniejsze... Po całym dniu biegania w nich, wiele radości i frajdy mam, gdy je zdejme... Surprised Wówczas wiem, że nie jest najgorzej...i to działa... Twisted Evil

___pozdrawiam_____
Odp: Przymrozki 2011 [wiadomość #57405 (odpowiedź na #57393) ] nie, 08 maj 2011 21:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Melolontha jest aktualnie niedostępny Melolontha
Maniak
Zdzich...Dzięki Zdzich że dostrzegłeś mój post w którym chciałem wywołać problem pielęgnacji sadów i plantacji w sytuacji kiedy plonu nie będzie... Też uważam, że ta pielęgnacja / zwłaszcza ochrona / nie powinna zbyt odbiegać od tej normalnej i warto aby pamiętali o tym wszyscy, którzy wiążą jeszcze swoją przyszłość z sadownictwem... Zwróciłeś uwagę na mniejszą może intensywność walki z niektórymi szkodnikami, to ja może dodam do tego zmniejszenie lub wręcz rezygnację z tych różnych zasilań dolistnych, które przy braku owocowania, pobudzać będą tylko niepotrzebnie wzrost i zwiększać nakład na cięcie w przyszłym roku... Ciekawy jestem jaki stopień porażenia liści przez parcha uważasz za dopuszczalny i nie rzutujący na plonowanie w następnym sezonie ... Bo przecież walka o 100 procentową zdrowotność liści, była by w takiej sytuacji też przesadą... Pozdrawiam!
Odp: Przymrozki 2011 [wiadomość #57444 (odpowiedź na #57405) ] pon, 09 maj 2011 09:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zdzich jest aktualnie niedostępny Zdzich
Maniak
Jakoś specjalnie się nad tym nie zastanawiałem. Pamiętam, że pod koniec lata można było u mnie znaleźć na niektórych liściach pojedyncze niewielkie plamy parcha. Nie było to trudne ale też nie było tak, że przy każdym drzewie mogłeś coś zauważyć. Pamiętam też, że ochrona była, że się tak wyrażę, spokojna. Po prostu nie było owoców do ochrony i to dawało niebywały komfort psychiczny. No i chyba tamten sezon ochrony był sprzyjający pod względem warunków do wykonania oprysków - w każdym razie u mnie. A może po prostu nie przejmowałem się i robiłem oprysk dzień czy dwa później po ustaleniu się pogody.Wykonałem wtedy 4 opryski na parcha przed przymrozkami i dalszych 5 do końca sezonu. Do tego 1 oprysk w czerwcu na zwójki i mszyce i 3 na chwasty.

Pozdrawiam
Zdzich

http://images31.fotosik.pl/424/355e1b2ab0b5a739m.gif Staram się poprawnie pisać po polsku.
Odp: Przymrozki 2011 [wiadomość #57495 (odpowiedź na #57444) ] pon, 09 maj 2011 22:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
lajkonik jest aktualnie niedostępny lajkonik
Stały bywalec
Pomologu oczywiście że głupi jaś nie doczytał gdybym wstawił fikcyjną datę to temat bym przepchnął .Firma czy też ubezpieczenie
nazywało się agropolisa a było to w połowie lat dziewiedziesiątych.Co do walki z parchem to polecam zabieg totalny
w myśl zasady niema owoców niema zagrożenia i nikt od tego nie umrze .Każdy kto obraca się w środowisku wie o co chodzi .Tanio raz
a dobrze .
Odp: Przymrozki 2011 [wiadomość #57507 (odpowiedź na #56058) ] pon, 09 maj 2011 22:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
bozii jest aktualnie niedostępny bozii
Początkujący
W jednym z najstarszych rejonow sadowniczych w Piaseczynskim tez troche przymrozilo . O ile stare,wysokie drzewa beda mialy normalny plon to mlode maja bardzo duzo przemarznietych pakow .Moze sie okazac ze jedyne jablka beda mialy uszkodzenia pomrozowe.
Odp: Przymrozki 2011 [wiadomość #62197 (odpowiedź na #56058) ] pią, 29 lipiec 2011 12:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Posejdon jest aktualnie niedostępny Posejdon
Zaawansowany
Podobno wszystkim,którym wynarzło ponad 30% nie zależnie od areau po 5000pln
Odp: Przymrozki 2011 [wiadomość #64314 (odpowiedź na #56058) ] pią, 23 wrzesień 2011 09:17 Przejdź do poprzedniej wiadomości
barrybond jest aktualnie niedostępny barrybond
Początkujący
Przypadkiem znalazłem na telefonie zdjęcie rivana po przymrozkach.http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/2815/0/

• Załącznik: Rivan.jpg
    (Rozmiar: 171.43KB, Pobrane 332 razy)

Poprzedni wątek:Murawa w sadzie
Następny wątek:sok jabłkowy - pozwolenie sprzedaży
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]