| Odp: Przymrozki 2011 [wiadomość #57281 (odpowiedź na #57275) ] |
nie, 08 maj 2011 00:57   |
Melolontha Wiadomości: 1853 Dołączył(a): styczeń 2009 |
Maniak |
|
|
star001, jerzy45... Myślę, że w sytuacji takiej jak Twoja potrzebne było by opracowanie jakiegoś awaryjnego programu minimum, bo pomimo braku plonu, niektórych działań nie wolno zaniechać... I kiedy myślę np. o wiśniach, to wydaje mi się że bez względu na wszystko, przynajmniej dwa opryski na drobną plamistość trzeba by wykonać... A swoją drogą ciekawy jestem, jak zamierza kontynuować walkę z parchem jerzy 45... Bo w przypadku całkowitego braku plonu, trochę można odpuścić, ale nie całkiem przecież...Więc może zacznij jerzy45 w którymś miejscu taką, jakże potrzebną w wielu przypadkach wymianę poglądów, bo przecież wszyscy dobrze wiedzą, że w temacie parcha masz wiele ciekawych spostrzeżeń... Pozdrawiam !
|
|
|
| Odp: Przymrozki 2011 [wiadomość #57312 (odpowiedź na #56058) ] |
nie, 08 maj 2011 11:13   |
 |
wojus83 Wiadomości: 437 Dołączył(a): styczeń 2007 |
Stały bywalec |
|
|
Witam
u mnie 3 rok z kolei porażka, choć w poprzednich dwóch parę groszy się zarobiło to w tym nawet na koszty nie będzie, nic nie zostało... mam tylko czereśnie więc pół roku praktycznie wolne, zeszłej zimy pracowałem, teraz kombinuje jak sad przesunąć na drugą pozycję jeśli chodzi o źródło utrzymania... Co do kredytów na szczęście nigdy nawet na myśl mi nie przyszło żeby w tej branży się zadłużać!!! moim zdaniem największa głupota (chodzi mi o duże inwestycje, kredyty klęskowe to już osobna sprawa, każdy musi zdecydować co dla niego najlepsze). Wszystko co zrobiłem w gospodarstwie było zrobione za gotówkę, choć nie były to jakieś wielkie inwestycje, tylko to co niezbędne..ciężka sprawa siedzieć w tej branży "po uszy", ja można powiedzieć stoję jedną nogą w niej(świadomie). Nie jest ciekawie , ale jak to w życiu, coś zawsze musi się spie.... jak miałbym wybierać zmartwienia to właśnie te finansowe
pozdrawiam
Marek
|
|
|
|
|
|
| Odp: Przymrozki 2011 [wiadomość #57384 (odpowiedź na #57380) ] |
nie, 08 maj 2011 20:27   |
 |
fruity81 Wiadomości: 683 Dołączył(a): styczeń 2007 |
Maniak |
|
|
| pomolog napisał(a) dnia nie, 08 maj 2011 07:51 |
| lajkonik napisał(a) dnia nie, 08 maj 2011 06:54 | ...ubezpieczenie obejmuje okres od 20 maja do 15 sierpnia...
|
Zakładam, że niedostrzegłeś tej adnotacji i nie byłeś jej świadom... bo taki zapis jest w moim rozumieniu niczym innym jak próbą wyłudzenia... biorąc pod uwagę częstotliwość wystąpienia przymrozków w naszym rejonie, w podanym okresie nie dałbym więcej składkowego jak 1 zł/ha Pozdrawiam serdecznie
|
O ile dobrze zrozumiałem lajkonik wspominał ubezpieczenie od gradobicia, nie od przymrozków.Swoją drogą to faktycznie rewelacyjnie skonstruowana umowa.Lajkoniku możesz nam zdradzić jaki ubezpieczyciel wpadł na taki świetny pomysł?
PS.Radzę uważać na takie rzeczy jak okres ochrony, bo ubezpieczenie jest od tego żeby chroniło, a nie tylko wyciągało kasę z kieszeni.W zeszłym roku bardzo silne gradobicie miałem w ostatnich dniach sierpnia,także gdybym był ubezpieczony u wspomnianego ubezpieczyciela to też ani grosza bym nie dostał.
[Uaktualnione dnia: nie, 08 maj 2011 20:33]
|
|
|
| Odp: Przymrozki 2011 [wiadomość #57393 (odpowiedź na #57384) ] |
nie, 08 maj 2011 21:03   |
jakubsosna Wiadomości: 103 Dołączył(a): lipiec 2007 |
Zaawansowany |
|
|
Witam mam koledzy pytanie czy ubezpieczaliście swoje plantacje przed przymrozkami w PZU lub W TUW ?
Ja ubezpieczyłem 1,5 ha czereśni i 2,2 ha agrestu ,6 ha wiśni i czekam na wyliczenie szkody.Ciekawi mnie ten temat ponieważ likwidator szkody powiedział mi wstępnie oczywiście po przeliczeniu zmarzniętych kwiatów ,że szkoda jest ale firma musi jeszcze obliczyć opad naturalny i wtedy dowiem się jaka jest wysokość w procentach.
I tu moje kolejne pytanie jaki jest opad naturalny w czereśni,wiśni,i agreście.
[Uaktualnione dnia: nie, 08 maj 2011 21:08]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|