Ale dzisiaj to robią badziew nie impregnaty. Dajmy Drewnochron:nie dość,że drogi to jeszcze chroni tylko 5 lat!A u mnie była sytuacja,że farba złuskiwała się małymi płatami z desek i niektóre po 2 latach trzeba było jeszcze raz impregnować. A dajmy podkłady kolejowe.....Ogrodziłem nimi ogródek i stoją już chyba 20 lat i wyglądają przyzwoicie.Albo kiedyś zajeżdżam na targ i Mi jakiś facet mówi ,,Panie,ten impregnat działa 30 lat i jest niezmywalny''.Ja Ci go kupiłem(rozrabiało go się w wodzi w ilości 1/30) i pomalowałem paliki i....po 2 miesiącach nie było nawet śladu impregnatu i po tym wszystkim,wogle teraz nie impregnuję drewna.__________Amator__________
fokoc22 napisał(a) dnia pon, 31 październik 2011 09:24
Ale dzisiaj to robią badziew nie impregnaty. Dajmy Drewnochron:nie dość,że drogi to jeszcze chroni tylko 5 lat!
Pięć lat ochrony drewnochronu... z reguły po dwóch latach deski czy paliki trzeba poprawiać, gdyby użyć go w komorze podciśnieniowej, gdy wsiąka na ok.6 mm może by wytrzymał 5 lat.
Tu pisałem o drewnochronie po 20 zł za litr ( najczęstsze ), bo o firmowym drewnochronie czy oleju po stówie za litr nawet nie myślę
Ps. Podobnie jak ktoś pisał wcześniej, jak wkopuje pale z drzewa, to tę część co idzie do ziemi opalam w ognisku, a resztę smaruje przepalonym olejem silnikowym...