użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Malina » Zwalczanie chwastów w uprawie malin
Odp: Zwalczanie chwastów w uprawie malin [wiadomość #59670 (odpowiedź na #12594) ] nie, 12 czerwiec 2011 14:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
losin jest aktualnie niedostępny losin
Nowy
Witam!
pod koniec października w malinach (polana ,rzędy)zastosowałem Kerb i efekty były fajne ale do kwietnia(koniec) wtedy rzuciło sie cholerstwo o niebieskich kwiatuszkach bez plewienia sie nie obyło.

dołączam fotkę może ktoś wie jak zlikwidować to "cholerstwo";)jednoczesnie nie robiąc nic malinom.

http://www.otofotki.pl/img22/obrazki/oa7044_Zdjecie0236.jpg

[Uaktualnione dnia: nie, 12 czerwiec 2011 14:26] przez Moderatora

Odp: Zwalczanie chwastów w uprawie malin [wiadomość #65001 (odpowiedź na #12594) ] śro, 12 październik 2011 15:46 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
deko12 jest aktualnie niedostępny deko12
Nowy
czesc!
mam pytanie do ludzi co stosują na całość plantacji (po ścięciu) Roundup :
1.jakie stężenie stosujecie żeby nie uszkodzić maliny?
2.Czy można go zastosować kilka dni po ścięciu malin(polana,polka)?
Odp: Zwalczanie chwastów w uprawie malin [wiadomość #65012 (odpowiedź na #65001) ] śro, 12 październik 2011 19:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kamczat jest aktualnie niedostępny kamczat
Maniak
W tym sezonie zastosowałem glifosat na całą powierzchnię. Robiłem to po zejściu śniegów. Malina była wygolona po samej ziemi, aby ryzyko wchłonięcia było jak najmniejsze. Dawka standartowa ok 5l/ha. Wiosną było widać dość liczne uszkodzenia malin. W okresie wegetacji pędy chore zostały zagłuszone, a plantacja wyrównała się i normalnie owocowała.
Glifosat zastosowałem bez obaw, gdyż plantacja była przeznaczona do odstrzału. Nie mniej nie polecam tego sposobu. Nie wiadomo co byłoby na przyszły rok, czy glifosat zgromadzony w korzeniach nie spowodowałby uszkodzeń zimą.
Jeśli już musisz zastosować ten sposób, to moje zdanie jest takie, że na pewno nie bezpośrednio po skoszeniu, a jak najpóźniej - bezpośrednio przed wybiciem nowych pędów na wiosnę. Plantacja powinna być "wygolona na zero"

[Uaktualnione dnia: śro, 12 październik 2011 19:34]

Odp: Zwalczanie chwastów w uprawie malin [wiadomość #65030 (odpowiedź na #65012) ] czw, 13 październik 2011 16:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
deko12 jest aktualnie niedostępny deko12
Nowy
czesc!
dzięki za odpowiedz ale poczekam może ktoś jeszcze jest na forum co stosuje ten sposób ?Może są tacy co robią to co roku?
Odp: Zwalczanie chwastów w uprawie malin [wiadomość #73498 (odpowiedź na #53967) ] nie, 18 marzec 2012 14:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mazi1 jest aktualnie niedostępny mazi1
Nowy
Kunegunda napisał(a) dnia wto, 15 marzec 2011 07:44

ja zastosowałem w tym roku na całej powierzchni devrinol w dawce 2,5l/ha zobaczymy z jakim skutkiem będę miał porównanie ponieważ i na świeżo sadzonych i na starszych stosowałem o wynikach poinformuję

Witam.
Czy mógł byś się wypowiedzieć na powyższy temat.
Z góry dziękuje.
Pozdrawiam.
Odp: Zwalczanie chwastów w uprawie malin [wiadomość #74641 (odpowiedź na #12594) ] pią, 06 kwiecień 2012 20:46 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
PomidorGalazka jest aktualnie niedostępny PomidorGalazka
Początkujący
Co sądzicie o zastosowaniu teraz Basty? Młode maliny (letnie) jeszcze nie pojawiły sie na powierzchni a chwast się trochę zazielenił. Nie zaszkodzi starym pędom którym już grubieją pąki?
Odp: Zwalczanie chwastów w uprawie malin [wiadomość #74670 (odpowiedź na #74641) ] sob, 07 kwiecień 2012 08:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
cielmus jest aktualnie niedostępny cielmus
Zaawansowany
Witam

Też miałem stosować bastę teraz ale ona działa powierzchownie na chwasty i na bastę jest za niska temperatura, ja osobiście zastosuje ją w puźniejszym terminie.

Cielmus Powiśle
Odp: Zwalczanie chwastów w uprawie malin [wiadomość #75103 (odpowiedź na #12594) ] pią, 13 kwiecień 2012 21:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
PomidorGalazka jest aktualnie niedostępny PomidorGalazka
Początkujący
Na etykiecie basty nic nie napisane jest o temperaturach stosowania, pewnie wiesz z doświadczenia kiedy jest najlepszy czas. Ja zazwyczaj baste stosuje do desykacji ziemniaków także wtedy wiadomo temperatura jest odpowiednia.
A czy teraz jak w ciągu dnia jest ok 10' nie wystarczy? Patrzeć nie moge jak zieleni się chwast, głownie podagrycznik który dodatkowo się roznosi jak zaraza. A młodych odrostów jeszcze nie widać więc nie przypaliłoby ich. Kiedyś zastosowałem baste wg etykiety czyli w maju jak juz młode miały ok 20cm i troche je przypaliło więc mam lekki uraz do tego terminu.
Odp: Zwalczanie chwastów w uprawie malin [wiadomość #75105 (odpowiedź na #75103) ] pią, 13 kwiecień 2012 21:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
PomidorGalazka napisał(a) dnia pią, 13 kwiecień 2012 09:26

Na etykiecie basty nic nie napisane jest o temperaturach stosowania, pewnie wiesz z doświadczenia kiedy jest najlepszy czas. Ja zazwyczaj baste stosuje do desykacji ziemniaków także wtedy wiadomo temperatura jest odpowiednia.
A czy teraz jak w ciągu dnia jest ok 10' nie wystarczy? Patrzeć nie moge jak zieleni się chwast, głownie podagrycznik który dodatkowo się roznosi jak zaraza. A młodych odrostów jeszcze nie widać więc nie przypaliłoby ich. Kiedyś zastosowałem baste wg etykiety czyli w maju jak juz młode miały ok 20cm i troche je przypaliło więc mam lekki uraz do tego terminu.

Myślę,że 10 stopni to jest minimum na bastę ja miałem okazję ją dzisiaj zastosować ale w zasadzie nie mam chwastów jeszcze, zastosowałem bastę późną jesienią i na razie jest czyściutko. W maju kolego raczej sadzonki już się nie wypala.Lepiej żeby do drugiej połowy kwietnia zapanować nad chwastami a później dać spokój sadzonkom.Myślałem teraz o jakimś środku co działa wgłębnie żeby zapobiec wzrostowi chwastów.

[Uaktualnione dnia: pią, 13 kwiecień 2012 21:36]

Cielmus Powiśle
Odp: Zwalczanie chwastów w uprawie malin [wiadomość #75492 (odpowiedź na #12594) ] czw, 19 kwiecień 2012 20:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dirtm3i jest aktualnie niedostępny dirtm3i
Nowy
Koledzy wiecie może jak ten chwast się nazywa i czym się go pozbyć na stałe. W polce mi się pojawił w tamtym roku ale w tym to już tragedia jest, ten kawałek przeznaczony będzie do kasacji dlatego muszę tego się wyzbyć przed nowym nasadzeniem będę wdzięczny za odpowiedz

• Załącznik: cwsa.jpg
    (Rozmiar: 186.24KB, Pobrane 118 razy)

Odp: Zwalczanie chwastów w uprawie malin [wiadomość #75496 (odpowiedź na #75492) ] czw, 19 kwiecień 2012 20:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kamczat jest aktualnie niedostępny kamczat
Maniak
Nie wiem jak się to coś nazywa, ale mam tego trochę u siebie, i w standardowych dawkach używanych w sadownictwie, nie bierze tego ani glifosat, ani dicoherb. Rośliny bledną i są osłabione przez jakiś miesiąc. Chwast ten występuje najczęściej w kępach więc proponuję w opryskiwaczu plecakowym wysokie stężenie glifosatu i dicoherbu (tak w przeliczeniu na ha 10l + 1,5-2l) i ewentualnie może dodatek basagranu. Sam się zbieram do takich testów, ale zebrać się nie mogę Confused Może warto pomyśleć o Starane.

Znalazłem tego chwaściora w atlasie chwastów - jest to podagrycznik pospolity

[Uaktualnione dnia: czw, 19 kwiecień 2012 20:34]

Odp: Zwalczanie chwastów w uprawie malin [wiadomość #75535 (odpowiedź na #12594) ] pią, 20 kwiecień 2012 10:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dirtm3i jest aktualnie niedostępny dirtm3i
Nowy
No własnie starane się odrobinę obawiam , gdyż parę lat temu ojciec potraktował nim powój w jednym rzędzie letniej dla próby i od tamtej pory maliny w tym miejscu są takie ciut "nie dorobione" Wink chociaż może to wcale nie wina starane
Odp: Zwalczanie chwastów w uprawie malin [wiadomość #76111 (odpowiedź na #75535) ] pią, 27 kwiecień 2012 15:53 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Zaawansowany
Witam

Ktoś z Was ma zamiar w najbliższym czasie wypalać sadzonki?
Oczywiście mowa o malinie letniej.

[Uaktualnione dnia: pią, 27 kwiecień 2012 15:53]

Cielmus Powiśle
Poprzedni wątek:maliny po zimie
Następny wątek:Odrosty w malinach
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]