|
|
|
| Odp: Owocówka śliwkóweczka [wiadomość #4428 (odpowiedź na #4387) ] |
śro, 23 maj 2007 22:53   |
Turysta Wiadomości: 738 Dołączył(a): luty 2007 |
Maniak |
|
|
Cześć.
W kwestii braku zagrożenia,to zależy gdzie.U mnie-mazowsze pow.sochaczewski-do poniedziałku złowiło się ok60 na jedną pułapkę,była to piąta noc lotu i wykonałem zabieg.Swoją drogą to mi się nigdy nie złowiło 40szt na jedną noc/jedną pułapkę.
Co do komunikatów PIORiN to mam wyrobione zdanie-nie do publikacji na forum.Jeżeli chcesz mieć rzetelną informację to sobie powieś sam pułapkę lub pytaj sąsiada jeżeli takowe posiada.
W ciągu kilkunastu lat wypróbowaliśmy wiele środków (na wczesne zabiegi,termin na "czarną główkę"to moim zdaniem zbyt duże ryzyko w śliwach):Insegar,Nomolt,Dimilin,Stewart,Calypso,Runner.Ale tylko Insegar dawał prawie 100% skuteczności(z moich odmian najtrudniejsze jest trafienie z zabiegiem w Amersie),na szczęście znów jest w sprzedaży.Niestety w tym roku nie zawiele sobie popryskam na owcówkę-u mnie sens ekonomiczny i to mizerny jest tylko na dwu odmianach.
Pozdrowienia,Krzyś.
|
|
|
|
| Odp: Owocówka śliwkóweczka [wiadomość #4757 (odpowiedź na #4387) ] |
śro, 30 maj 2007 18:09   |
biznesik Wiadomości: 32 Dołączył(a): maj 2007 |
Początkujący |
|
|
Na stronie sygnalizójącej owocówkę śliwóweczkę dla mojego powiatu: widniały dwa różnie komunikaty:
-
w dniach 25-26.05.2007 było zalecanie opryskiwanie z powodu wyltou motyli
- a teraz widnieje tam zupełnie inny komunikat ktry to zachęca do pryaskanie w daniach 29-31.05.2007 przeciwko owocówce śliwkóweczce w fazie rozwojowej jaj „ czarna główka”
Nietudno dostrzec że te terminy jaki i środki do oprysku się w dużej mnieże ze sobą pokrywają, mam więc pytania:
1) Czy powinieniem wykonać w niedługim okresie czasu dwa opryski: jeden na motyle, a drugi na "czarną główkę"??
oraz
2) W drugim komunikacie przeczytałem iż środniem Karate Zeon 050 CS powino sę pryskać raz w sezonie, to jeśli pryskałem nim miesjąc temu (w fazie opadania płatków) teraz powinienem zastosować inny oprysk??
3) Co sądzicie o jednorazowym zastosowaniu na oba komunikaty (motyle i "czarna główka") środka o nazwie: Mospilan 20 SP
4) Co zrobić jeśli termin oprysków mija a prognozy pogody są deszczowe??
[Uaktualnione dnia: śro, 30 maj 2007 18:15]
|
|
|
|
| Odp: Owocówka śliwkóweczka [wiadomość #4762 (odpowiedź na #4759) ] |
śro, 30 maj 2007 19:40   |
biznesik Wiadomości: 32 Dołączył(a): maj 2007 |
Początkujący |
|
|
Kuracze ale mam mętlik głowie... więc po koleji:
1)na początku maja pryskałem Karate Zeone'em ale to było w trakcje opadania płatków i był to pyretroid więc niewiem czy to coś pomoże... (??)
2)w ten poniedziałek-wtorek pryskałem z powodu lotu motyli środkiem o nazwię Mospilan 20 SC
(czyli chyba chodziło o zwalczanie II pokolenia??)
3) ... a teraz mam najnowszy komunkat przeciwko zwalczaniu owocówki śliwkóweczki (I pokolenia) w fazie rozwojowej jaj „czarna główka” i mam dylemat co tu by dalej zdobić??
Paryskać ??
A jeli tak to czym?? biorac pod uwagę wczenijsze opryki:
Czy pryskać ponownie śreodiem Mospilan 20 (tyle że SP nie zaś jak wcześnej SC) czy też bardzej zalecany i skuteczny byłby jakiś inny??
[Uaktualnione dnia: śro, 30 maj 2007 20:04]
|
|
|
|
|
| Odp: Owocówka śliwkóweczka [wiadomość #4783 (odpowiedź na #4387) ] |
śro, 30 maj 2007 22:51   |
Gosc Wiadomości: 7205 Dołączył(a): listopad 2006 |
Maniak |
|
|
Jeśli komunikat był wystawiony prawidłowo to tak naprawdę wykonałeś zabieg na początku fazy / czarnej główki / i powinno być wszystko ok. . jeśli masz co chronić / bo u mnie w tym roku nie mam / ten rok jest wyjątkowy /. możesz wykonać dodatkowy oprysk pod koniec tygodnia na pewno nie zaszkodzi .drugie pokolenie dopiero może wystąpić choć nie musi /wszystko zależy od warunków pogodowych/ na przełomie lipca i sierpnia .
| Cytuj: | 1)na początku maja pryskałem Karate Zeone'em ale to było w trakcje opadania płatków i był to pyretroid więc niewiem czy to coś pomoże... (??)
|
ten termin zarezerwowany jest dla owocnicy jasnej i żółtorogiej
[Uaktualnione dnia: czw, 31 maj 2007 00:04] przez Moderatora
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Owocówka śliwkóweczka [wiadomość #16225 (odpowiedź na #4387) ] |
pon, 09 czerwiec 2008 11:36   |
SlawekS Wiadomości: 915 Dołączył(a): grudzień 2006 |
Maniak |
|
|
powtórkę należy robić np. gdy loty się przedłużają, czasem bywa tak, że po pierwszym maksimum lotów występuje też drugie,
co do komunikatów piorin, w tym roku nie wieszałem pułapek na pierwsze pokolenie, rok i dwa lata temu pomiędzy ich sygnalizacją a moimi pułapkami był tylko dzień-dwa różnicy, dlatego w tym roku zdałem się na nich, bo kontrola pułapek dużo czasu pochłania i czesto nie mogłem z robotą nadążyć
pułapki bedę wieszał na drugie pokolenie śliwkóweczki, bo tego nie sygnalizują, a robi duże szkody
|
|
|
|
| Odp: Owocówka śliwkóweczka [wiadomość #26855 (odpowiedź na #4387) ] |
wto, 19 maj 2009 20:35   |
Gosc Wiadomości: 7205 Dołączył(a): listopad 2006 |
Maniak |
|
|
|
Uwaga na owocówkę,dzisiejszej nocy na pułapkę odłowiło się aż 60 szt Bądzcie czujni. Zapomniałam dodać, że łapanka była w sandomierskim.
[Uaktualnione dnia: wto, 19 maj 2009 22:27] przez Moderatora
|
|
|
|
| Odp: Owocówka śliwkóweczka [wiadomość #26952 (odpowiedź na #4387) ] |
śro, 20 maj 2009 22:55   |
Turysta Wiadomości: 738 Dołączył(a): luty 2007 |
Maniak |
|
|
Witam.
Stosowałem Steward kilka lat temu przez dwa sezony.Jego skuteczność jest taka jak innych preparatów z tej grupy czyli (u mnie były też)Dimilin,Nomolt i Rimon.Można powiedzieć ,że zadowalająca,jednak ,jak dla mnie Insegar jest nie do przebicia-zero robaczywych przy dwu zabiegach.
Przy każdej innej kombinacji ,zawsze na Amersie się trafiają,pojedyncze z robalem.
Szkoda,że sadownicy nie poznali się na Insegarze i jego producent wciąż "buja się " z jego rejestracją.
Pozdrawiam.
PS.:W zeszłym roku kupowałem trzmiele i na ulotce informacyjnej było napisane,że indoksakarb(Steward)jest silnie toksyczny dla trzmieli,dlatego nie będę go już stosował.
[Uaktualnione dnia: śro, 20 maj 2009 22:57]
|
|
|
| Odp: Owocówka śliwkóweczka [wiadomość #26974 (odpowiedź na #26952) ] |
czw, 21 maj 2009 11:40   |
 |
pomolog Wiadomości: 3194 Dołączył(a): styczeń 2007 |
Maniak |
|
|
Dziękuję, Krzyś Pytałem dlatego, że u nas w tym roku po raz pierwszy wykonaliśmy zabiegi tym preparatem. I kto wie, czy nie po raz ostatni...:
| Turysta napisał(a) dnia śro, 20 maj 2009 10:55 | ...W zeszłym roku kupowałem trzmiele i na ulotce informacyjnej było napisane,że indoksakarb(Steward)jest silnie toksyczny dla trzmieli,dlatego nie będę go już stosował...
|
- ponieważ mówiąc szczerze zdecydowaliśmy się na ten środek z dwóch powodów: dość szerokiego spektrum działania (jaja, larwy) oraz przede wszystkim informacji zamieszczonej zarówno na opakowaniu, w ulotce preparatu i powielonej w programach ochrony: ze względu na selektywność dla owadów pożytecznych środek jest przydatny w integrowanych programach ochrony... ale z drugiej strony okazuje się, że środek jest niebezpieczny dla środowiska, toksyczny dla organizmów wodnych, bardzo toksyczny dla pszczół... to ja dziękuję za taką "selektywność" Pozdrawiam serdecznie
Piszę poprawnie po polsku
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Owocówka śliwkóweczka [wiadomość #59206 (odpowiedź na #4387) ] |
sob, 04 czerwiec 2011 09:21   |
jarek1863 Wiadomości: 17 Dołączył(a): styczeń 2008 |
Nowy |
|
|
Witam, czy ktoś ma założone pułapki w okolicach Opola Lubelskiego?
caps - popr.
[Uaktualnione dnia: sob, 04 czerwiec 2011 10:07] przez Moderatora
|
|
|
|
|
|